Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

7 ενδιαφέρουσες θεατρικές πρεμιέρες για τον Ιανουάριο

Υποδεχόμαστε το 2019 με επτά ολοκαίνουργιες παραστάσεις για όλα τα γούστα

Δημοσιεύτηκε στις 10 Ιανουαρίου 2019

Ο Ιανουάριος, ο πρώτος μήνας του χρόνου φέρνει μαζί του επτά ενδιαφέρουσες θεατρικές πρεμιέρες. 



Χάρολντ και Μωντ, Σατιρικό Θέατρο 
Πρεμιέρα Σάββατο 12 Ιανουαρίου 

Με τη ρομαντική κωμωδία «Χάρολντ και Μωντ» του ανατρεπτικού συγγραφέα Κόλιν Χίγγινς ξεκινά τη νέα θεατρική του σεζόν το Σατιρικό Θέατρο. Ένας από τους πλέον αναπάντεχους και ειλικρινείς έρωτες στην ιστορία του θεάτρου  σε ένα  έργο που αψηφά την ιδέα του θανάτου και απετέλεσε «φάρο» για μία ολόκληρη γενιά στη δεκαετία του '70. Τρυφερό και αστείο αλλά ταυτόχρονα δραματικό και συγκινητικό, έχει αγγίξει την ψυχή του κοινού όποτε και όπου και αν ανέβηκε. Η ιστορία των Χάρολντ και Μωντ γίνεται σύμβολο αγάπης για τον άνθρωπο. Τον ελεύθερο, ποιητικό άνθρωπο. Και ταυτόχρονα γίνεται μήνυμα πράξης για το μέλλον: «Ν’ αγαπάς…», αυτά είναι τα τελευταία λόγια της Μωντ. Σκηνοθεσία: Δέσποινα Μπεμπεδέλη. Παίζουν: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Μαριάννα Καυκαρίδου, Φώτος Φωτίου, Σπύρος Γεωργίου, Βασίλης Μιχαήλ, Μαρία Φιάκια, Κώστας Καντζηλιέρης, Μαριαλένα Παπαδοπούλου, Μιχάλης Καζάκας, Πόλυς Χατζηκώστα, Έφη Πεζιρκιανίδου.
> Παραστάσεις κάθε Σάββατο (20.30) & Κυριακή (18.30), Σατιρικό Θέατρο Λευκωσία. Πληρ. 22312940, 22421609.



Σονάτα για δύο
Πρεμιέρα Κυριακή 13 Ιανουαρίου

Μία διασκευή της ταινίας «Φθινοπωρινή Σονάτα» του Ingmar Bergman, αποτελεί η θεατρική παράσταση «Σονάτα για δύο» που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Μουαΐμη, στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο Λευκωσίας, από την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019. Η Σάρλοτ έπειτα από μακρόχρονη απουσία από τις ζωές των παιδιών της, εξαιτίας της αφοσίωσής της στην καριέρα της, αποδέχεται την πρόσκληση της μεγαλύτερης κόρης της Εύας με σκοπό να περάσουν λίγες μέρες μαζί στο σπίτι της δεύτερης. Η Εύα αδημονεί και την υποδέχεται με ιδιαίτερη χαρά. Σύντομα όμως τη χαρά θα διαδεχθεί η θλίψη και ο θυμός των παιδικών αναμνήσεων της στέρησης της μητρικής αγκαλιάς ακόμα κι όταν εκείνη, σπανίως, ήταν παρούσα. Θα καταφέρουν μάνα και κόρη να συμφιλιωθούν μετά από μια φρικτή νύχτα εξομολογήσεων ή μήπως είναι πολύ αργά πια για να επουλωθούν πληγές και να γεφυρωθεί το χάσμα; Παίζουν: Φωτεινή Πετροπούλου, Κρίστη Χαραλάμπους.
> Παραστάσεις 16, 17, 20, 23, 24 Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Λευκωσια, 20.30. Πληρ. 96555153



Madame Butterfly, Θέατρο Ανεμώνα 
Πρεμιέρα Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 

Το Θέατρο Ανεμώνα υποδέχεται το νέο έτος με το έργο του David Henry Hwang, «Μαντάμ Μπάττερφλαϊ»/ (M. Butterfly), σε σκηνοθεσία Αντρέα Τηλεμάχου. Το έργο κέρδισε το βραβείο Tony καλύτερου θεατρικού έργου και ήταν υποψήφιο για βραβείο πούλιτζερ για θεατρικά έργα ενώ μετράει πάμπολλα ανεβάσματα σε όλο τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία. Το πρώτο ανέβασμα του έργου στο Μπρόντγουέι είχε 777 παραστάσεις. Ο Γάλλος διπλωμάτης Ρενέ Γκαλιμάρ έγκλειστος στο κελί του θυμάται την εποχή όπου έζησε στην Κίνα,τη δεκαετία του ’60, τότε που η Σονγκ Λι-Λινγκ, η γοητευτική κινέζα ντίβα, τον άγγιξε με έναν έρωτα ζωντανό, συναρπαστικό αλλά και φευγαλέο σαν πεταλούδα. Ο διπλωμάτης ξαναζεί τη σχέση τους που κράτησε είκοσι χρόνια: από τον πειρασμό στην αποπλάνηση, από την ολοκλήρωση στο σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκησαν και οι δύο οδηγούμενοι τελικά στις γαλλικές φυλακές με την κατηγορία της κατασκοπείας. Όχι ιδιαίτερα πνευματώδης και με πολύ μικρή εμπειρία σχετικά με το γυναικείο φύλο, κοντά της νοιώθει επιτέλους άντρας και ζει την απόλυτη ανδρική φαντασίωση, με αυτό που κατά τη γνώμη του είναι μια τέλεια γυναίκα: όμορφη, μυστηριώδης, εύθραυστη, όλο λεπτότητα και ντροπαλοσύνη, απόλυτα υποταγμένη! Όπως η μαντάμ Μπατερφλάι στην ομώνυμη όπερα του Πουτσίνι! Χάρη σε κείνην η ζωή του αλλάζει. Παίζουν: Αντρέας Τηλεμάχου, Μαρίνος Ξενοφώντος, Ιωάννα Σιαφκάλη, Γιάννα Λευκάτη, Αστέρω Κυπριανού, Νικόλας Πέτρου, Χριστιάνα Μούζουρα, Σταύρος Ππατσιάς, Γιώργος Ιωσήφ. 
> Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο (20.30) και Κυριακή (19.00), μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, Θέατρο Ανεμώνα, Λευκωσία. Πληρ. 70007721.



Οργισμένα νιάτα, Θέατρο Versus 
Πρεμιέρα Σάββατο 19 Ιανουαρίου

Με Οργισμένα Νιάτα θα υποδεχθεί τη νέα χρονιά το θέατρο Versus. Συγκεκριμένα η θεατρική ομάδα ετοιμάζεται να ανεβάσει ένα από τα σημαντικότερα και πολυπαιγμένα έργα του Τζον Όσμπορν. Ένα έργο που διαδραματίζεται σε τρεις Κυριακές. Ώρες ανίας και αυτοκαταστροφής. Σ’ εκείνα τα απογεύματα της υπαρξιακής μελαγχολίας, όπου το φως απ’ τις γρίλιες του παραθύρου σε εξουθενώνει. Ο Τζίμυ και η Άλισον νοηματοδοτούν ο ένας τη ζωή του άλλου. Ένα σαρκικό πάθος -που το μυαλό αδυνατεί να εξηγήσει- τους φέρνει κοντά. Ο φίλος Κλιφ βρίσκεται στη σκηνή ως ειρηνευτική δύναμη και η φίλη Έλενα εισβάλλει ανάμεσά τους ως καταλύτης που ανατινάζει το νόημα. Προδοσίες, αποκαλύψεις, απομαγεύσεις και τέσσερις ψυχές ξεγυμνωμένες μέσα σ’ ένα σαλόνι. Ο έρωτας είναι θύελλα και μαζί καταφύγιο. Ο βασανιστής βασανίζεται πολύ περισσότερο από εκείνους που προσπαθεί να βασανίσει, πληγώνεται και πληγώνει, αλλά ματώνεται περισσότερο απ’ ότι ματώνει. Γιατί όσο περισσότερο αγαπάς κάποιον, τόσο πιο δύσκολο είναι να του το πεις. Παίζουν: Στέλιος Ανδρονίκου, Μαρίνα Μανδρή, Αντρέας Νικολαΐδης, Μέλανη Στέλιου, Μηνάς Τίγκιλης. Σκηνοθεσία: Μαρία Κυριάκου. 
> Παραστάσεις 23, 25, 26, 27 & 30 Ιανουαρίου, 1, 2, 3 Φεβρουαρίου, Θέατρο Ένα Λεμεσός, 20.30. Πληρ. 99395970.



ΜέΝΓΚΕΛΕ: όνειρο για δύο πρόσωπα σε ένα βαγόνι, Ομάδα Χωροτόπος 
Πρεμιέρα Σάββατο 19 Ιανουαρίου 

Ο «χωροΤόπος» παρουσιάζει σε παγκύπρια πρώτη παράσταση το έργο «ΜέΝΓΚΕΛΕ: όνειρο για δύο πρόσωπα σε ένα βαγόνι» του Θανάση Τριαρίδη, σε σκηνοθεσία Σάββα Μυλωνά και Νεοκλή Νεοκλέους. Πρόκειται για ένα έργο με στοιχεία μυστηρίου, θρίλερ και επιστημονικής φαντασίας, όπου η μία ανατροπή διαδέχεται την άλλη. Εκκρεμή ζητήματα του παρελθόντος δύο τυχαίων συνεπιβατών εμφανίζονται σε ένα βαγόνι τρένου, όπου μία ξαφνική διακοπή ρεύματος γίνεται η αρχή ενός μοιραίου παιχνιδιού ζωής, θανάτου και αιωνιότητας. Το τέλος του παιχνιδιού κανείς δεν το ξέρει… Κανόνες δεν υπάρχουν, παρά μόνο ρόλοι που αλλάζουν συνέχεια… Τι ενώνει αυτούς τους δύο συνεπιβάτες και ποια η αλήθεια για το Άουσβιτς; Πόσες μάσκες θα φορέσουν και πόσες θα αφαιρέσουν για να αντιληφθούν το ποιοι πραγματικά είναι; Κανείς δεν μπορεί να το σκεφτεί και κανείς δεν μπορεί να το αναλογισθεί αν δεν το δει με τα ίδια του τα μάτια… στο πραγματικό σκοτάδι. Πώς μπορεί όμως να επιτευχθεί αυτό; Παίζουν: Νεοκλής Νεοκλέους, Σαλώμη Ιεροπούλου Μυλωνά. 
> Παραστάσεις κάθε Σάββατο (20.30) & Κυριακή (18.00) μέχρι 10 Φεβρουαρίου, Ιδρυμα Άρτος, Λευκωσία. Πληρ. 22666610.



Η γυναίκα που μαγείρεψε τον άνδρα της, Θέατρο Σκάλα
Πρεμιέρα Σάββατο 26 Ιανουαρίου

Με ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα μαύρης κωμωδίας, εγκαινιάζει τη νέα χρονιά το Θέατρο Σκάλα, την μαύρη κωμωδία της Debbie Issit «Η γυναίκα που μαγείρεψε τον άνδρα της» ένα έργο που είναι μια μορφή προσέγγισης, από την εύθυμη πλευρά, θεμάτων τα οποία θεωρούνται ταμπού, όπως ο θάνατος και η αρρώστια. Έχει σχέση με την λογοτεχνία τρόμου, χρησιμοποιεί όμως κωμικά στοιχεία. Οι λογοτεχνικοί κριτικοί έχουν συσχετίσει την μαύρη κωμωδία και το μαύρο χιούμορ ήδη με τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, όπως τον Αριστοφάνη. «Η Γυναίκα που μαγείρεψε τον άνδρα της» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Νίκου Νικολαΐδη και μετάφραση στην κυπριακή διάλεκτο Χρίστου Γρηγοριάδη. Παίζουν: Σοφοκλής Κασκαούνιας, Μαρίνα Βρόντη και Σκεύη Παπαμιλτιάδους.
> Παραστάσεις κάθε Σάββατο (20.30) & Κυριακή (18.30), Θέατρο Σκάλα, Λάρνακα. Πληρ. 24652800/1 – 99490102.

Ιστορίες Πείνας, Θεατρική Ομάδα Κασσάνδρες
Πρεμιέρα Κυριακή 27 Ιανουαρίου 

Η θεατρική ομάδα «Κασσάνδρες» παρουσιάζει την κωμωδία των Ισπανών συγγραφέων Ιγνάθιο δελ Μοράλ και Μαργαρίτα Σάντσεζ, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, «Ιστορίες Πείνας». Το έργο πραγματεύεται τις ιστορίες διαφόρων γυναικών που βρίσκονται συνεχώς σε δίαιτα στην προσπάθειά τους να γίνουν αποδεκτές με βάση τα πρότυπα, που προβάλλονται σωρηδόν από τα ΜΜΕ και θέλουν τις γυναίκες «αδύνατες» τόσο σωματικά όσο και κοινωνικά. Λεπτές και αποδυναμωμένες, στην υπηρεσία της πατριαρχικής, φαλλοκρατικής κοινωνίας. Παίζουν: Μάρα Σωκράτους, Ειρήνη Κυπριανού, Έλενα Δημητρίου, Εύα Μιχαηλίδου, Χρίστος Κυριάκου. Σκηνοθεσία: Πέτρος Χαραλάμπους. 
> Παραστάσεις Κυριακή 27 Ιανουαρίου, Σατιρικό Θέατρο Λευκωσία / Τρίτη 29 Ιανουαρίου, Πολυχώρος Συνεργείο Λεμεσός / Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, Μαρκίδειο Θέατρο Πάφος. Πληρ. 99059957. 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close