Εκδρομές να πας , Guide

3 εκδρομές εντός για τον Δεκέμβριο

Άρσος, Σπήλια και Βαβατσινιά μάς περιμένουν να τα ανακαλύψουμε

Δημοσιεύτηκε στις 07 Δεκεμβρίου 2017

Κεντρική φωτογραφία: Γιώργος Μιχαήλ, Βαβατσινιά

Ο χειμώνας μπήκε για τα καλά, τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι ευκαιρίες για αποδράσεις της τελευταίας στιγμής είναι πολλές και άκρως δελεαστικές!

Εξ ου λοιπόν κι εμείς ανακαλύπτουμε ξανά και ξανά την ορεινή Κύπρο, η οποία αυτήν την περίοδο είναι στα καλύτερά της!

 

Άρσος
Το γραφικό Άρσος με τα σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής και τους περιποιημένους κήπους, είναι κτισμένο σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από την πόλη της Λεμεσού. Είναι ένα χωριό που θα σας γοητεύσει με την αρχιτεκτονική του, τη φιλοξενία του, την καθαριότητά του, αλλά και τη διακόσμησή του που προδίδει την ενασχόληση των κατοίκων με την κατασκευή κρασιού και ζιβανίας. Αυτή η ξεχωριστή διακόσμηση αποτελείται από πιθάρια και άλλα εργαλεία που συνδέονται με την οινοποιία του Άρσους.
Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αποστόλου Φιλίππου, κτίσμα του 13ου αιώνα, καθώς και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε το Μονοπάτι της Φύσης θα «ανακαλύψετε» πανέμορφες εικόνες, ανάμεσα τους η υπέροχη βλάστηση, η ξεχωριστή πανίδα και οι έξι χαρακτηριστικές βρύσες του Άρσους. Μην ξεχάσετε πως σ' αυτό το χωριό παράγεται το φημισμένο αρσιώτικο κρασί αλλά και παραδοσιακή ζιβανία.
Πού θα μείνω: Στο χωριό λειτουργούν έξι αγροτουριστικά καταλύματα, ανάμεσά τους το Arsorama (25817000), η οικία Κορνάρο (99314684), το Το σπίτι της Ντίας (99348007), το Moustos House (99679788), το Pampi House (99304705), ταβέρνα, καφενεία και φυσικά το Tea Shop. Τα αρχαία μνημεία, τα μονοπάτια της φύσης, η Αρσιώτικη φιλοξενία, το παραδοσιακό κρασί και οι ντόπιες λιχουδιές είναι κάποιοι μόνο απ' τους λόγους που πρέπει να επισκεφτείτε και το Tea Shop, όπου μπορείτε να έρθετε σε επαφή με όλα τα παραπάνω. Μπορείτε να επιλέξετε ξενάγηση στα μονοπάτια της φύσης, στο γεφύρι του Τζιελεφού ή στο μουσείο λαϊκής τέχνης. Επίσης μπορείτε να επιλέξετε επίσκεψη στο βοτανόκηπο ή σε παραδοσιακές κάβες για να δείτε καζάνια ζιβανίας και να δοκιμάσετε αυθεντικό χωριάτικο κρασί. Για φαγητό μπορείς επίσης να καθίσεις στο παραδοσιακό Εστιατόριο Αγορά (99662726)

 

Σπήλια
Στην αγκαλιά του δάσους «Αδελφοί», απλώνονται τα δυο πανέμορφα χωριά, τα Σπήλια και Κούρδαλι. Τα δυο χωριά είναι κτισμένα σε μια καταπράσινη ορεινή τοποθεσία και απέχουν περίπου 70 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Η ηρεμία και η γαλήνη του μαγευτικού τοπίου, τα πολλά αξιοθέατα, το ωραιότατο κλίμα είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που αξίζει να επισκεφθείτε τα δυο αυτά χωριά. Η ιστορία των Σπηλιών και Κουρδάλων ξεκινά το 16ο αιώνα μ.Χ. Τον αιώνα αυτόν κτίστηκε η εκκλησία της Παναγίας Χρυσοκουρδαλιώτισσας, που ήταν το κέντρο μοναστηριού που απλωνόταν γύρω της. Με την πάροδο του χρόνου, το χωριό μεγάλωνε και οι κάτοικοι αποκτούσαν και δικά τους κτήματα. Η κοινότητα μεγάλωνε, γιατί οι μικρές κοινότητες των γύρω περιοχών διαλύονταν και αρκετοί από τους κατοίκους τους κατέφευγαν στα Κούρδαλι. Τα Σπήλια πήραν το όνομά τους, μάλλον από το γεγονός ότι στη δυτική πλευρά του χωριού βρέθηκαν ρωμαϊκοί τάφοι ('σπήλιοι' όπως τους αποκαλούσαν οι κάτοικοι). Το χωριό σήμερα, επηρεασμένο από την αστυφιλία, αριθμεί γύρω στους 85 μόνιμους κατοίκους οι οποίοι, με πολύ κόπο και μόχθο, καταφέρνουν να επιβιώνουν στις δύσκολες συνθήκες μιας ορεινής κοινότητας.
Αξίζει να επισκεφτείς…
Η εκκλησία της Παναγίας Χρυσοκουρδαλιώτισσας είναι το αρχαιότερο μνημείο της κοινότητας Σπηλιών-Κουρδάλων. Είναι ένας τρίκλιτος ναός, με ξύλινους πεσσούς και δοκούς, που υποβαστάζουν μια ξύλινη στέγη, που καλύπτεται με παραδοσιακά επίπεδα κεραμίδια. Μοναδικό χαρακτηριστικό είναι τα αρχαία του δοκάρια και τα υποστηρίγματά τους είναι ζωγραφισμένα ή σκαλισμένα πολύχρωμα. Επίσης χαρακτηριστικές είναι οι τοιχογραφίες που ιστορούν το κτίσιμο του ναού.
Πού να μείνεις;
Στο Marjay Inn Hotel (22922208), το οποίο είναι το μοναδικό πανδοχείο του χωριού και ιδρύθηκε το 1993 από το ζεύγος Τζέρι και Ελένη και είναι μία οικογενειακή επιχείρηση. Το πανδοχείο είναι ανοιχτό όλο το χρόνο και αποτελείται από έξι δωμάτια διαφόρων μεγεθών και στυλ. Το ξενοδοχείο έχει θέα τα καταπράσινα βουνά και καλεί όλους τους λάτρεις της φύσης να περπατήσουν στα μονοπάτια της φύσης. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την κ. Ελένη και την κ. Καρή, οι οποίες μας έδειξαν πώς φτιάχνεται το Κυδωνόπαστο, ένα παραδοσιακό γλυκό. Επίσης είχαμε την τιμή να το φτιάξουμε κι εμείς και να μοιραστούμε μαζί σας την συνταγή.
Πού θα φάμε;
Στο 'Σάμα' (99432998) που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού θα απολαύσεις παραδοσιακά μαγειρευτά φαγητά, ποτά και πολύ ζεστή ατμόσφαιρα. Το εστιατόριο είναι ανοιχτό χειμώνα και καλοκαίρι καθημερινά και σαββατοκύριακα.

 

Βαβατσινιά
Το χωριό Βαβατσινιά ιδρύθηκε την εποχή των Αραβικών επιδρομών. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν κτηνοτρόφοι από τα χωριά Παναγιά, Άγιος Νικόλας και Αγιά Μαρίνα. Στο χωριό Βαβατσινιά μπορείτε να απολαύσετε ένα καταπληκτικό κλίμα, σε μια από τις καθαρότερες περιοχές της Κύπρου, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα ημι-άνυδρες κλίμα. Το τοπίο είναι εντυπωσιακό και καλύπτεται με πλατύφυλλα φυλλοβόλα δασών. Το κλίμα είναι ξηρό και ζεστό κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, το οποίο είναι το συνήθης κλίμα που παρουσιάζεται στα ορεινά χωριά της Κύπρου.
Μην ξεχάσετε να περιδιαβείτε στον οικιστικό πυρήνα της Κοινότητας, και να δείτε την Πλατεία και το Πάρκο εντός του ποταμού.Βρίσκονται στο κέντρο του χωριού, εκεί υπάρχει το πρώτο πηγάδι που έπιναν νερό οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού. Επίσης υπάρχουν τα Λαγούμια που ανοίχτηκαν από τους χωριανούς για ανεύρεση περισσότερου νερού. Στην πλατεία ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει στο μονοπάτι που βρίσκετε παράλληλα του ποταμού και να ξεκουραστεί σε πλατφόρμα που βρίσκετε στην κοίτη του ποταμού. Αξίζει επίσης να δείτε το Αποστακτήριο που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Στο χωριό υπάρχουν οι εκκλησίες: Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου, Εκκλησία Παναγίας Ελεούσας, Εξωκλήσι Παναγίας του Κουμνιού, Εξωκλήσι του Σωτήρος και το Εξωκλήσι Αγίου Ραφαήλ και Νικολάου.
Που θα φάμε:
Στο εστιατόριο της Μαρίας (24342640, 99499883), που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού Βαβατσινιά, θα φας καλά και παραδοσιακά. Από το μενού δοκίμασε οπωσδήποτε τον Λευκαρίτικο Τταβά, καθώς και τα νοστιμότατα μπουρέκια που θα σε φιλέψουν στο τέλος. Την κυπριακή φιλοξενία και την τοπική κουζίνα στο απόγειό τους θα τα απολαύσεις στην ταβέρνα Βαβατσινιά (φωτο) (24342780). Διαμονή αναζήτησε στα γύρω χωριά, όπως Λεύκαρα, Βάβλα, Ψεματισμένος κ.λπ.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close