Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

5 χωριά με καλή ταβέρνα για καλοφαγάδες

Η κυπριακή κουζίνα στα καλύτερά της σε πέντε όμορφα ταβερνάκια της επαρχίας

Δημοσιεύτηκε στις 04 Ιανουαρίου 2019

Αυτό το σαββατοκύριακο βγαίνουμε στα χωριά για φαγητό σε πέντε ατμοσφαιρικά ταβερνάκια. Δίπλα στο τζάκι με καλή παρέα και νόστιμα πιάτα από την κυπριακή κουζίνα. Πέντε χωριά της Κύπρου διαθέτουν πέντε πολύ καλές ταβέρνες που σερβίρουν νόστιμη κυπριακή κουζίνα. 

Μαγεία Λαζανιά
Λαζανιά, επ. Λευκωσίας 

Το παλιό σχολείο του χωριού μετατράπηκε σε μια γραφική ταβερνούλα, που φτιάχνει νόστιμα πιάτα και παραδοσιακά εδέσματα, όπως ακριβώς τα έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας. Η ζεστή ατμόσφαιρα και οι χαμογελαστοί οικοδεσπότες της ταβέρνας αποτελούν επιπλέον λόγους για να την αγαπήσεις και να την εκτιμήσεις περισσότερο. Γιατί εδώ, πραγματικά ζεις αυτό που λέμε ‘κυπριακή φιλοξενία’. Μάλιστα, μπορείς να απολαύσεις το νόστιμο φαγητό που σερβίρει συντροφιά με ‘μελωδία-α λα καρτ’, που είναι παραγγελιά της ώρας, φτάνει να το ζητήσεις, γιατί και η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας της μαγευτικής ταβέρνας. Ένα εντυπωσιακό μπουφέ με καλομαγειρεμένα, παραδοσιακά φαγητά στήνεται κάθε Κυριακή στη Μαγεία Λαζανιά, που περιλαμβάνει από μακαρόνια του φούρνου μέχρι μερακλίδικο κλέφτικο στον ξυλόφουρνο. Τις υπόλοιπες μέρες σού στρώνει το τραπέζι με φαγητά ημέρας, τα οποία απολαμβάνεις στη ζεστασιά του τζακιού του. Τα βράδια αναλαμβάνουν μικρά private πάρτι και δέχονται οργανωμένα group (εκτός Κυριακής).

Σπεσιαλιτέ
Όλοι έχουν να πουν για το νόστιμο κλέφτικό του, το οποίο συνοδεύεται με πατάτες και πλιγούρι. Ψήνεται στον ξυλόφουρνο κι έτσι όλα τ’ αρώματά του έχουν μια πιο αυθεντική, παραδοσιακή γεύση.

(96530129) Χωριό Λαζανιάς, επ. Λευκωσίας. Τρ-Κ μεσημέρια & Παρ-Σ και τα βράδια.

Το Γουριώτικο
Γούρρι, επ. Λευκωσίας

Τι λες για μια εξόρμηση στο βουνό, στο νέο, γραφικό ταβερνάκι Το Γουριώτικο; Τα έχει όλα και μπορεί να γίνει μία καλή αφορμή για μονοήμερη εξόρμηση εκτός πόλης για φαγητό με καλή παρέα και βόλτα στα σοκάκια του χωριού. Οι άνθρωποι της ταβέρνας αγαπούν να φτιάχνουν νοστιμιές του τόπου μας και να σε καλωσορίζουν με ένα πλατύ χαμόγελο. Κάθε μέρα σού ετοιμάζουν και κάτι διαφορετικό, ανάλογα με την εποχή και ό,τι υπάρχει φρέσκο στο χωριό. Εκτός από τον πλουσιότατο μεζέ του, δοκίμασε οπωσδήποτε τη χοιρινή του μπριζόλα που σερβίρεται με πατάτες τηγανητές, σαλάτα και τζατζίκι τις καθημερινές ή αν είσαι χορτοφάγος το vegie platter που έχει όλων των ειδών νόστιμα λαχανικά με την υπογραφή του chef Μιχάλη Λουκά. Για ένα πλούσιο, χορταστικό γεύμα ή δείπνο σε έναν φιλικό χώρο που προσφέρει ποιοτικό φαγητό σε προσιτές τιμές, το Γουριώτικο είναι η επιλογή σου!

Σπεσιαλιτέ
Η ταβέρνα σερβίρει κυρίως κυπριακή παραδοσιακή κουζίνα με ιδιαίτερες πινελιές και νέες ιδέες του chef Μιχάλη Λουκά. Από νωρίς μπορείς να απολαύσεις ένα αυθεντικό κυπριακό πρόγευμα (τα Σαββατοκύριακα), αλλά και μεσημεριανό και βραδινό (όλες τις μέρες), σε μεζέ (€16/άτομο) ή σε πιατέλες που ικανοποιούν τόσο τους κρεατοφάγους όσο και τους χορτοφάγους.

(22633789, 96664919) Γρηγόρη Αυξεντίου 40, Γούρρι, επ. Λευκωσίας. Τρ-Παρ 18.00-23.00 (η κουζίνα) & Σ-Κ 10.00-12.00 (πρόγευμα) & 12.30-22.30 (φαγητό).

Παλιομούχταρος
Άγιος Θεόδωρος, επ. Λάρνακας

Είναι μια ταβέρνα με τα όλα της! Διαθέτει άνετους χώρους, ένα επιβλητικό τζάκι διπλής όψεως και η διακόσμησή της συνδυάζει κάτι από το χτες και κάτι από το σήμερα. Όλα όσα φτιάχνει είναι ξεχωριστά και οι νόστιμοι, σπιτικοί μεζέδες που σερβίρει είναι πάντοτε της ώρας, όλα φτιαγμένα με μεράκι και με τα αγνότερα υλικά. Τα χωριάτικα μακαρόνια φτιαγμένα στο χέρι από τη γλυκύτατη γιαγιά, το συκωτάκι του, τα κεφτεδάκια, οι ολόφρεσκες τηγανητές πατάτες με ρίγανη, το μαριναρισμένο κοτόπουλο σουβλάκι, τα αρνίσια παϊδάκια, το χοιρινό και οι σεφταλιές, τα κολοκούθκια με τα αβγά, ο τταβάς, αλλά και το κρασάτο, το λουκάνικο, τα φρέσκα μανιτάρια και το παραδοσιακό χαλλούμι, είναι όλα φτιαγμένα με πολύ μεράκι από τα χέρια του Μέλιου Παλιομούχταρου. Όσο για τη διασκέδαση, ο κόσμος ψάχνει να βρει θέση να απολαύσει τον Βασίλη και τον Φίλιππο με το μπουζούκι τους σε ένα πρόγραμμα πολύ ξεχωριστό που τους ξεσηκώνει τα βράδια της Παρασκευής, ενώ τις Κυριακές τα μεσημέρια ο Βασίλης διασκεδάζει όλους τους θαμώνες! Επιπλέον, αναλαμβάνει διάφορα event διακοσμώντας τον χώρο ανάλογα με την επιθυμία του πελάτη. 

Σπεσιαλιτέ
Το γλυκό της ταβέρνας που έρχεται στο τέλος και ονομάζεται το ‘καλόν πράμαν’ (σιάμαλι στα κυπριακά) είναι ήδη ξακουστό! Βγαίνει από τον φούρνο ζεστό και μυρωδάτο και το φτιάχνει ‘της ώρας’, ο μάστορας της κουζίνας του Παλιομούχταρου, κύριος Μέλιος.

(24323323) Φίλιου Τσιγαρίδη 12, Άγιος Θεόδωρος, επ. Λάρνακας. Τρ-Σ βράδυ & Κ & αργίες μεσημέρι (Δ κλειστά).

Παγκράτιος
Μηλιού, επ. Πάφου 

Αν δεν την έχεις επισκεφθεί μέχρι τώρα, καιρός να το κάνεις, γιατί η βραβευμένη ταβέρνα Ο Παγκράτιος, στην ολοπράσινη Μηλιού της επαρχίας Πάφου, είναι μια από τις καλύτερες του νησιού. Συνδυάζει νόστιμο, πατροπαράδοτο φαγητό και μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Από το απόγευμα που ανοίγει τις πόρτες της, οι μυρωδιές της κουζίνας ανοίγουν την όρεξη στους περαστικούς που πρώτα χαίρονται μια βόλτα στο γραφικό χωριουδάκι και έπειτα παίρνουν θέση σ’ ένα από τα όμορφα στρωμένα τραπέζια της. Η ταβέρνα Παγκράτιος πήρε το όνομά της από τον προπάππου της οικογένειας. Η εγγονή του Παγκράτιου, Χρυσούλα, και ο σύζυγός της, Χαράλαμπος, έδωσαν το κτίσμα στον γιο τους Νεόφυτο και τη σύζυγό του Κατερίνα, οι οποίοι ανακαίνισαν το μέρος και δημιούργησαν τη βραβευμένη ταβέρνα Ο Παγκράτιος τον Δεκέμβριο του 2010. Μέχρι σήμερα, όλη η οικογένεια βοηθά με μεράκι στη λειτουργία της ταβέρνας, που είναι συνώνυμη με τη γεύση και την πατροπαράδοτη φιλοξενία.

Σπεσιαλιτέ
Φημισμένα πιάτα της ταβέρνας είναι το κρασάτο κουνέλι, αλλά και η εξαιρετική σπιτική της σούπα και βεβαίως όλα τα καλοψημένα είδη σχάρας από ντόπια κρέατα πρώτης ποιότητας, που τα σερβίρει σε χορταστικές μερίδες.

(70003757) Πλατεία Μηλιού, επ. Πάφου. Τρ-Παρ 15.30-24.00 & Σ-Κ 13.00 24.00. 

Μουσικός
Σωτήρα Αμμοχώστου 

Οι αδελφοί Μουσικού και ο σεφ Γιώργος Παπαμιχαήλ φρόντισαν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους αναπαλαιώνοντας ένα εγκαταλελειμμένο και σχεδόν ερειπωμένο ‘σιερωνάρι’ του 1934 σε μια όμορφη, γραφική ταβέρνα που η φήμη της έφτασε σε όλα τα μήκη και πλάτη του νησιού μας. Τα πιάτα του Μουσικού σέβονται την παράδοση του τόπου μας και θυμίζουν στους νεότερους τη νοστιμιά και την πρωτοτυπία της αυθεντικής, κυπριακής κουζίνας. Όλοι οι καλοφαγάδες έρχονται στον όμορφο και φιλόξενο χώρο της ταβέρνας για να απολαύσουν τους νόστιμους μεζέδες και τα εποχικά πιάτα της, στις πιο λογικές τιμές και πάντα με ένα ζεστό καλωσόρισμα από τους ιδιοκτήτες της. Ο προκαθορισμένος mini μεζές σχάρας -που μάλλον large είναι, αλλά και ο κλασικός μεζές του Μουσικού είναι και οι δυο τους ολοκληρωμένες λύσεις που χορταίνουν και τον πιο απαιτητικό. Εγγύηση είναι η αγάπη και αφοσίωση των ιδιοκτητών της ταβέρνας, που επιμένουν να φτιάχνουν και να σερβίρουν μόνο πρώτης ποιότητας γεύσεις.

Σπεσιαλιτέ
Το βραστό χαλλούμι που φτιάχνει η οικογένεια των ιδιοκτητών, οι σεφταλιές, το κουνέλι στιφάδο και το κλέφτικο στον ξυλόφουρνο είναι πιάτα τόσο νόστιμα και τόσο γνήσια που δεν βρίσκεις πουθενά αλλού.

(23828833) Κυριάκου Μάτση 6, Σωτήρα, ελ. επ. Αμμοχώστου. Δ-Σ 18.30-23.00 & καλοκαίρι Δ-Κ 18.30-23.00.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close