14 July 2018
Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

"Το Φιόρο του Λεβάντε" της θεατρικής ομάδας Περι-Οδεύοντες στην Πάφο

Η ηθογραφική κωμωδία του Γρηγόριου Ξενόπουλου ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μηνά Τίγκιλη

Δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουλίου 2018

Η απολαυστική ηθογραφική κωμωδία, κόσμημα της νεοελληνικής δραματουργίας ανεβαίνει το προσεχές Σάββατο 14 του Ιούλη και ώρα 21.00, για μία μόνο παράσταση, στο ανακαινισμένο θερινό κινηματοθέατρο Αττικόν (πρώην Οθέλλος) στην πόλη του Αγαπήνορα. Το ξακουστό έργο «Το φιόρο του Λεβάντε» του πατριάρχη της νεοελληνικής δραματουργίας Γρ. Ξενόπουλου, συγγραφέα των έργων «Στέλλα Βιολάντη», «Πειρασμός», «Φοιτητές» κ.α, καταφθάνει στο κέντρο της πόλεως, μετά από μία σειρά πέντε επιτυχημένων παραστάσεων σε γειτονικές κοινότητες της Πάφου. Δηλαδή, στις κοινότητες της Χλώρακας, Ίνειας, Τάλας, Μαντριών και Αναρίτας.

Η περιοδεία αναμένεται να συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο σε άλλες επαρχίες εκτός περιφέρειας Πάφου, με πρώτο σταθμό την Γιορτή του Κρασιού στη Λεμεσό, τη Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου και την Τρίτη 11 του Σεπτέμβρη στην κεντρική πλατεία Κουκλιών.

Σύμφωνα με την υπόθεση του έργου ο ζακυνθινός Νιόνιος Νιονιάκης που τον υποδύεται ο ηθοποιός Γιάννος Αντωνίου, φοβούμενος τους τότε σεισμούς της σεισμογενούς περιοχής της Ζακύνθου και «κουβαλώντας» μαζί του τα σύμβολα της ιδιαίτερης πατρίδας του - μια κιθάρα και μια γλάστρα μπουγαρίνι - έρχεται στην Αθήνα, με σκοπό να ζήσει μόνιμα εκεί, προσφέροντας τις υπηρεσίες του, στον παιδικό του φίλο, δικηγόρο και μόνιμο κάτοικο Αθηνών, Αριστοτέλη Βάλδη που τον υποδύεται ο Λουκάς  Ζήκος. Αφού αναγνωρίσει την γιαγιά Βάλδη που τον καταχαίριζε όταν ήταν μικρός στην Ζάκυνθο την οποία υποδύεται η ηθοποιός Φιλονίλα Χριστοφόρου, γνωρίζεται και με την υπόλοιπη οικογένεια Βάλδη, την γυναίκα του Ροζαλία που την υποδύεται η ηθοποιός Ιωάννα Σιαφκάλη αλλά και τις κόρες Βιργινία και Πηνελόπη που τις υποδύονται αντίστοιχα οι Παυλίνα Φλεβοτομά και Άντρεα Αγαθοκλέους, και τέλος την υπηρέτρια του σπιτιού Κατερίνα που την υποδύεται η ηθοποιός Αντωνία Φιλίππου. Έτσι, ο Νιόνιος καταφέρνει μένοντας στο αρχοντικό του Βάλδη να γίνει επιστάτης (και όχι υπηρέτης – λέξη που ο ίδιος απεχθάνεται) στο σπίτι του Βάλδη και με την εύθυμη και ευεργετική παρουσία του να γίνει πρόξενος χαράς και ευθυμίας στο σπίτι του δικηγόρου. Φροντίζει έτσι ώστε να φτάσουν σε αίσιο τέλος οι έρωτες των δυο νεαρών θυγατέρων του Βάλδη με τους δυο νεαρούς Χαρίλαος Βαγενίδης και Τάκης Μαρουλίδη τους οποίους υποδύονται αντίστοιχα στην παράσταση οι Μάνος Κωστής και Ζαχαρίας Ιορδανίδης, αλλά και καταφέρνει και να διαλύσει την εξωσυζυγική σχέση του δικηγόρου με την αρτίστα Λιλή που υποδύεται η ηθοποιός Στέφανη Μαυροκορδάτου. Ο Νιόνιος όμως, θα πάθει σύντομα νοσταλγία για την πατρίδα του Ζάκυνθο, που αν και φοβάται πολύ τους σεισμούς της, θα αποφασίσει στο τέλος παρά τις προτροπές του Βάλδη και της υπόλοιπης οικογένειας, αλλά και το κλάμα της υπηρέτριας, να γυρίσει πίσω στην όμορφη «Ζακυθούλα του» που πάντα τον μάγευε. 

Την σκηνοθεσία της παράστασης έχει επωμιστεί ο Μηνάς Τίγκιλης, τα κοστούμια η Χριστίνα Ιακώβου, το σκηνικό οι Γιώργος Παπαδόπουλος και Κυριάκος Γεωργίου και τους φωτισμούς, ο Παναγιώτης Μανούσης. 

Η αειθαλής κωμωδία του Γρ. Ξενόπουλου, ανεβαίνει στη Κύπρο, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Κύπρο και με την χορηγία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Επιπλέον χορηγοί τα εστιατόρια McDonald’s, η εταιρία A.N.C.Waterproofing Industries, το Vasilikon Winery, το μπαρ Noir, οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί International School of  Paphos και Neapolis University, η αεροπορική Cobalt, η εταιρία Terpsoula Vasou, Αudit services και το Φώτο ΛΑΡΚΟ. Επιπλέον, στηρίζουν ο  Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και άλλοι φορείς και οργανωμένα σύνολα.

Η προπώληση εισιτηρίων για την επίσημη πρεμιέρα στην Πάφο, στο θερινό Αττικό συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς στο περίπτερο Check In, και την καφετέρια Let Them Eat Cake που έχουν οριστεί ως σημεία προπώλησης καθώς επίσης και στα τηλέφωνα 99.120263, 99044684.  

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close