26-20 January 2019
Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

«Η γυναίκα που μαγείρεψε τον άνδρα της» από το Θέατρο Σκάλα

Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Νίκου Νικολαΐδη και μετάφραση στην κυπριακή διάλεκτο του Χρίστου Γρηγοριάδη

Δημοσιεύτηκε στις 08 Ιανουαρίου 2019

Το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» προτείνει με την αρχή της νέας χρονιάς ένα έργο που αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα Μαύρης κωμωδίας (ή Σκοτεινής κωμωδίας ή μαύρου χιούμορ), που είναι μια μορφή προσέγγισης, από την εύθυμη πλευρά, θεμάτων τα οποία θεωρούνται ταμπού. Έχει σχέση με την λογοτεχνία τρόμου, χρησιμοποιεί όμως κωμικά στοιχεία. Οι λογοτεχνικοί κριτικοί έχουν συσχετίσει την μαύρη κωμωδία και το μαύρο χιούμορ ήδη με τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, όπως τον Αριστοφάνη. Το έργο «Η Γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της» της Debbie Issit γράφτηκε το 1991 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Arts Center του Λονδίνου, ενώ από τότε γνωρίζει μεγάλη επιτυχία όπου και να παίζεται. Πρόκειται για ένα έργο σύγχρονο, με γρήγορους ρυθμούς και έντονες συγκινησιακές καταστάσεις.  

Μια εξαιρετική μαύρη κωμωδία για την αγάπη και το γάμο, μια  ξεκαρδιστική και συνάμα τραγική αποτύπωση της λαϊκής θυμοσοφίας, ότι «η καρδιά ενός άντρα περνάει μέσα από το στομάχι του»! Λαμβάνοντας υπόψη το εσωτερικό και εξωτερικό ύφος του έργου, τις δραματουργικές προεκτάσεις του, τα βασικά χαρακτηριστικά των ηρώων και πόσο αυτά αντιπροσωπεύουν τον σύγχρονο θεατή, τις σκηνικές οδηγίες της συγγραφέως, το είδος της γλώσσας που αυτή προτείνει και τη δράση του έργου, το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» προτείνει μια σύγχρονη διασκευή του έργου στην κυπριακή διάλεκτο (από τον Χρήστο Γρηγοριάδη), πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα τύχει επικοινωνίας πιο αποτελεσματικά η ιστορία και η πορεία των χαρακτήρων, με τρόπο που να αφορούν πιο άμεσα στον σύγχρονο θεατή. 

Περίληψη έργου
Ο Κυριάκος και η Σοφία είναι παντρεμένοι δεκαεννέα χρόνια.  Η Σοφία είναι πιστή σύζυγος και εξαιρετική μαγείρισσα.  Δεν διαθέτει όμως άλλα “προσόντα”, όπως νιάτα, ομορφιά, ενθουσιασμό, ζωντανό και ελεύθερο πνεύμα.  Σε μια κρίσιμη ηλικιακά στιγμή ο Κυριάκος βρίσκεται στην αγκαλιά μιας άλλης γυναίκας, της Ριάνας, που φαίνεται να διαθέτει όλα όσα λείπουν από τη Σοφία. Ο Κυριάκος προσπαθεί να κρατήσει και τις δύο γυναίκες στη ζωή του, ενώ μέσα σε μια απίστευτη τροπή ο κόσμος του βουλιάζει μέσα στα ψέματα και στην εξαπάτηση. Όταν πια αναγκάζεται να παραδεχτεί την αλήθεια και να αφήσει τη γυναίκα του, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια τεράστια και θλιβερή διαπίστωση : η νέα γυναίκα του δεν ξέρει καθόλου να μαγειρεύει! Θρηνώντας για την απώλεια των γαστριμαργικών γευμάτων και των ανέσεων της πρότερης ζωής, ο Κυριάκος αποφασίζει να επιστρέψει –κατά το ήμισυ -  και πάλι στη Σοφία.  Ο Κυριάκος φαίνεται πια να έχει λύσει τα προβλήματα της ζωής του.  Γι αυτό και όταν η Σοφία τον προσκαλεί – μαζί με τη Ριάνα - σε δείπνο, με αφορμή την τρίτη επέτειο του δεύτερου του γάμου, αυτός δέχεται με ευχαρίστηση. Τον περιμένει όμως μια εξαιρετικά σκληρή έκπληξη! «Η Γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της» είναι ένα έργο με άμεσο, ειλικρινές και φρικιαστικό χιούμορ, που προσεγγίζει τα αιώνια θέματα του  έρωτα και της αγάπης, του γάμου και της προδοσίας και θέτει το αιώνιο ερώτημα αν "η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο». 

Σημείωμα Σκηνοθέτη:
Υπάρχουν απίστευτες ιστορίες με πρωταγωνίστριες γυναίκες (όπως και άλλες τόσες με πρωταγωνιστές άντρες).  Γυναίκες απίστευτα σκληρές, με άγρια ένστικτα που έφτασαν να κάνουν ιδιαιτέρως ειδεχθή εγκλήματα και έμειναν στην ιστορία με τη βιαιότητα τους και τις σαδιστικές τάσεις τους, ακόμη και για τη σκληρή τους συμπεριφορά, χωρίς καν να τραυματίσουν φανερά το σύντροφό του.  Όπως η ιστορία της K.K. από την Αυστραλία, με ένα πλούσιο ιστορικό βίας κατά των, κατά καιρούς, συντρόφων της που, το 2000, σκότωσε τον άνδρα της και τον μαγείρεψε ως δείπνο στα παιδιά του (ευτυχώς η αστυνομία έφτασε στο σπίτι πριν από τα παιδιά). Ή η ιστορία της Α.Ν από το Πακιστάν, που –εν έτει2011 - αντιμετώπισε ακραία το γεγονός ότι ο άνδρας της προσπάθησε να επιτεθεί σεξουαλικά στην κόρη της, την οποία είχε αποκτήσει σε προηγούμενο γάμο της. Η γυναίκα τον σκότωσε, τον τεμάχισε και... άρχισε να τον μαγειρεύει, βάζοντας τα τεμαχισμένα μέλη του σε μία κατσαρόλα. Υπάρχουν παράξενες και σκληρές υποθέσεις συζύγων που αποδεικνύουν ότι το γυναικείο φύλο κάποιες φορές δεν είναι αδύναμο, αλλά μπορεί να γίνει βίαια επικίνδυνο. … 
Εμείς βέβαια τασσόμαστε κατά της βίας, απ’ όπου και αν αυτή προέρχεται.  Και είμαστε σίγουρα υπέρ της αποτύπωσης της ζωής στο σανίδι και δη με πηγαίο, σαρκαστικό και ακραία τραγελαφικό τρόπο.   «Η Γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της» της Debbie Issit είναι μια μαύρη κωμωδία γεννημένη από ρεαλιστικές καταστάσεις, με σκηνές ξεκαρδιστικές και συγχρόνως τραγικές, με έντονους διαλόγους, «που όμως δεν καλύπτουν τον πόνο που κατατρώει τα σπλάχνα των τριών ηρώων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η συγγραφέας. 

Η Σοφία, ο Κυριάκος, και η Ριάνα είναι οι τρεις χαρακτήρες του έργου που ακολουθούν αρχικά διαφορετικές διαδρομές ενώ η δράση κορυφώνεται όταν οι δρόμοι τους διασταυρώνονται, σε μία προσπάθεια να καλύψουν αλλά και ταυτόχρονα να αποκαλύψουν τα πάθη, τη ζήλια, τον πόνο, τον θυμό, την προδοσία, τη σύγχυση…. τον φόβο τους!. 
Νίκος Νικολαΐδης
(Σκηνοθέτης)

Ταυτότητα Παράστασης
«Η Γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της» της Debbie Issit
Σκηνοθεσία : Νίκος Νικολαΐδης
Διασκευή στα κυπριακά : Χρήστος Γρηγοριάδης
Μετάφραση από το πρωτότυπο : Γιόλα Κλείτου
Σκηνικά –Κοστούμια : Θέλμα Κασουλίδου – Μαρία Γεωργίου
Μουσική επιμέλεια : Χρήστος Γρηγοριάδης
Σχεδιασμός Φωτισμών : Miroslav Sdravkov
Στούντιο-ενορχηστρώσεις : Βαλεντίνος Βαλιαντή
Ηθοποιοί (αλφαβητικά):
Μαρίνα Βρόντη
Σοφοκλής Κασκαούνιας
Σκεύη Παπαμιλτιάδους

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΘΕΑΤΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 15 ΕΤΩΝ.

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο – 8.30 μ.μ. και Κάθε Κυριακή – 6.30μ.μ.
Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 24652800/1 – 99490102
 

20.30.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close