Τα 60 και βάλε παραδοσιακά φεστιβάλ του 2019 που περιμένουμε

Κάθε χρόνο σε χωριά της Κύπρου μας διοργανώνονται διάφορα φεστιβάλ, μερικά από τα οποία έχουν ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό. Μικρά ή μεγάλα, τα φεστιβάλ αυτά μας φέρνουν πιο κοντά στην κυπριακή παράδοση και κουλτούρα, και μας δίνουν την καλύτερη αφορμή για να εξορμήσουμε στην κυπριακή φύση και να γνωρίσουμε την κυπριακή ύπαιθρο, τα προϊόντα και τους κατοίκους της.

Εσύ σε ποια από αυτά θα πας φέτος; 

ΜΑΡΤΙΟΣ 

3ο Φεστιβάλ Βότανα και Γαϊδουράκια, Σκαρίνου  
Κάθε Μάρτιο δύο θεματικά πάρκα, το Cyherbia Botanical Park και το Golden Donkeys Farm, ενώνουν δυνάμεις για την πραγματοποίηση του πιο πάνω φεστιβάλ στη Σκαρίνου, το οποίο περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, για μικρούς και μεγάλους! 

Φεστιβάλ Μανταρινιού, Διερώνα 
Πέρσι για πρώτη χρονιά το χωριό Διερώνα της επαρχίας Λεμεσού μας προσκάλεσε να απολαύσουμε τα φημισμένα μανταρίνια της περιοχής, και όχι μόνο, καθώς και να διασκεδάσουμε στο 1ο Φεστιβάλ Μανταρινιού. Φέτος τον Μάρτιο αναμένουμε από το Κοινοτικό Συμβούλιο Διερώνας και τον Περιφερειακό Σύλλογο Γυναικών να ετοιμάσουν το ίδιο πλούσιο πρόγραμμα, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, αγορά με παραδοσιακά εδέσματα, καθώς και δωρεάν ζιβανία μανταρινιού. 

Γιορτή της Ανθισμένης Αμυγδαλιάς, Λιμνάτης 
Το χωριό Λιμνάτης έχει μια μοναδική ιδιαιτερότητα, που το κάνει να ξεχωρίζει από όλα τα άλλα χωριά της Κύπρου. Είναι το χωριό της αμυγδαλιάς. Εξ ου και το σύμπλεγμα των χωριών Κουρή και Ξυλούρικου ετοιμάζουν την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου, τη Γιορτή της Ανθισμένης Αμυγδαλιάς, στην Κοινότητα Λιμνάτη Λεμεσού. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει χορούς και τραγούδια ζιβανία, σουτζούκο, σουμάδα και παραδοσιακά εδέσματα, παρασκευή γλυκού αμυγδάλου, χαλουμιού και χωριάτικου ψωμιού, τα οποία προσφέρονται στο κοινό δωρεάν, επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων κ.ά.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 

6ο Φεστιβάλ Ψαριού, Πόλη Χρυσοχούς  
Στο φεστιβάλ, που λαμβάνει χώρα κάθε Απρίλιο στην Πόλη Χρυσοχούς, προσφέρεται δωρεάν ψάρι και ποτό στους επισκέπτες, ενώ υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με ζωντανή μουσική και παιδική γωνιά. 

Φεστιβάλ Τουλίπας, Πολέμι  
Τον Απρίλιο, άνθρωποι από όλη την Κύπρο μπορούν να περάσουν ένα όμορφο πρωινό με πολλές τουλίπες, παραδοσιακή μουσική, χορό, ποίηση, κεραστικά και κρασί. Κι όλα αυτά στο Πολέμι, έναν μοναδικό τόπο, όπου στην άγρια φύση του ευδοκιμούν και αναπτύσσονται οι τουλίπες. Το ετήσιο Φεστιβάλ της Τουλίπας διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φίλων της Τουλίπας, ο οποίος ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει τον πληθυσμό, με στόχο την προστασία αυτού του εκπληκτικού λουλουδιού. 

Φεστιβάλ Αγκινάρας, Κίτι 
Ένα ιδιαίτερο λαχανικό, που κάποιοι λατρεύουν και άλλοι όχι τόσο, γίνεται ο πρωταγωνιστής σε ένα φεστιβάλ που αναμένεται φέτος για δεύτερη φορά, τον Απρίλιο. Πρόκειται για το Φεστιβάλ Αγκινάρας, το οποίο διοργανώνεται στην κεντρική πλατεία του Κιτίου Λάρνακας. Το φεστιβάλ αφιερώνεται σε ένα προϊόν που παράγεται στο Κίτι, και η μεγάλη γιορτή περιλαμβάνει φαγητό, ποτό, μουσική και, φυσικά, τραγούδι και χορό. 

ΜΑΙΟΣ 

12η Γιορτή Τριαντάφυλλου, Αγρός  
Κάθε Μάιο, παραδοσιακά, δίνουμε ραντεβού στον Αγρό! Για δύο Σαββατοκύριακα και φέτος ο Αγρός θα έχει την τιμητική του! Εξάλλου η λέξη τριαντάφυλλο έχει γίνει πλέον συνώνυμη με το πανέμορφο χωριό. Γι' αυτό και η κοινότητα καθιέρωσε το ετήσιο φεστιβάλ που γίνεται με σκοπό να διαδοθεί η παράδοση που έχει σχέση με τα ρόδα. Στη Γιορτή του Άγριου Τριαντάφυλλου θα ζήσεις τη μοναδική εμπειρία συγκομιδής και επεξεργασίας του ρόδου, και θα μάθεις για την εξέλιξη της παραγωγικής διαδικασίας και τους τρόπους χρήσης των προϊόντων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Επίσης, στο πλαίσιο της γιορτής πραγματοποιούνται έκθεση, μουσικοχορευτικό πρόγραμμα κ.ά.

Φεστιβάλ ‘Ανα-Βιώματα’, Δορά 
Η όμορφη Δορά της επαρχίας Λεμεσού κάθε Μάιο διοργανώνει το Φεστιβάλ ‘Ανα-Βιώματα’. Στο πλαίσιο της γιορτής ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει και να απολαύσει έκθεση με παραδοσιακά προϊόντα, τη διαδικασία απόσταξης ζιβανίας και παρασκευής χαλουμιού και παλουζέ, το ζύμωμα και φούρνισμα ψωμιού, καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς και τραγούδια και να γνωρίσει την ανα-βίωση παραδοσιακών επαγγελμάτων. Στον χώρο θα υπάρχουν περίπτερα με παραδοσιακά προϊόντα και διάφορες δράσεις για μικρούς και μεγάλους. 

Φεστιβάλ Μαγιάτικα Γαϊδουράκια, Σκαρίνου  
Ο Μάιος ως γνωστό, θεωρείται ο μήνας που γεννιούνται τα γαϊδουράκια. Εξ ου και την Πρωτομαγιά η Golden Donkeys Farm και ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας διοργανώνουν στη Σκαρίνου μια γιορτή διαφορετική από τις άλλες. Στο πλαίσιο και της φετινής γιορτής θα μας συστήσουν το γλυκύτατο ζώο που τα παλιά χρόνια ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων της Κύπρου και τώρα τείνει να εκλείψει. 

Φεστιβάλ Ανθού της Κιτρομηλιάς, Επισκοπή  
Πέρσι τον Μάιο διοργανώθηκε το 2ο Φεστιβάλ Ανθού της Κιτρομηλιάς στην Επισκοπή της Λεμεσού. Πρόκειται για ένα αλλιώτικο και πολύ ενδιαφέρον φεστιβάλ, με πλούσιο παραδοσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αλλά και δραστηριότητες που θα ελκύσουν μικρούς και μεγάλους, το οποίο διοργανώνει ο Ανεξάρτητος Όμιλος ΕπίΔραση. To αναμένουμε και φέτος.

Φεστιβάλ Φράουλας, Δερύνεια  
Ένα από τα μεγαλύτερα παραδοσιακά φεστιβάλ της Κύπρου που προσελκύει πάνω από 20.000 κόσμο, το φεστιβάλ φράουλας στη Δερύνεια θα πραγματοποιηθεί το 2019. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και φέτος είναι η σειρά του. Εκεί απολαμβάνουμε την φράουλα σε πολλές και διάφορες εκδοχές μαζί με ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. Ανυπομονούμε λοιπόν και φέτος να γευτούμε τις πεντανόστιμες φράουλες της Δερύνειας, να πιούμε λικέρ φράουλας και να αγοράσουμε γλυκό και μαρμελάδα φράουλα.  

ΙΟΥΝΙΟΣ 

Γιορτή του Γλυτζιστού, Κοιλάνι
Γιορτή του γλυτζιστού, ναι, καλά διάβασες, κι αν δεν την έχεις τιμήσει με την παρουσία σου ακόμα, φέτος είναι ευκαιρία να το κάνεις! Μια γιορτή γεμάτη γλυκά και παράδοση, που διοργανώνεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοιλανίου και την Ομάδα Πρωτοβουλίας Γυναικών Κοιλανίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης όλοι έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα παραδοσιακά γλυκά του τόπου μας, τα οποία φτιάχνονται με ιδιαίτερη φροντίδα, και κατά την παράδοση, από τις γυναίκες του χωριού, ενώ τα μουσεία και τα οινοποιεία του χωριού είναι ανοιχτά για το κοινό. Φέτος το αναμένουμε και πάλι τον Ιούνιο. Πού αλλού, στο χωριό Κοιλάνι της επαρχίας Λεμεσού. 

Φεστιβάλ Ψαριού, Ζύγι
Και τον φετινό Ιούνιο, για δύο ημέρες, το Κοινοτικό Συμβούλιο Ζυγίου, με την υποστήριξη του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, διοργανώνουν το ετήσιο Φεστιβάλ Ψαριού στο Ζύγι. Ένα φεστιβάλ με φρέσκο ψάρι και άλλα κυπριακά εδέσματα και μουσική.

Γιορτή Κερασιού, Κάμπος της Τσακίστρας, Πλατανιστάσα, Πεδουλάς, Τρεις Ελιές
Τον Ιούνιο έχουν την τιμητική τους τα κεράσια, και με αυτή την αφορμή διοργανώνονται 4 διαφορετικά φεστιβάλ, σε 4 πανέμορφα χωριά της Κύπρου! 
Ο Κάμπος της Τσακίστρας, η Πλατανιστάσα, ο Πεδουλάς και το χωριό Τρεις Ελιές της επαρχίας Λεμεσού, ετοιμάζουν πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο εκδηλώσεις και, φυσικά, πολλά κεράσια κερασμένα!

Φεστιβάλ Ντομάτας, Μαρώνι 
Μπορεί το περσινό φεστιβάλ να αναβλήθηκε, αλλά αναμένουμε ότι η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μαρωνίου θα μας ανταμείψει φέτος με μία άρτια διοργάνωση και ζουμερές ντομάτες! 

Φεστιβάλ Παραδοσιακής Τέχνης και Εδεσμάτων, Κοράκου 
Ένα ακόμη παραδοσιακό φεστιβάλ προστίθεται στη μεγάλη σου λίστα με τα φεστιβάλ του Ιούνη. Πρόκειται για το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Τέχνης και Εδεσμάτων στην Κοράκου, που έρχεται φέτος στην τρίτη του έκδοση, με σκοπό την αναβίωση και διάδοση της παράδοσής μας, αλλά και του χωριού, για μικρούς και μεγάλους.

ΙΟΥΛΙΟΣ

Φεστιβάλ Βοτάνων-Λεβάντας, Πλάτρες
Τον Ιούλιο στις Πλάτρες θα διοργανωθεί και φέτος μια πολύ όμορφη εκδήλωση με άρωμα, γεύση και χρώμα λεβάντας! Με αυτή την αφορμή λοιπόν πάμε όπως και πέρσι να φυτέψουμε λεβάντες και να απολαύσουμε ένα γαστρονομικό ταξίδι βασισμένο στο μαγικό αυτό βότανο. Παγωτό λεβάντας στη βεράντα του ξενοδοχείου Forest Park, σοκολατάκια λεβάντας στο Σοκολατοποιείο Πλατρών, λουκουμάδες λεβάντας στην αυλή του Petit Palais, τσάι λεβάντας στο Orosimo και κρέπες σοκολάτας με λεβάντα στον Πήγασο είναι μόνο μερικά από τα προσφερόμενα παραδείγματα.

Γιορτή του Βοσκού, Πάχνα
Μπορεί να πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μόλις το 2014, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Στην Πάχνα λοιπόν θα απολαύσουμε και φέτος γαλακτοκομικά προϊόντα, θα γνωρίσουμε παραδοσιακά ποιμενικά επαγγέλματα, θα δούμε πώς κουρεύουν και αρμέγουν αιγοπρόβατα, ενώ θα υπάρχει και έκθεση με παραδοσιακές φυλές ζώων που εκτρέφονται στην περιοχή καθώς επίσης και επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων. Ο επισκέπτης θα επισκεφθεί την έκθεση αντικειμένων και εργαλείων σχετικών με την κτηνοτροφία και θα απολαύσει παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Φεστιβάλ Αγγειοπλαστικής - Παραδοσιακών προϊόντων Φοινιού
Η θεματική της πιο πάνω εκδήλωσης έχει να κάνει με την τέχνη της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής η οποία έχει παράδοση η κοινότητα Φοινιού. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επίδειξη της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής, ψήσιμο αγγείων με τον παραδοσιακό τρόπο, διαλέξεις, εκθέματα αγγειοπλαστικής, ξενάγηση στην κοινότητα και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ


 

Φεστιβάλ Κολοκασιού 
Σημείωσε, επίσης, ότι τον φετινό Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα τη δεύτερη Παρασκευή του μήνα (στις 13) θα επισκεφθούμε τη Σωτήρα για το 43ο Φεστιβάλ Καλοκασιού. Στο Δημοτικό Γήπεδο Σωτήρας θα απολαύσουμε, για άλλη μια χρονιά το τοπικό προϊόν, το καλοκάσι σε διάφορες παραλλαγές, αλλά και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με δημοφιλή Ελλαδίτη καλλιτέχνη.

Γιορτή του Ταβά 2017, Λεύκαρα
Με την ευκαιρία της τοπικής γιορτής της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, διοργανώνεται πολιτιστική εκδήλωση με τη συμμετοχή παραδοσιακών μουσικών συγκροτημάτων, παρασκευή του γνωστού Λευκαρίτικου Ταβά εθελοντικά από τις Λευκαρίτσσες και προσφορά του νόστιμου αυτού πιάτου δωρεάν.


 

Φεστιβάλ Παστελιού, Ανώγυρα
Το παστέλι είναι άμεσα συνδεδεμένο με το χωριό Ανώγυρα της επαρχίας Λεμεσού. Εξάλλου η Ανώγυρα είναι το μοναδικό χωριό όπου συνεχίζει ακόμη να παρασκευάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο το χαρουπόμελο και το παστέλλιν, ενώ στο χωριό λειτουργεί ακόμα και Μουσείο Παστελιού. Εξ ου και το χωριό τιμά το προϊόν αυτό με τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ, που λαμβάνει χώρα το Σεπτέμβριο και όπου απολαμβάνουμε προϊόντα όπως παστέλλι και κουλουρούθκια δωρεάν!

Φεστιβάλ Ροδιού, Ορμήδεια
Το φεστιβάλ Ροδιού στην Ορμήδεια προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία με τη δοκιμή διαφόρων προϊόντων από ρόδι και αρκετή διασκέδαση με χορούς από τοπικές ομάδες. Εξάλλου, πρόκειται για ένα χωριό πλούσιο σε ροδιές. Το φεστιβάλ διεξάγεται κάθε Σεπτέμβρη στο χωριό Ορμήδεια, στο Κοινοτικό Πάρκο, με πολλές εκδηλώσεις.


Φεστιβάλ Αρτοσκευασμάτων, Γαλάτα
Η πιο πάνω εκδήλωση γίνεται στην πλατεία της Γαλάτας και έχει ως θέμα την παρασκευή διαφόρων αρτοσκευασμάτων αφού η περιοχή εξαιτίας των μύλων που διαθέτει έχει παράδοση στην παρασκευή αρτοσκευασμάτων. Στο χώρο της εκδήλωσης γίνεται επιτόπια παρασκευή αρτοσκευασμάτων και παράλληλα υπάρχει παραδοσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Οι επισκέπτες έχουν παράλληλα την ευκαιρία να επισκεφτούν τις βυζαντινές εκκλησίες και το λαογραφικό μουσείο της κοινότητας.

Φεστιβάλ Πορτοκαλιού, Μηλιού 
Για άλλη μία χρονιά η μικρή κοινότητα της Μηλιού της ορεινής επαρχίας της Πάφου διοργανώνει ένα ζουμερό και ενδιαφέρον φεστιβάλ με πολλές εκδηλώσεις και προϊόντα. Πρόκειται για το 3ο Φεστιβάλ Πορτοκαλιού Μηλιούς το οποίο θα μας μάθει τα πάντα για το κυπριακό φρούτο. Η κοινότητα διοργανώνει μία όμορφη γιορτή με πρωταγωνιστή το πορτοκάλι και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Στην πλατεία του χωριού θα υπάρχουν περίπτερα με πορτοκάλια, φρέσκο χυμό, λικέρ πορτοκαλιού, μπύρα με άρωμα πορτοκαλιού, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, κλέφτικο στον ξυλόφουρνο, ποτά, μέλι του θυμαριού, του ανθού και της βελανιδιάς, και πολλά άλλα παραδοσιακά εδέσματα και παράγωγα του πορτοκαλιού.

10ο Αγροτικό Φεστιβάλ Στατού - Αγίου Φωτίου
Η κοινότητα Στατού - Αγίου Φώτιου βρίσκεται σε ένα καταπράσινο και ειδυλλιακό τοπίο σε υψόμετρο 1000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στο Αγροτικό Φεστιβάλ Στατού - Αγίου Φωτίου ο επισκέπτης μπορεί να δει να παρασκευάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο παραδοσιακά προϊόντα της κοινότητας όπως τραχανάς, σουτζούκος, αναρή, χαλούμι, τσαμαρέλα, ζιβανία, ψωμί χωριάτικο, κουλουράκια με έψιμα, ρέσι και κατιμέρια τα οποία θα μπορεί να τα δοκιμάσει όπως και τα απίθανα φρούτα της κοινότητας. Και μπορεί το πλήρες πρόγραμμα να μην έχει ακόμα ανακοινωθεί, ωστόσο αν κρίνουμε από προηγούμενες διοργανώσεις το πρόγραμμα θα είναι και φέτος πλούσιο, με εκδηλώσεις όπως παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων, αγορά, καλλιτεχνικό πρόγραμμα, έκθεση παραδοσιακών εργαλείων, εξοπλισμού και επαγγελμάτων, φύτεμα αμπελιού κ.ά.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

13ο Φεστιβάλ Μήλου, Κυπερούντα
Η Κυπερούντα, το μεγαλύτερο ορεινό χωριό κι ένα από τα ψηλότερα χωριά της Κύπρου, διοργανώνει κάθε χρόνο τον Οκτώβριο το "Φεστιβάλ Μήλου". Στο φεστιβάλ περιλαμβάνονται έκθεση ποικιλιών μήλου κυπριακής καλλιέργειας καθώς και έκθεση φωτογραφίας με θέμα το μήλο. Ακόμα έκθεση παραδοσιακών και σύγχρονων εργαλείων καλλιέργειας μήλων αλλά και λαϊκή αγορά με μήλα και αχλαδόμηλα, μια εξαιρετική ποικιλία της Κυπέρουντας που αξίζει να δοκιμάσετε. Επιτόπια αρασκευή ππαλουζέ από χυμό μήλου και παρουσίαση εδεσμάτων με κύριο συστατικό το ξακουστό φρούτο της περιοχής. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ διοργανώνονται τέλος σεμινάριο, διάλεξη και διαγωνισμοί.

Μαδαρή Μάνα Γη - «Και Οίνος Ευφραίνει Καρδίαν Ανθρώπου…», Πολύστυπος
Ο Πολύστυπος, κάθε χρόνο, διοργανώνει μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με επίκεντρο τον τρύγο και δραστηριότητες όπως έκθεση φωτογραφίας με θέμα τον Τρύγο, έκθεση αντικειμένων που σχετίζονται με τον Τρύγο και την παραγωγή των προϊόντων του σταφυλιού, έθεση των Προϊόντων - Παραγώγων του Σταφυλιού, Επίδειξη Παρασκευής Ππαλουζέ και Σιουσιούκκου, Επίδειξη Απόσταξης Ζιβανίας και πολλά άλλα, τα οποία θα μας «πείσουν» και φέτος να τον επισκεφθούμε!

Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας, Ορεινής-Ημιορεινής Λάρνακας
Ο Σύλλογος Γυναικών επαρχίας Λάρνακας διοργανώνει κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου που είναι η μέρα ανεξαρτησίας της Κύπρου και είναι αργία, σε ένα διαφορετικό χωριό της επαρχίας Λάρνακας, ένα φεστιβάλ στο οποίο πρωταγωνιστεί η Κουλτούρα του τόπου μας! Φέτος στην Λάγια θα απολαύσουμε παραδοσιακά εδέσματα και άλλες νοστιμιές από τις γυναίκες της επαρχίας, θα γνωρίσουμε τα παραδοσιακά επαγγέλματα και την παραδοσιακή τέχνη του χωριού και άλλα πολλά.

Φικάρδου - Ταξιδεύοντας στα μονοπάτια της παράδοσης
Το Φεστιβάλ Παράδοσης στο Φικάρδου της επαρχίας Λευκωσίας έγινε πλέον θεσμός μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Εξ ου λοιπόν και επιστρέφει και φέτος με σκοπό να μας Ταξιδέψει στα Μονοπάτια της Παράδοσης! Τον Οκτώβριο, θα πάμε στο χωριό Φικάρδου όπου θα ταξιδέψουμε μαζί 100 χρόνια πίσω.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Φεστιβάλ Ζιβανίας, Άλωνα, & Πελένδρι

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται στην Άλωνα και το Πελένδρι σε δύο συνεχόμενα σαββατοκύριακα. Μάλιστα τη χρονιά που μας πέρασε, στο Πελένδρι η γιορτή που στήθηκε κράτησε δύο ολόκληρς μέρες. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει απόσταξη ζιβανίας, περίπτερα με παραδοσιακά προϊόντα, καθώς και καλλιτεχνικό προγράμματα μουσικής και χορού.

Αμπέλου Εορτή!
Οι κοινότητες κρασοχωρίων την περίοδο Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου διοργανώνουν εκδηλώσεις αφιερωμένες στο κρασί και τα παράγωγά του. Στις εκδηλώσεις αυτές γίνεται επιτόπια παρασκευή παλλουζέ, σουτζούκου και προσφέρονται διάφορα εδέσματα που φτιάχνονται με το σταφύλι, παράλληλα γίνεται γευσιγνωσία οίνου, διαγωνισμοί αλλά και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (παραδοσιακής μουσικής, θεατρικά δρώμενα, αναβίωση παραδοσιακών εθίμων). Οι επισκέπτες έχουν ταυτόχρονα την ευκαιρία να γνωρίσουν τους παραδοσιακούς οικισμούς των κοινοτήτων, μουσεία, εκκλησίες και αξιοθέατα που παραμένουν ανοικτά καθόλη τη διάρκεια των φεστιβάλ.
Σημείωσε τα φεστιβάλ:
Ετήσια Γιορτή Παλουζέ στη Βάσα (Σεπτέμβριος)
Γιορτή ππαλουζέ στη Λόφου (Σεπτέμβριος)
Φεστιβάλ παλουζέ στο Άρσος (Σεπτέμβριος)
Φεστιβάλ «ΑΦΑΜΙΑ» στο Κοιλάνι (Οκτώβριος)
Φεστιβάλ παλουζέ στο Φοινί (Οκτώβριος)
Φεστιβάλ παλουζέ στην Ποταμίτισσα (Οκτώβριος)
 

Ακόμα…
- 7ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας - Αυγόρου (Ιούλιος)
- Παγκύπριο Φεστιβάλ Καρπουζιού - Φρέναρος (Ιούλιος)
- 2ο Φεστιβάλ Καρότου – Λιοπέτρι (Ιούλιος) 
- Φεστιβάλ Ροδάκινου – Κάτω Μύλος Λεμεσου (Ιούλιος)
- Φεστιβάλ Φυντουκιού, Πολύστυπος (Αύγουστος)
- Φεστιβάλ Διονύσια, Στρουμπί, Πάφος (Αύγουστος)
- Διεθνές Φεστιβάλ Πατάτας – Ξυλοφάγου (Σεπτέμβριος)
- Η Γιορτή του Χαρουπιού - Πέγεια (Σεπτέμβριος)
- Φεστιβάλ Παστελιού - Ανώγυρα (Σεπτέμβριος)
- Φεστιβάλ Γλυκό του Κουταλιού – Κακοπετριά (Σεπτέμβριος)
- Γιορτή της Ελιάς - Ολέαστρο, Ανώγυρα (Οκτώβριος)
- Φεστιβάλ Παραδοσιακών Εδεσμάτων & Προϊόντων "Κοπιάστε", Φαρμακάς (Οκτώβριος)
- Φεστιβάλ Ποιθίγια, Κοιλάνι (Νοέμβριος)
 

Μάθε επίσης...
- Πέρσι τον Αύγουστο το 3ο Φεστιβάλ Σύκου και Χαλιτζιού που έγινε στον Κάτω Πύργο της Πάφου, με διοργανωτές το Κέντρο Προώθησης Παραδοσιακών Προϊόντων Κύπρου σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Πύργου και τη Νεολαία Τυλληρίας, σημείωσε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Αναμένουμε να το δούμε και φέτος.
- Ο Αστέρας Μενεού πέρσι το Σεπτέμβριο διοργάνωσε το 3ο Φεστιβάλ Οφτού Κλέφτικου, δελεάζοντας πλήθος κόσμου και ψήνοντας έναν αριθμό ρεκόρ κρέατος. Τι θα γίνει άραγε φέτος; Αναμένουμε επανάληψή του! Μην ξεχνάς και το Φεστιβάλ Σούβλας που διοργανώνεται τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη.
- Το περσινό 2ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Μελιού & Προϊόντων Κυψέλης που διοργανώθηκε τον Ιούλιο στον Καλοπαναγιώτη άφησε σε όλους μας τις καλύτερες εντυπώσεις. Για να δούμε αν θα επιστρέψει και φέτος δριμύτερο. 
Φέτος αναμένουμε το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων που πραγματοποιήθηκε στο Άρσος της επ. Λεμεσού τον Σεπτέμβριο, το 2ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προϊόντων "Η Αθηένου στο πιάτο μας", το Φεστιβάλ Μελιού και Μελισσοκομίας στο χωριό Οδού της επαρχίας Λάρνακας, αλλά και το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Τέχνης και Εδεσμάτων στην Κοράκου. Πόσα από αυτά θα δούμε και φέτος και ποια άλλα ετοιμάζονται άραγε για το 2019;
 

EVENTS ανά ημέρα

Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30