Θέατρο , Τα Καλύτερα του Θεάτρου

Το θεατρικό καλοκαίρι με μία ματιά

Όλα όσα θα δούμε στις εγχώριες σκηνές και τα φεστιβάλ από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο

Δημοσιεύτηκε στις 06 Ιουνίου 2016

Το φετινό καλοκαίρι σε περιμένουν και πάλι τα ανοιχτά θέατρα με αξιόλογα σύγχρονα, κλασικά αλλά και καινούργια έργα από την Κύπρο και το εξωτερικό, με φεστιβαλικές παραστάσεις, χωρίς να λείπουν φυσικά οι αριστοφανικές κωμωδίες και το αρχαίο ελληνικό δράμα!

 

Θέατρο Ένα
Αμμόχωστος Βασιλεύουσα
Το Θέατρο Ένα επέλεξε ένα πολύ ιδιαίτερο έργο για την καλοκαιρινή του παραγωγή. Πρόκειται για τη σειρά ποιημάτων του Κύπριου λογοτέχνη Κυριάκου Χαραλαμπίδη, τα οποία μεταφέρονται στο θεατρικό σανίδι. Το έργο είναι ένας ύμνος στην Αμμόχωστο, την πόλη με την μακραίωνη ιστορία που μεγαλούργησε και στο τέλος κατακτήθηκε. Το έργο έχει επενδυθεί μουσικά από τον Σάββα Σάββα σε σκηνοθεσία Φώτου Φωτιάδη. Παίζουν: Έρικα Μπεγέτη, Μανώλης Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνος Γαβριήλ. Στέφανη Νέρου, Τζούλιο Φιλίππο Ντ’Ερρίκο, Βασιλική Ανδρέου. Πρεμιέρα 10 Ιουνίου, Θέατρο Ένα Λευκωσία.

 

Θέατρο Σκάλα
O πλούτος
Αυτό το καλοκαίρι το θεατρικό σχήμα της Λάρνακας θα παρουσιάσει τη δημοφιλή και επίκαιρη κωμωδία του Αριστοφάνη «Πλούτος» σε σκηνοθεσία Αντρέα Μελέκκη. Πρεμιέρα 11 Ιουνίου, θέατρο Σκάλα.

 

Σατιρικό Θέατρο
Αίγια κότσιηνη πού πάεις…

Το Σατιρικό Θέατρο κάνει την αρχή του θεατρικού μας καλοκαιριού με την πρεμιέρα του έργου του Ανδρέα Κουκίδη Αίγια κότσιηνη πού πάεις… σε σκηνοθεσία Μαριάννας Καυκαρίδου. Η πλοκή του έργου διαδραματίζεται στη σύγχρονή μας εποχή σε κάποιο χωριό της Κύπρου. Εκεί η γριά Μαρία ζει μόνη στο σπίτι της και έχει την απαίτηση από τα παιδιά της, η κοπέλα που θα τη φροντίζει να είναι της πίστης μας και να μιλά ελληνικά. Η Ελένη, η κόρη της, της φέρνει διάφορες κοπέλες, αλλά η δύστροπη γριά τις εξαποστέλλει. Αφού ταλαιπωρήθηκαν αρκετά τα παιδιά της τελικά ανακάλυψαν μια Ουκρανή, ορθόδοξης πίστης που έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της χώρας της αρχαία ελληνικά. Έτσι, τη φέρνουν στην Κύπρο και εγκαθίσταται στο σπίτι της Μαρίας. Η Ουκρανή είναι μια όμορφη, ψηλή ξανθομάλλα και αρχίζουν οι περιπέτειες τους όταν η γριά της μιλά την παραδοσιακή κυπριακή διάλεκτο και η Ουκρανή Αρχαία Ελληνικά. Περιοδεία σε όλη την Κύπρο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

 

Θεατρική ομάδα ‘Σαίξπηρ στο Κούριο’
Τέλος καλό, όλα καλά

Η θεατρική ομάδα ‘Σαίξπηρ στο Κούριο’ παρουσιάζει την κωμωδία ‘Τέλος καλό, όλα καλά’ (All's Well That Ends Well) του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο Αρχαίο Θέατρο του Κουρίου για δύο μόνο παραστάσεις στην αγγλική γλώσσα. Η υπόθεση του έργου περιστρέφεται γύρο από την Ελένη, μια ορφανή κοπέλα που μεγαλώνει υπό την κηδεμονία της Κόμισσας του Ρουσιγιόν και είναι ερωτευμένη με το γιο της Κόμισσας, τον Μπερτράμ. Ο έρωτάς της δεν βρίσκει ανταπόκριση. Όταν, όμως, ο βασιλιάς της Γαλλίας αρρωσταίνει βαριά και η Ελένη κατορθώνει να τον γιατρέψει, χρησιμοποιώντας μια παλιά θεραπευτική συνταγή που της άφησε κληρονομιά ο φημισμένος γιατρός πατέρας της, ζητά γι’ ανταμοιβή της από το βασιλιά να διαλέξει τον άντρα της ανάμεσα στους αυλικούς. Και, βέβαια, διαλέγει τον Μπερτράμ. Εκείνος όμως, αρνείται να δεχτεί αυτόν το γάμο και δραπετεύει σε άλλη χώρα. Η Ελένη θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες για να κερδίσει την ταυτότητα, τη ζωή, και τον έρωτά της. Όλα τα έσοδα των παραστάσεων θα διατεθούν σε τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις. Παραστάσεις 17, 18, 19 Ιουνίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Λεμεσός.

 

Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου
Η κόρη μου η σοσιαλίστρια

Αυτό το καλοκαίρι ο ΘΟΚ φέρνει τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, που τόσο αγαπήθηκε, στο θεατρικό σανίδι με το έργο του Αλέκου Σακελλάριου ‘Η κόρη μου η Σοσιαλίστρια’ σε σκηνοθεσία Αχιλλέα Γραμματικόπουλου. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Χρόνης Εξαρχάκος και άλλοι αγαπημένοι ηθοποιοί, μέσα από τις ερμηνείες τους στην ταινία, καθώς και η μουσική και τα τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα, κατάφεραν να νικήσουν το χρόνο! Οι ήρωες λοιπόν της ταινίας ξαναζωντανεύουν αυτή τη φορά πάνω στη θεατρική σκηνή και μέσα από τους καυγάδες, τις απεργίες, τις κυριακάτικες εκδρομές, τον έρωτα αλλά και με χορό και τραγούδι έρχονται να δροσίσουν τις καλοκαιρινές μας νύχτες. Η ηθοποιός Μαρίνα Δημητρίου θα υποδυθεί το ρόλο που ερμήνευσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ενώ τον ρόλο του Δημήτρη Παπαμιχαήλ θα παίξει ο Χριστόδουλος Μαρτάς. Πρεμιέρα 29 Ιουνίου, Σχολή Τυφλών Λευκωσία.

 

ΕΘΑΛ
Οι θεσμοφοριάζουσες
Το θέατρο της Λεμεσού παρουσιάζει αυτό το καλοκαίρι την πασίγνωστη αριστοφανική κωμωδία «Θεσμοφοριάζουσες» σε μετάφραση Κωστή Κολώτα και σκηνοθεσία Μηνά Τίγκιλη. Με την παράσταση αυτή, η ΕΘΑΛ συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, κάνοντας πρεμιέρα στις 3 Ιουλίου στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στην Κύπρο μέχρι τις 14 Αυγούστου. Παίζουν: Κώστας Βήχας, Παναγιώτης Λάρκου, Φίλιππος, Σοφιανός, Ευτύχιος Πουλλαΐδης, Μέλανη Στέλιου, Πάολα Χατζηλαμπρή, Ήβη Νικολαΐδου, Θέμιδα Ππολού, Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Έλενα Χειλέτη, Καλλιρόη Κορωνιού, Στέφανη Μαυροκορδάτου και η Ελενα Γαβριήλ και Μαρίνος Ρωμαίος. Πρεμιέρα 3 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου.   

Θέατρο Διόνυσος
Made in Cyprus
Με ένα καινούργιο κυπριακό έργο θα κάνει καλοκαίρι το Θέατρο Διόνυσος. Πρόκειται για το θεατρικό έργο του Κωνσταντίνου Οδυσσέως ‘Made in Cyprus’ σε σκηνοθεσία Αντρέα Τσουρή. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 8 Ιουλίου και στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε όλη την Κύπρο. Παίζουν: Αντρέας Τσουρής, Έλενα Χριστοφή, Χρίστος Γιάγκου, Μένια Μαθιουδάκη, Θανάσης Ιωάννου, Ξένια Κωνσταντίνου και Σοφία Καλλή. Πρεμιέρα 8 Ιουλίου, θέατρο Διόνυσος.

 

Τα φεστιβάλ

Διεθνές Φεστιβάλ «Τα Κύπρια 2016» 
Ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα κάθε χρονιάς στην Κύπρο είναι το ‘Διεθνές Φεστιβάλ Τα Κύπρια’, το οποίο περιλαμβάνει πλειάδα υψηλού επιπέδου εκδηλώσεων. Ανάμεσά τους θα δούμε και φέτος αρκετές θεατρικές παραστάσεις. ‘Τα Κύπρια’ όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα ξεκινήσουν αρχές Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις πρώτες ημέρες του Οκτώβρη. www.kypria.org.cy

 

Φεστιβάλ Λάρνακας
Η Λάρνακα κάθε χρόνο τον Ιούλιο, βάζει τα γιορτινά της και μας καλεί σε μία σειρά αξιόλογων καλοκαιρινών εκδηλώσεων με επίκεντρο το Πατίχειο Αμφιθέατρο. Όπως κάθε χρόνο, λοιπόν, έτσι και φέτος, θα παρακολουθήσουμε αρκετές ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό. www.larnaka.org.cy

 

Συνεργασία ΘΟΚ-Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας  
Για πρώτη φορά τρία μεγάλα θέατρα συνεργάζονται για να ανεβάσουν μία από τις πιο σπουδαίες αρχαίες τραγωδίες, την ‘Αντιγόνη’ του Σοφοκλή. Πρόκειται για την πρώτη συνεργασία του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου με το Εθνικό Θέατρο Ελλάδας και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας. Η παράσταση θα ανέβει σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού με επίσημη πρεμιέρα τον Ιούλιο, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Σε αυτήν θα πρωταγωνιστήσουν κορυφαίοι ηθοποιοί από Ελλάδα, όπως η Μπέτυ Αρβανίτη και ο Δημήτρης Λιγνάδης, ενώ από την Κύπρο θα συμμετάσχουν οι Αντώνης Κατσαρής, Στέλα Φυρογένη και Αντωνία Χαραλάμπους. Η παράσταση θα έρθει στην Κύπρο για περιοδεία τον Σεπτέμβριο.

 

Αthens Fringe Live
Μία ανοιχτή διοργάνωση του Athens Fringe Network που αποτελεί βήμα για νέους δημιουργούς, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν τη δουλειά τους. Φέτος διεξάγεται σε Πλάκα-Μοναστηράκι και εκεί θα λάβουν μέρος στις 23/24 Ιουνίου δύο θεατρικές παραγωγές από την Κύπρο. Η μία είναι η πρόταση του Ανθούλλη Δημοσθένους ‘O μαύρος μασέρ και ο πόθος’, βασισμένη στο διήγημα του Τένεσι Ουίλιαμς ‘Desire and the Black Masseur’ με πρωταγωνιστή τον Ανδρέα Αραούζο και η δεύτερη είναι ο ‘Καραγκιόζης’ της Λένας Κιτσοπούλου σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου με πρωταγωνιστή τον Ηρόδοτο Μιλτιάδους.

 

19ο Φεστιβάλ Πολιτιστικού Κέντρου Πανεπιστημίου Κύπρου
Για 19η χρονιά φέτος το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου θα εμπλουτίσει την πολιτιστική ατζέντα της πρωτεύουσας με ένα ποικίλο πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στο υψηλό επίπεδο που έχουμε συνηθίσει να απολαμβάνουμε στον μοναδικό χώρο του Αρχοντικού Αξιοθέας. Με πάνω από είκοσι εκδηλώσεις μέχρι το τέλος Ιουλίου-ανάμεσά τους και θεατρικά έργα-σε διάστημα δύο μηνών, η Αξιοθέα σίγουρα έχει κάτι να προσφέρει ακόμα και στους πιο απαιτητικούς θεατές. Περισσότερα...

 

 

Sensorium Space
The Marathon
Η ομάδα Sensorium Space θα φιλοξενήσει τον Σεπτέμβριο πέντε διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες, την Dagmar I. Glausnitzer-Smllith, τους Zierle&Carter, τον Francesco Kiais και τον Pashias για την τρίτη δραστηριότητα ‘Ο Μαραθώνιος’ (The Marathon) που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο. Oι καλλιτέχνες θα βρίσκονται στην Κύπρο από τις 9 Σεπτεμβρίου με μια παρουσίαση της δουλειάς τους, που έχει τίτλο ‘PLUS-MOTION – Live performance art series’ και από τις 10 μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ‘O Μαραθώνιος’. Σε αυτή τη δραστηριότητα, οι καλλιτέχνες θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους ενώ παράλληλα, θα συζητούν τη μεθοδολογία και την πρακτική τους με το κοινό. Περισσότερα...

 

20ό Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος
Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Κυπριακό Ινστιτούτο Θεάτρου και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού διοργανώνουν το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, που συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια παρουσίας. Το φετινό φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 03 μέχρι τις 30 Ιουλίου και περιλαμβάνει πέντε παραστάσεις αρχαίου δράματος: Δύο από την Κύπρο και τρεις άλλες από Ελλάδα, Γερμανία και Βέλγιο. Οι παραστάσεις θα φιλοξενηθούν στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στο αμφιθέατρο ‘Το Σκαλί’ στην Αγλαντζιά. Όλες οι λεπτομέρειες και πληροφορίες του φεστιβάλ θα βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.greekdramafest.com 

Οι παραστάσεις

> Ε.Θ.Α.Λ, Κύπρος
‘Θεσμοφοριάζουσες’ του Αριστοφάνη
Σκηνοθεσία: Μηνάς Τίγκιλης

> Theater Krefeld und Mönchengladbach Ggmbh, Γερμανία
‘Αγαμέμνων’, ‘Χοηφόροι’ του Αισχύλου
Σκηνοθεσία: Ματίας Γκερτ

> Θεατρική Ομάδα Ίακχος, Κύπρος
‘Ορέστης’ του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Φώτος Φωτιάδης

> De Roovers, Βέλγοι
‘Oρέστεια’, βασισμένη στον Αισχύλο
Σκηνοθεσία: De Roovers

> 5η εποχή τέχνης, Ελλάδα
‘Αντιγόνη’ του Σοφοκλή
Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης

 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close