6 April-31 December 2013
Arts & Culture , Επόμενες Εκθέσεις

Μακάριος και Καλές Τέχνες

Διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Εθνάρχη Μακαρίου Γ'

Δημοσιεύτηκε στις 04 Απριλίου 2013

Μία ενδιαφέρουσα έκθεση που χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες:

α) Φωτογραφική έκθεση για τη ζωή του Εθνάρχη Μακαρίου, στην οποία αποτυπώνονται οι αγώνες του για ελευθερία και επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού και διαγράφεται η ιστορική πορεία του κορυφαίου πνευματικού και πολιτικού ηγέτη της Κύπρου, καθώς επίσης η αγάπη του για τον πολιτισμό και ιδιαίτερα για τις Καλές Τέχνες.

β) Κειμήλια, που ανήκαν στον Μακάριο, έγγραφα, βιβλία κ.ά., από ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος, συνεργάτες, φίλους, συνεχιστές και θαυμαστές του έργου του, τα οποία παρουσιάζονται ανάμεσα στα άλλα εκθέματα, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να νιώσει, εκτός από τη νοητή, και τη φυσική παρουσία του Μακαρίου στο χώρο.

γ) Ο Μακάριος και οι Καλές Τέχνες, μέσα από πίνακες, σχέδια, γλυπτά και φωτογραφίες. Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται επίσης έργα, που δωρήθηκαν στον Μακάριο από καλλιτέχνες ή από ηγέτες ξένων κρατών, αλλά και έργα πολιτισμού, για τα οποία ο ίδιος έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως ένας ροδιακός οξυπύθμενος αμφορέας από το καράβι της Κερύνειας.

δ) H Συλλογή δυτικοευρωπαϊκών ελαιογραφιών (16ος-19ος αιώνας), την οποία αγόρασε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ στη δεκαετία του ‘60 από το γνωστό συλλέκτη και αρχαιολάτρη Νίκο Δίκαιο, Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λυών της Γαλλίας.

Επιμέλεια έκθεσης: Δρ Ιωάννης Α. Ηλιάδης, Διευθυντής Βυζαντινού Μουσείου και Πινακοθήκης Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close