25-30 September 2018
Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

Η "Ντενεκεδούπολη" ζωντανεύει στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια 2018

Ένα ανατρεπτικό παραμύθι με βαθιά κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα δοσμένα με άφθονο χιούμορ και φαντασία

Δημοσιεύτηκε στις 21 Αυγούστου 2018

Μια πολιτεία μυστική, αλλοπαρμένη και μαγική ξυπνά τα βράδια όταν η πόλη κοιμάται. Η ξακουστή  ΝΤΕΝΕΚΕΔΟΥΠΟΛΗ είναι μια πολιτεία αλλιώτικη από τις άλλες. Δεν είναι φτιαγμένη από τούβλα, πέτρες, τσιμέντο ή γυαλί. Είναι ολόκληρη φτιαγμένη από ντενεκέδες. Και μένουν σ΄αυτήν, τι άλλο; Ντενεκεδάκια. Άδεια, σκουριασμένα, παλιά ντενεκεδάκια. Βρέθηκαν όλα πεταμένα σ' έναν σκουπιδότοπο κι αποφάσισαν να φτιάξουν τη δική τους πολιτεία, για να μένουν μόνα τους και να έχουν την ησυχία τους. Τα ντενεκεδάκια που μένουν εδώ έχουν περίεργα ονόματα: Σαρδέλας, Μηλίτσα, Βουτυρένιος, Οκέυ-μπαμ-μπαμ. Ο Σαρδέλας είχε πριν τον πετάξουν σαρδέλες, η Μηλίτσα είχε κομπόστα μήλο, ο Βουτυρένιος βούτυρο, και ο Οκέυ-μπαμ-μπαμ είχε κόκα-κόλα. Ζούσαν όλα πολύ ευτυχισμένα στην Ντενεκεδούπολη, ώσπου μια μέρα...

Ένα ανατρεπτικό  παραμύθι με βαθιά κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα  δοσμένα με άφθονο χιούμορ και φαντασία. Ένα κλασικό έπος, ένα εικαστικό δρώμενο, όπου η ιστορία μεταφέρεται μέσω της ευφάνταστης δραματουργίας, της μουσικής, της εικόνας και της υποκριτικής.

Παρακαλώ προσοχή στο κενό μεταξύ Ντενεκεδούπολης και πραγματικότητας!

Πίσω από τους ντενεκέδες
Η αναγωγή της ιστορία της «Ντενεκεδούπολης» και σε ενήλικο κοινό, αποκτά ιδιαίτερο κοινωνικό-πολιτισμικό ενδιαφέρον εφόσον, μέσα από τους χαρακτήρες και την πλοκή του έργου αναπαρίσταται διαχρονικά η κοινωνική πραγματικότητα της σχέσης πολιτών (μικρά ντενεκεδάκια) με την κοινωνική εξουσία (μεγάλα ντενεκεδάκια), με καθοριστικό παράγοντα τη σκιαγράφηση της στάσης που διαμορφώνουν οι πολίτες απέναντι σε αυτήν. Στην Ντενεκεδούπολη, όπως στην καθημερινότητα, οι πολίτες άλλοτε λειτουργούν ως υπόδουλοι, μέσα από φαινομενικές πράξεις ηρωισμού, προδοσίας, θυσιών, δολοπλοκιών και μίσους, τα οποία εντέλει ενισχύουν την υπεροχή της εξουσίας και ενίοτε, λειτουργούν επαναστατικά, οργανώνοντας και διεκδικώντας την ανεξαρτησία τους, ελαχιστοποιώντας το κύρος και ελέγχοντας την εξουσία που βιώνουν. Αυτό που έχει όμως πραγματικά σημασία για κάθε πολίτη, έτσι όπως διαγράφεται  μέσα από τη στάση των καταπιεσμένων ντενεκέδων, είναι η προάσπιση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειάς τους. Πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται μέσα από την ενεργή τους παρέμβαση, την αμφισβήτηση της εξουσίας, την αντίληψη της αυτοδυναμίας τους και της συνεργασίας, επιβάλλοντας την υποχρέωση του κράτους για κοινωνική δικαιοσύνη.

Συντελεστές:
Παίζουν οι ηθοποιοί: Eιρήνη Ανδρονίκου, Άντονυ Παπαμιχαήλ, Αλέξανδρος Αχτάρ, Ήβη Νικολαίδου
Μουσική: Hρώ Κλείτου
Διασκευή: Παναγιώτης Μπρατάκος
Xειρισμός αντικειμένων: Γωγώ Παχίτη
Σκηνογραφία: Σωσάνα Τομάζου
Φωτισμός: Βασίλης Πετεινάρης
Ηχοληψία: Χαράλαμπος Χαραλάμπους
Τεχνικός: Γιώργος Χριστιανόπουλος
Graphic designer: Γιώργος Αλεξάνδρου
Φωτογραφία: Ανδρέας Δανιήλ
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Ανδρονίκου
Σχεδιασμός graffiti: Metatrontattooart

Παραστάσεις: 
Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού, 25/09/2018 , 18.00
Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 26/09/2018 , 18.00
Νέα Σκηνή ΘΟΚ, 29/09/2018, 18.00 και 30/09/2018 (διπλή παράσταση)18.00 και 20.30

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close