Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα στα καλύτερά τους

Αυξημένο το ενδιαφέρον απασχόλησης με την παραγωγή πατροπαράδοτων προϊόντων της Κύπρου

Δημοσιεύτηκε στις 25 Ιανουαρίου 2017

Ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ της εφημερίδας "Η Σημερινή" παρουσιάζει αυτό για το οποίο γίνεται μεγάλος λόγος τα τελευταία χρόνια: τα κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα.

Οι Κύπριοι τα τελευταία χρόνια αναζητούν ολοένα και περισσότερο αυθεντικά προϊόντα της Κύπρο και αντιστρόφως μεγάλος αριθμός Κυπρίων στρέφεται στην επαγγελματική ενασχόλησή του με τον τομέα αυτό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ένεκα της οικονομικής κρίσης, πολλοί είναι οι συμπολίτες μας, οι οποίοι χάνοντας τις δουλειές τους βρήκαν διέξοδο, προτείνοντας κάτι καινούργιο και εναλλακτικό. Όποιο κι αν είναι το κίνητρο που τους οδήγησε σε αυτό, το μόνο σίγουρο είναι ότι το πολυφορεμένο κλισέ ότι πέρα από τις όποιες ευκαιρίες η κρίση γεννά ιδέες, ισχύει. Και οι ιδέες συνήθως σχετίζονται με την επένδυση στην παράδοση και τα αυθεντικά προϊόντα της Κύπρου, κάτι που όπως αποδεικνύεται θα γεννήσει μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα βιομηχανία.

Η "Σημερινή" παρουσιάζει παράλληλα τρεις νέες και υποσχόμενες επιχειρήσεις που ασχολούνται τα τελευταία χρόνια με τον τομέα της παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων.

Οι κήποι της Ρήγαινας - Ποτάμι
Εικοσιπέντε λεπτά έξω από την επαρχία Λευκωσίας βρίσκεται το όμορφο χωριό Ποτάμι. Όλα ξεκίνησαν, όταν η κυρία Κούλα, κάτοικος του χωριού, έχασε την δουλειά της. Οι μέρες περνούσαν, το μυαλό περιεργαζόταν ιδέες, ώσπου μετά από μερικές ημέρες και επιστρέφοντας από ένα φυτώριο, στο οποίο είχε πάει, σκέφτηκε το εξής: να φυτέψει σε ένα μικρό κτήμα που διέθετε αρωματικά φυτά και στη συνέχεια να τα αποξηράνει και να τα πωλήσει στο κοινό ως αποξηραμένα. Και πράγματι η ανταπόκριση του κοινού ήταν τόσο μεγάλη που όλα τα υπόλοιπα ήρθαν από μόνα τους.

Από τα βότανα, τα οποία καλλιεργούσε, ξεκίνησε να φτιάχνει παραδοσιακά ανθόνερα, λικέρ αλλά και γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, προϊόντα τα οποία διατίθενται μέχρι και σήμερα στην αγορά. Η ονομασία της επιχείρησης; Μα φυσικά οι «κήποι της Ρήγαινας», τους οποίους μπορεί κανείς να επισκεφτεί, κάνοντας μια βόλτα μέχρι το χωριό προκειμένου η οικογένεια να τον ξεναγήσει στα κτήματά της και να του δείξει τον τρόπο που δουλεύουν.

Εκεί καλλιεργούνται και επεξεργάζονται στο εργαστήρι της οικογένειας, το οποίο βρίσκεται σε ένα από τα κτήματα του χωριού με πανέμορφη θέα, μεταξύ άλλων: λουίζα, μελισσόχορτο, βαλεριάνα, μέντα, αχίλλεια, σιδερίτης, αμπαρόριζα, λεβάντα, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, θυμάρι, καλεντούλα, αψιθιά, στέβια, θρούμπα, ρήγανη, μαντζουράνα, τσουκνίθα, χαμομήλι και αρωματική τριανταφυλλιά.

Η ιστορία της «Ρήγαινας» - Ποτάμι
«Οι Κήποι της Ρήγαινας» είναι βγαλμένοι από τον θρύλο και την τραγική ιστορία μιας Ρήγαινας. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο Ρήγας της περιοχής ζήτησε σε γάμο τη Ρήγαινα, εκείνη του έθεσε έναν όρο. Να μεταφέρει νερό από το βουνό, για να πρασινίσει ο μεγάλος κάμπος της περιοχής που ήταν κατάξερος και εκτεινόταν μέχρι τη θάλασσα της Μόρφου. Ενώ επέβλεπε τους εργάτες του, ο Ρήγας έπεσε με το άλογό του από τον γκρεμό και σκοτώθηκε, αφήνοντας τη Ρήγαινα απαρηγόρητη και βέβαια, το έργο που ξεκίνησε ατέλειωτο. Έκτοτε η περιοχή ονομάστηκε φονόκρεμμος. Τα κτήματα με τα αρωματικά φυτά και βότανα βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον Φονόκρεμμο. Ο κάμπος πρασίνισε μετά από πολλά χρόνια κι έτσι οι κάτοικοι της περιοχής με τα έργα τους πραγματοποίησαν τελικά το όνειρο της Ρήγαινας.

 food

Το Μαδράτζι της Γιαγιάς - Κάτω Δρυς
Η σχέση της κυρίας Λυγίας με την παραδοσιακή κουζίνα ξεκίνησε από την παιδική της ηλικία, καθώς η μητέρα της Κατίνα ασχολείτο με τα παραδοσιακά προϊόντα. Το μικρόβιο της είχε μπει από τα παιδικά της χρόνια και το 2000 αποφάσισε να κάνει πράξη τις συνταγές της μητέρας της. Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε να χαρίζει σε φίλους και γνωστούς τα πεντανόστιμα προϊόντα της. Τα σχόλια πολύ θετικά. Το ένα έφερε το άλλο και τώρα 16 χρόνια μετά, η κόρη της Αναστασία, άνεργη δημοσιογράφος, αποφάσισε να μπει ενεργά και αυτή στον τομέα της παραδοσιακής αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.

«Στόχος μας ήταν να παντρέψουμε το μοντέρνο με το παραδοσιακό. Δεν θέλαμε να κάνουμε μία "ακραία" ανανέωση, αλλά να διατηρήσουμε κάποια κλασικά στοιχεία και να έχουμε ένα προϊόν αποδεκτό από όλες τις ηλικιακές κατηγορίες», επισημαίνει μιλώντας στη «Σημερινή» η 27χρονη ιδιοκτήτρια. Στο «Μαδράτζι της Γιαγιάς» δεν υπάρχει τίποτα προψημένο, όλα είναι χειροποίητα και παρασκευάζονται επί τόπου, ενώ κάθε μέρα στο μικρό εργαστηράκι στο γραφικό χωριό του Κάτω Δρυ, παρασκευάζονται όλα τα προϊόντα της εταιρείας με αγάπη και μεράκι. Ο πελάτης έχει να επιλέξει μέσα από διάφορα προϊόντα με τις πιο χαρακτηριστικές κυπριακές γεύσεις: γλυκό αμυγδάλου, τρεμιθόπιτες, σχινόπιτες, μαρμελάδες, παραδοσιακά κουλούρια, αμυγδαλωτά.

«Στόχος και όνειρό μας είναι να μεγαλώσουμε την επιχείρησή μας και να καθιερώσουμε στην κυπριακή αγορά τα παραδοσιακά προϊόντα, γιατί είμαστε ένας λαός με μεγάλη παράδοση που ξεχάστηκε με το πέρασμα των χρόνων. Όλοι μας είμαστε κομμάτι αυτού του στόχου, γιατί το χρωστάμε στην πατρίδα μας», επεσήμανε καταληκτικά η Αναστασία.

 candles and food

Το Ανωυρκάτικο - Ανώγυρα
Ο Παντελής και η Στέλλα Παντελή είχαν πάντοτε μεγάλη αδυναμία στη φύση και στα ζώα. Έτσι, όταν μια μέρα αποφάσισαν να αφήσουν την πόλη, επέλεξαν το όμορφο χωριό της Ανώγυρας, για να δημιουργήσουν τη δική τους φάρμα-επιχείρηση και τη δική τους πολύτεκνη οικογένεια! Εδώ και μερικά χρόνια ο Παντελής και η Στέλλα έστησαν το «Αγρόκτημα Σταλιές» στη γραφική Ανώγυρα και επένδυσαν τα όνειρα και την αγάπη τους για ντόπια κυπριακά γαλακτοκομικά είδη σε μια φάρμα που από το 2013 διαθέτει ένα σύγχρονο γαλακτοκομικό εργαστήρι.

Οι ίδιοι μεγάλωσαν και ανατράφηκαν μέσα σε μια γεωργοκτηνοτροφική οικογένεια, μαθαίνοντας από μικροί την τέχνη της παρασκευής γαλακτοκομικών προϊόντων. Έτσι, γνωρίζουν από πρώτο χέρι την παρασκευή γνήσιων προϊόντων που τιμούν την κυπριακή παράδοση. Με γάλα από ζώα δικής τους εκτροφής φτιάχνουν σήμερα τα δικά τους γνήσια, τυποποιημένα προϊόντα που ξεχωρίζουν, όπως γιαούρτι, τραχανάς, αναρή και χαλούμι.

Και δεν σταματούν
Πρώτιστο μέλημά τους είναι να συνεχίσουν την ποιοτική παραγωγή των παραδοσιακών και αυθεντικών τους προϊόντων, γνωστά με την ετικέτα «Το Ανωυρκάτικο». Παράλληλα, ο Παντελής και η Στέλλα προσπαθούν να εμφυσήσουν την αγάπη για τη δουλειά αυτή στα παιδιά τους, ώστε να συνεχιστεί η οικογενειακή επιχείρηση που είναι πλέον φημισμένη για την παραγωγή γνήσιων και προπαντώς ποιοτικών κυπριακών προϊόντων. Το προϊόν τιμήθηκε το 2015 από τα Check In Eating Awards ως το κυπριακό προϊόν της χρονιάς.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close