29 April 2018
Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

"Η πόρνη από πάνω" του Αντώνη Τσιπιανίτη ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο

Ο μονόλογος του Αντώνη Τσιπιανίτη "Η πόρνη από πάνω"παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο στον Θεατρικό ΠολυχώροΕστία, σε σκηνοθεσία του Άγι Παΐκου με πρωταγωνίστρια τη Μήδεια Χάννα

Δημοσιεύτηκε στις 24 Απριλίου 2018

"Η πόρνη από πάνω" είναι ένας δυνατός μονόλογος που χρησιμοποιεί -ανάμεσα σε άλλα στοιχεία- και το χιούμορ για να αποδώσει την αληθινή πλευρά της ζωής. Στην Αθήνα το έργο είχε μια τετραετή επιτυχημένη πορεία με την Κατερίνα Διδασκάλου να ερμηνεύει την Ερατώ.

Το έργο έχει μεταφραστεί και στα γαλλικά με τον τίτλο "La putain du dessus" και παίχτηκε στο Παρίσι στο ιστορικό Theatre De La Huchette  κατά την περίοδο 2016-17 ενώ σύντομα θα παρουσιαστεί επί σκηνής και στη Νέα Υόρκη.

Η υπόθεση 
Η Ερατώ, είναι μια παντρεμένη νοικοκυρά από την Πρέβεζα με τραυματικό παρελθόν, η ζωή της οποίας αλλάζει όταν μια πόρνη εγκαθίσταται στο διαμέρισμα πάνω από το δικό της. Η Ερατώ αρχίζει τότε να βλέπει τη ζωή της μέσα από μια άλλη οπτική γωνία.

Το κέντρο βάρους αρχίζει να μετατοπίζεται και στις δύο γυναίκες, σ’ αυτούς τους δυο διαφορετικούς αλλά ταυτόχρονα παράλληλους κόσμους. 

Η Ερατώ, στο κάτω διαμέρισμα και η πόρνη, στο πάνω, η οποία έχει κάνει το σπίτι της μαγαζί. Τα βράδια η Ερατώ ακούει τους ήχους να πλημμυρίζουν το σιωπηλό της υπνοδωμάτιο. Σταδιακά, αρχίζει να ζει με τη χαρά των άλλων προσπαθώντας απεγνωσμένα να επουλώσει τις δικές της συναισθηματικές πληγές.    

Σημείωμα του συγγραφέα Α. Τσιπιανίτη
Την αγαπώ την Κύπρο. Όχι επειδή έχει αγκαλιάσει τα έργα μου (Η Πόρνη από πάνω είναι το τρίτο κατά σειρά που ανεβαίνει μέσα σε λίγα χρόνια) , που κι αυτό δεν είναι λίγο, αλλά από μικρός ένιωθα μεγάλη αγάπη και σεβασμό γι αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους του. Καταρχάς για τον τρόπο που προφέρετε την ελληνική γλώσσα, ένας τρόπος τόσο κοντινός στην αρχαία ελληνική. Ακούς Κύπριο να μιλά κι επιτέλους απολαμβάνεις τα σύμφωνα, τα φωνήεντα και συνειδητοποιείς πόσο ‘γεμάτη’ ήχους κι ενέργεια γλώσσα έχουμε. Έπειτα, είναι η μεγάλη σας αντοχή στα τρομερά που σας έχουν συμβεί, και η δύναμη, το θάρρος και το πείσμα σας να τραβάτε μπροστά και να προοδεύετε κι ας είναι ο κίνδυνος τόσο κοντά σας... Νιώθω λοιπόν μεγάλη χαρά και τιμή που ένα ακόμη έργο μου θα παιχτεί μπροστά σας, σε μια παράσταση που έχει στηθεί από ανθρώπους που αγαπούν το θέατρο, κατανοούν σε βάθος τα έργα κι έχουν το ταλέντο και την δημιουργική ορμή να τα αναδείξουν στο έπακρο. Άγι και Μήδεια σας ευχαριστώ!

Σημείωμα του σκηνοθέτη Άγι Παΐκου 
Δεν ήταν ένα εύκολο εγχείρημα, η «πόρνη από πάνω». Υπήρξαν στιγμές που ένιωσα ότι είχαμε φτάσει σε ένα αδιέξοδο. Όμως, μ αυτόν τον συχνά ανεξήγητο τρόπο που ενυπάρχει σ αυτό το επάγγελμα βρέθηκαν λύσεις, έστω και την υστάτη.

Στο δικό μου μυαλό το έργο του Αντώνη Τσιπιανίτη συμπληρώνει ένα είδος τριλογίας γυναικείων μονολόγων που άρχισε με τον «Μανώλη» του Γιώργου Νεοφύτου (βραβείο γυναικείας ερμηνείας ΘΟΚ για την Ι. Σιαφκάλη), συνεχίστηκε με τη «Μπαλάντα της φρίκης» της Ηλέκτρας Παπά (υποψηφιότητα για βραβείο γυναικείας ερμηνείας ΘΟΚ για τη Φάνη Πέτσα) και ολοκληρώνεται με την «Πόρνη από πάνω» του Αντώνη Τσιπιανίτη με τη Μήδεια Χάννα.

Γυναίκες καταπιεσμένες, με βαρύ τραυματικό παρελθόν, με πληγές ανεπούλωτες στη ψυχή και στο κορμί τους, όμως παράλληλα και άνθρωποι δυνατοί. Εύθραυστες, εκ πρώτης όψεως, αλλά με τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης. Ο γυναίκες αυτές λύγισαν αλλά δεν έσπασαν. Και δεν σταμάτησαν ποτέ να ελπίζουν. Ελπίζουν πάντα -εμμονικά ίσως- σε μια θεσμοθετημένη εφαρμογή του δικαίου αλλά, κυρίως, ελπίζουν σε μια απόλυτα καθαρτήρια θεία δικαιοσύνη.

Κυριακή 29 Απριλίου, Θεατρικός Πολυχώρος Εστία, Λευκωσία στις 19.00. 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close