Θέατρο , Τα Καλύτερα του Θεάτρου

"Η Επίδαυρος ήταν ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα"

Η Αντωνία Χαραλάμπους συμμετέχει στην "Αντιγόνη" του Σοφοκλή, μια συνεργασία Εθνικού Θεάτρου-ΚΘΒΕ και ΘΟΚ

Δημοσιεύτηκε στις 07 Ιουνίου 2016

Η Αντωνία Χαραλάμπους είναι μια εκ των τριών Κυπρίων ηθοποιών που θα συμμετάσχουν στην ‘Αντιγόνη’ του Σοφοκλή, μια συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το ΚΘΒΕ και τον ΘΟΚ, που θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο τον Ιούλιο. Η νεαρή ηθοποιός -από τις πιο ταλαντούχες της γενιάς της- βλέπει τα όνειρά της να πραγματοποιούνται και το μέλλον να της κλείνει το μάτι!

Πώς προέκυψε η συμμετοχή σου στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Στάθης Λιβαθινός;
‘Με τη γνωστή άχαρη διαδικασία της ακρόασης από τον κύριο Λιβαθινό. Ούτε εγώ δεν περίμενα να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα. Και δεν είμαι σίγουρη αν έχω συνειδητοποιήσει ακόμη τι κάνω και πού βρίσκομαι’.

Πώς ένιωσες όταν σου ανακοίνωσαν πως θα είσαι μια από τους τρεις Κύπριους ηθοποιούς που συμμετέχουν στην παράσταση;
‘Πρέπει να σου πω πως, αφού με είδε ο σκηνοθέτης, έπρεπε να περάσω από μια ξεχωριστή μουσική ακρόαση. Και μετά, τίποτα. Δεν είχα κάποιο νέο. Κάποια μέρα, πήρα μήνυμα από το Εθνικό Θέατρο που έγραφε “Σε τρεις μέρες πρόβα στις 2.00”. Έπαθα σοκ. Αναγκαστικά έπρεπε όλα να γίνουν πολύ γρήγορα, οπότε δεν είμαι σίγουρη ακόμη αν έχω συνειδητοποιήσει τι γίνεται. Πώς αισθάνομαι; Πανικό και ευφορία’.

Ξεκινήσατε τις πρόβες;
‘Εδώ και μερικές βδομάδες, γι’ αυτό και πηγαινοέρχομαι στην Αθήνα κάθε εβδομάδα μέχρι να ολοκληρωθούν οι τηλεοπτικές μου υποχρεώσεις στην Κύπρο’.

Πώς είναι η εμπειρία να συνεργάζεσαι με μεγάλους ηθοποιούς της ελληνικής θεατρικής σκηνής;
‘Στην αρχή ένιωθα λίγο άβολα. Ξέρεις μαζεύονται ξαφνικά πολλές καινούργιες πληροφορίες, συνθήκες, πρόσωπα-αυθεντίες, στον τομέα τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εμπειρία μου σε αυτή την παραγωγή, με το συγκεκριμένο θίασο, είναι ένα τεράστιο μάθημα για μένα από πολλές απόψεις, προσωπικές και επαγγελματικές’.

Ένα όνειρο πραγματοποιείται με αυτή την παράσταση;
‘Μερικοί ηθοποιοί μπορεί να έχουν απομυθοποιήσει την όλη εμπειρία της Επιδαύρου. Εγώ, όταν μπήκα στη Σχολή του Εθνικού, έλεγα χωρίς να ξέρω ακριβώς το γιατί “Θέλω να παίξω στην Επίδαυρο σε παράσταση του Εθνικού”. Όχι ότι αυτό σημαίνει απαραίτητα κάτι, αλλά ήθελα να το ζήσω έστω και μια φορά. Και να που γίνεται πραγματικότητα. Οπότε ναι, ήθελα να έχω αυτή την εμπειρία.

Είναι άρα η πρώτη φορά που παίζεις στην Επίδαυρο;
‘Ναι και από τώρα σκέφτομαι τη στιγμή που θα πατήσω το πόδι μου στην ορχήστρα του Θεάτρου ως ηθοποιός και όχι ως θεατής’.

Ανυπομονείς για την πρεμιέρα;
‘Ανυπομονώ πολύ να δημιουργήσουμε μια ωραία παράσταση. Και όσο λαχταρώ να φτάσει η 15η Ιουλίου που θα γίνει η πρεμιέρα άλλο τόσο τη φοβάμαι κιόλας’.

Ποιο ρόλο θα έχεις στην ‘Αντιγόνη’ του Σοφοκλή;
‘Ο σκηνοθέτης αποφάσισε να φτιάξει ένα μεικτό Χορό που θα αποτελείται από 4 “γέροντες” και 4 νεαρά κορίτσια. Είμαι ένα από αυτά’.

Η συμμετοχή σου στο έργο αυτό σού υπενθυμίζει τους λόγους που θέλησες να γίνεις ηθοποιός;
‘Μου υπενθυμίζει τους λόγους που θέλησα να γίνω ηθοποιός, τους λόγους που αξίζει τον κόπο να είμαι ηθοποιός και το πόσο επικίνδυνο ήταν και είναι αυτό’.

Γιατί ασχολήθηκες με την υποκριτική;
‘Δεν έχω σαφή απάντηση. Νιώθω ότι το να ασχολούμαι με το θέατρο με βοηθά στην πραγματική ζωή μου. Μέσα από το θέατρο μπορώ και νιώθω πιο ελεύθερη να ψάχνω, να ανακαλύπτω, να απορρίπτω πράγματα, να αναθεωρώ τις αντιλήψεις μου, να βασανίζω το μυαλό μου και να νιώθω ζωντανή και δημιουργική. Είναι ο τρόπος που βρήκα να μοιράζομαι μια σχέση με τον κόσμο’.

Αισθάνεσαι χαρούμενη με τη μέχρι τώρα πορεία και τις επιλογές σου;
‘Είμαι ευγνώμων, πρώτον επειδή από τότε μέχρι σήμερα δουλεύω ασταμάτητα και πολύ. Και δεύτερον επειδή νιώθω ότι σιγά-σιγά προχωρώ και εξελίσσομαι όσο μπορώ. Άρα νιώθω ωφέλιμη και ενεργή και αυτό είναι η ανάσα μου. Όσον αφορά στις επιλογές μου, νιώθω ότι κέρδισα από όλες κάτι, είτε εμπειρικά είτε καλλιτεχνικά. Εννοείται πως όσο περνά ο καιρός είμαι πιο απαιτητική από τον εαυτό μου, βέβαια άρα ίσως κάποια πράγματα να τα αντιμετώπιζα λίγο διαφορετικά τώρα’.

Λάθη έκανες ή κακές επιλογές;
‘Όχι πολλά, αλλά ναι, έκανα. Όμως αυτό δεν έχει να κάνει με το ρόλο που είχα, ούτε με το πόσο καλό ή κακό ήταν το αποτέλεσμα μιας δουλειάς. Έχει να κάνει με εξωτερικούς παράγοντες που πάνε πακέτο με τις επιλογές και δεν μπορείς να τους ξέρεις από πριν για να τους αποφύγεις. Προκύπτει’.

Το ενδεχόμενο να κάνεις καριέρα στην Ελλάδα είναι στα σχέδιά σου;
Πέντε χρόνια πριν θα έλεγα “ναι”, αυτό θέλω να κάνω. Τώρα δεν ξέρω. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα εδώ βιοποριστικά και βλέπω συναδέλφους μου –που πια γίναμε πάρα πολλοί– να υποφέρουν. Είναι και θέμα τύχης βέβαια. Μπορεί να προκύψει κάτι, μπορεί και όχι. Θα αφήσω τα πράγματα να κυλήσουν από μόνα τους και θα φανεί ο δρόμος με τον καιρό’.  

Για το μέλλον τι ονειρεύεσαι;
‘Τελευταία παρατηρώ τάσεις υπερρεαλισμού στον εαυτό μου. Τίποτα εντυπωσιακό. Να έχω δουλειά που να με ευχαριστεί, ένα μικρό σπίτι με τζάκι και αυλή, το σκύλο μου και άλλα ζώα!’.

INFO: Για πρώτη φορά τρία μεγάλα θέατρα, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συνεργάζονται για να ανεβάσουν μια από τις πιο σπουδαίες αρχαίες τραγωδίες, την ‘Αντιγόνη’ του Σοφοκλή. Επίσημη πρεμιέρα θα γίνει στις 15 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και η παράσταση θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και Κύπρο. Σε αυτήν θα πρωταγωνιστήσουν κορυφαίοι ηθοποιοί από Ελλάδα και Κύπρο, όπως η Μπέτυ Αρβανίτη, ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Αντώνης Κατσαρής, η Στέλα Φυρογένη κ.ά.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close