Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Ξεχωριστές ταβέρνες σε Κάτω Δρυ, Λεύκαρα και Βαβατσινιά

Weekend εξόρμηση για φαγητό στα χωριά της Ορεινής Λάρνακας

Δημοσιεύτηκε στις 19 Ιανουαρίου 2017

Οι μέρες που διανύουμε προσφέρονται για εξορμήσεις στα ορεινά χωριά της Κύπρου και εκδρομές εκτός πόλεως. Γι' αυτό το σαββατοκύριακο επέλεξε να ξεναγηθείς κάπου διαφορετικά ίσως και να ξεφύγεις από τα συνηθισμένα.

Έτσι, κατευθύνσου προς την Ορεινή Λάρνακα και ανακάλυψε τις ομορφιές του Κάτω Δρυ, της Βαβατσινιάς και των Λευκάρων και απόλαυσε καλό φαγητό στους χώρους εστίασης της περιοχής.

ΚΑΤΩ ΔΡΥΣ
Στα νοτιοδυτικά της Λάρνακας, βρίσκεται ο όμορφος Κάτω Δρυς όπου το καλοκαίρι πραγματοποιείται εκεί ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ της Κύπρο, ο Φέγγαρος. Το χωριό είναι κτισμένο στο μέσο τριών πόλεων, 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα και μόλις 36 χιλιόμετρα από τη Λάρνακα και τη Λεμεσό. Η ηρεμία και η γραφικότητα του χωριού καταφέρνουν να γοητεύσουν τον κάθε επισκέπτη.

Στο χωριό έχεις πολλά να δεις και να κάνεις, οπωσδήποτε όμως πρέπει να επισκεφθείς το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και το Μουσείο Μέλισσας, το μοναστήρι του Αγίου Μηνά, το Jar Preserves, την εκκλησία της Παναγίας Ελεούσας, κτίσμα του 12ου αιώνα, αλλά και τα ξωκλήσια του χωριού. Αξίζει επίσης να περιδιαβείτε στο χωριό για να θαυμάσετε τις γραφικές γειτονιές με τα σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής, τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά, τις πέτρινες βρύσες, το παλιό σχολείο αλλά και το ενετικό γεφύρι.

No automatic alt text available.

Brunch στον Κάτω Δρυ
Για το πιο τέλειο brunch πρέπει να επισκεφτείς το JAR που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού από τα Λεύκαρα και να δοκιμάσεις το νόστιμο πρόγευμα της κ. Έλλης μαζί με τη μαμά της στο παραδοσιακό τους καφενείο. Το concept τους είναι απλό, σερβίρουν brunch στις 10.00 και στις 13.00, σε παρέες που κάθονται γύρω από δύο μεγάλα τραπέζια (για παρέες μέχρι και 12 ατόμων), με απαραίτητη κράτηση (τόσο για τις καθημερινές όσο και για τα σαββατοκύριακα) και στην τιμή των €10. Το μενού περιλαμβάνει πίτες, σπιτικά βουτήματα και πολλά άλλα τα οποία σερβίρονται με τη δικιά τους σπιτική και γκουρμέ μαρμελάδα, την οποία μπορείς επίσης να προμηθευτείς από το καφενείο. Θα βρεις περισσότερα από 15 είδη μαρμελάδας, με συναρπαστικούς συνδυασμούς γεύσεων όπως Amaretto και αμύγδαλο, φουντούκι, ρούμι, βατόμουρο και βανίλια.Το σαββατοκύριακο είναι πάντα γεμάτο το καφενείο γι' αυτό συνιστούμε όπως κάνετε κράτηση (96476265).

 

Ταβέρνα Πλάτανος, Κάτω Δρυς
Κάτω από τη σκιά ενός αιωνόβιου πλατάνου (εξ ου και το όνομα του εστιατορίου) θα κάτσεις για ξεκούραση αλλά και για κυπριακό μεζέ! Το εστιατόριο βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, αν κάποιος έρχεται από τα Λεύκαρα, και προσφέρει κυπριακούς μεζέδες καθώς και μαγειρευτά φαγητά της ημέρας. Ο Πλάτανος είναι ανοικτός καθημερινά και σαββατοκύριακα. Το φαγητό είναι ολόφρεσκο και πραγματικά νόστιμο, αξίζει να επισκεφτείς το μοναδικό εστιατόριο μέσα στο πράσινο. (24342160).

ΒΑΒΑΤΣΙΝΙΑ

Το χωριό Βαβατσινιά της ορεινής Λάρνακας, με τα πευκόφυτα δάση, τα στενά δρομάκια και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική προσφέρεται για βόλτες και χαλάρωση κοντά στη φύση. Βρίσκεται στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Τροόδου και στα νότια του δάσους του Μαχαιρά, σε υψόμετρο 840 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, βορειοδυτικά των Λευκάρων σε απόσταση 10 χιλιομέτρων.

Εδώ θα βρεις δύο πολύ καλές ταβερνούλες για φαγητό.

Ταβέρνα Τάκης, Βαβατσινιά
Ανακάλυψε την παραδοσιακή, κυπριακή κουζίνα, φτιαγμένη όπως της αρμόζει, στη γραφική ταβέρνα που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού Βαβατσινιά. Εκεί θα σε υποδεχτεί εγκάρδια και φιλικά ο άρχοντας του μαγαζιού, ο κύριος Τάκης μαζί με τα παιδιά του. Ετοιμάσου να γευτείς όλα τα καλούδια που ετοιμάζουν, με φροντίδα και μεράκι, με τα καλύτερα υλικά και τις πιο αυθεντικές γεύσεις. Από το 2006 που πρωτοξεκίνησε, η δημοφιλής, αυτή, ταβέρνα, φροντίζει να σου προσφέρει κυπριακό, παραδοσιακό μεζέ (€15 το άτομο) που είναι και η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Σημείωσε, ότι Κυριακή και Αργίες ο μεζές είναι διαφορετικός.
(24342780, 99342780)

Ταβέρνα Μαρία, Βαβατσινιά
Στο εστιατόριο της Μαρίας, που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού Βαβατσινιά, θα φας καλά και παραδοσιακά. Από το μενού δοκίμασε οπωσδήποτε τον Λευκαρίτικο Τταβά, καθώς και τα νοστιμότατα μπουρέκια που θα σε φιλέψουν στο τέλος. Μία καλή επιλογή για φαγητό στη ορεινή περιοχή της επαρχίας Λάρνακας.
(24342640, 99499883)

ΛΕΥΚΑΡΑ

Σε απόσταση περίπου 34 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης της Λάρνακας, θα συναντήσεις ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Κύπρου ξακουστό για τα πανέμορφα κεντήματά του και τη γραφικότητά του. Πρόκειται για το χωριό Λεύκαρα, που χωρίζεται στα Πάνω και τα Κάτω Λεύκαρα!

Σ' αυτό το χωριό μπορείς να απολαύσεις περιπάτους στα στενά δρομάκια με τα σπιτάκια λαϊκής αρχιτεκτονικής αλλά και να θαυμάσεις τα πλούσια λευκαρίτικα κεντήματα και τα μικρά αριστουργήματα αργυροχοΐας.

Για φαγητό υπάρχουν αρκετές επιλογές από κυπριακές ταβέρνες μέχρι γραφικά café-restaurant και οικογενειακά εστιατόρια.

Tasties
Η διακόσμηση στο Tasties είναι φινετσάτη, ατμοσφαιρική και δίνει έμφαση στην αρχοντιά του 19ου αιώνα με έντονες πινελιές αποικιακού στυλ. Οι αντίκες είναι προσεκτικά επιλεγμένες για να διακοσμούν τους όμορφους του χώρους. Μια φοβερή καλαισθησία είναι διάχυτη παντού με τα σπάνια βιβλία, το επιβλητικό πιάνο και την ατμοσφαιρική βεράντα! Εδώ, νιώθεις ότι βρίσκεσαι σ' ένα πραγματικό αρχοντικό. Οι υπέροχοι χώροι του σε χαλαρώνουν και σε εμπνέουν. Είναι η απόλυτη απόδραση σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Κύπρου! Στο Tasties πρόκειται να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία φιλοξενίας, ενώ γεύεσαι τα νόστιμα πιάτα που ετοιμάζει η κουζίνα του. Δοκιμάσαμε οφτό, που σερβίρει την Κυριακή και ήταν λουκουμάκι. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις και το κέικ με φράουλες.
(24343411)

Λευκαρα Coffee Yard
Το μαγαζί σερβίρει καφέδες και διάφορα ροφήματα καθημερινά από νωρίς το πρωί ενώ τα μεσημέρια και τα βράδια σερβίρει πιάτα από την κυπριακή και διεθνή κουζίνα. Σουβλάκια, σεφτελιές, είδη σχάρας και διάφορα άλλα σνακ. Επίσης, το μπαρ θα σου φτιάξει αλκοολούχα ποτά, μαργαρίτες και άλλα κοκτέιλ. Το μαγαζί τις Κυριακές έχει όμως την τιμητική του αφού ανάβει τον φούρνο του για το εκλεκτό φαγητό των Λευκάρων, τον λευκαρίτικο ταβά. Ο τταβάς σερβίρεται κατόπιν παραγγελίας κάθε Κυριακή και κοστίζει €12 το άτομο. Ένας πανέμορφος χώρος, στεγασμένος σε ένα παλιό πετρόκτιστο σπίτι απόλυτα εναρμονισμένο με την αρχιτεκτονική της κοινότητας των Λευκάρων που θυμίζει άλλες εποχές, ιδανικός για φαγητό, καφεδάκι, ποτό και χαλάρωση. (Το μαγαζί ανοίγει μέσα Ιανουαρίου αλλά δεν ανακοινώθηκε η ακριβής ημερομηνία γι' αυτό κράτα μία σημείωση).
(24105115)

No automatic alt text available.

Stone Lounge
Ένας όμορφος χώρος που στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο κτήριο και σερβίρει καφέδες, ροφήματα, διάφορα σνακ και πιάτα όπως μπεργκερ αλλά και γλυκά. Σημείωσέ το στα υπόψην αν βρεθείς στα Λεύκαρα.
(24343449)

Το σπίτι των ανέμων
Λίγο έξω από τα Λεύκαρα θα συναντήσεις ένα από τα πιο παλιά και γνωστά μαγαζιά των Λευκώρων που βρίσκεται εκεί από το 1970. Σερβίρει κυπριακό μεζέ, σούβλα, ψητά φούρνου, διαθέτει αυλή και τζάκι στο εσωτερικό. (24342532)

Εναλλακτικές επιλογές στα Λεύκαρα

Για καφέ, ψάξε σίγουρα τη Μαρικκού που τα Λεύκαρα, μία νέα καφετέρια στο χωριό Πάνω Λέυκαρα, όπου θα απολαύσεις παραδοσιακά ροφήματα και εδέσματα οπως σουμαδα, τριαντάφυλλο και λεμονάδες. Από γλυκά θα βρεις σπιτικά γλυκά του κουταλιού και παραδοσιακά γλυκά. Παραδοσιακό καφενεδάκι στο γραφικό χωριό Λεύκαρα για καφέ, ποτό, κοκτέιλς, γλυκά και κρύα πιάτα, είναι και Η πρώτη Σταγόνα - Το μαγαζάκι.

Αποκλειστικά για γλυκό, θα πας στο υπέροχο λιλιπούτειο ζαχαροπλαστείο Ώρα για γλυκό. To μαγαζάκι που άνοιξε πρόσφατα σε ένα στενό δρομάκι στα Πάνω Λεύκαρα. Το ζαχαροπλαστείο μαζί με τα νόστιμα, σπιτικά γλυκά φτιγμένα με αγνά υλικά που σου φτιάχνει σερβίρει κρύους και ζεστούς καφέδες, σπίτικη λεμονάδα και πορτοκαλάδα, γάλα με τριαντάφυλλο και αναψυκτικά. Μικρός χώρος με τραπεζάκια για να περάσεις όμορφα απολαμβάνοντας το γλυκό σου με την παρέα σου.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close