19-20 December 2018
Προσεχώς , Θέατρο

Η βραβευμένη 'Η Φαλακρή τραγουδίστρια' της Μαρία Μανναρίδου Καρσερά επιστρέφει

Δεκαέξι χρόνια μετά τη βραβευμένη παραγωγή στο Θέατρο Ένα, η σκηνοθέτης Μαρία Μανναρίδου Καρσερά επιστρέφει, αυτή τη φορά με τη δική της δημιουργική ομάδα 'Σόλο για Τρεις', στη σκηνή του θεάτρου Χώρα

Δημοσιεύτηκε στις 06 Νοεμβρίου 2018

Η θεατρική ομάδα «Σόλο για Τρεις» κλείνει την αυλαία της χρονιάς με το εμβληματικό έργο του Ευγένιου Ιονέσκο «Η Φαλακρή Τραγουδίστρια», έργο το οποίο καθιέρωσε το «θέατρο του παραλόγου».

Δεκαέξι χρόνια μετά τη βραβευμένη παραγωγή στο Θέατρο Ένα, η σκηνοθέτης Μαρία Μανναρίδου Καρσερά επιστρέφει, αυτή τη φορά με τη δική της δημιουργική ομάδα Σόλο για Τρεις, στη σκηνή του θεάτρου Χώρα, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων τον Δεκέμβριο, κλείνοντας ένα επιτυχημένο κύκλο θεατρικών παραγωγών της ομάδας, με τις παραστάσεις «Πίντερ Χ 11» , «Και το Όνομα αυτού» και «Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος».

Το εμβληματικό έργο του 1948, είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ καθώς σατιρίζει θέματα όπως η ισοπέδωση της ταυτότητας του ατόμου, η αποδοχή των σλόγκαν από τις μάζες, καθώς και τις συνταγές ιδεών που τροφοδοτούν και μεταμορφώνουν τις κοινωνίες σε συλλογικά αυτόματα. Χλευάζει τον ψεύτικο καθωσπρεπισμό, την αδυναμία επικοινωνίας και το υπαρξιακό κενό. Η «Φαλακρή Τραγουδίστρια» ανέβηκε στην σκηνή για πρώτη φορά το 1950, στο Théâtre des Noctambules στο Παρίσι. Πρόκειται για πρωτοποριακό έργο της εποχής του που καθιέρωσε το «θέατρο του παραλόγου». Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του παγκόσμιου δραματολογίου.

Η Φαλακρή Τραγουδίστρια που δεν έχει εμφανιστεί ποτέ επί σκηνής, παίζεται αδιάκοπα από το 1958 στο μικρό θέατρο του Υσέτ του Παρισιού, είναι το δεύτερο πιο πολυπαιγμένο έργο στην Ευρώπη (μετά την Ποντικοπαγίδα της Άγκαθα Κρίστι) ενώ ανάμεσα στους χιλιάδες θεατές που παρήλασαν από τις θέσεις του κοινού, έχει ξεχωρίσει το γέλιο της θρυλικής Έντιθ Πιάφ η οποία έλεγε: «Έρχομαι και ξανάρχομαι να δω τη Φαλακρή Τραγουδίστρια όταν είμαι μελαγχολική!».

Το έργο, μια άγρια σάτιρα που χλευάζει το παράλογο στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της οποίας αυτό που λέγεται είναι κατ' απόλυτη κυριολεξία, διαδραματίζεται σε ένα τυπικό αγγλικό σαλόνι, ενός τυπικού αγγλικού ζευγαριού του κυρίου και της κυρίας Σμιθ. Είναι ένα τυπικό αγγλικό απόγευμα, όταν ξαφνικά εισβάλουν στο σαλόνι τους το φιλικό τους ζευγάρι Μάρτινς, το οποίο μαζί με την υπηρέτρια του σπιτιού και έναν πυροσβέστη φροντίζουν για την διατάραξη της αγγλικής ηρεμίας τους.

Ο Ιονέσκο τοποθέτησε έξι ανθρώπους επί σκηνής, τους απογύμνωσε από οποιαδήποτε προσωπικότητα, πρωτοβουλία ή ευθύνη, τους κλείδωσε στον κώδικα της εικόνας και των συμβάσεων τους και τους έβαλε κατόπιν να συναντηθούν και να συνεννοηθούν.

Με τη «Φαλακρή Τραγουδίστρια» ο Ιονέσκο θεωρούσε ότι είχε γράψει την απόλυτη τραγωδία. Κι όμως, όπου παιζόταν το έργο, το κοινό έπεφτε κάτω από τα γέλια. Ο Ιονέσκο αρχικά αντέδρασε, αλλά τελικά συναίνεσε λέγοντας: «Από τη στιγμή που το κωμικό είναι η διαίσθηση του παραλόγου, τότε, κατ' εμένα, το κωμικό είναι πολύ πιο κοντά στην απελπισία παρά το τραγικό».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Γιώργος Πρωτόπαπας
Σκηνοθεσία - Διασκευή: Μαρία Μανναρίδου Καρσερά
Σκηνικά - Κοστούμια: Ηλέκτρα Κυθραιώτου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Σταύρος Τάρταρης

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ
Βαλεντίνος Κόκκινος
Δημήτρης Αντωνίου
Ηλιάνα Κάκκουρα
Θανάσης Δρακόπουλος
Φώτης Αποστολίδης
Χριστιάνα Λάρκου
Χριστίνα Χριστόφια

Μόνο για οκτώ παραστάσεις:

Δεκέμβριος 2018:
Πρεμιέρα: Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, 2018 στις 20:30
Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, 2018 στις 20:30

Ιανουάριος 2019: κάθε Τετάρτη και Πέμπτη από τις 9 Ιανουαρίου μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου 2019 στις 20:30

Θέατρο Χώρα - Κοραή 1, (Πλατεία Αρχιεπισκοπής), Λευκωσία

Για πληροφορίες και κρατήσεις: 99711261

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close