26 October 2018
Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

"Η αληθινή απολογία του Σωκράτη" του Κώστα Βάρναλη στο Παττίχειο Λεμεσού

Ο συγκλονιστικός μονόλογος του Κώστα Βάρναλη, στην ιστορική ερμηνεία του Χρήστου Καλαβρούζου ανεβαίνει στην Κύπρο

Δημοσιεύτηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2018

Την εκρηκτική προσωπικότητα του μεγάλου φιλοσόφου, του Σωκράτη όπως τη δημιούργησε ο Κώστας Βάρναλης και ερμηνεύει εδώ και πολλά χρόνια υποδειγματικά ο Χρίστος Καλαβρούζος θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και στην Κύπρο και πιο συγκεκριμένα στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού.

Σε ένα σκηνικό που σε μεταφέρει στα 399 π. Χ. ο «Σωκράτης» στέκεται απέναντι στους θεατές -που άλλοτε ένιωθαν κατήγοροι και άλλοτε κατηγορούμενοι- όχι μόνο για να απολογηθεί για τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν σε εκείνο το δικαστήριο και για τις οποίες καταδικάστηκε να πιει το κώνειο αλλά και να για καυτηριάσει πρόσωπα, θεσμούς και γεγονότα που μοιάζουν να μην απέχουν πολύ από τα σημερινά σημάδια παρακμής και διαφθοράς της εποχής μας.

Στην «Αληθινή απολογία του Σωκράτη» που γράφτηκε στα 1931 ο Κώστας Βάρναλης χρησιμοποιώντας το ιστορικό γεγονός της δίκης του Αθηναίου φιλοσόφου ασκεί δριμεία κριτική στην τότε αθηναϊκή δημοκρατία ανατρέποντας τις απολογίες που είχαν γράψει ο Πλάτωνας και ο Ξενοφώντας. Το βαρναλικό κείμενο, δυνατό σε γλώσσα και περιεχόμενο, θίγει θέματα όπως την αιώνια καταπίεση της ανθρώπινης ύπαρξης, την εκμετάλλευση, το συμφέρον του «κρείττονος», την ανελευθερία, τις τεχνικές της εξουσίας να «φιμώσει» το λαό αλλά και ταυτόχρονα την ευθύνη του λαού που ανέχεται και δεν αντιδρά.

Η ωριμότητα ζωής και θεάτρου του Χρίστου Καλαβρούζου, η σκηνοθεσία του Χρίστου Σιοπαχά, τα σκηνικά και κοστούμια του Βασίλη Φωτόπουλου και η μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη αποτελούν μια ενδιαφέρουσα θεατρική πρόταση αυτό τον Οκτώβριο.

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, 20.30.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close