Θέατρο , News

"Μπορούμε να δημιουργήσουμε μόνοι μας τις ευκαιρίες"

Ο Κώστας Σιλβέστρος είναι ο άνθρωπος που σκηνοθέτησε την πιο πολυσυζητημένη παράσταση του καλοκαιριού

Δημοσιεύτηκε στις 31 Αυγούστου 2016

Ο 27χρονος πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης Κώστας Σιλβέστρος απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας χθες βράδυ στα Βραβεία Θεάτρου Κύπρου για την παράσταση "Πλούτος" του Αριστοφάνη με την ομάδα Φτωχολογιά.

Χθες βράδυ συγκινηθήκαμε μαζί του τη στιγμή της βράβευσής του και αναδημοσιεύουμε σήμερα την συνέντευξη που παραχώρησε στο Check In τον περασμένο Σεπτέμβριο και είπε πολύ όμορφα πράγματα, με αφορμή το ανέβασμα της συγκεκριμένης σπουδαίας παράστασης του περασμένου καλοκαιριού.

Είναι μόλις 27, απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης και ανήκει στη νέα, πολλά υποσχόμενη, γενιά των ανθρώπων που εργάζονται στο κυπριακό θέατρο. Τον γνωρίσαμε μέσα από τις συμμετοχές του σε μερικές θεατρικές παραστάσεις προηγούμενων σεζόν από τη θέση, όμως του ηθοποιού.

Τον περασμένο Ιούλιο βρέθηκε στο πηδάλιο της θεατρικής παράστασης 'Πλούτος' του Αριστοφάνη με τη θεατρική ομάδα Φτωχολογιά συμμετέχοντας στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος.


 

Μία παράσταση γεμάτη φρεσκάδα, χωρίς φτιασιδώματα και επιτηδεύσεις που κατάφερε να σηκώσει το κυπριακό κοινό από τις θέσεις του για να τη χειροκροτήσει ενώ κατά τη διάρκεια της το κοινό ξεσπούσε σε αυθόρμητα χειροκροτήματα.

Η παράσταση θα ανέβει ξανά στις 7 Σεπτεμβρίου στη Σχολή Τυφλών στη Λευκωσία.

Ομολογώ πως ήταν η πρώτη φορά που συνάντησα τέτοιο ενθουσιασμό από ένα δύσκολο κοινό όπως είναι το κυπριακό. Και δεν ενθουσίασε μόνο το μοναδικό έργο του Αριστοφάνη αλλά το μεράκι, η φρεσκάδα, το ταλέντο, το πάθος και η σπιρτάδα μίας καλοκουρδισμένης παράστασης την οποία οραματίστηκε, επεξεργάστηκε και έφερε στη σκηνή ο 27χρονος Κώστας Σιλβέστρος.

Ένας νέος άνθρωπος, παιδί της εποχής του, που ονειρεύεται στο μέλλον να μιλάει για τη δική του γενιά με την περηφάνεια που αισθάνεται σήμερα και ακόμη περισσότερη!

Φωτογραφίες πορτρέτα: Αντώνης Σπηλιάκος

 

 

Γιατί επέλεξες τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη και όχι κάποια άλλη αριστοφανική κωμωδία και πως γεννήθηκε η ιδέα για αυτή την παράσταση;
Ο «Πλούτος» είναι ένα έργο με το οποίο ήμουν αρκετά εξοικειωμένος. Το έχω παρακολουθήσει αρκετές φορές στο θέατρο, το έχω διαβάσει και είχε ανέβει στο Θέατρο Τέχνης όσο ήμουν ακόμα φοιτητής στη σχολή. Δεν είχα τόσο στενή επαφή με κανένα άλλο αρχαίο κείμενο, όσο με αυτό του «Πλούτου». Η ιδέα γεννήθηκε πολύ ξαφνικά. Είδα μια μέρα την προκύρηξη προτάσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος και σκέφτηκα: ¨Γιατί όχι; Ας στείλω κι ό,τι γίνει!¨ Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να γίνει αποδεκτή η πρόταση μου, κυρίως λόγω της σκηνοθετικής μου απειρίας. Ήταν μεγάλη έκπληξη.

 

 

Πως διαχειρίστηκες την επεξεργασία του συγκεκριμένου έργου και ποιες ήταν οι ανησυχίες σου;
Ήταν μια αρκετά διασκεδαστική διαδικασία η δραματουργική επεξεργασία του κειμένου. Αν και είχα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, δούλεψα με μεγάλη αφοσίωση. Ήταν μια πολύ προσωπική δουλειά για το τι πραγματικά θέλω να πω επιλέγοντας το συγκεκριμένο έργο. Ο Αριστοφάνης μου έλυνε συνεχώς τα χέρια γιατί αυτό που ήθελα να πω το έβρισκα ακριβώς μέσα στο κείμενο. Δεν ήθελα να αλλάξω το κείμενο και να γράψω κάτι καινούργιο. Ήθελα όμως να κάνω το κείμενο όσο πιο κατανοητό γίνεται, ήθελα να το καταλάβει και ο πιο απαίδευτος θεατής. Το πιο ενδιαφέρον απ' όλη τη διαδικασία ήταν ότι έθετα στον εαυτό μου συνεχώς ερωτήματα. 'Τι είναι για μένα Πλούτος/ Τι είναι Φτώχεια' ; Ήθελα να ξεκινήσω τις πρόβες έχοντας οσο πιο ξεκάθαρο στόχο γίνεται για το τι θέλω να πω μέσα απ' αυτή την παράσταση. Το πως να το πώ βέβαια το βρήκα στην πορεία με τους υπέροχους ηθοποιούς που είχα την τύχη να συνεργαστώ. Η μεγαλύτερη ανησυχία μου ήταν μήπως φτιάξω μια παράσταση που δεν θα αρέσει πρώτα απ' όλα σε μένα και μετά στους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν.



 

Η παράσταση σημείωσε τεράστια επιτυχία και ο κόσμος την χειροκρότησε όρθιος, πράγμα σπάνιο στην Κύπρο. Περίμενες κάτι τέτοιο;
Δεν περίμενα σε καμία περίπτωση αυτές τις αντιδράσεις. Νομίζω ούτε και οι υπόλοιποι συντελεστές. Ήταν μικρό το χρονικό περιθώριο που είχαμε για πρόβες και ήμασταν όλοι πάρα πολυ αφοσιωμένοι. Δεν είχαμε τον χρόνο να καταλάβουμε ποιο θα ήταν ακριβώς το τελικό αποτέλεσμα. Ρίσκαρα για πολλά θέματα μέχρι την πρεμιέρα. Υπήρχαν πράγματα που ίσως να μην λειτουργούσαν στις πρόβες και όμως στις παραστάσεις με κάποιο μαγικό τρόπο, λειτούργησαν. Όλα υπήρχαν στο μυαλό μου αλλά ουσιαστικά την τελική μορφή της παράστασης την είδα στην πρεμιέρα μαζί με το κοινό…

 

 

Σας είδα έκπληκτους από όλα όσα έγιναν στην πρεμιέρα…
Ήμουν συγκινημένος καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης με το αποτέλεσμα που έβλεπα και με τα σχόλια που άκουγα γύρω μου. Όταν ανέβηκα στη σκηνή για την υπόκλιση και είδα όρθιο τον κόσμο να χειροκροτάει, απλώς περίμενα κάποιος να με τσιμπήσει και να ξυπνήσω.

Τα σχόλια και οι κριτικές ήταν πολύ καλές. Εσύ πως τις φιλτράρεις και τι απαντάς σε όσους θεωρούν πως τέτοια έργα δεν είναι για τόσο προχωρημένη, όπως λένε, επεξεργασία.
Όντως ήταν πολύ όμορφα αυτά που γράφτηκαν, αλλά θα μπορούσε και να μην ήταν. Θα μπορούσε κάποιος κριτικός να μην συμφωνούσε με την παράσταση. Τι σημαίνει αυτό; Θα έπρεπε να αρχίσω να αμφισβητώ τη δουλειά μου επειδή σε κάποιον δεν άρεσε και έγραψε κάτι κακό; Το θέμα πιστεύω είναι να νιώθεις πρωτα απ' όλα εσύ καλά με αυτό που κάνεις. Δεν θεωρώ ότι ήταν τόσο προχωρημένη η προσέγγιση μου. Νομίζω ότι ήταν μια ειλικρινής δουλειά και γι' αυτό εκτιμήθηκε.

Σκηνοθέτης ή ηθοποιός; Τι θα διάλεγες αν είχες αυτό το δίλημμα;
Ως ηθοποιός, βίωνα σε κάθε πρεμιέρα ένα δυνατό συναίσθημα. Στην πρεμιέρα της πρώτης μου σκηνοθεσίας όμως, βίωσα όλα τα συναισθήματα μαζεμένα. Δεν ένιωσα ένα συναίσθημα, μα πολλά μαζί. Ήταν κάτι πολύ δυνατό και με γοήτευσε. Θα ήθελα να συνεχίσω σαν ηθοποιός που γίνεται καλύτερος μέσα απο τις σκηνοθεσίες του και σαν σκηνοθέτης που γίνεται καλύτερος μέσα απο τους ρόλους του σαν ηθοποιός. Γίνεται; Θα δούμε...

Θα δοθούν άλλες παραστάσεις;
Πέρα από την παράσταση που έχει προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια άλλη προγραμματισμένη παράσταση. Γίνονται όμως συζητήσεις.


 

Είσαι πολύ νέος και εντούτοις σε είδαμε να σκηνοθετείς στο θέατρο πράγμα σπάνιο για την Κύπρο. Ποια είναι η άποψή σου για την αντιμετώπιση των νέων ανθρώπων στο κυπριακό θέατρο; Δίνονται ευκαιρίες;
Πρέπει να μην φοβόμαστε. Να τολμάμε και να διεκδικούμε όσα ονειρευόμαστε. Όσο μεγάλα κι αν μας φαίνονται. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί. Αρκεί να μην καθησυχαζόμαστε και συνεχώς να παλεύουμε γι αυτά που αγαπάμε. Περιμένουμε να μας δοθούν ευκαιρίες, ενώ μπορούμε να τις δημιουργήσουμε μόνοι μας. Αν πιστεύεις ότι έχεις κάτι να πεις που αξίζει, πες το και κάποιος θα σ'ακούσει. Αν δεν σ' ακούσει κανείς, πες το ξανά και ξανά. Το λάθος πιστεύω που κάνουμε οι νέοι είναι ότι περιμένουμε τα πάντα απο τους άλλους. Έτσι μας έχουν μεγαλώσει. 'Πήγαινε να σπουδάσεις γιε μου, έλα πίσω και κάπου θα σε βάλει ο θείος σου, θα πω του κουμπάρου μου που έχει ένα φίλο απο δω κι απο κει να σε κανονίσει'. Πήγαμε σπουδάσαμε, ήρθαμε πίσω και ο θείος φαλύρησε απο την κρίση κι ο κουμπάρος πέθανε απ' το κακό του. 'Είσαστε άτυχη γενιά γιε μου, πέσατε σε δύσκολους καιρούς, βρες δουλειά όπου να 'ναι τώρα να περάσουμε γιατί είναι δύσκολα για όλους μας'. Οι νέοι της κρίσης, οι νέοι χωρίς ευκαιρίες, οι νέοι χωρίς μέλλον. Όλο αυτό καταλήγει σε μια γενιά καταθλιπτικών ανθρώπων βουτηγμένων στην απελπισία και την απόγνωση. Ε όχι, δεν θα πάμε όλοι να πεθάνουμε. Είμαστε ακόμα ζωντανοι.

Πως βλέπεις τη νέα εποχή που φέρνει η δική σου γενιά στο κυπριακό θέατρο και τι ονειρεύεσαι για το μέλλον;
Είναι μια υπέροχη γενιά. Είμαι πολύ περήφανος και πολύ χαρούμενος για την νεα γενιά του κυπριακού θεάτρου. Θα τα καταφέρουμε! Αρκεί να μην σκέφτεται ο καθένας το δικό του και να μην παίρνει το θέατρο ως μια προσωπική του υπόθεση. Το θέατρο είναι ομαδική δουλειά και πρέπει να μας κρατάει ενωμένους. Μακάρι στο μέλλον να μιλάω για τη γενιά μου ακόμα με τόση περηφάνεια και ακόμη περισσότερη!

Μελλοντικά τι ετοιμάζεις;
Αυτή τη στιγμή είμαι στην Αθήνα όπου αρχίζω πρόβες για το τριεθνές θεατρικό πρότζεκτ 'Phone Home', μια πάρασταση τριών χωρών (Ελλάδα, Γερμανία, Αγγλία) με θέμα τη μετανάστευση. Εγώ βρίσκομαι στον ελληνικό θίασο, ως ηθοποιός σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού. Επιστρέφω στην Κύπρο τον Νοέμβριο όπου αρχίζω πρόβες και πάλι σαν ηθοποιός για τη νέα παραγωγή του Θοκ 'Η παράλειψη της οικογένειας Κόλεμαν΄σε σκηνοθεσία Μαρίας Κυριάκου. Θέλω να επικεντρωθώ αυτη τη στιγμή σ' αυτές τις δυο δουλειές και στους ρόλους μου ως ηθοποιός. Υπάρχουν διάφορες συζητήσεις για να σκηνοθετήσω αργότερα αλλά δεν ξέρω ακόμα. Θέλω να πάρω λίγο χρόνο μετά τον «Πλούτο» και να σκηνοθετήσω ξανά όταν νιώσω ότι είναι δική μου ανάγκη.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close