Style Stories , Shopping

Bρεθήκαμε για δύο μέρες στα άδυτα της ΙΚΕΑ στη Σουηδία

Η ΙΚΕΑ μας κάνει να αγαπάμε το σπίτι περισσότερο και εμείς το ζήσαμε αυτό από πολύ κοντά

Δημοσιεύτηκε στις 09 Μαρτίου 2018

Μια πρόσκληση-πρόκληση ήρθε από το μακρινό Älmhult της Σουηδίας, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της ΙΚΕΑ.

2 μέρες στην ΙΚΕΑ

Το να έχεις το προνόμιο να βρεθείς ανάμεσα στους top designer του ΙΚΕΑ και να ζήσεις μαζί τους την φιλοσοφία και την κουλτούρα τη εταιρείας αλλά και να μοιραστείς μαζί τους ιδέες που ίσως μπουν σε εφαρμογή, δεν είναι δα και λίγο! Και η πρόσκληση ήρθε κι εμείς πήγαμε στο Älmhult, τέλος Φεβρουαρίου που είχε μείον 13 βαθμούς! Όμως είχαμε την πιο ζεστή υποδοχή και το πιο θερμό καλωσόρισμα από μια πλειάδα σημαντικών designer, product developer και υψηλόβαθμων στελεχών της ΙΚΕΑ που έκαναν την επίσκεψή μας μια εμπειρία μοναδική.

Γνωριμία με τον πυρήνα της ΙΚΕΑ

Η πρώτη μέρα περιλάμβανε μια ιδιαίτερα διαδραστική, απολαυστική ατζέντα και οι 30 επισκέπτες-καλεσμένοι που είχαμε έρθει από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μάθαμε τα αποτελέσματα της έρευνας Life At Home που είχαν διεξάγει οι ερευνητές της καταγράφοντας τον τρόπο ζωής σε αληθινά νοικοκυριά που είχαν επισκεφθεί σε διάφορες χώρες. Μετά, στήθηκαν εργαστήρια όπου σχεδιαστές της ΙΚΕΑ και product developers δούλεψαν μαζί μας για να δημιουργήσουμε νέους σχεδιασμούς σύμφωνα με τη νέα φιλοσοφία που θέλει να καταργεί τον μινιμαλισμό εν μέρει, αλλά, να αγκαλιάζει την απλότητα όπως πάντα και τη λειτουργικότητα των αντικειμένων.

Τη δεύτερη μέρα παρακολουθήσαμε τη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων της ΙΚΕΑ, από την ιδέα μέχρι την κατασκευή του και τον τελικό έλεγχο πριν το καθετί κυκλοφορήσει στην αγορά. Παρακολουθήσαμε αίθουσες όπου διεξάγονται τεστ αντοχής και ποιότητας, ρομπότ που πίεζαν τραπέζια, καρέκλες και καναπέδες, σφαιρικούς κλίβανους για λαμπτήρες και το εργοτάξιο όπου κατασκευάζονται με άκρα μυστικότητα τα νέα μοντέλα για τις νέες συλλογές της ΙΚΕΑ. Συνδυάστηκε το απόγευμα με μια επίσκεψη στο εντυπωσιακό, μοντέρνο μουσείο της ΙΚΕΑ που σου κάνει μία εκπληκτική διαδρομή στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον και μέχρι το τέλος της μέρας είχαμε μια πλήρη εικόνα του θαυμαστού κόσμου της ΙΚΕΑ.

Πώς έγινε η έρευνα για το Life at Home

Συνομιλώντας με την Anna Granath - senior product developer και τον Kevin Gouriou - designer μάθαμε ότι η ΙΚΕΑ πραγματοποίησε επισκέψεις σε σπίτια για τη μελέτη της καθημερινότητας των καταναλωτών. Και αυτό ακριβώς είναι που κάνει την ΙΚΕΑ μοναδική, σε επίπεδο έρευνας και καινοτομίας, καθώς καμία άλλη εταιρεία δεν υλοποιεί κάτι αντίστοιχο. Η Ιαπωνία, η Κίνα, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Δανία και η Ινδία είναι οι έξι αγορές στις οποίες έχει γίνει η πρωτογενής έρευνα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί στο σύνολο 36 επισκέψεις κατ' οίκον. Η επιλογή των καταναλωτών έγινε από τα καταστήματα λιανικής της ΙΚΕΑ. Οι ερευνητές συνομίλησαν μαζί τους για να διαπιστώσουν πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι μέσα στο σπίτι τους, πώς κινούνται, τι τους δυσκολεύει και τι τους διευκολύνει και ποια αντικείμενα χρησιμοποιούν περισσότερο.

Επιπλέον, ένα ακόμη κομμάτι της έρευνας σχετίζεται με την επιλογή 650 ανθρώπων από επτά διαφορετικές χώρες (Ρωσία, Ιαπωνία, Κίνα, Γερμανία, ΗΠΑ, Δανία και Ινδία), οι οποίοι κλήθηκαν για τρεις μήνες να συμμετάσχουν σε διάφορες δραστηριότητες, μεταξύ άλλων να τραβούν φωτογραφίες όλων των αντικειμένων που αγγίζουν μέσα στο σπίτι τους, για ένα ολόκληρο 24ωρο, προκειμένου να αποτυπωθούν οι ανάγκες τους! Μάλιστα, σε πρώτη φάση κλήθηκαν να γράψουν ένα 'γράμμα αγάπης' προς το σπίτι τους, περιγράφοντας τι αγαπούν σε αυτό και σε δεύτερο στάδιο να γράψουν ένα "γράμμα χωρισμού" προς το σπίτι τους, περιγράφοντας σε τι δεν είναι λειτουργικό. Ευρηματικό!

Γύρω στα 18 άτομα (από Ρωσία, Ιαπωνία, Κίνα, Γερμανία, ΗΠΑ, Δανία και Ινδία) επιλέχθηκαν μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία, και ονομάστηκαν 'home pioneers', χάρη σε τέσσερα κοινά χαρακτηριστικά (τους): Θεωρήθηκαν influencers, δίνουν συμβουλές στους φίλους τους, έχουν άριστη γνώση της τεχνολογίας και ταυτόχρονα είναι μπροστά από την εποχή τους. Με λίγα λόγια, είναι οι ίδιοι experts του σπιτιού τους.

Ωστόσο, η έρευνα δεν σταμάτησε εκεί. Η ΙΚΕΑ έχει πραγματοποιήσει έρευνα, με τη διαδικασία του online ερωτηματολογίου, συλλέγοντας χιλιάδες απαντήσεις καταναλωτών (21,419 ανάμεσα σε 22 χώρες), ενώ κατέγραψε και όλα όσα συζητούν οι καταναλωτές και αφορούν στο σπίτι, σε forum του Διαδικτύου αλλά και στα Social Media. Συνεντεύξεις ακαδημαϊκών και συνεργασίες με διαφορετικά πανεπιστήμια, εντάσσονται επίσης στο πρόγραμμα έρευνας της ΙΚΕΑ.

Ο μινιμαλισμός στη ζωή μας

Η Lydia Choi Johansson, Intelligence Specialist της ΙΚΕΑ, με περηφάνια μας ανέλυσε ακόμη μια πτυχή του πορίσματος της έρευνας Life at Home που αφορά το συναισθηματικό δέσιμο που νιώθουμε με τα, κατά τα άλλα, άχρηστα αντικείμενα. Από τη μια, η πίεση που μας ασκεί η κοινωνία να ζούμε όλο και πιο μινιμαλιστικά και από την άλλη η προσωπική αντίληψη του τι είναι πολύτιμο, τι είναι χρήσιμο, πρακτικό, λειτουργικό, συμμαζευμένο ή ακατάστατο, δημιουργούν συγκεχυμένα συναισθήματα που κάποια στιγμή όλοι μας οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε.

Η φιλοσοφία της ΙΚΕΑ

'Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν τέλεια σπίτια. Υπάρχουν όμως σπίτια που αντικατοπτρίζουν την προσωπικότητα των ανθρώπων που μένουν σε αυτά. Σπίτια που εκφράζουν το στιλ μας, με λειτουργικά έπιπλα και αντικείμενα που καλύπτουν τις ανάγκες μας και μας κάνουν να νιώθουμε άνετα. Στην ΙΚΕΑ θα βρείτε ευρηματικές ιδέες και λύσεις για καλύτερη καθημερινή ζωή'.

Για όλους!

Ο Marcus Engman, Head of Design της ΙΚΕΑ, έχει διακρίνει ότι στην πλειονότητά τους οι καταναλωτές της ΙΚΕΑ ζητούν να είναι τα προϊόντα όλο και πιο οικονομικά και η ΙΚΕΑ αυτό κάνει! Σχεδιάζει για όλους. Για τους ανθρώπους εκείνους, που λύνουν προβλήματα, δημιουργώντας λύσεις. Και η ΙΚΕΑ δημιουργεί καθημερινά έπιπλα κι αντικείμενα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close