Wine Guide , Εστιατόρια

6+1 ερυθρά για τον Ιανουάριο

Έντονο κόκκινο, χρώμα του πάθους να το απολαύσεις τον πρώτο μήνα του χρόνου

Δημοσιεύτηκε στις 04 Ιανουαρίου 2017

Ο πρώτος μήνας του χρόνου μας βρίσκει μπροστά στο τζάκι, σε μικρές φωλιές ζεστασιάς με την παρέα και φυσικά καλό κρασί. Ο Ιανουάριος, ένας από τους πιο κρύους μήνες του χρόνου, ακόμα και στην Κύπρο, γι' αυτό βάζουμε στο τραπέζι μας λιπαρά κρεατικά, πιάτα με λευκή σάλτσα που θα τα παντρέψουμε με υπέροχα ερυθρά κρασιά.

Ο οινογράφος, οινοκρίτης και πρόεδρος του συνδέσμου οινοχόων Κύπρου Γιώργος Κασιανός επιλέγει για τον πρώτο μήνα του χρόνου επτά ξεχωριστά και στιβαρά κόκκινα για να βάλουμε στα τραπεζώματα και τις εξόδους μας για τον Ιανουάριο.

Image result for red wine

2014 Οινοποιείο Τσαγγαρίδη Μαραθεύτικο Πάφος, €12.50
Νεαρό ευχάριστο, βαθύ ρουμπινί χρώμα, με πορφυρές ανταύγειες και πυκνά δάκρυα. Μύτη έντονη, με ώριμο φρούτο, σοκολάτα, διακριτική βανίλια και λίγες πικάντικες νότες που δηλώνουν το σύντομο πέρασμα από βαρέλι.
Στο στόμα γεμάτο, με βελούδινες τανίνες και ιδανική οξύτητα. Πολύ έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων στο στόμα, ιδιαίτερα στην επίγευση. Μπορεί να παλαιώσει για 2 έως 4 χρόνια από τον τρύγο ενώ μπορεί να συνοδεύσει ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες, ψητά κρέατα και ποικιλίες σκληρών τυριών και αλλαντικών.

2015 Οινοποιείο Ζαμπάρτας Επικούρειος Mourvédre - Γιαννούδι, Λεμεσός €12
Πρωτότυπο χαρμάνι ξένης ποικιλίας και της νέας ερυθρής Κυπριακής. Πικάντικο ερυθρό κρασί που έχει διακριθεί κατά κόρον εντός και εκτός Κύπρου. Δίνει εξαιρετικά ευχάριστη αίσθηση στο στόμα και είναι στα καλύτερά του όταν συνοδεύει εξίσου πικάντικα κρεατικά. Βαθυκόκκινο κρασί με έντονο μπουκέτο στο οποίο κυριαρχούν τα αρώματα κόκκινων φρούτων του δάσους, γλυκών αρωμάτων παλαίωσης όπως κανέλας, γαρύφαλλου, κακάο παντρεμένα αρμονικά με άρωμα δρύινου βαρελιού και καβουρντισμένων ξηρών καρπών. Εξαιρετική δομή, πλούσιο σώμα, όγκος, λιπαρότητα, μεγάλη γευστική και αρωματική διάρκεια.

201 Χ Άντωνας Shiraz, Λεμεσός,
Μια καλή οινοποίηση Shiraz, έντονο βαθυκόκκινο χρώμα με μοβ ανταύγειες, βοτανική μύτη με αρώματα φραγκοστάφυλου και δαμάσκηνου, βατόμουρα και κεράσι, με κάποιες νύξεις μπαχαρικών και κανέλας, γεύση πληθωρική, βελούδινη, στόμα παχύ με ωραία οξύτητα και τελείωμα βαρελιού. Κρασί με επίγευση πικάντικη, σχετικά μικρή, και με αίσθηση από ώριμα φρούτα. Αξίζει να το δοκιμάσετε με κρέατα σχάρας, χωριάτικο λουκάνικο, ψάρι πλακί και κίτρινα τυριά.

2007 Boutari Legacy1879, Ξινόμαυρο, Νάουσα, Ελλάδα, €38
Ένα ιδιαίτερο κρασί από επιλεγμένες σειρές ενός εξαιρετικά ποιοτικού αμπελοτεμαχίου στην περιοχή της Νάουσας. Παρουσιάζει βαθύ κόκκινο χρώμα με καφέ ανταύγειες χαρακτηριστικό της παλαίωσής του. Η έντονη πυκνότητα του διακρίνεται στα τοιχώματα του ποτηριού αφήνοντας χοντρά δάκρια γύρω από το ποτήρι. Παρουσιάζει εξαιρετικά πολύπλοκα αρώματα από κόκκινα φρούτα, λιαστής ντομάτας, ξερού σύκου πλαισιωμένο από δευτερογενή αρώματα βανίλιας, καπνού και καβουρδισμένων ξηρών καρπών από τη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια. Αισθητά γεμάτο στόμα χωρίς να είναι καθόλου στυφό. Μια έντονη διάρκεια στο τέλος όπου κυριαρχεί μια μαλακή, ζεστή συγχώνευση από αρώματα φρούτων και ξύλου με επίγευση διαρκείας. Αρμονία γεύσεων… μα φυσικά κυνήγι, κόκκινα κρέατα και πικάντικα τυριά (Φωτιάδης Διανομής)

Casas del Bosque Pinot Noir Pequenas Producciones Casablanca Valley, Χιλή, €26
Όμορφο νεοκοσμίτικο ερυθρό από Pinot Noir που χαρακτηρίζεται από την τέλεια ισορροπία μεταξύ κομψότητας και πληθωρικότητας. Το όμορφο, εύκολο προφίλ του αλλά και η εξαιρετική τιμή του μας δίνει κάθε λόγο για να το ανοίγουμε είτε υπάρχει ειδική περίσταση, είτε όχι. Στο ποτήρι παρουσιάζει ένα όμορφο ανοικτό βιολετί, με τις νέες πορφυρές σκιές. Έντονα γλυκά καρυκεύματα και κόκκινα αρώματα μούρων, όπως τα raspberries, redcurrant και τα τριαντάφυλλα. Γλυκά καρυκεύματα από τη βαλανιδιά, τη βανίλια και το άσπρο πιπέρι. Είναι πολύ ευχάριστο και καλοδομημένο στο στόμα με μακρά διάρκεια (Arte Vino)

2011 G.D. Vajra Albe, Barolo DOCG, Ιταλία €43
Ένα εξαιρετικό Barolo από ένα μεγάλο σπίτι του Piemonte σε μία αρκετά καλή χρονιά. Δυνατό με βάθος και με μεγάλη αρωματική πολυπλοκότητα και τανίνες που... μασιούνται. Δαμάσκηνο και άγριο βύσσινο μαζί με αποξηραμένα λουλούδια στη μύτη, σε πρώτο πλάνο, υποστηρίζονται από κάποια πικάντικα, πιπεράτα, αρώματα και αρκετές δόσεις βαρελιού που εκφράζονται μέσα από μπαχαρένια αρώματα δρυός Αν σκοπεύετε να το κρατήσετε για παλαίωση, θα χρειαστεί να περιμένετε κάποια χρόνια για να αρχίσετε να νιώθετε σοβαρό "στρογγύλεμα" στο στόμα. Αν πάλι βρείτε καλό αγριογούρουνο, τότε ανοίξτε το χωρίς δεύτερη κουβέντα!. (Fresh Depo)

Drappier, Brut Nature, Champagne, Γαλλία €76
Ευγενής Σαμπάνια από έναν παλαιό και εκλεκτό οίκο της Καμπανίας. Κομψή και διακριτική, με όμορφο αφρισμό, δροσίζει και συνοδεύει λεπτές γεύσεις και ιδιαίτερες στιγμές. Κρυστάλλινη δροσερή, κομψή και τραγανή. Αρώματα λουλουδιών, γλυκών και απολαυστικών ζουμερών φρούτων όπως ροδάκινων και νεκταρινιών, που δίνουν την θέση τους στη συνέχεια τόσο στη μύτη όσο και στη γεύση σε αρώματα γαρύφαλλου, κάρδαμου και πράσινου πιπεριού. Πλούσια σε όγκο και πυκνότητα.

 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close