News , Τέχνη

Υψηλή ευρωπαϊκή διάκριση για το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας στη Λευκωσία

Μία σημαντική στιγμή για την Κύπρο στα Βραβεία Europa Nostra, της υψηλότερης Ευρωπαϊκής διάκρισης στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Δημοσιεύτηκε στις 17 Μαΐου 2017

Οι νικητές των βραβείων της Ε.Ε. για την Πολιτιστική Κληρονομιά/ Βραβεία Europa Nostra, της υψηλότερης Ευρωπαϊκής διάκρισης στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τιμήθηκαν κατά την διάρκεια μίας ιδιαιτέρως σημαντικής εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Εκκλησία του Αγ. Μιχαήλ, στο Τούρκου της Φινλανδίας. Ο μαέστρος Plácido Domingo, Πρόεδρος της Europa Nostra, της κορυφαίας οργάνωσης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, και ο Tibor Navracsics, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Νεολαία και τον Αθλητισμό, φιλοξένησαν από κοινού την εκδήλωση για την απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και παρουσίασαν τα 7 Grand Prix και το Βραβείο Κοινού, το οποίο επελέγη από τα 29 βραβευθέντα έργα του τρέχοντος έτους.

Κεντρική φωτογραφία: Ο κ. Κώστας Σεβέρης, πρόεδρος του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας παραλαμβάνει το βραβείο 

Τα 7 Grand Prix, τα οποία επελέγησαν από ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών κριτών και θα λάβουν €10.000 έκαστο, είναι τα ακόλουθα:
Κατηγορία Αποκατάσταση
Baroque Complex and Gardens in Kuks, Hradec Králové Region, CZECH REPUBLIC
The King’s Road across Filefjell, NORWAY
Cultural Palace in Blaj, Transylvania, ROMANIA
Roof for the Ruins of the Monastery of San Juan, Burgos, SPAIN
Κατηγορία Έρευνα
Bosch Research and Conservation Project‘s-Hertogenbosch, THE NETHERLANDS
Κατηγορία Μακροχρόνιας Προσφοράς
Mr. Ferdinand Meder, Zagreb, CROATIA
Κατηγορία Εκπαίδευση, Κατάρτιση & Ευαισθητοποίηση
Centre of Visual Arts and Research, Nicosia, CYPRUS

Το Βραβείο Κοινού που φέτος διανύει την έκτη χρονιά του, απονεμήθηκε στον κ. Mr. Zoltán Kallós, που συγκέντρωσε για περισσότερα από 70 χρόνια δημιουργώντας συλλογές την παραδοσιακή μουσική, χορό, αφήγηση και χειροτεχνήματα των Ουγγρικών, Ρουμανικών, Σαξωνικών και κοινοτήτων Ρομά της Τρανσυλβανίας στην Ρουμανία. Είναι η πρώτη φορά που ένα επίτευγμα από την Κατηγορία Μακροχρόνιας Προσφοράς στην Πολιτιστική Κληρονομιά συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους. Περισσότεροι από 11,500 πολίτες ψήφισαν για το επίτευγμα της επιλογής τους σε διαδικτυακή ψηφοφορία που διενεργήθηκε από την Europa Nostra.

Κατά την τελετή, το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά/ Βραβείο Εuropa Nostra απονεμήθηκε σε 29 νικητές από 18 χώρες, οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, Bραβείο Europa Nostra έλαβαν δύο υποδειγματικά έργα από την Ελβετία και την Τουρκία, χώρες που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

«Ήταν πραγματικά προνόμιο να γνωρίσουμε και να τιμήσουμε όλους τους βραβευθέντες στην όμορφη και ιστορική πόλη Τούρκου με την ευκαιρία της 100ης επετείου της Φινλανδικής ανεξαρτησίας. Κάθε νικητής αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους εμάς που νοιαζόμαστε και εργαζόμαστε για την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά. Η Τελετή Απονομής των Βραβείων και το Συνέδριο της Europa Nostra στο Τούρκου ήταν η ιδανική ευκαιρία να κινητοποιήσουμε τους νικητές, τα μέλη τους εταίρους μας ώστε να συμμετάσχουν ενεργά στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία να τοποθετήσουμε την κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά εκεί όπου ανήκει – στην καρδιά του Ευρωπαϊκού σχεδίου που χρειάζεται να αναζωογονήσουμε» δήλωσε ο Plácido Domingo, ο διάσημος τενόρος και Πρόεδρος της Europa Nostra.

«Για μια ακόμη φορά, το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά/ Βραβείο Εuropa Nostra τιμά το ταλέντο τεχνιτών και επιστημόνων, την άοκνη εργασία εθελοντών και τις αφοσιωμένες
προσπάθειες εκπαιδευτικών, που διασφαλίζουν ότι θα απολαμβάνουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά στο παρόν και θα την διαφυλάσσουμε για τις μέλλουσες γενιές. Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης είναι μία από τις πολυτιμότερες πηγές της. Η αξία της δεν είναι μόνο συμβολική – έχει θετικό αντίκτυπο στη ποιότητα ζωής, στην οικονομία και την κοινωνία μας. Είμαι ευτυχής που το 2018 θα είναι Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αυτό αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών, όλων των υποβάθρων, σχετικά με την αξία της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει και τις ευκαιρίες που προσφέρει για την ενίσχυση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και για την διαμόρφωση των κοινοτήτων του μέλλοντος» είπε ο Tibor Navracsics, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Νεολαία και τον Αθλητισμό.

Την Τελετή Απονομής στο Turku παρακολούθησαν περίπου 1.200 άτομα, συμπεριλαμβανομένων επαγγελματιών στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, εθελοντών και υποστηρικτών από όλη την Ευρώπη, καθώς και υψηλόβαθμων εκπροσώπων των θεσμών της Ε.Ε., των Κρατών Μελών και της φιλοξενούσας χώρας.

Με την δημόσια εκδήλωση της Τελετής Απονομής έκλεισε το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το οποίο έφερε στο Turku από τις 11 έως τις 15 Μαΐου εκατοντάδες συντελεστές στον τομέα πολιτιστικής κληρονομιάς από όλη την Ευρώπη. Το Συνέδριο, το οποίο οργανώθηκε από την Europa Nostra και την εκπρόσωπό της στην Φιλανδία Europa Nostra Finland, υποστηρίχθηκε από τον Δήμο του Turku, από πλήθος δημοσίων και ιδιωτικών φορέων της Φινλανδίας και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και από το πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2018 το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά/ Βραβείο Εuropa Nostra θα χρησιμοποιηθεί ως κεντρικό εργαλείο για την προβολή των βασικών στόχων και μηνυμάτων του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η Πρόσκληση Υποψηφιοτήτων του 2018, για αυτήν την ειδική έκδοση του προγράμματος των βραβείων, θα αναρτηθεί την 1 Ιουνίου 2017 στην ιστοσελίδα των Βραβείων: www.europeanheritageawards.eu/apply

Δείτε την βράβευση των νικητών 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close