Εκδρομές να πας , Guide

3 μοναδικές διαδρομές, με κορυφαία οινοποιεία, για να πάρεις τα βουνά του Τρόοδους

Απέραντοι επισκέψιμοι αμπελώνες, βραβευμένα κρασιά και γευστικά παντρέματα στους Δρόμους του Κρασιού

Δημοσιεύτηκε στις 14 Οκτωβρίου 2021

Η πλούσια αμπελοοινική παράδοση της Κύπρου διατηρείται ζωντανή εδώ και έξι χιλιάδες χρόνια. Ποιητές και ιστορικοί, όπως ο Όμηρος, ο φυσιολόγος Πλίνιος και ο γεωγράφος Στράβωνας, εξήραν την αριστεία των κυπριακών κρασιών. Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος λέγεται ότι το απόλαυσε πολύ στον γάμο του ενώ και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές βασιλικές αυλές το γλυκό κρασί Κουμανδαρία ήταν δημοφιλές για πολλούς αιώνες. 

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι αμπελώνες σε υψόμετρο έως και 1000 μέτρα στις ηλιόλουστες νότιες πλαγιές των βουνών του Τροόδους παράγουν μια μεγάλη ποικιλία από υπέροχα κρασιά. Κόκκινα, ροζ ή λευκά κρασιά, αφρώδεις οίνους ή κονιάκ, και οτιδήποτε άλλο μπορεί να παρασκευαστεί. 

Πολιτισμός και ιστορία μέσα σε ένα ποτήρι 
Σε όλες τις νότιες πλαγιές του Τροόδους, λοιπόν που λούζονται από τον μεσογειακό ήλιο, δεσπόζει ένας μεγάλος αριθμός μικρών οινοποιείων τα οποία καλωσορίζουν τους επισκέπτες σε εκδρομές γευσιγνωσίας κρασιού.  
Αυτό το φθινόπωρο λοιπόν ετοιμαστείτε να γνωρίσετε τα 21 υπέροχα κυπριακά οινοποιεία του Τρόοδους, να λάβετε μέρος σε γευσιγνωσίες κρασιού καθώς επίσης να δοκιμάσετε τις λιχουδιές με βάση το σταφύλι στα παραδοσιακά χωριά τα οποία δεσπόζουν στα βουνά του Τροόδους! Τέλος, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα παλιά μοναστήρια ή τα μουσεία κρασιού, τα οποία θα βρείτε στο δρόμο σας και τα οποία κρύβουν ανεκτίμητους θησαυρούς. 

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) δημιούργησε 3 διαδρομές κρασιού στα βουνά του Τροόδους, όπου οι επισκέπτες μπορούν να εξοικειωθούν με τα μαγευτικά και φιλόξενα οινοποιεία του νησιού.
Αδράξτε λοιπόν την ευκαιρία να θαυμάσετε τη φυσική ομορφιά, να γνωρίσετε τους ντόπιους και να εξερευνήσετε την αγροτική ζωή του τόπου μας! 

Εκδρομή στα 20 Κρασοχώρια Λεμεσού
Πρόκειται για φημισμένα χωριά κρασιού, ίσως τα πιο φημισμένα στο νησί, με το όνομά τους «Κρασοχώρια» να δηλώνει την πλούσια ιστορία τους στην παραγωγή κρασιού. Η πανέμορφη αυτή οινική ζώνη, αποτελείται από 20 γραφικά χωριά (ανάμεσά τους το Κοιλάνι και το Όμοδος, τα οποία είναι από τα πιο φημισμένα κρασοχώρια) που στολίζουν τις νότιες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους και τα οποία διαθέτουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση οινοποιείων στο νησί. Τα οινοποιεία που είναι διάσπαρτα σε όλη τη διαδρομή, ανταμείβουν γενναιόδωρα, το καθένα με τον τρόπο του, κάθε επισκέπτη που αποζητά μοναδική και εκλεπτυσμένη οινική εμπειρία

Αυτή η διαδρομή είναι πραγματικά μοναδική. Oι γεωγραφικές και κλιματολογικές συνθήκες (το μεσογειακό κλίμα) που επικρατούν στην περιοχή ευνοούν την ανάπτυξη των δύο βασικών γηγενών ποικιλιών οιναμπέλου, του Μαύρου και του Ξυνιστεριού. 

Εδώ λοιπόν (εκτός από το κρασί), ξεχωριστό είναι και το γοητευτικό τοπίο του χωριού με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του και τα πλακόστρωτα περάσματα, καθώς επίσης και η παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα την οποία μπορείς να απολαύσεις σε μερικές από τις καλύτερες ταβέρνες του νησιού που φιλοξενούνται στην περιοχή. 

*Για τα Κρασοχώρια Λεμεσού θα ακολουθήσεις τη διαδρομή: Λεμεσός, Κολόσσι, Ερήμη, Καντού, Σούνι-Ζανακιά, Πάνω Κυβίδες, Άγιος Αμβρόσιος, Λόφου, Βουνί, Κοιλάνι, Πέρα Πεδί, Μανδριά, Κάτω Πλάτρες, Όμοδος, Βάσα, Μαλιά, Άρσος, Πάχνα, Ανώγυρα, Αυδήμου.

Η φιλόξενη Πιτσιλιά
Η Πιτσιλιά, πολυτραγουδισμένη στη λαϊκή παράδοση, είναι μία περιοχή με 11 γοητευτικά χωριά... με απαράμιλλη θέα, φιλόξενους κατοίκους, και πολλά αμπέλια, η οποία σε προσκαλεί να περάσεις καλά. Τα γραφικά χωριά της Πιτσιλιάς, ένα από τα οποία βραβεύτηκε με το Nom d'Origine, είναι διάσπαρτα σε τρεις περήφανες κορυφές, της  Μαδαρής, του Μαχαιρά και της Παπούτσας.

Σ’ αυτό το άγριο τοπίο, κάθε προσβάσιμη - άρα και καλλιεργήσιμη - πλαγιά, είναι δώρο Θεού, και οι κάτοικοι δεν έχουν αφήσει σπιθαμή αναξιοποίητη: αμυγδαλιές, ελιές, καρυδιές και μηλιές κοσμούν κάθε δρόμο και κάθε αυλή. Αλλά η πιο όμορφη εικόνα είναι οι αμπελώνες με φόντο το πευκόδασος. Άλλωστε το μεγάλο υψόμετρο και η γεωλογία σε αυτήν την περιοχή επιτρέπουν την αργή και αβίαστη ωρίμανση των σταφυλιών που συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του κρασιού. Στην περιοχή ευδοκιμούν τοπικές ποικιλίες σταφυλιών που υπόσχονται μια εξαιρετική εμπειρία κρασιού.

*Για τα χωριά της Πιτσιλιάς θα πας από τη Λεμεσό σε Τριμίκληνη, Πελένδρι, Ποταμίτισσα, Δύμες, Κυπερούντα, Χανδριά, Πολύστυπος, Άλωνα, Αγρός, Άγιος Ιωάννης, Άγιος Θεόδωρος. 

14 χωριά όλο… Κουμανδαρία
Η Κουμανδαρία είναι το αρχαιότερο κρασί της Κύπρου και είναι παγκοσμίως γνωστό. Τα δεκατέσσερα χωριά αυτής της διαδρομής χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα, όταν οι ιππότες του Αγίου Ιωάννη ξεκίνησαν την παραγωγή και την εξαγωγή της.

Ένα από τα παλαιότερα ονομαζόμενα κρασιά στον κόσμο, παράγεται με εγχώριες ποικιλίες κρασιού που συλλέγονται και αποξηραίνονται για να ενισχύσουν τη γλυκιά του γεύση. Επισκεφθείτε τα γύρω οινοποιεία στην προστατευόμενη ζώνη, καθώς και το παλιό οινοποιείο της Λάνειας, το οποίο έχει ανακαινιστεί, στο οποίο θα δεις τη μεγάλη πρέσα για το λιώσιμο των σταφυλιών. Ο πρώτος σταθμός, ωστόσο, επιβάλλεται να είναι το Κολόσσι, το χωριό που ξεχωρίζει για το κάστρο του που ανάγεται στην εποχή των Σταυροφόρων. Είναι οι ιππότες που στάθμευαν εδώ εκείνοι που ανάδειξαν το μοναδικό, γλυκόπιοτο κρασί της περιοχής. Και του έδωσαν το όνομα που περήφανα κουβαλά μέχρι σήμερα. Κάποιοι μελετητές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για το γλυκόπιοτο Νάμα της αρχαιότητας. Το κρασί αυτό από την Κύπρο αναφέρει ο Ησίοδος τον 10ο αιώνα π.Χ. στο έργο του «Έργα και Ημέραι».

*Για τα χωριά της Κουμανταρίας θα πάρεις το δρόμο: Λεμεσός, Κολόσσι, Ερήμη, Μονάγρι , Άγιος Γεώργιος, Σιλίκου, Δωρός, Λάνεια, Τριμίκληνη, Άγιος Μάμας, Καπηλειό, Ζωοπηγή, Καλό Χωριό, Άγιος Παύλος, Άγιος Κωνσταντίνος, Λουβαράς, Γεράσα, Αψιού.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close