Κινηματογράφος , Cinema: Τα Καλύτερα

"Πρώτες Κινηματογραφικές Απόπειρες: Γυναίκες Σκηνοθέτες" στο Cine Studio

Ένα αφιέρωμα που εστιάζει στο έργο των σύγχρονων Ισπανίδων σκηνοθετών με ελεύθερη είσοδο

Δημοσιεύτηκε στις 05 Δεκεμβρίου 2018

Είναι το έτος του ‘Me too’! Μια έκφραση που ίσως θεωρηθεί το έμβλημα του 2018. Εκατομμύρια γυναίκες (και άνδρες) ξεχύθηκαν στους δρόμους απαιτώντας μια κοινωνική και πολιτική δέσμευση με σκοπό τη επίτευξη της ισότητας. Ο χώρος του κινηματογράφου φέρει, επίσης, την ευθύνη του ως προς την ισότητα, πέραν των χρηματικών ποσών που καθορίζονται από τη νομοθεσία, ή την ρήξη ενάντια στην ιδέα ότι υπάρχουν παραδοσιακά ανδρικά επαγγέλματα. Με αφορμή το #Metoo λοιπόν, ο Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου Λευκωσίας σε συνεργασία με την Ισπανική Πρεσβεία και το Ινστιτούτο Θερβάντες παρουσιάζουν το αφιέρωμα ‘Πρώτες Κινηματογραφικές Απόπειρες: Γυναίκες Σκηνοθέτες’, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, εστιάζοντας στο έργο των σύγχρονων γυναικών σκηνοθετών.  
 
Esquece Monelos  
Angeles Huerta (Ισπανία, 2017) 76’.   
Υπάρχουν περισσότεροι νευρώνες στον ανθρώπινο εγκέφαλο από σωματίδια στο σύμπαν. Αλλά αν μπορούσαμε να τα βάλουμε το ένα πίσω από το άλλο, δε θα σχηματιζόταν παρά  μόνο ένας μικρός ποταμός. Ένας ποταμός τόσο μικρός μα και συνάμα άπειρος. Κάτω από τους δρόμου της A Coruña, υπάρχει ένας ποταμός, που πολλοί έχουν ξεχάσει. Αυτός όμως από σε καιρό σε καιρό ξεχειλίζει ανακτώντας και πάλι την πορεία του. Η προβολή θα γίνει παρουσία της σκηνοθέτιδας, Angeles Huerta.

 K 9 Δεκ, 20.00, Cine Studio, Λ/σία. Είσοδος ελεύθερη.  
 

Dancing Beethoven 
Arantxa Aguirre (Ισπανία-Ελβετία, 2016) Óscar Chacón, Julien Favreau, Zubin Mehta. 80’.  
Ο θεατής βυθίζεται στη χορογραφία της 9ης Συμφωνίας του Μπετόβεν από την εταιρεία Béjart Ballet στη Λωζάνη. Το ντοκιμαντέρ για την ιστορία αυτού του έργου παρουσιάζει τις προκλήσεις της πολυπολιτισμικής αυτής αναπαράστασης, τις πρόβες με τη μεθοδική και απαιτητική δουλειά των χορευτών αλλά και τη συνεργασία μεταξύ του ελβετικού σχήματος, του μπαλέτου του Τόκιο και της Φιλαρμονικής του Ισραήλ με σκηνοθέτη τον Ζουμπίν Μεχτά. Μια συναρπαστική συνεργασία, που περιλαμβάνει πολλά επίπεδα πολυπλοκότητας και καταφέρνει να δημιουργήσει ένα από τα πιο επιτυχημένα χορογραφικά γεγονότα του 21ου αιώνα!   
Δ 10 Δεκ, 21.00, Cine Studio, Λ/σία. Είσοδος ελεύθερη.  
 

Les amigues de l'Àgata 
Laia Alabart, Alba Cros,  Laura Rius,  Marta Verheyen (Ισπανία, 2015) Elena Martín, Victòria Serra, Marta Cañas. 70’.  
Η Àgata έχει ξεκινήσει τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο, αλλά εξακολουθεί να βλέπει τις σχολικές της φίλες, με τις οποίες μοιράζεται γιορτές, προσωπικές στιγμές, ταξίδια, αστεία και συζητήσεις. Ένας προσωπικός χώρος γεμάτος αναμνήσεις, που τώρα όμως συγκρούεται με τις νέες φιλίες που έχει δημιουργήσει στη σχολή της και τις αλλαγές που αρχίζει να ανακαλύπτει στον ίδιο της τον εαυτό. Η ταινία είναι το πορτρέτο μιας ομάδας κοριτσιών είκοσι ετών από την οπτική γωνία της Àgata κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους των σπουδών της.  
Τετ 12 Δεκ, 21.00, Cine Studio, Λ/σία. Είσοδος ελεύθερη.  
 

La higuera de los bastardos  
Ana Murugarren (Ισπανία, 2017) Karra Elejalde, Pepa Aniorte, Carlos Areces. 111’.  
Κοντά στο τέλος του ισπανικού πολέμου, ένας πολεμοχαρής φασίστας στρατιώτης  μετατρέπεται σε ερημίτη και παγιδεύεται στη φροντίδα μιας συκιάς αφού είδε στα  ματιά  ενός δεκάχρονου αγοριού, γιου ενός από τα θύματα του, την βεβαιότητα  ότι το παιδί θα τον σκοτώσει μόλις γίνει δεκαέξι χρονών.
Παρ 14 Δεκ, 21.00, Cine Studio, Λ/σία. Είσοδος ελεύθερη. 
 

 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close