Δημοσιεύτηκε στις 15 Ιουνίου 2026
Προσωρινός δασμός €3 ανά είδος σε αγορές μέσω διαδικτύου από τρίτες χώρες εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2026, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Τελωνείων. Οι νέοι τελωνειακοί κανόνες ισχύουν για προϊόντα αξίας έως €150 που αγοράζονται από χώρες εκτός ΕΕ.
Σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι οι αλλαγές αυτές θα εφαρμοστούν σε όλα τα κράτη μέλη και αναμένεται να αυξήσουν το κόστος ορισμένων ηλεκτρονικών αγορών και να επηρεάσουν τη διαδικασία επιστροφής προϊόντων. Όπως αναφέρεται, στόχος του μέτρου αυτού είναι η διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ επιχειρήσεων της Ένωσης έναντι των επιχειρήσεων τρίτων χωρών.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι καταργείται η απαλλαγή από εισαγωγικούς δασμούς για δέματα που εισέρχονται στην Ένωση από τρίτη χώρα, όταν η αξία των εμπορευμάτων (χωρίς τα μεταφορικά και άλλες χρεώσεις) δεν υπερβαίνει τα €150 και επιβάλλεται προσωρινός δασμός €3 για το κάθε είδος που περιέχεται σε δέμα αξίας έως €150 και αποστέλλεται από χώρα εκτός Ένωσης ως «εξ αποστάσεως πώληση».
Διευκρινίζεται ότι παραμένει σε ισχύ η απαλλαγή από δασμούς και ΦΠΑ για τα «δώρα» αξίας μέχρι €45, που αποστέλλονται από ιδιώτη σε ιδιώτη, μη εμπορικού χαρακτήρα, χωρίς κανενός είδους πληρωμής, περιλαμβανομένων ειδών που καθορίζονται στον κανονισμό 4 της ΚΔΠ 378/2004.
Ο δασμός αυτός εφαρμόζεται ανά διαφορετικό είδος προϊόντος (διαφορετικό 6-ψήφιο κωδικό Τaric ή 10-ψήφιο κωδικό Συνδυασμένης Ονοματολογίας, διαφορετική περιγραφή, διαφορετική καταγωγή - όπου εφαρμόζεται), προστίθεται στη φορολογητέα αξία για τον υπολογισμό του ΦΠΑ και επιβαρύνει τον τελικό καταναλωτή.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Σχετικά
Το κυπριακό fashion brand Who Made This ανεβαίνει στο rooftop του NYX Limassol
Reveal Under the Sky: Παρουσίαση Spring–Summer Fashion Campaign στο Rooftop του NYX Hotel Limassol
Το ωράριο των mall της Κύπρου για τη Δευτέρα του Κατακλυσμού
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις, για να επισκεφθείς τα πολυκαταστήματα του νησιού
Τα 10 πιο όμορφα markets του Μαΐου, που αξίζει να βάλεις στο πρόγραμμα
Ο απόλυτος οδηγός για τα παζαράκια που θα στηθούν τα σαββατοκύριακα του μήνα
Το ωράριο των mall της Κύπρου για την 1η Μαΐου
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις, για να επισκεφθείς τα πολυκαταστήματα του νησιού
Αυτά είναι τα 4 νέα καταστήματα που άνοιξαν στην Πάφο
Ο Όμιλος Voici La Mode πρωταγωνιστεί: 4 διεθνή fashion brands στην Πάφο
Το ωράριο των mall από τη Μεγάλη Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα
Δες όλες τις λεπτομέρειες
Έτσι θα λειτουργήσει το Μy Mall Limassol τις μέρες του Πάσχα
To Μy Mall Limassol έφτιαξε το πρόγραμμά του για το Πάσχα και ανακοίνωσε το ωράριο λειτουργίας του
Το ωράριο των mall της Κύπρου για την αργία της 1ης Απριλίου
Δες αναλυτικά πώς θα λειτουργήσουν τα πιο μεγάλα πολυκαταστήματα του νησιού
Το μεγαλύτερο sneaker event της Κύπρου, επιστρέφει
Mια ολοήμερη γιορτή αφιερωμένη στη sneaker και streetwear κουλτούρα
Το (πιο διάσημο) παζαράκι καλλυντικών, ανακοίνωσε ημερομηνίες
Το καθιερωμένο MPM BAZAAR με εκπτώσεις έως και 70%, σε επώνυμα καλλυντικά, αρώματα, μακιγιάζ, ταξιδιωτικά είδη, summer accessories και πολλές επιλογές δώρων, έρχεται
Το ωράριο των mall της Κύπρου για την 25η Μαρτίου
Πώς θα λειτουργήσουν τα μεγάλα πολυκαταστήματα του νησιού την αργία της Τετάρτης
Shein, Temu: Το μεγάλο… κόλπο με το χαράτσι των 3 ευρώ στα δέματα από Κίνα
Τα δέματα ανακατευθύνονται σε άλλες περιοχές της ΕΕ για να αποφευχθεί η επιβολή φόρου στα δέματα χαμηλής αξίας από εταιρείες όπως η Shein