Θέατρο , News

Γιατί είναι τόσο επίκαιρη σήμερα μία καλλιτέχνης όπως η Φρίντα Κάλο;

Η Λέα Μαλένη απαντά σε αυτό το ερώτημα και σε πολλά άλλα με αφορμή την παράσταση "Η πολύχρωμη ιστορία της Φρίντα Κ." που σκηνοθετεί

Δημοσιεύτηκε στις 02 Ιανουαρίου 2019

Η ηθοποιός και σκηνοθέτης Λέα Μαλένη μιλά για τη νέα παραγωγή της θεατρικής ομάδας Persona που μαζί με τους Χριστίνα Κωνσταντίνου και Παναγιώτη Μπρατάκο δημιούργησαν την παράσταση «Η πολύχρωμη ιστορία της Φρίντα Κ.».

Γιατί είναι τόσο επίκαιρη, λοιπόν, σήμερα μία καλλιτέχνης όπως η Φρίντα Κάλο; 
Γιατί η αλήθεια πάντα είναι επίκαιρη. Και η Φρίντα Κάλο έκανε ακριβώς αυτό: αποτύπωνε τη δική της αλήθεια έτσι όπως ακριβώς τη βίωνε τη δεδομένη στιγμή. Το παράδοξο ωστόσο είναι πως μέχρι πριν από είκοσι χρόνια ήταν γνωστή κυρίως ως η σύζυγος του Ντιέγκο Ριβέρα. Η φήμη της εκτοξεύθηκε τη δεκαετία του ’90, σαράντα χρόνια μετά τον θάνατό της περίπου, με τη λεγόμενη «Φριντομανία» να παίρνει διαστάσεις τρέλας. Έκτοτε η ζωή της έγινε η ίδια αφορμή για δημιουργία, η αξία των πινάκων της αγγίζει μυθικά πόσα που ούτε καν τα ονειρεύτηκε όσο ζούσε, ενώ η μορφή της, οικεία και αναγνωρίσιμη όσο λίγες ανά την υφήλιο, έγινε σήμα κατατεθέν μέσα από ένα εξωφρενικά μεγάλο φάσμα προϊόντων, που ούτε η ίδια δεν θα μπορούσε να φανταστεί και για τα οποία πιθανότατα θα κινούσε αγωγή κατά των εμπόρων της.


Η ηθοποιός Χριστίνα Κωνσταντίνου υποδύεται την θρυλική Φρίντα Κάλο και συνυπογράφει το κείμενο του έργου με του Παναγιώτη Μπρατάκο και Λέα Μαλένη 

Η ζωή της Φρίντα Κάλο τελικά ξεπέρασε την τέχνη της ή πρόκειται για μία ταυτόσημη πορεία;
Η ζωή της τροφοδοτούσε την τέχνη της κι η τέχνη τη ζωή της. Άρχισε να ζωγραφίζει γιατί δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει, καθηλωμένη σ’ ένα κρεβάτι, αφού από πολύ νωρίς ο θάνατος της είχε κλείσει το μάτι. Η ίδια αποτελούσε το μοντέλο και το πειραματόζωο του έργου της. Και συχνά επέλεγε να ζωγραφίσει μια ωμή εικόνα του εαυτού της, σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει τον πόνο, ή ακόμα και να τον εξιλεώσει, για να τον αισθάνεται ίσως λιγότερο. Είναι γνωστό πως είχε θυελλώδη και πολυτάραχη ζωή.  Είναι γνωστό επίσης ότι η ίδια υπήρξε σε μια κοινωνία ακραία συντηρητική και βαθιά επηρεασμένη από τα θρησκευτικά ήθη, υιοθετώντας μια άκρως φιλελεύθερη στάση, διεκδικώντας ταυτόχρονα και το ίσο δικαίωμα των γυναικών απέναντι στη ζωή. Το γεγονός ότι χρειάστηκε να παλέψει σκληρά για να ζήσει έστω και τα 47 χρόνια της ζωής της, μετουσιώνοντας τον αγώνα αυτό σε τέχνη, χωρίς ποτέ να εγκαταλείψει το πάθος της για τη ζωή, τον έρωτα και τη μητρότητα, καθιστά το έργο της ακόμα πιο ουσιαστικό και σημαντικό, πόσο μάλλον όταν η ίδια καταφέρνει να προκαλεί φρενίτιδα εκδηλώσεων λατρείας, 64 χρόνια μετά τον θάνατό της.

Τι θα δούμε σε αυτή την παράσταση και πως δημιουργήθηκε αυτό το έργο; 
Με την Χριστίνα και τον Παναγιώτη θέσαμε εξαρχής ως δεδομένο ότι δεν πρόκειται να κάνουμε ακόμη μια βιογραφία. Από την αρχή μας απασχολούσε κυρίως το τί ουσιαστικό έχει να πει η Φρίντα στο σύγχρονο κόσμο. Κι ακόμα για το αν η Τέχνη μπορεί να ενεργοποιήσει μια Επανάσταση, και ποιες αντιστοιχίες μπορεί να έχει ένας κόσμος και μια κοινωνία μιας άλλης εποχής που διεκδικούσε το δικαίωμα στην ελευθερία και τη ζωή, με μια κοινωνία παρατημένη στο έλεος των οικονομικών παιχνιδιών, κορεσμένη, που δεν έχει να ελπίζει τίποτα, που δεν ονειρεύεται πια για το μέλλον, που δεν ξέρει τί φοβάται, από τί απειλείται και τί καλείται να αντιμετωπίσει. 

Ο Κύπριος θεατής τι θα βιώσει και τι θα πάρει μαζί του φεύγοντας από αυτή την παράσταση;
Το τί επιλέγει να κρατήσει κανείς μέσα από ένα σύνθετο κράμα ερεθισμάτων, εικόνων ήχων και αισθήσεων, είναι θέμα καθαρά προσωπικό. Εμείς ανοίγουμε παράθυρα κόσμων, μέσα από τα οποία ο καθένας να μπορεί να ανακαλύψει κάτι καινούργιο ή ακόμα κι ένα κομμάτι του εαυτού του. Αυτό που σίγουρα θα κρατήσει είναι μια πολύχρωμη ιστορία μοναδική. Και μια Φρίντα τρελή, αυτοσαρκαστική, πηγαία, παθιασμένη, σαρωτική, συγκινητική. 

Ποια στοιχεία της Φρίντα Κάλο θαυμάζεις και θεωρείς ότι έχουν διαχρονική αξία σήμερα;
Το πάθος της για ζωή, το πείσμα της για δημιουργία ως ανάγκη υπαρξιακή. Το χιούμορ και την ελευθερία του πνεύματος της, τον αντισυμβατικό και επαναστατικό της χαρακτήρα. Και φυσικά το μοναδικό, αφτιασίδωτο στυλ της.

Παραστάσεις από Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019, κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή, Wherehaus 612, Λευκωσία, στις 20.30  μέχρι 30 Ιανουαρίου.
Εισιτήρια: www.tickethour.com.cy και σε όλα τα υποκαταστήματα ACS Couriers.
Πληροφορίες: 77777040 και 70000138.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close