Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

6 γυναικεία μοναστήρια για κατανυκτικό Πάσχα

Οι μέρες του Πάσχα και της Μεγάλης Εβδομάδας είναι ιδανικές για μία επίσκεψη στα μοναστήρια της Κύπρου για εκκλησίασμα, ηρεμία και προσευχή

Δημοσιεύτηκε στις 22 Απριλίου 2019

Διανύουμε ημέρες κατάνυξης και προσευχής. Η Μεγάλη Εβδομάδα θα μας οδηγήσει ξανά στην Ανάσταση του Κυρίου και την κορυφαία στιγμή της Χριστιανοσύνης, το Πάσχα. Οι μέρες αυτές είναι μέρες περισυλλογής, κατάνυξης και προσευχής κατά τη διάρκεια των οποίων βιώνουμε τα Πάθη του Θεανρώπου. Η μέρες αυτές είναι ιδανικές για μία επίσκεψη σε κάποιο μοναστήρι για να γίνουμε μέτοχοι των Παθών του Κυρίου και να απολαύσουμε την κατανυχτικοί ατμόσφαιρα που θα ψέλλονται οι βυζαντινοί ύμνοι και ψαλμωδίες της Μεγάλης Εβδομάδας. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 18 γνωστά και άγνωστα μοναστήρια της Κύπρου για να επισκεφτείς

Έξι πολύ ξεχωριστά και πανέμορφα γυναικεία μοναστήρια της Κύπρου θα μας μυήσουν στο κλίμα των ημερών αν καταφέρουμε να βρεθούμε εκεί για λειτουργία και επίσκεψη. Μάθε ποια είναι αυτά τα έξι μοναστήρια που αποτελούνται από γυναίκες μονάχες, γιατί ξεχωρίζει και φημίζεται το καθένα ξεχωριστά, τι μπορείς να προμηθευτείς από εκεί και πότε γιορτάζει το μοναστήρι. Πάρε την καλύτερη αφορμή τις ημέρες που έρχονται και επισκέψου μερικά από τα καλύτερα γυναικεία μοναστήρια της Κύπρου. 

Μονή Αγίου Ηρακλειδίου
Πολιτικό, Λευκωσία

Το μοναστήρι βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη Λευκωσία και είναι χτισμένο ανάμεσα στους ελαιώνες του χωριού Πολιτικό, εκεί που κάποτε βρισκόταν η αρχαία πόλη της Ταµασσού. Πρόκειται για μία γυναικεία μονή και είναι μία από τις πρώτες γυναικείες μονές που λειτούργησαν στην Κύπρο αρχίζοντας τη λειτουργία του το 1963 µε πολλές μοναχές.
Φημίζεται για: τον τάφο και την καρά του Αγίου Ηρακλειδίου που βρίσκονται εκεί αλλά και για τις εξαιρετικές ακολουθίες και το ωραίο ψάλσιμο από γυναίκες μοναχές.
Μην παραλείψεις: να αγοράσεις ή να δοκιμάσεις το εξαίσιο γλυκό του αμυγδάλου που φτιάχνουν οι μοναχές και είναι πολύ γνωστό αλλά και τα κουλούρια, τα μπισκότα, και άλλα είδη για κέρασμα που παράγει η μονή. Επιπλέον ο Άγιος Ηρακλείδιος είναι γνωστός για τα χρυσοκεντήματά του από μοναχές.
Γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου στις 17 Σεπτεμβρίου.
Επικοινωνία: 22623950

Μονή Αγίας Θέκλας
Μοσφιλωτή, Λάρνακα

Η Ιερά Μονή της Αγίας Θέκλης, βρίσκεται 500μ. περίπου στα νότια του χωριού Μοσφιλωτή, της επαρχίας Λάρνακας. Είναι κτισμένη στο μέσο μικρής κατάφυτης κοιλάδας, σε τοποθεσία που παρέχει την απαιτούμενη ησυχία για την μοναστική κοινότητα, που διαμένει σ' αυτή. Σύμφωνα με την παράδοση, την οποία κατέγραψε ο Άγγλος περιηγητής Γουίλιαμ Τέρνερ το 1815, η μονή της Αγίας Θέκλης κτίστηκε από την Αγία Ελένη κατά την επίσκεψή της, τις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ., στην Κύπρο, οπότε ίδρυσε και την Ιερά Μονή Σταυροβουνίου.
Φημίζεται για: το αγίασμα και τον θεραπευτικό της πηλό. Η λάσπη που δημιουργείται από το αγίασμα υπάρχει εκεί άφθονη και υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Πάρε μαζί σου ένα μικρό μπουκαλάκι και προμηθεύσου τόσο τη λάσπη όσο και το αγίασμα για την Χάρη της.
Μην παραλείψεις:  αν αγαπάς τον τραχανά να αγοράσεις από το μοναστήρι.
Γιορτάζει την 24η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που τιμάται η μνήμη της Αγίας Θέκλης. Την ημέρα αυτή γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της επαρχίας Λάρνακας με πλήθος προσκυνητών από όλη την Κύπρο. Στα παλαιότερα χρόνια υπήρχαν στη γύρω περιοχή πολλοί φούρνοι, όπου έψηναν απαραίτητα το οφτό κλέφτικο για την διασκέδαση της ημέρας αυτής. Το έθιμο διατηρείται μέχρι σήμερα και είναι μια καλή ευκαιρία να το δοκιμάσεις.
Επικοινωνία: 22532533

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 17 ταβέρνες της Κύπρου για το παραδοσιακό τραπέζι του Πάσχα

Μονή Παναγίας Αμιρούς
Αψιού, Λεμεσός

Η Ιερά Μονή Παναγίας Αμιρούς είναι γυναικεία και βρίσκεται ένα περίπου χιλιόμετρο ανατολικά του χωριού Αψιού και βόρεια του χωριού Μαθηκολώνη, της επαρχίας Λεμεσού και είναι αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή. Πρόσφατα χτίστηκε εκεί καινούργια εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Αικατερίνη. Στο μοναστήρι ζει μία εξαιρετική αγιογράφος μοναχή.
Φημίζεται: για τα νόστιμα ψωμιά που φτιάχνουν οι μοναχές, τα γλυκά του κουταλιού, τις μαρμελάδες και ένα ιδιαίτερο φρουτοποτό από εσπεριδοειδή.
Μην παραλέιψεις: να επισκεφτείς το Μετόχι της Αγίας Μαρίνας που βρίσκεται κοντά στο μοναστήρι. Εκεί υπάρχει και το λείψανο της Αγίας.
Γιορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου.
Επικοινωνία: 25542035

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βρήκαμε τα πιο λαχταριστά σοκολατένια αβγά για το Πάσχα

Μονή Αγίου Μήνα
Βάβλα, Λάρνακα

Η γυναικεία μονή είναι κτισμένη σε κατάφυτη ορεινή περιοχή της επαρχίας Λάρνακας, στα όρια του χωριού Βάβλα, κοντά στις όχθες του ποταμού Μαρωνίου.
Φημίζεται: για τη θαυματουργή εικόνα του Αγίου αλλά και την τοιχογραφία του 1757 που είναι έργο του αγιογράφου Φιλάρετου.
Μην παραλείψεις: να αγοράσεις γνήσιο μέλι παραγωγής του μοναστηριού, γλυκά του κουταλιού, βότανα, σταφύλι και σύκα όταν είναι η εποχή τους αλλά και διάφορα αναμνηστικά.
Γιορτάζει στις 11 Νοεμβρίου.
Επικοινωνία: 24342952

Μονή Παναγίας Αμασγούς
Μονάγρι, Λεμεσός

Το πρόσφατα ανακαινισμένο Μοναστήρι της Παναγίας της Αμασγούς, είναι κτισμένο πάνω σε ένα μικρό λόφο, κοντά στις όχθες του ποταμού Κούρη, σε απόσταση ενάμιση περίπου χιλιόμετρο νοτιοδυτικά του χωριού Μονάγρι της επαρχίας Λεμεσού. Το όνομα της μονής είναι ασυνήθιστο και κάπως παράξενο επώνυμο για την Παναγία, για το οποίο μέχρι σήμερα δε δόθηκε καμιά τεκμηριωμένη εξήγηση. Μερικοί συγγραφείς, υποθέτουν πως αυτό προέρχεται από την Παναγία της Δαμασκού (Αμασκού - Αμασγού). Οι υποθέσεις όμως παραμένουν αφού δε συνδέονται με κάποιο γεγονός ή έστω μια παράδοση, ώστε να δικαιολογείται αυτή η επωνυμία.
Φημίζεται: για τη σκήτη του Αγίου Ιωάννη Μοναγρίτη που βρίσκεται πολύ κοντά στη μονή.
Γιορτάζει 21 Νοεμβρίου.
Επικοινωνία: 25434342

 

Μονή Αγίου Νικολάου των Γάτων
Ακρωτήρι, Λεμεσός

Η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου των Γάτων, λειτουργεί ως γυναικεία κοινοβιακή μονή από το 1983 και βρίσκεται στο Ακρωτήρι Γάτα, 15 χιλιόμετρα δυτικά της Λεμεσού και νότιο-ανατολικά της Αλυκής του Ακρωτηρίου. Το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου των Γάτων είναι ίσως το αρχαιότερο μοναστήρι στην Κύπρο. Το παρεκκλήσι του Μοναστηριού χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, ενώ εγκαταλείφθηκε τον 16ο αιώνα. Το Μοναστήρι αποκαταστάθηκε από Ορθόδοξες καλόγριες το 1983. Σύμφωνα με την παράδοση, η Μονή ιδρύθηκε από την Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, η οποία άφησε ένα κομμάτι ξύλο από τον Τίμιο Σταυρό στο χώρο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Κύπρος αντιμετώπισε μια σοβαρή και μεγάλη ξηρασία, αναγκάζοντας πολλούς ανθρώπους να φύγουν από το ακρωτήρι, αφού η περιοχή μολύνθηκε από φίδια. Ο Μέγας Κωνσταντίνος έστειλε τον κυβερνήτη Καλόκαιρο στην Κύπρο για να απελευθερώσει χιλιάδες γάτες και να απαλλαγεί η περιοχή από τα φίδια. Ως εκ τούτου, το ακρωτήρι σώθηκε κι έγινε γνωστό ως Κάβο Γάτα.
Φημίζεται: για τις πολλές γάτες που υπάρχουν εκεί οι οποίες λέγεται ότι είναι οι απόγονοι εκείνων που απάλλαξαν την περιοχή από τα φίδια.
Γιορτάζει 6 Δεκεμβρίου.
Επικοινωνία: 25952621.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close