28-30 September 2018
Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Όλα όσα θα γίνουν φέτος στο 34ο Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη για το κοινό

Δημοσιεύτηκε στις 04 Σεπτεμβρίου 2018

Πλούσιες και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις θα παρουσιάσει και φέτος το 34ο Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 28-30 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Πλατεία και υπόσχεται ξεχωριστές στιγμές κυρίως με τις μεγάλες συναυλίες των σπουδαίων καλλιτεχνών Διονύση Σαββόπουλο (Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου) και Παντελή Θαλασσινό (Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου).

Πριν από τις επίσημες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Κεντρική Πλατεία θα προηγηθεί την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα», προεόρτια εκδήλωση, η οποία περιλαμβάνει τα εγκαίνια της ΄Εκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Nanyue Palace της Κινεζικής πόλης Guangzhou, παρουσίαση του παραδοσιακού τρόπου σερβιρίσματος του Κινέζικου τσαγιού, τη χορευτική παράσταση «Η Κύπρος της παράδοσης» από το Χορευτικό ΄Ομιλο Αγίας Νάπας, παράσταση από Κινέζους Καλλιτέχνες, οι οποίοι θα παρουσιάσουν επίδειξη με παραδοσιακά όργανα, με τίτλο «Εxtolling Good Times with Singing and Dancing» το «Puppet Show, «Long Silk Dance» και την Κοντονέζικη ΄Οπερα «BailongGuan» καθώς και την αναπαράσταση του Κυπριακού Γάμου «Σήμερα λάμπει ο Ουρανός» από το Μουσικό Σχήμα και το Χορευτικό Συγκρότημα του Δήμου Δερύνειας «Δρυμιό».

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου την αυλαία θα ανοίξει στην εξέδρα της Κεντρικής Πλατείας η ώρα 8.00μ.μ το «Χορωδιακό Συναπάντημα» με την Κοινοτική Χορωδία Πέρα Ορεινής και τη Χορωδία του Δήμου Σωτήρας και ακολουθεί στις 9.30μ.μ η συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό τον οποίο θα πλαισιώνουν οι καλλιτέχνες Γεωργία Νταγάκη, Κατερίνα Παράσχου, Κώστας Χατζηχριστοδούλου, και Μιχάλης Χατζήμιχαηλ. Η συναυλία είναι διανθισμένη με πάρα πολλούς χορούς που εκτελούν οι εξαιρετικοί χορευτές της ομάδας «Διόνυσος». Θα ακουστούν συνθέσεις των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Λοϊζου, Θαλασσινού, Ξαρχάκου και του δικού μας Μάριου Τόκα, που φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από τον θάνατο του. Τα τραγούδια του Τόκα θα ερμηνεύσει ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου που ήταν από τους κύριους συνεργάτες του μεγάλου μας συνθέτη. Η Μουσική Επιμέλεια/Διεύθυνση ανήκει στον Άδμητο Πιτσιλλίδη.

Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν στις 7.00μ.μ με τη Φιλαρμονική Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, η οποία θα παιανίζει κατά μήκος της Λεωφόρου Μακαρίου από τον κυκλικό κόμβο του Λιμανιού μέχρι το Μεσαιωνικό Μοναστήρι. Στη συνέχεια θα γίνει περιήγηση των επισήμων στους χώρους δραστηριοτήτων και εκθέσεων του Φεστιβάλ. Ακολουθούν στις 8.30μ.μ οι χαιρετισμοί του Δημάρχου κ. Γιάννη Καρούσου και του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη και η τελετή της Α΄ Φάσης Αδελφοποίησης του Δήμου Αγίας Νάπας με τη πόλη Βύβλο του Λιβάνου.

Τη βραδιά του Σαββάτου θα κλείσει με τη μεγάλη συναυλία του αξιόλογου τραγουδοποιού και συνθέτη Διονύση Σαββόπουλου με τίτλο «Ο Διονύσης Σαββόπουλος στα τραγούδια των άλλων». Πρόκειται για μια μουσική παράσταση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά από τον μεγάλο καλλιτέχνη, ο οποίος μαζί με το Φωνητικό Σύνολο «Διάσταση», 30 μουσικούς από Κύπρο και Ελλάδα και ενορχηστρώσεις δύο σπουδαίων μουσικών, του Ελλαδίτη και μόνιμου συνεργάτη του Δ. Σαββόπουλου Γιώτη Κιουρτσόγλου και του Κύπριου συνθέτη Βάσου Αργυρίδη θα παρουσιάσει και θα τραγουδά τραγούδια άλλων ομότεχνων του, παλαιοτέρων και νεοτέρων, από τον Αττίκ ή τον Μάρκο Βαμβακάρη π.χ. μέχρι τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, τον Φοίβο Δεληβοριά και άλλων. Το πρόγραμμα του θα διανθίζεται από τις αφηγήσεις του πάνω στην γνωριμία, τις αναμνήσεις και τις σκέψεις του γι αυτούς τους αξιαγάπητους δημιουργούς και τα τραγούδια τους. Είναι η πρώτη φορά που ο Διονύσης Σαββόπουλος παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που δεν στηρίζεται στα δικά του τραγούδια αλλά - κυρίως- στα τραγούδια των άλλων που αγάπησε και τα ζήλεψε. Η ομορφιά τους τον βοήθησε να εμβαθύνει και στη δική του τέχνη, όπως λέει ο ίδιος. Όλοι οι συντελεστές τραγουδούν και παίζουν εικοσιτέσσερα τραγούδια-διαμάντια, σαν μια μεγάλη μουσική τοιχογραφία που καλύπτει εκατό χρόνια Ελληνικής τραγουδοποιοίας. Η ορχήστρα αποτελείται από περίπου 30 μουσικούς, σε 2 βασικούς κορμούς το Ακουστικό Σχήμα και Κλιμάκιο Πνευστών Συμφωνικής Ορχήστρας. Η Μουσική Επιμέλεια/Διεύθυνση ανήκει στον Βάσο Αργυρίδη και η Διδασκαλία του Φωνητικού Συνόλου στην Αντριάνα Σεργίδου.

Την τρίτη και τελευταία βραδιά ο Χορευτικός ΄Ομιλος Δήμου Αγίας Νάπας και το Μουσικό Σχήμα του Πολιτιστικού Ομίλου «Κάβο Γκρέκο» από τις 8.00μ.μ μέχρι τα μεσάνυκτα θα παρουσιάζουν εναλλάξ το «Παραδοσιακό Χορευτικό Σεργιάνι» και τη μουσικοχορευτική παράσταση «Έλα, νύχτα, για ν' ακούσεις το τραγούδι μου». Το Μουσικό Σχήμα «Κάβο Γκρέκο» θα συνοδεύει χορευτικά το Συγκρότημα Σιακαλλή. Γύρω στις 9.15μ.μ θα υπάρξει μία μικρή διακοπή του προγράμματος για την κήρυξη του 35ου Διεθνούς Φεστιβάλ από τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας κ. Γιάννη Καρούσο.

Πέρα του καλλιτεχνικού προγράμματος το κοινό θα μπορεί να θαυμάσει τις διάφορες εκθέσεις που θα εκτίθενται στους εσωτερικούς χώρους και στο προαύλιο του Μοναστηριού και καλύπτουν όλο το ευρύ φάσμα της εικαστικής δημιουργίας κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών, όπως «Η Μικρή Σαλαμίνα στην Αγία Νάπα» του Φίλιππου Γιαπάνη, «Η Κύπρος του Χθες και Σήμερα σε μικρά έργα ζωγραφικής, χαρακτικά και αντίγραφα» της Γκαλερί «Διαχρονική» οι εκθέσεις φωτογραφίας των κατεχόμενων πόλεων μας «Αμμόχωστος Πόλη Φάντασμα», «Μόρφου, η σύληση και η καταστροφή της Πανάρχαιας κληρονομιάς», «Πολιτιστική κληρονομιά της Κερύνειας: «Σύληση και καταστροφή» που ευγενώς παραχώρησαν οι κατεχόμενοι Δήμοι της Αμμοχώστου, Μόρφου και Κερύνειας και η έκθεση φωτογραφίας του Δήμου Αγίας Νάπας «Η Αγία Νάπα του χθες και του σήμερα».

Εκτός από τις εικαστικές εκθέσεις θα υπάρχουν επίσης η έκθεση Γεωργικών προϊόντων και λουλουδιών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, της Κυπριακής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού, του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και ΄Εργων με θέμα την «Παραδοσιακά επαγγέλματα», έκθεση από χάρτες και χαρακτικά από τις συλλογές του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου και του Τμήματος Δασών με θέμα «Χλωρίδα, Πανίδα και Περιβάλλον της Κύπρου». Το Αγροτόσπιτο θα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος και θα είναι πλήρη εξοπλισμένο με παραδοσιακά έπιπλα, γεωργικά εργαλεία και με οικιακή διακόσμηση ενός παραδοσιακού κυπριακού σπιτιού.

Στην αυλή του Αγροτόσπιτου θα διεξάγονται επιδείξεις διαφόρων οικιακών, αγροτικών και γεωργικών ασχολιών όπως παρασκευή ζιβανίας, χαλλουμιών μακαρονιών, παστών, ψωμιού και παλουζέ. Θα διεξάγονται επίσης, επιδείξεις παραδοσιακών τεχνών όπως ξυλογλυπτική, αργυροχοΐα, γάνωμα, μεταξουργία, δερματοτεχνία, καλαθοπλεκτική, αγγειοπλαστική και άλλα.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close