Πάμε Ταξίδι , Guide

Όσα δεν ξέρεις για τη Γενεύη

Η πόλη που μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας αυτή την περίοδο, δεν είναι μόνο συνομιλίες

Δημοσιεύτηκε στις 09 Ιανουαρίου 2017

Πολλοί είναι αυτοί που μπερδεύονται με τη Γενεύη, την πόλη όπου πραγματοποιούνται οι πιο κρίσιμες και καθοριστικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ζήτημα.

Εμείς εδώ στο Check In δεν θα δούμε το θέμα από την πολιτική του σκοπιά-που μας ενδιαφέρει βέβαια αφού κρίνεται το μέλλον των συνομιλιών για επίλυση του ζητήματος της χώρας μας αλλά θα του δούμε από τη δική μας οπτική, την ταξιδιωτική.

Image result for geneva

Ποια είναι λοιπόν αυτή η περιβόητη πόλη, που βρίσκεται τελικά και γιατί είναι τόσο ξακουστή;

Για να ξεκαθαρίσω την μεγαλύτερή σου απορία η Γενεύη βρίσκεται στην Ελβετία και όχι στη Γαλλία, ούτε στη Γερμανία όπως μπερδεύονται πολλοί. Επίσης, ξεκαθαρίζω πως δεν είναι ούτε η πρωτεύουσα της Ελβετίας ούτε καν ηυ συμπρωτεύουσα αφού πρωτεύουσα της Ελβετίας είναι η Βέρνη και μεγαλύτερη πόλη της χώρας η Ζυρίχη.

Image result for geneva

Ποια είναι λοιπόν η Γενεύη
Η Γενεύη είναι μετά τη Ζυρίχη η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Ελβετίας. Είναι χτισμένη στο σημείο όπου εκβάλει ο Ροδανός ποταμός στην λίμνη της Γενεύης ή λίμνη Λεμάν και η πρώτη ιστορική αναφορά για την ύπαρξη της πόλης την περιγράφει σαν έναν συνοριακό οικισμό που κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους ο 121 π.Χ..

Σήμερα είναι το έβδομο σημαντικότερο οικονομικό κέντρο σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί έδρα για μερικές από τις ιστορικότερες τράπεζες της χώρας και η πλειοψηφία των πολιτών απασχολείται στον κλάδο των υπηρεσιών. Επιπλέον χαρακτηρίζεται ως ένα παγκόσμιο κέντρο για τη διπλωματία και τη διεθνή συνεργασία διότι φιλοξενεί πολυάριθμους διεθνείς οργανισμούς, την ευρωπαϊκή έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και τα κεντρικά γραφεία του Ερυθρού Σταυρού.

Image result for geneva winter

Η πρωτεύουσα της Ειρήνης
Θεωρείται παγκοσμίως η τρίτη κατά σειρά πόλη με τον υψηλότερο δείκτη βιοτικού επιπέδου και επιπλέον της έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός "Πρωτεύουσα της Ειρήνης" λόγω των ειρηνευτικών συνθηκών που υπογράφηκαν σε αυτή-ευχόμαστε και της Κύπρου- καθώς και άλλων πιο εξειδικευμένων συμβάσεων όπως για παράδειγμα του πλαισίου αντιμετώπισης των αιχμαλώτων πολέμου. Η πόλη εξυπηρετείται από το διεθνές αεροδρόμιο Cointrin το οποίο παρέχει ανταποκρίσεις με πλήθος ευρωπαϊκών και μη προορισμών.

Ο ιστός των μέσων μαζικής μεταφοράς συγκροτείται από τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, τα τραμ και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και καλύπτουν το κέντρο της πόλης και το μεγαλύτερο μέρος των προαστίων αλλά και ολόκληρου του Καντονιού. Τα ταξί συμπεριλαμβάνονται στις επιλογές του κοινού για την εξυπηρέτησή του, πάντως ο δήμος της πόλης έχει αρχίσει να υλοποιεί ένα φιλόδοξο σχέδιο πεζοδρόμησης των περισσότερων δρόμων του ιστορικού κέντρου της πόλης. Επιπρόσθετα συχνά δρομολόγια τρένων συνδέουν τη Γενεύη με γειτονικές πόλεις όπως αυτές της Λωζάννης, της Νιόν, του Φράιμπουργκ και άλλων.

Τέλος το κλίμα της Γενεύης είναι εύκρατο κατά τη διάρκεια του χειμώνα υπάρχουν χιονοπτώσεις και παγετός, το καλοκαίρι όμως υπάρχουν αρκετές ζεστές μέρες ώστε οι κάτοικοι μπορούν ευχάριστα να κολυμπήσουν στη λίμνη.

Τα αξιοθέατα

Jet d'Eau

Image result for Jet d’Eau

Το σήμα κατατεθέν της πόλης, το ψηλό συντριβάνι που "αναβλύζει" από τα νερά της λίμνης της Γενεύης είναι κάτι που δεν μπορεί να χάσεις, ακόμη και αν το αγνοήσεις. Η ορμή του είναι τέτοια που ο πήδακάς του μπορεί να φτάσει σε ύψος ακόμη και τα 140 τμ, ενώ το νερό αγγίζει ταχύτητα 200χλμ την ώρα. Εντυπωσιακό, στις νυχτερινές βόλτες στη γραφική πόλη, όταν και είναι φωτισμένο.

Jardin Anglais

Image result for jardin anglais geneva

Ο αγγλικός κήπος, όπως θα μεταφράζαμε κυριολεκτώντας το πάρκο της πόλης αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για βόλτα σε ένα καταπράσινο πνεύμονα κατά μήκος της αριστερής όχθης της λίμνης. Η υπέροχη θέα στο λιμάνι με τα ιστοπλοϊκά, αλλά και τα ιστορικά κτίρια είναι μόνο μια από τις αφορμές για να το επισκεφθείτε. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό το λουλουδάτο ρολόι στην είσοδό του, κατασκευασμένο από χιλιάδες λουλούδια, βρίσκεται εκεί για να τιμήσει την ιδιαίτερη σχέση της χώρας με την ωρολογοποιία.

St. Pierre Cathedral

Image result for st. pierre cathedral geneva

Όπως κάθε ευρωπαϊκή πόλη που "σέβεται" τον εαυτό της, έτσι και η πανέμορφη Γενεύη, έχει έναν από τους πιο όμορφους καθεδρικούς ναούς στην Ευρώπη. Η ιστορία του, εξίσου εντυπωσιακή, αφού χρειάστηκαν εβδομήντα ολόκληρα χρόνια ώσπου να ολοκληρωθεί. Στο αυστηρό και επιβλητικό γοτθικό στιλ, ο ναός κοσμείται από ορισμένα εκθαμβωτικά υαλογραφήματα. Μην αμελήσετε να ανεβείτε την πελώρια σκάλα και να απολαύσετε τη θέα από το καμπαναριό.

Maison Tavel

Image result for Maison Tavel

Αυτό το σπίτι, είναι ένα ταξίδι στην καθημερινή ζωή της πόλης κατά τους 16ο και 19ο αιώνα. Άλλωστε το Maison Tavel είναι και το παλιότερο οίκημα της Γενεύης, με τα χαρακτηριστικά πέτρινα γλυπτά που απεικονίζουν κεφάλια ανθρώπων και ζώων. Περιηγηθείτε σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, με περιοδικές εκθέσεις στο ισόγειο, ως το κελάρι.

Place du Bourg-de-Four

Image result for Place du Bourg-de-Four

Είναι το μέρος για ρομαντικό ραντεβού και μυρωδάτο καφέ. Η πλατεία με τα πιο διάσημα καφέ, στο ιστορικό κέντρο της Παλιάς Πόλης, όπου θα κάνετε και τη βόλτα μπροστά από εξαιρετικές γκαλερί και παλαιοπωλεία, εκεί που κατά το Μεσαίωνα ήταν η κεντρική αγορά της Γενεύης.

Palais des Nations

Image result for Palais des Nations

Φυσικά, στη Γενεύη, την πόλη της "ουδέτερης" πόλης βρίσκεται και η ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ. Χτίστηκε μεταξύ 1929 και 1936 και διαθέτει τη μεγαλύτερη συνεδριακή αίθουσα παγκοσμίως. Οι οργανωμένες ξεναγήσεις που προσφέρονται είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, ενώ μπορείτε να διαλέξετε και κάποια από τις θεματικές ξεναγήσεις που επικεντρώνονται σε ιστορικά, αρχιτεκτονικά και καλλιτεχνικά στοιχεία του.

Μάθε πώς:
Έχει πληθυσμό 192.385
Οι πλειοψηφία των κατοίκων μιλά γερμανικά
Έχει νόμισμα το ελβετικό φράγκο (Fr.)
Και το αεροδρόμιο της πόλης είναι το Geneva International (GVA)

Χρησιμές διευθύνσεις:
Επίσημη ιστοσελίδα της πόλης

> Η πρόσβαση από την Κύπρο στη Γενεύη είναι δύσκολη. Υπάρχουν, όμως, πτήσεις με την Aegean από τη Λάρνακα με ενδιάμεσες πτήσεις στην Αθήνα και την Austrian Airlines με στάση στη Βιέννη. Υπάρχει όμως και η επιλογή της Lufthansa από τη Λάρνακα με δύο ενδιάμεσες στάσεις μέχρι τη Γενεύη σε Αθήνα και Μόναχο.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close