Εκδρομές να πας , Guide

10 λόγοι για μία εκδρομή στην Κακοπετριά

Ντύσου καλά, βάλε παλτό, σκουφάκι και γαντάκια και φύγαμε...

Δημοσιεύτηκε στις 20 Οκτωβρίου 2017

Έρχεται σαββατοκύριακο, το οποίο αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για εξόρμηση στο χωριό! Γιατί όπως και να το κάνουμε, οι εκδρομές πάντοτε μας ενθουσιάζουν και μας προκαλούν ένα αίσθημα χαράς και ευφορίας, μας χαλαρώνουν και μας ξεκουράζουν.

Αυτή τη φορά λοιπόν αποφασίσαμε να εξερευνήσουμε το όμορφο χωριό της Κακοπετριάς, με τα γραφικά του σπιτάκια και τα πλακόστρωτα δρομάκια.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

1. Η πέτρα του Ανδρογύνου
Με την είσοδό σου στο γραφικότερο τμήμα της περιοχής, την Παλιά Κακοπετριά, εκεί στον ανήφορο θα ξεχωρίσεις μια τεράστια πέτρα να υψώνεται, γνωστή ως η Πέτρα του Ανδρογύνου. Σύμφωνα με την παράδοση υπάρχουν πολλές εκδοχές σχετικά με την ονομασία της πέτρας, από τις οποίες κάποιες ευχάριστες -όπως τη συνήθεια του νιόπαντρου ζευγαριού να κάθεται στην πέτρα με σκοπό να στεριώσει ο γάμος τους- κι άλλες πάλι όχι και τόσο. Ο δημοφιλέστερος μύθος λέει ότι η πέτρα αυτή κάποια στιγμή κατρακύλησε από το βουνό και καταπλάκωσε ένα νιόπαντρο ζευγάρι. Μάλιστα εκτιμάται ότι το χωριό οφείλει το όνομά του στο δυσάρεστο αυτό γεγονός.

2. Οι νερόμυλοι της Κακοπετριάς
Στους νερόμυλους -από τις πρώτες μηχανές που κατασκεύασε ο άνθρωπος- θα πας για να ανακαλύψεις την πολιτιστική και ιστορική πλευρά του χωριού. Θα εντυπωσιαστείς από τη μεγάλη ξύλινη σκάφη που βρίσκεται στο χώρο, μέσα στην οποία οι κάτοικοι του χωριού έριχναν τα σιτηρά και με τη βοήθεια των μυλόπετρων τα άλεθαν και παρήγαγαν αλεύρι. Ένας εκ των δύο νερόμυλων της Κακοπετριάς -ο Μύλος της Γωνιάς- έχει αναπαλαιωθεί, έτσι σου δίνεται η δυνατότητα να παρατηρήσεις τον τρόπο λειτουργίας αλλά και τη χρησιμότητά τους πριν από χιλιάδες χρόνια. Δυστυχώς ο δεύτερος νερόμυλος του Χατζησταυρινού έχει κατεδαφιστεί.

3. Τα μουσεία 'Ληνός' και 'Ελιόμυλο'
Οι συνήθειες των προγόνων μας και ο τρόπος ζωής τους, ανέκαθεν κινούσαν την περιέργειά μας. Ο ιδανικότερος τρόπος για να μάθεις και να μελετήσεις τον τρόπο ζωής των ανθρώπων είναι με μια επίσκεψή σου στα μουσεία 'Ληνός' και 'Ελιόμυλος' στην παλιά πόλη της Κακοπετριάς.

Στο μουσείο του 'Ληνού' θα πας για να μάθεις πώς φτιάχνοντας παραδοσιακά το κρασί, το ψωμί και το λάδι. Μέσα από το φωτογραφικό υλικό και τις ταινίες που προβάλλονται στις αίθουσες, θα εμβαθύνεις τις γνώσεις σου γύρω από την ιστορία του μουσείου.

Σε μικρή απόσταση θα βρεις το μικρό μουσείο του 'Ελιόμυλου' που βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Εκεί θα δεις φυσικά τον παλιό παραδοσιακό ελιόμυλο -μαζί με πολλά άλλα εκθέματα- που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι για να εξάγουν το λάδι. Η διαδικασία εξαγωγής του λαδιού ήταν πολύ σημαντική για τους κατοίκους του χωριού, γι' αυτό και συμμετείχαν όλοι στη διαδικασία. Μάλιστα όταν ένας παραγωγός τελείωνε έπρεπε να ψήσει ζεστό ψωμί το οποίο διαμοίραζε στους συγχωριανούς του και αυτοί με τη σειρά τους έριχναν πάνω αλάτι και λεμόνι και ακολούθως το βουτούσαν στο λάδι.

Τα μουσεία παραμένουν ανοιχτά για το κοινό Δ-Παρ 07:30-15:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Image result for Κακοπετρια

4. Ο ποταμός Κλάριος
Μέσα στην άγρια βλάστηση που περικυκλώνει την παλιά πόλη της Κακοπετριάς, θα δεις μια από τις ομορφότερες εικόνες που μπορείς να βρεις στο χωριό. Ο ποταμός Κλάριος που πηγάζει από τις πλαγιές της κορυφής του Τροόδους, δημιουργεί ένα εντυπωσιακό σκηνικό στην περιοχή. Ο ήχος του θα σε μαγέψει. Θα σε ηρεμήσει και θα σε χαλαρώσει. Το όμορφο αυτό τοπίο συμπληρώνουν οι παραπόταμοι του Καρκώτη και του Γαρίλλη. Μια βόλτα στην περιοχή σίγουρα θα σου μείνει αξέχαστη.

5. Μονοπάτι της Φύσης 'Καννούρες'
Λένε ότι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις ένα μέρος, είναι με το να τον περπατήσεις. Αν είσαι και λάτρης της περιπέτειας, ακόμα καλύτερα! Το μονοπάτι έχει ως σημείο αφετηρίας την πηγή του ποταμού Καρκώτη και ο χρόνος διάρκεια της πεζοπορίας μέχρι την Κακοπετριά υπολογίζεται γύρω στις 4 ώρες. Αυτά που θα δεις, ο φυσικός πλούτος, η ποικιλία της χλωρίδας και της πανίδας του χωριού και της γύρω περιοχής θα σε εκπλήξουν και θα σε εντυπωσιάσουν. Μια απίστευτη εμπειρία που αξίζει να τη ζήσει ο καθένας μας!

6. Μνημείο Ηρώων
Η κοινότητα του χωριού τιμά τους ήρωές της και αυτό φαίνεται από τη δημιουργία του μνημείου Ηρώων το 1993. Στο μνημείο βρίσκεται τοποθετημένο το έμβλημα του δίπτερου της Νίκης, αφιερωμένο σε όσους έχασαν τη ζωή τους στον απελευθερωτικό αγώνα για ανεξαρτησία το 1955-1959. Το 2005 προστέθηκαν στο μνημείο -με έξοδα της κοινότητας- οι προτομές δύο ηρώων, του Αλέκου Κωνσταντίνου με καταγωγή από την Κακοπετριά και του Παναγιώτη Τουμάζου ο οποίος έχασε τη ζωή του στο χωριό.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ

7. Ξενοδοχεία και Παραδοσιακά Σπιτάκια
Οι ειδυλλιακές εικόνες που σου χαρίζει απλόχερα το χωριό δεν σε αφήνουν να φύγεις σύντομα και εύχεσαι να ήσουν κι εσύ κάτοικος αυτού του όμορφου τόπου. Παρόλα αυτά στο χωριό θα βρεις πολλά ξενοδοχεία αλλά και παραδοσιακά σπιτάκια που θα σου προσφέρουν στέγη για να μείνεις λίγες μέρες ακόμα και να απολαύσεις τις ομορφιές της Κακοπετριάς.

Στο κέντρο του χωριού ξεχωρίζει το κομψό ξενοδοχειακό κατάλυμα Crystal (22922433). Θα εντυπωσιαστείς από την ιδιαίτερη διακόσμηση του χώρου και των 26 δωματίων που διαθέτει, όλα διακοσμημένα με νεοκλασικά έπιπλα. Μάλιστα, αν είσαι τυχερός, ίσως προλάβεις να κρατήσεις ένα από τα δωμάτια που είναι εξοπλισμένα με υδρομασάζ. Με θέα το βουνό θα φας πρωινό από το πλούσιο μπουφέ του εστιατορίου "Forest" και το βραδάκι μπορείς να απολαύσεις ξεχωριστά κοκτέιλ στο μπαρ "Sky" του ξενοδοχείου.

Πολύ κοντά στην πλατεία του χωριού θα βρεις και τις μοντέρνες σουίτες του Platinum (22813999). Το ξενοδοχείο διαθέτει πέντε μεγάλες σύγχρονες σουίτες, πλήρως εξοπλισμένες, που θα σε κάνουν να νιώσεις σαν να βρίσκεσαι στο σπίτι σου.

Φυσικά από τις επιλογές μας για διαμονή δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα παραδοσιακά σπιτάκια που αντιπροσωπεύουν πλήρως την κυπριακή παράδοση. Στο ζεστό κατάλυμα Maritsa Lodge (22754727), με θέα την οροσειρά του Τροόδους, θα απολαύσεις στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας δίπλα στο τζάκι.

Περιτριγυρισμένα από την πυκνή βλάστηση, ανάμεσα στους παραποτάμους του Καρκώτη και του Γαρίλλη, θα βρεις και τα «ονειρικά» διαμερίσματα -όπως φανερώνει και το όνομά τους- «Ενύπνιον» (22924500) που είναι κατάλληλα για οικογενειακές εξορμήσεις.

Επίσης...
Εκάλη, 22922501 / www.ekali-hotel.com
Eλλάς, 22922450 / www.hellashotel.com.cy
Mύλος, 22922436 / www.millhotel@yahoo.com
Mηναϊδης, 22922421 / www.minaideshotel.com
To σπίτι τη Μαρίτσας, 22764998
Eνύπνιον, 22924500 / www.enipnion.com.cy
Πανδοχείο Ληνός, 22423161 / www.linos.in.com.cy

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΣ

8. Πάμε για κυπριακό μεζέ στα εστιατόρια του χωριού
Όπως λέει και η γνωστή παροιμία «νηστικό αρκούδι, δεν χορεύει». Εξ ου κι εμείς βρήκαμε και σου προτείνουμε ταβερνάκια και εστιατόρια που θα ικανοποιήσουν την πείνα σου με τα νόστιμα κυπριακά τους μεζεδάκια. Μεταξύ άλλων θα απολαύσεις γευστικότατο χαλούμι, λουκάνικο, παστουρμά, σουβλάκι, σεφταλιά, μανιτάρια και διάφορα άλλα εδέσματα τα οποία θα συνοδεύσεις υπέροχα με κυπριακό κρασί ή ζιβανία.

Μερικά από αυτά που ξεχωρίσαμε είναι:
Argentina Tzellari (22922522)
Ληνός (22923161)
Χρυσανθής (22922202)
Μύλος (22922536)
Ποτζεί Ποδά (99102810)
Οι γεύσεις του χωρκού (99307801)
Άης Γιώρκης (22923600)
Riviera Restaurant (22922213/99012370)

9. Προσκύνημα στις Εκκλησίες του χωριού
Οι βυζαντινές εκκλησίες του χωριού αποτελούν για πολλούς πιστούς -και όχι μόνο- σημαντικό λόγο για να επισκεφτεί κανείς την Κακοπετριά. Στο χωριό υπάρχουν τρεις μεγάλες εκκλησίες. Του Αγίου Παντελεήμονα, η οποία κτίστηκε μετά από πρωτοβουλία και εισφορές των κατοίκων και αποτελεί την κεντρική εκκλησία του χωριού και την πέτρινη εκκλησία μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην παλιά πόλη, με τη χαρακτηριστική παλαιά ελιά στο προαύλιο. Λίγο πιο έξω από το χωριό αξίζει να επισκεφτείς τη μονή του Αγίου Νικολάου της Στέγης και να παρατηρήσεις τις ξεχωριστές τοιχογραφίες που διακοσμούν το εσωτερικό του ναού. Μάλιστα, εξαιτίας της σπουδαιότητας της εκκλησίας, η ΟΥΝΕΣΚΟ τη συμπεριέλαβε στον κατάλογο με τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

10. Ανακάλυψε την Κοιλάδα Σολέας
Η Κακοπετριά είναι ένα από τα 12 χωριά που βρίσκονται στην Κοιλάδα Σολέας τα οποία έχουν χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και ομορφο φυσικό περιβάλλον. Ένα νέο μουσείο άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του στο κοινό, το Μουσείο Σιδηροδρόμου στην Ευρύχου. Το μουσείο στεγάζεται στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Ευρύχου. Εκεί θα μάθετε αρκετά για την ιστορία του κυπριακού σιδηροδρόμου, μέσα από αντικείμενα της εποχής, έγγραφα και φωτογραφίες (ανοικτό καθημερινά 9.30-17.00). Η περιοχή είναι γνωστή για τα τοπικά της αρτοσκευάσματα, τα γλυκά του κουταλιού, αλλά και τη φρέσκα πέστροφα, που μπορείς να δοκιμάσεις στα εστιατόρια της περιοχής.

Φτιάξε λοιπόν βαλίτσες και φύγαμε για την ορεινή Κακοπετριά!

Κεντρική φωτογραφία: Έλενα Περικλέους 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close