News , Τέχνη

Ο άνθρωπος πίσω από την Μπιενάλε Λάρνακας

Ο Βασίλης Βασιλειάδης επιμελητής της πρώτης Μπιενάλε που πραγματοποιείται στην Κύπρο μιλά στο Check In

Δημοσιεύτηκε στις 17 Οκτωβρίου 2018

Η 1η Μπιενάλε Λάρνακας, ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά δρώμενα του νησιού, είναι πλέον γεγονός με επιμελητή τον Βασίλη Βασιλειάδη, ο οποίος σπούδασε ζωγραφική στην Ιταλία, ζει από το 1996 στην Κύπρο και εργάζεται ως εκπαιδευτικός.

Η Επιτροπή της Μπιενάλε Λάρνακας τον κάλεσε όταν η ιδέα της Μπιενάλε ήταν ακόμα στα σκαριά και η ομάδα βρισκόταν στη διαδικασία αναζήτησης Επιμελητή-Curator. ‘Θα έπρεπε να στείλω’ εξηγεί ‘μια πρόταση για το ιδεολογικό πλαίσιο της Μπιενάλε. Αν αυτό ικανοποιούσε τους διοργανωτές, τότε θα με ενημέρωναν ανάλογα. Η πρόκληση μου φάνηκε ενδιαφέρουσα, έτσι έγραψα την ιδέα που είχα για το “Δοχείο-Περιεχόμενο” μαζί με μια μικρή ανάλυση και την έστειλα. Αφού πέρασαν κάποιες μέρες επικοινώνησαν μαζί μου και μου ζήτησαν να συναντηθούμε. Κάπως έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μας’.

Η ιδέα της Μπιενάλε Λάρνακας υπήρχε από καιρό στο μυαλό καλλιτεχνών και φιλότεχνων της πόλης. Αυτή η ιδέα ωρίμασε, η επιτροπή ζύγισε τα δεδομένα και αποφάσισε να την πραγματοποιήσει. Παρόλο που μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να ακούγεται εξωπραγματική για έναν τέτοιο διεθνή τίτλο στα εικαστικά δρώμενα του νησιού, εντούτοις, όπως μας έχει εξηγήσει ο κ. Βασιλειάδης ‘δεν χρειάστηκε να πειστεί κανένας φορέας ούτε στο εξωτερικό ούτε στην Κύπρο. Είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι υπάρχει κάπου, κάποιος φορέας, ο οποίος εγκρίνει τις Μπιενάλε ή δίνει τη συγκατάθεσή του για μια τέτοια εκδήλωση. Στην πραγματικότητα μια Μπιενάλε είναι πάντοτε αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αυτό φυσικά είναι και ένα από τα πολύ όμορφα πράγματα, που χαρακτηρίζουν τις διοργανώσεις αυτού του τύπου. Εκείνο που έγινε σε κάποια φάση ήταν η συμπερίληψη της Μπιενάλε της Λάρνακας στο Biennial Foundation, που είναι ένας παγκόσμιος Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός με σκοπό να στηρίζει και να προωθεί τέτοιες προσπάθειες και να παρέχει επίσης στήριξη συμβουλευτικού χαρακτήρα, όταν χρειάζεται. Υπήρχε κάποιος έλεγχος από το Foundation για την εξακρίβωση ορισμένων ποιοτικών παραμέτρων όσο αφορά γενικότερα τις υπηρεσίες, τη διοργάνωση ή τις υποδομές’.

Σκοπός της Μπιενάλε Λάρνακας είναι μια αξιοπρεπής παρουσία στο κυπριακό, αλλά και στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα, να δώσει τη δυνατότητα της παρουσίασης της κυπριακής τέχνης μέσα μία διαφορετική οπτική γωνία. Μια τέτοια διοργάνωση είναι φυσικό να κοστίζει αρκετά, αν λάβει κάποιος υπόψη τους καλλιτέχνες που θα έρθουν από το εξωτερικό, όπου προβλέπεται κάλυψη αεροπορικού εισιτηρίου, διαμονή, μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο, καθώς και εκπτωτικά κουπόνια για διάφορους χώρους εστίασης στην πόλη. ‘Αυτό έγινε εφικτό χάρη στις γενναιόδωρες προσφορές όλων των χορηγών και ειδικότερα της Cobalt Aero ως χορηγού επικοινωνίας και της Happy Hosting ως χορηγού φιλοξενίας. Σημαντικές είναι επίσης οι χορηγίες οργανισμών, όπως των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της ΑΗΚ, του ΚΟΤ αλλά και πολλών άλλων τοπικών κυρίως επιχειρήσεων. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι κανένα μέλος της ομάδας της Μπιενάλε δεν θα ανταμειφθεί για τις υπηρεσίες του. Ουσιαστικά τα τελευταία δυόμιση χρόνια δουλεύουμε όλοι αφιλοκερδώς. Η Μπιενάλε στηρίζεται και από μια μεγάλη ομάδα εθελοντών από όλη την Κύπρο’ τονίζει ο κ. Βασιλειάδης.

Σκοπός της ομάδας είναι η συνέχιση του θεσμού ενώ σε ορισμένους τομείς άρχισε να γίνεται προεργασία για την επόμενη Μπιενάλε της Λάρνακας του 2020. Κλείνοντας επεσήμανε ότι ‘οι Μπιενάλε διοργανώνονται σε πόλεις και όχι σε χώρες, συνδέοντας με αυτόν τον τρόπο τις εκδηλώσεις τους με την τοπική κοινωνία. Η Μπιενάλε της Λάρνακας, λοιπόν, είναι η πρώτη Μπιενάλε που διοργανώνεται στην Κύπρο και επομένως, λόγω και του μεγέθους της χώρας μας, αποκτά ένα διευρυμένο, “εθνικό” χαρακτήρα. Παρόλα αυτά η Μπιενάλε Λάρνακας θα μπορεί να διοργανώνεται μόνο στη Λάρνακα’.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close