Things to Do , Προσεχώς

"Το δέντρο που ανατέλλει" της Δάφνης Νικήτα παρουσιάζεται στην Αθήνα

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη, Το Σπίτι Της Κύπρου και ο Ιανός οργανώνουν παρουσίαση της νέας ποιητικής της συλλογής

Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019

Η νέα ποιητική της Δάφνης Νικήτα "Το δέντρο που ανατέλλει" θα παρουσιάστει στην Αθήνα. Οι Εκδόσεις Καστανιώτη, Το Σπίτι Της Κύπρου και ο Ιανός οργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου «Το δέντρο που ανατέλλει» την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019 στο βιβλιοπωλείο Ιανός στην Αθήνα. 

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Γιάννης Αντιόχου, ποιητής, μεταφραστής και ο Ανδρέας Μήτσου, συγγραφέας. Ποιήματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Νίκος Βερλέκης.

"Ένα δέντρο ανεβαίνει κρυφά στο δωμάτιό μου και μου μιλά για τις ιστορίες ανθρώπων που ζουν όπως κι εγώ μέσα σε δωμάτια, σε σπίτια, σε πόλεις, εκεί όπου οι εποχές έρχονται και φεύγουν αθόρυβα, εκεί όπου ακούγεται το μπλουζ του
Νότου, εκεί όπου κάποιοι μιλούν για όνειρα και ποντίκια, εκεί όπου ξεθάφτηκαν όλα τα κρυμμένα μυστικά και η περιπέτεια είναι για δύο. Το ακούω να μου λέει για τη χώρα εκείνη όπου ο ήλιος μόνο ανατέλλει, οι άνθρωποι περπατούν χωρίς ομπρέλες στη βροχή, ο θάνατος ξεχνάει τον έρωτα, τα σπίτια ανθίζουν, θαύματα συμβαίνουν για να κρατήσουν το χαμόγελο, γιατί μ' αυτούς που αγαπάς δεν έχει τέλος το ταξίδι".

Η ηρωίδα δεν θυμίζει καλοκαίρι, γιατί η αλήθεια υπάρχει στη βροχή που πέφτει από τη σκεπή. Αυτή είναι η ομορφιά. Μια ομορφιά πέρα από την επανάσταση, όπως η γυναίκα που κάθεται στην πολυθρόνα της, καπνίζει "Καρέλια" και διαβάζει δυνατά το ποίημα. Με δάκρυα στα μάτια ερωτεύεται, όπως μόνοι μέσα στα εργαστήρια ερωτεύονται οι δημιουργοί... '

Η Δάφνη Νικήτα γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο University of Kent (BA with honors) και στο Goldsmiths' College, University of London (MA). Από το Μάρτιο του 2001 διευθύνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ. Συνεργάστηκε με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ως παραγωγός και παρουσιάστρια των εκπομπών «Πολιτιστικό Ψηφιδωτό» και «Στις 8 με τη Δάφνη Νικήτα». Έχει γράψει μελέτες και κριτικά σημειώματα για το έργο πολλών καλλιτεχνών και έχει επιμεληθεί εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Τον Ιούνιο του 2009 προσκλήθηκε και συμμετείχε στη δράση «Making words», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 53ης Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας, με επιμελητές τους Daniel Birnbaum και Evgeny Bunimovich, και το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς συμμετείχε στη 2η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, σε ποιητική δράση.

Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες, ενώ έχουν εκδοθεί οι ποιητικές της συλλογές Μπουκάλια από το ίδιο άρωμα (Εκδόσεις Εν Tύποις, Λευκωσία 1999), Το Βροχερό Βαγόνι (Εκδόσεις Το Ροδακιό, Αθήνα 2007), Η περιπέτεια της Μπέττυ και άλλα ποιήματα (Εκδόσεις [.poema..], Αθήνα 2009), Μαύρα σκυλιά (Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2015).

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close