Δημοσιεύτηκε στις 05 Ιουνίου 2026
Με ταινίες από το Μεξικό, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Βραζιλία και την Κούβα επιστρέφει για τέταρτη χρονιά το Φεστιβάλ Ιβηροαμερικανικού Κινηματογράφου, προσφέροντας στο κυπριακό κοινό μια σπάνια ευκαιρία γνωριμίας με διαφορετικές κινηματογραφικές φωνές, πολιτισμούς και αφηγήσεις από τον ισπανόφωνο και πορτογαλόφωνο κόσμο.
Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τις πρεσβείες της Βραζιλίας, της Κούβας, του Μεξικού, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες και τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου, και θα φιλοξενηθεί στον κινηματογράφο Πάνθεον με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει πέντε ταινίες που αποτυπώνουν τον πλούτο και την ποικιλομορφία του σύγχρονου ιβηροαμερικανικού σινεμά. Από το μουσικό πάθος του Μεξικού και το αστυνομικό θρίλερ της μεταδικτατορικής Ισπανίας μέχρι τα κοινωνικά δράματα της Βραζιλίας και της Πορτογαλίας και τη νοσταλγική, ρομαντική ματιά της Κούβας, το πρόγραμμα σκιαγραφεί διαφορετικές όψεις της σύγχρονης κοινωνίας μέσα από τον κινηματογραφικό φακό.
Η αυλαία ανοίγει στις 5 Ιουνίου με την ταινία «El Rey de todo el mundo» (Ο Βασιλιάς όλου του κόσμου, 2021, 95’) του σπουδαίου Ισπανού δημιουργού Κάρλος Σάουρα. Πρόκειται για ένα μουσικό φιλμ που αντλεί έμπνευση από τις παραδόσεις της μεξικανικής μουσικής και του χορού, εξερευνώντας παράλληλα τους δεσμούς ανάμεσα στο Μεξικό και την Ισπανία μέσα από μια σύγχρονη κινηματογραφική προσέγγιση.
Στις 9 Ιουνίου προβάλλεται το πολυβραβευμένο «La Isla Mínima» (2014, 105’) του Αλμπέρτο Ροδρίγκεθ, ένα από τα σημαντικότερα ισπανικά θρίλερ της τελευταίας δεκαετίας. Τοποθετημένο στην Ισπανία του 1980, λίγο μετά τη μετάβαση στη δημοκρατία, ακολουθεί δύο αστυνομικούς που ερευνούν την εξαφάνιση δύο νεαρών κοριτσιών σε μια απομονωμένη περιοχή της Ανδαλουσίας, αποκαλύπτοντας ένα πλέγμα διαφθοράς, βίας και κοινωνικών αντιφάσεων.
Η Πορτογαλία εκπροσωπείται στις 16 Ιουνίου από την πρόσφατη ταινία «A Memória do Cheiro das Coisas» (Η μνήμη της μυρωδιάς των πραγμάτων, 2025, 96’) του Αντόνιο Φερέιρα. Πρόκειται για ένα ανθρώπινο δράμα γύρω από έναν ηλικιωμένο βετεράνο πολέμου που, αναγκασμένος να μετακομίσει σε οίκο ευγηρίας, έρχεται αντιμέτωπος με τις μνήμες και τα τραύματα του παρελθόντος, αναπτύσσοντας παράλληλα μια ιδιαίτερη σχέση με τη φροντίστριά του.
Στις 19 Ιουνίου ακολουθεί η βραζιλιάνικη ταινία «Manas» (2024, 100’) της Μαριάννα Μπρενάντ, μία από τις πιο πολυσυζητημένες κοινωνικές ταινίες της χρονιάς. Με φόντο το νησί Μαραζό στον Αμαζόνιο, η ταινία παρακολουθεί την πορεία μιας 13χρονης που αμφισβητεί τους μηχανισμούς βίας και καταπίεσης που καθορίζουν τη ζωή των γυναικών στην κοινότητά της.
Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 2 Ιουλίου με την κουβανική παραγωγή «Una noche con los Rolling Stones» (Μια βραδιά με τους Rolling Stones, 2024, 95’) της Πατρίσια Ράμος. Με χιούμορ, νοσταλγία και ρομαντισμό, η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που, εν μέσω κρίσης μέσης ηλικίας, αποφασίζει να επανεξετάσει τη ζωή και τις επιλογές της τις ημέρες που προηγούνται της ιστορικής συναυλίας των Rolling Stones στην Αβάνα.
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην πρωτότυπη γλώσσα των ταινιών με αγγλικούς υπότιτλους.
>> 5 Ιουνίου- 2 Ιουλίου, Κινηματογράφος Πάνθεον, Λευκωσία. Είσοδος ελεύθερη.
Προβολές
- Παρασκευή 5 Ιουνίου, 8μ.μ. – «El Rey de todo el mundo» (Μεξικό)
- Τρίτη 9 Ιουνίου, 8.30μ.μ. – «La Isla Mínima» (Ισπανία)
- Τρίτη 16 Ιουνίου, 8.30μ.μ. – «A Memória do Cheiro das Coisas» (Πορτογαλία)
- Παρασκευή 19 Ιουνίου, 8.30μ.μ. – «Manas» (Βραζιλία)
- Πέμπτη 2 Ιουλίου, 8.30μ.μ. – «Una noche con los Rolling Stones» (Κούβα)
Σχετικά
7 φεστιβάλ που αξίζει να βάλεις στο πρόγραμμα αυτό το σαββατοκύριακο
Από burgers και μουσική μέχρι παραδοσιακές γεύσεις και χορό, η Κύπρος γεμίζει εμπειρίες το πρώτο σαββατοκύριακο του Ιουνίου
Το Vegan Fam Festival επιστρέφει στην κυπριακή ύπαιθρο
Ένα διήμερο αφιερωμένο στη βιωσιμότητα και την ευεξία
Το κεράσι του Κάμπου: Γιατί αξίζει να ανεβείς στα βουνά του Κύκκου τον Ιούνιο
Ένα μικρό χωριό, μια μεγάλη ιστορία, και ένα φρούτο που τα λέει όλα
Σοφία Παπάζογλου, Φρειδερίκη Τομπάζου, Δημήτρης Μεσημέρης και Πέτρος Κουλουμής έρχονται στο Φεστιβάλ Μόρφου
Ελάτε να περάσουμε ένα όμορφο Σάββατο γεμάτο μουσική, παράδοση και παιχνίδια.
Ο Λευτέρης Πανταζής έρχεται για μία μεγάλη συναυλία στο 1ο Φεστιβάλ Καλαμποκιού
Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τη μεγάλη γιορτή
Η Λάρνακα ετοιμάζεται για το μεγαλύτερο beer festival της χρονιάς
Το Larnaca Beer Festival ανακοίνωσε ημερομηνία
Το Seaside Street Food Festival ανεβαίνει στα βουνά
Τέσσερις ημέρες γεμάτες street food, live cooking, μουσική και καλοκαιρινές στιγμές σε περιμένουν στην καρδιά του Τροόδους
Η Σοφία Παπάζογλου τραγουδά (δωρεάν) στο Φεστιβάλ Μόρφου
Το φεστιβάλ επιστρέφει με μια ολοήμερη γιορτή για όλη την οικογένεια
Αντάμα 2026: Το φεστιβάλ που ενώνει ανθρώπους και μουσικές επιστρέφει στη Λευκωσία
Δύο ημέρες γεμάτες συναυλίες, δημιουργικές δράσεις και συλλογικές εμπειρίες στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας
Celestial Arts & Music Festival: Επτά σκηνές. Μία γειτονιά για μια ολόκληρη νύχτα
13 συνεργαζόμενα μαγαζιά της Λαϊκής Γειτονιάς συμμετέχουν ενεργά, σερβίροντας φαγητό και ποτά καθ' όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.
Τα 6 φεστιβάλ μπίρας που ανακοίνωσαν ημερομηνίες
Τα πιο δροσερά φεστιβάλ του καλοκαιριού ετοιμάζονται να επιστρέψουν
Πρόσκληση για συμμετοχή στο Pame Kaimakli Festival 2026
Φέτος, το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην οδό Συνεργασίας έναν δρόμο με ιδιαίτερες ιστορίες συνεργασίας και συλλογικής δράσης