Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

"Λυσιστράτη", το μεγάλο εγχείρημα του Πάφος 2017

Μία διεθνής συμπαραγωγή με16 ερμηνεύτριες από 4 χώρες και 3 διαφορετικές ηπείρους στο διαχρονικό έργο του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσίαBrian Michaels

Δημοσιεύτηκε στις 08 Μαΐου 2017

Το Πάφος2017 και το Πανεπιστήμιο Τεχνών Folkwang της Γερμανίας παρουσιάζουν το οικουμενικό έργο του Αριστοφάνη σε μία μοναδική συμπαραγωγή με τη συμμετοχή ηθοποιών από 3 διαφορετικά μέρη του κόσμου.


Φωτογραφίες: Βάσια Χαραλαμπίδης

Το διασημότερο έργο του Αριστοφάνη, η εμβληματική κωμωδία του 'Λυσιστράτη' παρουσιάζεται αυτό το μήνα, ως μία μεγάλη, διεθνής συμπαραγωγή στο πλαίσιο του Πάφος2017 και είναι μοναδική. Η παράσταση ενώνει στη σκηνή 16 νέες ηθοποιούς από 4 διαφορετικές χώρες του κόσμου από 3 ηπείρους. Σάο Πάολο, Βραζιλία / Λάγος, Νιγηρία / Κύπρος/ Έσσεν, Γερμανία: αυτοί είναι οι τόποι καταγωγής των ερμηνευτών, και το πολιτιστικό τους υπόβαθρο είναι τα χρώματα που συνθέτουν τον κόσμο μας. Ο Αριστοφάνης είχε ως κινητήρια δύναμη την ανάγκη να σώσει τον κόσμο του, που βρισκόταν υπό απειλή. Αυτή η ανάγκη είναι ζωντανή και σήμερα, και ίσως είναι στη θεραπευτική γυναικεία ενέργεια που βρίσκεται το κλειδί.

Πολλές από τις νεαρές αυτές γυναίκες έχουν μεγαλώσει σε ακραίες συνθήκες συγκρουόμενων κόσμων. Το διαφορετικό πολιτισμικό τους υπόβαθρο αναδεικνύει το θεατρικό έργο ως έναν διεθνικό γλωσσοπλαστικό διάλογο μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Νότιας Αμερικής. Το εγχείρημά τους στηρίζουν 4 νεαροί μουσικοί από τη Γερμανία. Ο οικουμενικός χαρακτήρας του κειμένου του Αριστοφάνη με το αιρετικό χιούμορ ξαναζωντανεύει μέσα από την ενέργεια των νεαρών ερμηνευτών. Το έργο στοχεύει παράλληλα στην εισαγωγή και ενσωμάτωση σύγχρονων κειμένων, καθιστώντας το έτσι επίκαιρο για το σημερινό κοινό.

Μία διεθνής συμπαραγωγή
Η 'Λυσιστράτη' είναι ένα πολύγλωσσο έργο το οποίο θα αναπτυχθεί και θα υλοποιηθεί ως μία συμπαραγωγή του Πανεπιστημίου Τεχνών Folkwang, που έχει την έδρα του στο Έσσεν της Γερμανίας, και της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017. Η αρχαία κωμωδία του Αριστοφάνη καταπιάνεται με τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα μεταξύ της Σπάρτης και της Αθήνας, γνωστό ως Πελοποννησιακό Πόλεμο (431-404 π.Χ.). Οι γυναίκες της Αθήνας εφαρμόζουν μια αντισυμβατική στρατηγική για να βάλουν τέλος στον πόλεμο. Η Λυσιστράτη σχεδιάζει να ζητήσει από τις γυναίκες να αρνηθούν το σεξ στους συζύγους ή εραστές τους μέχρι την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας. Μια στρατηγική η οποία, ωστόσο, αναζωπυρώνει τη μάχη μεταξύ των φύλων.

Οικουμενικός και επίκαιρος Αριστοφάνης
Η 'Λυσιστράτη' είναι, δυστυχώς, εξίσου επίκαιρη στο σημερινό κόσμο, που σπαράσσεται από τις εμπόλεμες συγκρούσεις. Οι άντρες εξακολουθούν να σκοτώνουν ο ένας τον άλλον με ανησυχητικούς ρυθμούς, ενώ οι γυναίκες με βαθιά οδύνη θάβουν τους νεκρούς. Ο Αριστοφάνης επιλέγει το χιούμορ και τη σάτιρα για να μας φέρει αντιμέτωπους με τη ματαιότητα της βίας ως πολιτικό όπλο. Οι άντρες της Αθήνας χρησιμοποιούν το σώμα τους για να σκοτώσουν, οι γυναίκες της Αθήνας χρησιμοποιούν ή -καλύτερα- αρνούνται το σώμα τους για να αναχαιτίσουν τη σφαγή. Οι γυναίκες δείχνουν ότι ένας κόσμος χωρίς έρωτα, χωρίς σεξουαλικότητα είναι ένα όπλο το ίδιο πανίσχυρο με οποιοδήποτε όπλο μπορούν να επινοήσουν οι άντρες. Μία σπουδαία θεατρική παραγωγή που συνενώνει κουλτούρες και πολιτισμούς σε ένα από τα πιο εμβληματικά έργα, τη 'Λυσιστράτη'. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Brian Michaels. Από την Κύπρο συμμετέχουν οι ηθοποιοί Oya Akin, Νάγια Αναστασιάδου, Έλενα Καλλινίκου, Sila Tüfekcioğlu.

Σκηνοθεσία: Brian Michaels
Σχεδιασμός φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου
Σκηνικά, κοστούμια: Μαρίνα Χατζηλουκά.
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Vitoria Carine da Silva, Clara Pereira Cury, Thais Rossi de Souza και Ana Carolina Silva (Βραζιλία), οι Oya Akin, Νάγια Αναστασιάδου, Έλενα Καλλινίκου και Sila Tüfekcioğlu (Κύπρος), οι Jennifer Ijeoma Agabata, Eseosa Eguamwense, Gloria Akpevweoghene Oghenejakpo και Aishat Agbeke Onitiri (Νιγηρία). Επίσης: Τετραμελές μουσικό σχήμα: Judith Duscha, Raissa Nikola Mehner, Marina Saussele, Johanna Schneider, σε σύνθεση και μουσική διεύθυνση Axel Lindner.

Παρασκευή 12 & Σάββατο 13 Μαΐου 2017, Οικία του Αιώνα, 20:30, Αρχαιολογικό Πάρκο Πάφου

Η παράσταση είναι στην αγγλική γλώσσα με κείμενα στα Ελληνικά και Τούρκικα. Εισιτήρια: €10

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close