Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Weekend σε 6 χωριά στους πρόποδες του Τροόδους

Μάθε πούνα μείνεις, πού να φας, τι να δεις και τι να κάνεις προςβόρειες βουνοπλαγιές του Τροόδους

Δημοσιεύτηκε στις 02 Δεκεμβρίου 2016

Παίρνοντας κυριολεκτικά τα βουνά και ανηφορίζοντας προς τις βόρειες βουνοπλαγιές του Τροόδους, σε αυτή τη διαδρομή περνούμε από Καλοπαναγιώτη, Πεδουλά, Πρόδρομο, Φοινί, Τρεις Ελιές και καταλήγουμε στις Πλάτρες.


Χιονισμένος Καλοπαναγιώτης. Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Δημητρίου

Τι να δεις

> Τις ιαματικές πηγές του Καλοπαναγιώτη που βρίσκονται κοντά στις όχθες του Σέρραχου ποταμού, δίπλα στο ενετικό γεφύρι. Γέμισε το μπουκαλάκι σου με ιαματικό νερό.

> Περπάτησε στα ρομαντικά μονοπάτια του Πεδουλά προς τη Μονή Κύκκου.

> Λίγο πριν την είσοδο στο χωριό Φοινί θα βρεις τη 'Θέση Θέας' απ' όπου μπορείς να αγναντέψεις το γραφικό χωριό καθώς και την κοιλάδα του ποταμού Διαρίζου από το Φοινί μέχρι την Πάφο. Εννοείται ότι φεύγοντας από το Φοινί, θα πάρεις τα ιδιαίτερα

> Φοινιώτικα λουκούμια από το εργαστήρι παρασκευής του Γιαννάκη Λεωνίδου (25421509) και των Μαρούλας Πηλαβάκη και Ουρανίας Πισσουρίου (25421649).

Πού να φας

Εστιατόριο Λούης, Πρόδρομος
Στο ψηλότερο χωριό της Κύπρου υπάρχει μια κλασική αξία όσον αφορά στο φαγητό. Με θέα τον Πρόδρομο και το δάσος του Κολεγίου ο Λούης βρίσκεται εκεί καθημερινά για μεζέδες, μερίδες και σούπες. Το αρνί κλέφτικο (€4) αξίζει δοκιμής (99608050).

Εστιατόριο Το Ανώι, Πλάτρες
Στις Πλάτρες θα φας μεζέδες, σούβλα, αλλά και πιάτα παραδοσιακά όπως κουπέπια, αφέλια, στιβάδο και κλέφτικο, σ' έναν προσεγμένο χώρο με φιλική εξυπηρέτηση.
(25422900).

Στο Φοινί δε, έχεις διάφορες επιλογές για φαγητό. Σημείωσε το εστιατόριο Νεράιδα (25421680) ανοικτό με καλή διάθεση και καλό φαγητό. Εδώ θα φας πολύ καλό φοινιώτικο τταβά, φτιαγμένο με τον παραδοσιακό τρόπο του χωριού, σε πήλινο σκεύος, και φυσικά την πέστροφα. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται το Fini Tavern (25421828), που φημίζεται ειδικά για το στέκι του.

Νέα άφιξη
Τσιμπιματούθκια, Καλοπαναγιώτης
Χαριτωμένο όπως και το όνομά του, επικεντρώνεται στα κυπριακά προϊόντα και όχι μόνο. Το μενού αλλάζει κάθε εβδομάδα σύμφωνα με τα εποχιακά υλικά για να είναι φρέσκα. Καθημερινά λειτουργεί σαν deli με σάντουιτς και γρήγορα γεύματα (ο κλασικός συνδυασμός αβγά, χαλούμι και λουκάνικο δεν λείπει φυσικά), ενώ το σαββατοκύριακο σαν εστιατόριο. Δοκίμασε το χοιρινό τυλιγμένο σε τυριά και βότανα (€12). (99348611).

Παλιό Σινεμά, Καλοπαναγιώτης
Ένα παλιό σινεμά στον Καλοπαναγιώτη του '80 μετατράπηκε σε κυπριακή παραδοσιακή ταβερνούλα που λειτουργεί καθημερινά με φαγητά σχάρας και τα σαββατοκύριακα με πιο σπέσιαλ μεζέδες όπως οφτό κλέφτικο. Αν θέλεις πάντως ένα πιάτο αλλά καλό, δοκίμασε τη σπεσιαλιτέ τους, που είναι τα μακαρόνια του φούρνου (€6). (99191026).

Πού να μείνεις

Casale Panayiotis, Καλοπαναγιώτης
Απλώνεται σε όλη την έκταση του χωριού, αφού πρόκειται για παλιά σπίτια κατοίκων του χωριού, που με αγάπη αναπαλαιώθηκαν διατηρώντας ωστόσο το καθένα τον αρχικό χαρακτήρα και τη γοητεία του, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα μια μοναδική κυπριακή πολυτέλεια. Διαθέτει θερμαινόμενη πισίνα, επιλογές για χαλάρωση στο Myrianthousa spa και yoga, αλλά και δραστηριότητες όπως ποδηλασία (μπορείς να νοικιάσεις εκεί ποδήλατο), wine tasting ή μαθήματα παραγωγής χαλουμιού. Επίλεξε ένα από τα 43 δωμάτια που διαθέτει. Η τιμή ανά βράδυ αρχίζει από oe75. Μην παραλείψεις να φας σε ένα από τα εστιατόριά του, το Βυζαντινό με παραδοσιακή κουζίνα ή το Λουτράκι, με πιάτα δημιουργικής κουζίνας με ένα twist κυπριακής και διεθνούς γαστρονομίας.
(22952444).

Ξενοδοχείο Αριστοτέλειο, Πεδουλάς
Επενδυμένο με πέτρα της περιοχής, επιβλητικό και πολυτελές με μια νότα ρομαντισμού και αρχιτεκτονικά στοιχεία παραδοσιακά, το Αριστοτέλειο που στολίζει τον Πεδουλά σε περιμένει να το ανακαλύψεις! Η διαμονή ξεκινά από oe120 το δωμάτιο, συμπεριλαμβανομένου προγεύματος με κρύες και ζεστές επιλογές. Μην παραλείψεις να γευματίσεις στο εστιατόριο το οποίο σερβίρει κυρίως κυπριακή κουζίνα με μεσογειακές πινελιές.
(22953334).

Το Σπιτικό του Άρχοντα, Τρεις Ελιές
Δύο βυζαντινά σπίτια διατηρητέα και πλήρως εξοπλισμένα είναι η αφορμή που θες για να βρεθείς στις Τρεις Ελιές. Το ένα, είναι ιδανικό για 4 άτομα (€100/βράδυ) και το άλλο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 7 άτομα (oe140). Η κυρία Αντρούλα, εάν της το ζητήσεις, θα σου μαγειρεύει σπιτικά κυπριακά φαγητά ή θα σου κάνει μαθήματα μαγειρικής.
(99527117).

Το Παλατάκι της Βασιλικής, Καλοπαναγιώτης
Αυτό το πανέμορφο παραδοσιακό τριώροφο κτίσμα, αποτελείται από δύο διαμερίσματασουίτες των δύο υπνοδωματίων (Βασιλικής, Ανδριανής) και ένα διαμέρισμα-σουίτα (Αντιγόνης) ενός υπνοδωματίου, όλα με θέα στο βουνό. Το τζάκι, οι χειροποίητες ξυλόγλυπτες κεφαλαριές, το κρεβάτι με σκλουβέρκα, τα χειροποίητα παραδοσιακά έπιπλα, οι πίνακες με τοπία της περιοχής και της κυπριακής παράδοσης, προσδίδουν μια ξεχωριστή αρχοντιά στο κάθε δωμάτιο. Στο πρώτο επίπεδο θα ανακαλύψεις μια θερμαινόμενη πισίνα και στο δεύτερο θα χαλαρώσεις στην αυλή. Η διανυκτέρευση αρχίζει από €100 (70000099).

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close