Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

6 ασυνήθιστες κουζίνες που πρέπει να δοκιμάσεις στην Κύπρο

Οι άγνωστες γαστρονομίες που συναντούμε στα εστιατόρια της Κύπρου

Δημοσιεύτηκε στις 23 Ιανουαρίου 2019

Οι κυπριακοί χώροι εστιάσης τα τελευταία χρόνια έχουν προσθέσει στα μενού τους πιάτα και κουζίνες από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Ιδιαίτερα όμως τα τελευταία χρόνια κάνουν την εμφάνισή τους στο νησί κουζίνες και γαστρονομικές συνήθειες οι οποίες ήταν σχεδόν άγνωστες για πολλούς όπως η κουζίνα Nikkei που αποτελεί ένα συνδυασμό της περουβιανής με την ιαπωνική γαστρονομία, η χαβανέζικη με τα poke bowls που κατακτούν αυτή την περίοδο την Ευρώπη αλλά και οι κουζίνες της Κεντρικής Ευρώπης και της Ασίας. 

Nikkei – Περουβιανή κουζίνα 
Εστιατόριο Μα, Q Blu Plaza, Λάρνακα 

Νέα άφιξη, νέα επίπεδα γαστρονομικής εμπειρίας και ένα πανέμορφο σκηνικό εστίασης σε περιμένει στο ισόγειο του Q Blu Plaza, όπου βρίσκεται το υψηλών προδιαγραφών εστιατόριο Ma. Είτε πάρεις θέση στις καταπράσινες βεράντες του είτε στους γήινους, minimal εσωτερικούς του χώρους, με άνεση μπορείς να επιλέξεις τις εξαιρετικά ευρηματικές προτάσεις του από την περουβιανή-ιαπωνική κουζίνα, γνωστή και ως Nikkei. Το μενού φέρει την υπογραφή του Ελλαδίτη chef Θάνου Στασινού. Το ενημερωμένο προσωπικό θα προσφέρει τη βοήθειά του, εξηγώντας σου με ακρίβεια το κάθε υλικό που χρησιμοποιείται και τις τεχνικές ψησίματος των φαγητών. Διάλεξε ως πρώτα ορεκτικά το ceviche σολομού με ponzu, edamame και tobico yuzu, τα nigiri τόνου με πέρλες ταπιόκας και sushi rolls, με πρωταγωνιστές το χέλι και το foie gras, αλλά και τα causas κάβουρα, το στήθος πάπιας με yellow curry chocolate και τη χοιρινή κοιλιά με kimchee και sobrasada πουρέ. Το Paiche fish, που έρχεται κατευθείαν από τον Αμαζόνιο, με πουρέ olluco truffle, αλλά και το βοδινό φιλέτο με σάλτσα τεριγιάκι και truffle puree, είναι μόνο ορισμένες από τις κυρίως προτάσεις που θα σε κάνουν να επιστρέψεις ξανά, ενώ μην παραλείψεις να γευτείς το απόλυτο επιδόρπιο, Kalingo Namelaka με πραλίνα από πιστάτσιο, αλμυρούς ξηρούς καρπούς και μοναδικής υφής σοκολατένιο σορμπέ. 
(80008878) Ατλαντίδων 2, Λάρνακα. Δ-Κ 19.00-23.00. 



Χαβανέζικη κουζίνα 
Εστιατόριο Pokeloha, Λεμεσός 

Μία νέα, πολύ ιδιαίτερη και πρωτότυπη άφιξη έκανε την εμφάνισή της στη Λεμεσό. Πρόκειται για έναν χώρο εστίασης μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο, ο οποίος διαθέτει μερικά τραπεζάκια. Το Pokéloha είναι το νέο απόκτημα της Columbia Restaurants. Το concept και η φιλοσοφία της κουζίνας του μαγαζιού προέρχονται από την εξωτική Χαβάη. Η λέξη Pokéloha είναι ένας συνδυασμός της χαβανέζικης λέξης poké που σημαίνει κόβω κομμάτια σε κύβους και του πασίγνωστου χαβανέζικου χαιρετισμού 'Aloha'. Tο Pokéloha σού προσφέρει ένα εύκολο και γρήγορο τρόπο να φτιάξεις το συγκεκριμένο, γευστικό, χαβανέζικο φαγητό με τα υλικά της αρεσκείας σου αναμειγνύοντάς τα στα Poké bowls. Αρχικά επιλέγεις το μέγεθος του μπολ που επιθυμείς και τη βάση. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε sushi rice, κινόα, άγριο ρύζι ή λαχανικά. Έπειτα επιλέγεις την πρωτεΐνη της αρεσκείας σου: miso tofu, γαρίδες, κοτόπουλο, ωμό τόνο ή ωμό σολομό και τα μαρινάρεις στη σάλτσα που σου αρέσει και με τα υλικά που θέλεις να αναμείξεις. Στο Pokéloha, εκτός από το make your own, μπορείς να βρεις και signature bowls (€9.50-€13.50) και να επιλέξεις το μέγεθος που επιθυμείς.
(25278000) Αγίου Ανδρέου 223, Columbia Plaza, Λεμεσός. Δ-Κ 12.00-23.00.



Κορεατική κουζίνα
Εστιατόριο Korean Kitchen, Πρωταράς 

Ακούγοντας ασιατική κουζίνα το μυαλό μας πάει αυτόμα στην κινέζικη και ιαπωνική κουζίνα. Ασιατική όμως κουζίνα δεν είναι μόνο αυτά αλλά και η κορεατική κουζίνα που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στην Κύπρο υπάρχει ένα και μοναδικό εστιατόριο με κορεατική κουζίνα και βρίσκεται στον Πρωταρά. Πρόκειται για το εστιατόριο Korean Kitchen το οποίο σερβίρει υγιεινά, ευχάριστα και νόστιμα κορεάτικα πιάτα με αυθεντική γεύση. Προσφέρει παραδοσιακά κορεατικά πιάτα όπως bibimbap και bulgogi, καθώς και σύγχρονα τρόφιμα όπως κορεάτικα τηγανητό κοτόπουλο και τυρί ramen. Σερβίρει κορεάτικα επιδόρπια όπως το bingsoo (κοκκινωπό επιδόρπιο πάγου) και το κορεάτικα τηγανίτα (hotteok) και το κορεατικό αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένου του makgeolli (κορεατικό κρασί από ρύζι) και του soju. Οι τιμές για τα κύρια πιάτα κυμαίνονται από €8 έως €4. Στο μενού υπάρχει μια ποικιλία από πιάτα που δίνει στους πελάτες μια επιλογή από γεύσεις και υφές. Για όσους αγαπούν τα πικάντικα πιάτα, υπάρχει μια σειρά από πικάντικα πιάτα για να διαλέξεις. Διατίθενται χορτοφαγικά αλλά και vegan φαγητά καθώς όλα τα στοιχεία προετοιμάζονται από το μηδέν κατά την παραγγελία. Θα βρεις επίσης ένα ξεχωριστό παιδικό μενού και ψηλές καρέκλες κατόπιν αιτήματος. Το Korean Kitchen βρίσκεται στη λεωφόρο Πρωταρά Κάβο Γκρέκο (απέναντι από το μοτοσικλέτα Yerimos / Tony's Supermarket).
(23831091) Κάβο Γκρέκο 450, Πρωταράς. Δ-Κ 12.00-00.00. 



Πολυνησιακή κουζίνα 
Fiji Polynesian 

Με γεύση και άρωμα από την Πολυνησία σε υποδέχεται το εστιατόριο Fiji Polynesian. Με ντεκόρ που παραπέμπει στο εξωτικό, παρθένο νησί, εδώ θα χαλαρώσεις και θα απολαύσεις φρούτα, χορτοφαγικά πιάτα, κρέατα και θαλασσινά με ασυνήθιστα βότανα και μπαχαρικά.
Δοκίμασε τα αρνίσια φιλετάκια με γλυκές πιπεριές σε σάλτσα σόγιας και τσίλι (€12.95) που συνοδεύονται από ρύζι ατμού και το γευστικά ενδιαφέρον φιλέτο σολομού με σάλτσα καρύδας (€15.35). Τα σοκολατένια spring rolls (€4.50) που σερβίρονται με παγωτό βανίλια. 
(23725925) Μακαρίου 23, Αγία Νάπα. Δ-Κ 17.30-23.30.



Τσέχικη κουζίνα 
Νερόμυλος, Πέρα Πεδί, Λεμεσός 

Έχει όνομα εμπνευσμένο φυσικά από τον παλιό μύλο του χωριού αφού λέγεται Νερόμυλος και βρίσκεται στο Πέρα Πεδί της Λεμεσού. Εδώ, πρόκειται να απολαύσεις ένα μείγμα κυπριακής κουζίνας και καρβουνομαγειρέματα με επιρροές από τη μακρινή Τσεχία και τη Σλοβακία, αφού το έτερον ήμισυ του ιδιοκτήτη κατάγεται από την εν λόγω χώρα της βόρειας Ευρώπης. Τα ψηλά δέντρα φροντίζουν το καλοκαίρι να δώσουν μια ξεχωριστή, δροσερή ατμόσφαιρα, ενώ το τζάκι του σε προφυλάσσει από το κρύο του χειμώνα. Τρόπαια των κυνηγετικών εξορμήσεων του Χρύση στα δάση της Τσεχίας και της Σλοβακίας είναι τα δέρματα και τα κεφάλια των ελαφιών που στολίζουν τον τοίχο και το μπαρ. Τρόπαια που σε παροτρύνουν να τολμήσεις να δοκιμάσεις τις παραδοσιακές συνταγές για κυνήγι της Γαβριέλας που ηγείται της κουζίνας. Το προτιμούν Κύπριοι και ξένοι που συνήθως περιηγούνται στα ορεινά μας θέρετρα, αφού βρίσκεται σε μια κεντρική τοποθεσία. Η μυρωδιά του goulash από ελάφι χάιδευε τα ρουθούνια μου, ενώ είχα παραγγείλει αγριογούρουνο. Ήταν νόστιμα, με το απαραίτητο κύμινο, πάπρικα και τα άλλα μυρωδικά τους. Η κουζίνα προσφέρει κλασικά πιάτα και καρβουνομεζέδες, όλα με τσεχοσλοβάκικο τουίστ. Τα ‘άπαιχτα’ όμως είναι τα αγριογούρουνα και τα ελάφια τη χειμερινή περίοδο.
(99436305) Πέρα Πεδί, επ. Λεμεσού. Τρ-Κ 11.00-23.00. 



Ουγγρική κουζίνα 
Oliver's Kitchen, Λεμεσός 

Δύο Ούγγροι σεφ άνοιξαν ένα ξεχωριστό μαγαζί στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού με διεθνή κουζίνα, ουγγρικά πιάτα και άλλα αρτοποιήματα. Μία νέα επιλογή για σπιτικό φαγητό και γευστικά πιάτα από νωρίς το πρωί μέχρι και το βράδυ άνοιξε πρόσφατα στην παλιά πόλη της Λεμεσού. Πρόκειται για ένα μικρό μαγαζάκι το οποίο διατηρούν δύο Ούγγροι σεφ που ζουν και εργάζονται μόνιμα στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Το συγκεκριμένο μαγαζί προϋπήρχε με το όνομα Chimney Cake Cyprus που έφταχνε αποκλειστικά την παραδοσιακή λιχουδιά της Ουγγαρίας που μεταφράζεται στα ελληνικά ως κέικ καμινάδας και οι Ούγγροι αποκαλούν Kurtos Kalacs, Chimney Cake στα αγγλικά. O ένας εκ των δύο σεφ είναι ο Oliver και ονόμασε το νέο μαγαζί Oliver's Kitchen όπου θα σερβίρεται από νωρίς το πρωί μέχρι τις 12.00 πρόγευμα που περιλαμβάνει ομελέτα με σπιτικό λουκάνικο, τηγανητά αβγά, διάφορα φρέσκα αρτοποιήματα και πολλές άλλες επιλογές. Το μαγαζί προσφέρει επιλογές από σάντουιτς, σαλάτες, πιάτα από την ουγγρική και διεθνή κουζίνα όπως την θεσπέσια ουγγρική σούπα με μοσχάρι goulash που μαγειρεύεται πολλές ώρες.
(25007577) Ελάδος 10, Λεμεσός.Τρ-Κ 10.00-19.00. 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close