Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Ένα μικρό χωριό, με δύο μεγάλα φεστιβάλ

12 πράγματα που δεν ήξερες για μία γνωστή-άγνωστη κοινότητα της Κύπρου

Δημοσιεύτηκε στις 16 Μαΐου 2017

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αύξηση στον τομέα των φεστιβάλ ιδιαίτερα εκείνων που έχουν να κάνουν με τοπικά, κυπριακά προϊόντα και έχουν ως βάση τους χωριά και κοινότητες της Κύπρου.

Δύο τέτοια φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν αυτό το καλοκαίρι, όχι για πρώτη φορά, σε μία όχι και τόσο γνωστή κοινότητα της χώρας μας, την Αυγόρου. Πολλοί θεωρείται την Αυγόρου μέρος της επαρχίας Λάρνακας άλλοι της Αμμοχώστου και κάποιοι ίσως αγνοείται την ύπαρξή της.

Κεντρική φωτογραφία Εθνογραφικό Μουσείο Πιερίδη

Το Check In θα σου συστήσει μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες της Κύπρου και πιο συγκεκριμένα των Κοκκινοχωρίων που φέτος εκεί θα γιορτάσουμε ξανά το 6ο Φεστιβάλ Λεβάντας τον Ιούνιο και το 5ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας τον προσεχή Ιούλιου.

Μάθε λοιπόν όλα όσα γεν ήξερες ίσως για την κοινότητα της Αυγόρου:

Πού βρίσκεται
Πρώτα πρώτα πρέπει να ξέρεις πως η κοινότητα ανήκει στην επαρχία Αμμοχώστου και βρίσκεται στην περιοχή των Κοκκινοχωρίων. Γειτονεύει με τις κοινότητες Ξυλοφάγου, Λιοπέτρι, Ορμήδεια και Βρυσούλλες.

Το όνομα
Η Αυγόρου, δεν έχει καμία σχέση με τα αβγά, που ίσως θα σκέφτηκες αλλά πήρε το όνομά της από τα λουτρά του βασιλέα της Σαλαμίνας Ευαγόρα, που βρίσκονται στην κοινότητα.

Βυζαντινό παρελθόν
Η κοινότητα έχει ένα πλούσιο ιστορικό παρελθόν αφού στο χωριό βρίσκονται σήμερα πολλές βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες. Η μεγαλύτερη εκκλησία του χωριού είναι η Πέτρου και Παύλου. Στο κέντρο του χωριού και δίπλα στο Θ.Ο.Ι. υπάρχει μια παλιά εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Άλλες εκκλησίες του χωριού είναι ο Αγ. Γεώργιος Αββίων, η Αγ. Μαρίνα, οι Άγιοι Ανάργυροι, ο Αγ. Μάμας, ο Αγ. Γεώργιος ο Τερατσιώτης.

Ο Άγιος Κενδέας
Το Αυγόρου όμως είναι ιδιαίτερα γνωστό για τη γυναικεία Μονή του Οσίου Κενδέα που βρίσκεται πολύ κοντά στην κοινότητα, βόρεια προς τις Βρυσούλλες. Ο Όσιος Κενδέας γιορτάζει στις 6 Οκτωβρίου και με αφορμή την γιορτή του Αγίου πραγματοποιείται ένα μεγάλο πανηγύρι που παλαιότερα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στην περιοχή.

Το Εθνογραφικό Μουσείο
Το Εθνογραφικό Μουσείο Αυγόρου - Ιδρυμα Πιερίδη εγκαινιάστηκε στις 25 Οκτωβρίου 2002. Πρόκειται για ένα επιβλητικό αγροτόσπιτο, κτισμένο από πέτρα, από τα λίγα σπίτια της περιοχής με εξωτερικό επίχρυσμα. Η οικοδομή, καθώς και ένα τμήμα του οικοπέδου, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η μάντρα, η υδατοδεξαμενή, ο αλακατόλακκος και η αυλή, έχουν αγοραστεί από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αυγόρου και με τη συνεργασία του Ιδρύματος Πιερίδη η οικία έχει διαμορφωθεί και λειτουργεί ως Εθνογραφικό Μουσείο Κοινότητας Αυγόρου - Ιδρύματος Πιερίδη και φιλοδοξεί να προσθέσει στην Κοινότητα πολύτιμο παράδειγμα της λαογραφίας της περιοχής. Στο Μουσείο εκτίθενται, εκτός από δωρεές από προσωπικές συλλογές των κατοίκων της κοινότητας Αυγόρου, και η σημαντική λαογραφική συλλογή του Ιδρύματος Πιερίδη που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σπάνια ξυλόγλυπτα έπιπλα του 18ου και του 19ου αιώνα, μοναδικής αξίας παραδοσιακά κεντήματα και υφαντά, φορεσιές, είδη αργυροχοιας και αγγειοπλαστικής, μια σειρά από εννέα έργα ζωγραφικής του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου της Κύπρου Μιχαήλ Κάσσιαλου καθώς και πολλά άλλα παραδοσιακά σκεύη και εργαλεία.
Αν θες να το επισκεφθείς: Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 08.30 - 13.30, Τετάρτη - Πέμπτη: 16.00 - 18.00 (Ιούνιο - Οκτώβριο), 15.00 - 17.00 (Νοέμβρης - Μάιος), Σάββατο: 09.00 - 13.00. Είσοδος: Ενήλικες: 1,71 ευρώ, παιδιά: 0,43 ευρώ.

Μνημείο ΕΟΚΑ
Η Αυγόρου τιμά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-59 κατά των Βρετανών με την ανέγερση ενός επιβλητικού μνημείου για όσους πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για την Κύπρο.

Εθελοντισμός
Στην κοινότητα της Αυγόρου υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα του εθελοντισμού γι' αυτό στην κοινότητα λειτουργεί το Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού (ΣΚΕ) Αυγόρου. Πρόκειται για αυτοδιοικούμενο, εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, μέλος του Παγκυπρίου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού. Το Σ.Κ.Ε. Αυγόρου ως σκοπό έχει την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους κατοίκους της περιοχής και την βελτίωση του επιπέδου ζωής τους. Η επιτυχία των σκοπών και των στόχων του επιδιώκεται με την λειτουργία προγραμμάτων όπως: η «Στέγη Ηλικιωμένων», το «Πρόγραμμα Κατ'οίκον φροντίδας», Βρεφοπαιδοκομικοί Σταθμοί, Παιδική Λέσχη, το Πρόγραμμα « Ποτέ πια μόνοι στο σπίτι» - Λέσχη Ηλικιωμένων. Υλοποιεί επίσης Ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν την νεολαία, την ενίσχυση του εθελοντισμού και προωθούν την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη. Αναλαμβάνει επίσης τη διοργάνωση εκδρομών , εκδηλώσεων, επιμορφωτικών σεμιναρίων, εθελοντικών αιμοδοσιών κλπ. Διαθέτει επιβατικό αυτοκίνητο 17 θέσεων με δυνατότητα μεταφοράς αναπηρικών τροχοκαθισμάτων με σκοπό την ένταξη στις δράσεις του των ευπαθών ομάδων.

Βοτανόκηπος CyHerbia
Στην κοινότητα θα βρεις κάτι μοναδικό στην Κύπρο, ένα υπέροχο βοτανόκηπο, τον Cyherbia, που είναι ουσιαστικά ένα μεγάλο πάρκο, με κήπου, βότανα και λουλούδια. Ο χώρος του πάρκου αποτελείται από εννέα υπέροχους βοτανικούς κήπους, ένα δάσος μέσα στο οποίο τα ενδημικά δέντρα και θάμνοι σχηματίζουν το νησί της Κύπρου και επίσης το πρώτο και μοναδικό λαβύρινθο (2000 τ.μ.) στην Κύπρο.
Τι θα κάνεις εκεί: Πέραν της χαλάρωσης και της ηρεμίας που θα σου προσφέρει ο χώρος θα μάθεις τα πάντα για τα βότανα, θα αγοράσεις το τσάι της αρεσκείας σου, θα πιείς βοτανικό τσάι στην καφετέρια και θα φας σπιτικά αλμυρά και γλυκά.
Info: (99915443) To πάρκο λειτουργεί το καλοκαίρι από την 1η Μάη μέχρι 31 Οκτωβρίου Δευτέρα - Κυριακή, 9.00 - 19.00 και τον χειμώνα από την 1η Νοεμβρίου μέχρι 30 Απρίλη Δευτέρα - Κυριακή, 9.00 - 17.00. Η είσοδος για το πάρκο είναι €5 για ενήλικες και €3 για παιδιά των 5-12 ετών. Η είσοδος είναι δωρεάν για παιδιά κάτω των 5 ετών. Το εισιτήριο περιλαμβάνει ένα τσάι με βότανα. Όλες οι περιοχές στο πάρκο είναι κατάλληλες για άτομα με αναπηρικές καρέκλες.

Φεστιβάλ Πατάτας
Η κοινότητα της Αυγόρου φημίζεται για την καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων αλλά κυρίως για τις εξαιρετικές της πατάτες. Γι' αυτό ακριβώς τον λόγο τα τελευταία πέντε χρόνια διοργανώνει το Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας. Φέτος το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Ιουλίου στην αυλή του Α' Δημοτικού Σχολείου Αυγόρου και σε αυτό οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το τοπικό προϊόν του Αυγόρου αλλά και να διασκεδάσουν σε ένα παραδοσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Περισσότερα εδώ…

Φεστιβάλ Λεβάντας
Το 6ο Φεστιβάλ Λεβάντας θα γίνει ξανά και φέτος στο Βοτανικό Πάρκο Cyherbia στο Αυγόρου, από τις 10 μέχρι τις 25 Ιουνίου. Ο μοναδικός τόπος στην Κύπρο με ειδικά διαμορφωμένους κήπους με λεβάντα, ένα νέο μονοπάτι από λεβάντα όπου μπορεί κανείς να κάνει περίπατο διαλογισμού, ένα αποστακτήριο όπου θα γίνει καθημερινά απόσταξη αιθέριου ελαίου λεβάντας, και πολλοί άλλοι χώροι, όπως ο Λαβύρινθος, το δάσος "Γύρος της Κύπρου", και το χωριό των Νεραίδων. Περισσότερα εδώ…

Καφενείον "Ως Πολλάτε Λακκερτίν"
Η δημιουργικότητα αλλά και η ανάγκη για εθελοντική και φιλανθρωπική προσφορά των νέων της κοινότητας οδήγησε στη λειτουργία ενός εναλλακτικού καφενείου στην αυλή του Εθνογραφικού Μουσείου της κοινότητας. Το συγκεκριμένο καφενείο είναι μία πρωτοβουλία της θεατρικής ομάδας 'Δημιουργείν' που αποτελείται από νέους της Αυγόρου, αλλά και της υπόλοιπης επαρχίας Αμμοχώστου. Στόχος του καφενείου είναι η φιλανθρωπική προσφορά αφού όλα τα καθαρά έσοδα διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο Γιάννης Μαργάρης
Και ναι, ίσως, θα άκουσε ξανά για την Αυγόρου παρακολουθώντας τις προσπάθειες του Γιώργου Μάργαρη στο φετινό 'The Voice' στο Σίγμα. Ο νικητής του μουσικού τάλεντ σόου κατάγεται από την κοινότητα η οποία τον στήριξε ιδιαίτερα και είναι πολύ περήφανη για τον Γιάννη Μαργάρη.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close