Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Ξέρω τι θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα

Κάνε check in στις 13 καλύτερες εκδηλώσεις της εβδομάδας

Δημοσιεύτηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2018

Μία νέα εβδομάδα ξεκινά με πολλές και διάφορες εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο. Θέατρο, μουσική, σινεμά και πολλά άλλα θα μας προσφέρουν όμορφες στιγμές και αυτή την εβδομάδα.

Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο 
Την μελοποιημένη ποίηση του Γιάννη Ρίτσου από τους συνθέτες Μίκη Θεοδωράκη, Μάριο Τόκα, Γιώργο Κοτσώνη και Χρήστο Λεοντή θα ερμηνεύσουν οι Γεωργία Λόρδου, Φίλιππος Κτενάς, Άντρη Σκούρου και Μάριος Αλουπός, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μουσικοσυνθέτη Μάριου Μελετίου, Διευθυντή της Λαϊκής Ορχήστρας του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ). Το αφιέρωμα  στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο με τον μουσικοσυνθέτη Μάριο Μελετίου και την ορχήστρα του, διοργανώνει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου με την υποστήριξη του Δήμου Λατσιών, του Συνδέσμου Φοιτητών και Αποφοίτων «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και του σωματείου «Φίλοι του ΕΑΠ και του ΑΠΚΥ».
>> Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, Λευκωσία, 20.00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.  
 
Η άλλη όψη της αλήθειας του Άκι Καουρισμάκι
Ο μεγάλος Φιλανδός σκηνοθέτης Άκι Καουρισμάκι επανέρχεται με το δεύτερο μέρος της τριλογίας του «Port city trilogy», με τίτλο «Η άλλη όψη της αλήθειας» στην οποία δίνει μια συνέχεια στο πολυσυζητημένο θέμα της αντιμετώπισης των μεταναστών στις σύγχρονες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Η ταινία κέρδισε την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Η υπόθεση επικεντρώνεται στον Βίκστρομ, έναν πλασιέ, ο οποίος εγκαταλείπει το σπίτι του, την γυναίκα του και την δουλειά του. Όντας ένας μανιακός χαρτοπαίκτης και κερδίζοντας μια γερή παρτίδα πόκερ αποφασίζει να ανοίξει ένα εστιατόριο στο οποίο προσλαμβάνει μερικούς… αντισυμβατικούς υπαλλήλους. Ανάμεσά σ’ αυτούς και έναν Σύρο πρόσφυγα, τον Καλέντ, ο οποίος αναζητά άσυλο στο Ελσίνκι. Ο αμετανόητος χαρτοπαίκτης, που σπατάλησε την ζωή στις λέσχες και το χαρτοπαίγνιο, θα γνωρίσει για πρώτη φορά και  μιαν άλλη όψη της ζωής.
>> Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, Ρίο, Λεμεσός, 8.15μ.μ. τηλ. 25871410.
 
«Ο θάνατος του εμποράκου» από τον Άδωνη Ιδαλίου
Η θεατρική ομάδα Άδωνη Ιδαλίου ανεβάζει φέτος το θεατρικό έργο του Άρθουρ Μίλλερ "Ο θάνατος του εμποράκου" με το οποίο έλαβε μέρος στο 31ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου του ΘΟΚ αποσπώντας τρία βραβεία: Β’ Ανδρικού ρόλου για τον Αντρέα Τσακιστό στο ρόλο του Μπιφ, σκηνογραφίας για το Λοϊζο Ποσείδια και τη Στέλλα Πάρπα και έπαινο για τον Μάριο Ζαχαρίου στο ρόλο του Γουίλλυ Λόμαν. Πρόκειται για μια από τις πιο μεστές και ώριμες παρουσίες της θεατρικής ομάδα του Άδωνη Ιδαλίου, η οποία έρχεται να προστεθεί στη διαρκή ανοδική πορεία των τελευταίων δέκα χρόνων, διάστημα κατά το οποίο η ομάδα έχει  δίκαια κερδίσει την αναγνώριση των κριτικών αλλά και του κοινού.  
>> Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, Αραδίππου, 20.00, τηλ. 96339797.
 
Δημιουργίες από πηλό
Η Γκαλερί Opus 39 παρουσιάζει την νέα εικαστική πρόταση από πηλό των Βαρβάρας Γεωργίου, Βάσου Δημητρίου, Χριστίνασ Κωνσταντίνου Giusti, Σίλιασ Ποτούδη Μακφέρσον και Μαρίας Μηνά. Πρόσφατα, υπήρξε μια επανάσταση στον χώρο της τέχνης όπου διεφάνη η διάκριση μεταξύ ‘art and craft’, τοποθετώντας την κεραμική στον κόσμο της υψηλής τέχνης. Στη σημερινή εποχή της εμπορικής μαζικής παραγωγής, τα χειροποίητα αντικείμενα δίνουν νόημα και έχουν απήχηση. Κατασκευασμένα από φυσικό πηλό, τα κεραμικά αντικείμενα έχουν μια έμφυτη αυθεντικότητα που λείπει από άλλα υλικά. Έτσι, και η έκθεση αυτή, από πέντε πολύ διαφορετικούς καλλιτέχνες, τονίζει τηv απεριόριστη δημιουργικότητα που προσφέρει ο πηλός.
>> Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, γκαλερί Opus, Λευκωσία, εγκαίνια 19.30. Πληρ.. 22424983. Μέχρι 12 Ιανουαρίου.


 
Χριστουγεννιάτικη μαγεία με την Αλίκη Χρυσοχού
Η καταξιωμένη σοπράνο Αλίκη Χρυσοχού με την συνοδεία του διεθνούς φήμης πιανίστα Θοδωρή Οικονόμου υπόσχονται να προσφέρουν μια αξέχαστη βραδιά, ταξιδεύοντας μας στη μαγεία των Χριστουγέννων. Φιλική συμμετοχή από τον από τον βαρύτονο Γιώργο Ιωάννου και την παιδική χορωδία Επιλογής, υπό τη διεύθυνση της Αγγελίνας Νικολαΐδου. Μέρος των εσόδων θα διατεθούν για σκοπούς ενίσχυσης του Συλλόγου Εγκεφαλίτιδας, στον οποίο η σοπράνο Αλίκη Χρυσοχού αποτελεί Επίτιμη Πρέσβειρα.
>> Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.00. Πληρ. 77777745.

Η τρέλα του Γεώργιου ΙΙΙ - ΝΤ Live 
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από το Nottingham Playhouse στο πλαίσιο του προγράμματος National Theatre Live. Ο Γεώργιος Γ΄ είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς, ο οποίος όμως παρουσιάζει συμπτώματα παράνοιας. Με τον καιρό, καθώς βουλιάζει όλο και πιο βαθιά στην παραφροσύνη, φιλόδοξοι πολιτικοί και ο δολοπλόκος Πρίγκιπας της Ουαλίας υπονομεύουν το Στέμμα, σπιλώνοντας τον θεσμό και εκθέτοντας τον άνδρα. Το πολυβραβευμένο έργο του Alan Bennett αναμεταδίδεται για πρώτη φορά από τη σκηνή του Nottingham Playhouse με τον βραβευμένο με βραβεία Ολίβιε, Mark Gatiss στον ομώνυμο ρόλο. Σκηνοθετεί ο Adam Penford, καλλιτεχνικός διευθυντής του Nottingham Playhouse.
>> Tρίτη 11 Δεκεμβρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.00. Πληρ. 77777745 & Θέατρο ΘΟΚ, Λευκωσία, 20.00. Πληρ. 77772717.

Ο ήχος του όπλου
Ο ήχος του όπλου της Λούλας Αναγνωστάκη παρουσιάζεται από τον Νοέμβριο από τη Νέα Σκηνή του ΘΟΚ, σε πρώτη παγκύπρια. Θες να με ξεφορτωθείς, μάνα, πάντα σου ήμουνα φόρτωμα και τώρα θες να με ξεφορτωθείς μια και καλή... Μα εγώ δε θέλω να φορτώνομαι σε κανένα. Να μ’ αφήσεις ήσυχο θέλω... αυτό θέλω... Άλλωστε, γι΄ αυτό φεύγω! Αν αυτό είναι που σε τάραξε! Για να μη σας είμαι φόρτωμα! Στον διαχρονικό αυτό έργο (1987), που αποδεικνύεται απόλυτα οικείο για τον σύγχρονο θεατή, η συγγραφέας φωτίζει με ευαισθησία όλο το φάσμα των ανθρώπινων σχέσεων ενώ παράλληλα δίνει μια ανάγλυφη περιγραφή της εποχής. Στο ίδιο αυτό μοτίβο κινείται η σκηνοθεσία του Άδωνι Φλωρίδη. Έχοντας στη διάθεσή του ένα εξαιρετικό σύνολο ηθοποιών και συντελεστών, ο σκηνοθέτης επιχειρεί να αναδείξει τις λεπτές αποχρώσεις των σχέσεων και των συναισθημάτων. Τον εμβληματικό ρόλο της μητέρας ερμηνεύει η χαρισματική και πολύ αγαπητή στο κοινό Ράνια Σχίζα, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην κυπριακή σκηνή. Σκηνοθεσία: Άδωνις Φλωρίδης. Σκηνικά-Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής. Μουσική-Σχεδιασμός ηχοτοπίων: Χριστίνα Γεωργίου. Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης. Παίζουν: Γιώργος Αναγιωτός, Λουκάς Ζήκος, Αντρέας Κουτσόφτας, Μαρία Μιχαήλ, Ράνια Σχίζα, Βικτώρια Φώτα. 
>> Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας, ελ. Αμμόχωστος, 20.30. Πληρ. 77772717.

Kirk Fletcher
Ο Αμερικανός κιθαρίστας Kirk Fletcher έχει κερδίσει τέσσερις φορές Blues Music Award, ενώ άλλη μία φορά, το 2015, ήταν υποψήφιος για British Blues Award. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε είναι και ο θρυλικός Joe Bonamassa, ενώ επίσης υπήρξε κιθαρίστας της εξαιρετικής blues rock μπάντας Fabulous Thunderbirds. Ο Fletcher έχει κυκλοφορήσει τρία στούντιο άλμπουμ και ένα live άλμπουμ, με το τελευταίο που τιτλοφορείται 'Hold On' να έχει κυκλοφορήσει
μόλις τον περασμένο μήνα. Στην Κύπρο θα συναντήσει επί σκηνής, για τρία live, τους δικούς μας The Zilla Project.
>> Τετ 12 Δεκ, Savino, Λάρνακα. Πληρ. 99498642. 
>> Πεμ 13 Δεκ, Κύκλος, Λεμεσός. Πληρ. 25107230.
>> Παρ 14 Δεκ, Μουσική Σκηνή Red, Λευκωσία. Πληρ. 99059257. 21.30. Εισιτήρια: €20 (προπώληση) & €25 (είσοδος).

Birth Days
Το Τεχνόπολις 20 στην Πάφο, παρουσιάζει το κυπριακό ντοκιμαντέρ Birth Days, σε παραγωγή- σκηνοθεσία Δανάης Στυλιανού, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στις 6μ.μ. και στις 8μ.μ., ενώ το κοινό προτρέπεται να προκρατήσει τις θέσεις του στο τηλέφωνο 70002420. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ για την εμπειρία της γέννας στα χρόνια των ανεξέλεγκτων ιατρικών παρεμβάσεων. Σε μια χώρα όπου τα επίπεδα των καισαρικών τομών ξεπερνούν κατά 4 φορές το όριο που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μια μητέρα θα κάνει το δικό της ταξίδι για να μπορέσει να γεννήσει φυσιολογικά μετά από καισαρική, και να ανακτήσει εμπιστοσύνη στο ίδιο της το σώμα αλλά και στο σύστημα παροχής μαιευτικής φροντίδας. Πώς γεννιούνται σήμερα τα παιδιά μας στην Κύπρο και ποιοι είναι οι λόγοι της αύξησης των καισαρικών τομών; Ποια τα δικαιώματα της γυναίκας στον τοκετό και πώς μπορεί να ανακτήσει εμπιστοσύνη στη δύναμη της γυναικείας φύσης της; Παρουσιάζοντας σκηνές από φυσιολογικούς τοκετούς, συνεντεύξεις με επαγγελματίες υγείας και μια σειρά από πραγματικά γεγονότα, το ντοκιμαντέρ Birth Days ανοίγει νέους ορίζοντες στη διαχείριση του τοκετού ως μια πολύτιμη εμπειρία στη σύγχρονη εποχή της ιατρικής και τεχνολογικής εξέλιξης.
>> Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, Τεχνόπολις 20, Πάφο, 18:00 & 20:00. Είσοδος: €6. Πληρ. 70002420.

Σταύρος Δουζίνας
Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, στις 7:30μμ, η γκαλερί Μορφή παρουσιάζει την τελευταία δουλειά του Σταύρου Δουζίνα. Στα εγκαίνια θα παρευρεθεί και ο καλλιτέχνης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Μέρος των εσόδων της έκθεσης θα διατεθεί για στήριξη του έργου του Αντικαρκινικού Σύνδεσμου Κύπρου.Ο Σταύρος Δουζίνας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Καθώς ο πατέρας του Δημήτρης Δουζίνας, όπως και ο παππούς του Σταύρος Δουζίνας ήταν ζωγράφοι, είχε την ευκαιρία από πολύ μικρός να διδαχθεί και να ασχοληθεί με την ζωγραφική. Αργότερα σπούδασε φωτογραφία και εργάστηκε σαν φωτογράφος (διαφημιστική φωτογραφία) στο μεγαλύτερο φωτογραφικό εργαστήριο της Αθήνας του Μανόλη Βερνάρδου. Εκεί το 1972 γνώρισε τον Γιάννη Τσαρούχη, που τον κάλεσε να δουλέψει μαζί του σαν βοηθός στο ατελιέ του στο Μαρούσι (Αθήνα). Η συνεργασία αυτή κράτησε για δύο χρόνια . Εκεί διδάχθηκε πορτραίτο και σκηνογραφία θεάτρου. Το 1977 γνώρισε στην διαφημιστική εταιρία ΓΝΩΜΗ, τον γιγαντοαφίστα και ζωγράφο Γιώργο Βακιρτζή και δούλεψε μαζί του για έξι χρόνια. Εκεί διδάχθηκε σύνθεση και εξπρεσιονιστικές τεχνικές.
>> Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, Γκαλερί Μορφή, Λεμεσός.

Το δώρο της παπλωματούς
Η πραγματική αγάπη, δεν έχει χρώμα, θρησκεία, εθνικότητα, κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο. Η πραγματική αγάπη δεν χωρεί εγωισμούς, πάθη, μίση, φιλοδοξίες… Η πραγματική αγάπη είναι αυτό που θα νιώσετε παρακολουθώντας τη χριστουγεννιάτικη παράσταση των μαθητών του Ειδικού Σχολείου «Απόστολος Λουκάς», «Το δώρο της παπλωματούς» του Αμερικανού συγγραφέα Τζεφ Μπριμπό, μια παράσταση που ετοιμάστηκε από την αρχή μέχρι το τέλος με αγάπη, χαρά, μεγάλη προσπάθεια και ενθουσιασμό. Η χαρά της προσφοράς και η τέχνη της ευτυχίας, είναι το κύριο θέμα που πραγματεύεται η ιστορία μας δοσμένη μέσα από το ταλέντο και την αγάπη των δικών μας παιδιών, των δικών μας ηρώων. Μια γενναιόδωρη παπλωματού με μαγικά λες δάκτυλα, φτιάχνει τα πιο όμορφα παπλώματα του κόσμου, με χρώματα και σχέδια που δεν έχει ξαναδεί ανθρώπου μάτι, απαλά και ζεστά λες και τα γεμίζει με τα φτερά αγγέλων. Δεν τα πουλά τα παπλώματά της παρά μόνο τις κρύες νύχτες του χειμώνα, τριγυρνά στους δρόμους και τα χαρίζει στους φτωχούς, στους άστεγους, σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Από την άλλη, ένας άπληστος βασιλιάς που μέσα στο παλάτι του έχει μαζεμένους όλους τους θησαυρούς του κόσμου, ψάχνει να βρει εκείνον που θα του χαρίσει τη χαρά, έστω κι ένα μόνο χαμόγελο και θα διώξει από την καρδιά του, έστω και για λίγο, την πλήξη, την ανία, τη δυστυχία του…
>> Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού, 19.30. Πληρ. 25377277. 

Ο Εφιάλτης των Χριστουγέννων
Η Σχολή Χορού της Σύλιας Χαραλάμπους ανεβάζει τη χορευτική παράσταση "Ο Εφιάλτης των Χριστουγέννων" βασισμένη στην ομώνυμη ταινία του Tim Burton, The Nightmare Before Christmas. Στην παράσταση συμμετέχουν 50 μαθήτριες χορεύτριες. Ο κεντρικός ήρωας, ο Jack Skellington, ζει στη πόλη του Halloween και είναι ο αρχηγός στις πλάκες. Βαρέθηκε όμως πια να τρομάζει τον κόσμο! Απελπισμένος αναζητάει μια αλλαγή. Η ιδέα τού έρχεται όταν περνάει τη πόρτα που τον οδηγεί στην πόλη των Χριστουγέννων. Η χαρούμενη ατμόσφαιρα των γιορτών με τα φωτάκια να λάμπουν, τα δώρα και τα γλυκά, τον οδηγούν στην απόφαση να φέρει τα Χριστούγεννα στην πόλη του Halloween και ο ίδιος να μεταμφιεστεί σε Αη Βασίλη! Απαγάγει λοιπόν τον Αη Βασίλη και μοιράζει εκείνος τα δώρα με ανατριχιαστικά αποτελέσματα! Ο Jack τους τρομάζει όλους, τα Χριστούγεννα καταστρέφονται! Δεν ήθελε, όμως, να συμβεί κάτι τέτοιο! Χορογραφίες: Σύλια Χαραλάμπους & Ζώη Ξάνθου.
>> Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.00. Πληρ. 77777745.

Βασίλισσα του Χιονιού στον Πάγο
Οι νέες τεχνολογίες, το μαγευτικό σκηνικό και τα θεαματικά εφέ φωτισμού δημιουργούν μια αξέχαστη μεγαλοπρεπή εμφάνιση στον πάγο! Χάρη στην εντυπωσιακή παραγωγή της νέας παράστασης πάγου "Η Βασίλισσα του Χιονιού", που αποτελείται από χορό σε πάγο και συναρπαστικούς σκιτσογράφους τσίρκου, το ρωσικό Circus on Ice παίρνει τους θεατές στον μαγικό κόσμο. Από την αρχή, μια φανταστική ιστορία εκπλήσσει και εκπλήσσει όχι μόνο τα μικρά αλλά και τα ενήλικα ακροατήρια. Η απαλότητα, η ομορφιά και η κομψότητα, η απίστευτη ευκολία και η υψηλότερη τεχνική απόδοσης προσελκύουν το κοινό στον κόσμο των παραμυθιών. Μια νέα μεγαλοπρεπή παράσταση, με μια φανταστικά όμορφη και διασκεδαστική χορογραφία, περισσότερα από 300 νέα κοστούμια πολυτελείας, συναρπαστική μουσική και εκπληκτικά ακροβατικά. Μία κομψή παράσταση μπαλέτου στον πάγο σε συνδυασμό με ένα υπέροχο παραδοσιακό ρωσικό πρόγραμμα τσίρκου θα αποτελέσουν μια πραγματική μαγική παράσταση για όλη την οικογένεια.
>> Πέμπτη 13 & Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, Σατιρικό Θέατρο, Λευκωσία, 20.00 (13 Δεκεμβρίου στα Αγγλικά, 16 Δεκεμβρίου στα Ελληνικά).
>> Σάββατο 15, 20.00 & Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, 19.00, Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού. (15 Δεκεμβρίου στα Ελληνικά, 16 Δεκεμβρίου στα Ρωσσικά).

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close