Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

4 παραδοσιακές γιορτές για το weekend

Φτιάξε πρόγραμμα για το σαββατοκύριακο

Δημοσιεύτηκε στις 12 Οκτωβρίου 2021

Σε πολλά χωριά του νησιού μας, με πρωτοβουλία των Κοινοτικών Συμβουλίων, των πολιτιστικών συλλόγων ή μεμονωμένα, εξακολουθούν να διοργανώνονται πανηγύρια και παραδοσιακές γιορτές με αφορμή κυρίως τον τρύγο, αλλά και την προβολή και προώθηση της παραδοσιακής κουλτούρα του τόπου μας.

Επίσης, αρκετές από τις παραδοσιακές αυτές εκδηλώσεις είναι βασισμένες στα τοπικά προϊόντα. Και αυτό το σαββατοκύριακο λοιπόν, παίρνουμε τα βουνά, για να απολαύσουμε τοπικά εδέσματα, μουσικές και χορούς.

Παρασκευή παραδοσιακού παλουζέ και σουτζούκκου
Περνώντας από το χωριό Χανδριά, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην Κυπερούντα, κάνε στάση στο Οικογενειακό Κέντρο Η Πλατεία Των Κέδρων. Εκεί τις Κυριακές του Οκτώβρη αλλά και την αργία της 28ης Οκτωβρίου θα παρακολουθήσεις τη διαδικασία της παρασκευής του παραδοσιακού σουτζιούκκου αλλά και του παλουζέ στο Χαρτζίν από την κυρία Σκευούλα και φυσικά θα τα απολαύσεις και τα δύο!  Δοκίμασε λοιπόν ζεστό παλουζέ στις 3,10,17,24 και 28 Οκτωβρίου στις 11.00. 
>> Κυριακές 17, 24 & Πέμπτη 28 Οκτωβρίου, Οικογενειακό Κέντρο Η Πλατεία Των Κέδρων, Χανδριά, επ. Λεμεσού. Για Κρατήσεις: 99036224 (Στέλλα).

Κάθε Κυριακή θα πηγαίνουμε στο Φοινί για παλουζέ
Το Φοινί είναι ένα χωριό με ιστορία, με παράδοση, γνωστό σε όλη την Κύπρο και τον κόσμο για την αγγειοπλαστική του τέχνη (τα Φοινιώτικα Πιθάρκα, τις κούζες, τα σταμνιά, τα πλουμιστά κουζούθκια – μοναδικά έργα τέχνης), τις ξύλινες τόνενες καρέκλες, τη βούρκα του βοσκού, τον καταρράκτη της Χαντάρας, το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, τα ενετικά γεφύρια του (της Εκκλησιάς, του Πισκόπου και της Ελιάς) καθώς και για τα περίφημα Φοινιώτικα Λουκούμια του. Αυτό το πολύ όμορφο και ενδιαφέρον χωριό φιλοδοξεί να γίνει γνωστό πλέον και για τον Φοινιώτικο παλουζέ του, το οποίο φτιάχνουν οι νοικοκυρές στο χωριό. Κι επειδή Φθινόπωρο χωρίς παλουζέ στο Φοινί δεν γίνεται, το ΣΚΕ Φοινιού κάθε Κυριακή πρωί ξεκινώντας από αυτήν την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, θα φτιάχνει παραδοσιακό παλουζέ στην Πλατεία Κέντρου Νεότητος Φοινιού. Ο παλουζές θα διατίθεται προς πώληση για τη στήριξη της Περιφερειακής Στέγης Ηλικιωμένων & Αναπήρων Φοινιού. Λόγω μεγάλης ζήτησης, παρακαλείσθε όπως κάνετε παραγγελίες εκ των προτέρων.
>> Για παραγγελίες επικοινωνήστε στα γραφεία του ΣΚΕΦ: τηλ.: 96349216 & ske_foini@hotmail.com. 

Κερνάμε Παραδοσιακά στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας
Την ερχόμενη Κυριακή 17/10/21, ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας θα διοργανώσει ακόμα μία ξεχωριστή εκδήλωση κουλτούρας και γεύσεων με παραδοσιακή μουσική με τίτλο «ΚΕΡΝΑΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ» στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων με τίτλο «ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ» που διοργανώνονται κάθε Κυριακή με σκοπό την προώθηση της κυπριακής οινογαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων. Παρουσιάζοντας νέα σειρά προτάσεων φαγητού, καφέ και γλυκού για τους επισκέπτες η οποία θα ικανοποιήσει μικρούς και μεγάλους, αυτή την Κυριακή απο τις 10:00 π.μ μέχρι και τις 3:00 μ.μ θα προσφέρονται επιλογές street food όπως μπέργκερς (βοδινό και κοτόπουλο) με πατάτες, λαχματζούν, παραδοσιακές κούπες, χαλλουμωτές, τραγανές πισίες με το μέλι και αμύγδαλα αλλά και εναλλακτικές επιλογές όπως vegan «Jackfruit Pulled "Pork» μπέργκερ, τυρόπιττες με τυρί αμυγδάλου, ωμοφαγικά γλυκά και γλυκά χωρίς γλουτένη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κα. Άννα Κοσμά, Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας "Η συγκεκριμένη διοργάνωση θα πλαισιώνεται από μουσική, ενώ πολλά περίπτερα τύπου street food θα βρίσκονται εκεί με πολλές γευστικές προτάσεις. Στις 11:30 θα γίνει η έναρξη της παρασκευής του τραχανά, που θεωρείται εθνικό πιάτο της Κύπρου. Οι επισκέπτες μας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλα τα στάδια της παρασκευής του αλλά και να δοκιμάσουν τον φρέσκο ζεστό τραχανά αλλά και και διάφορα άλλα φρέσκα εδέσματα όπως κουλούρια, τραγανές πισίες με μέλι και αμύγδαλα, σσιννόπιτες, τρεμυθόπιτες, χαρουπόμελο, παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά, φρέσκα αιγινά χαλούμια, ξερό τραχανά, μείγματα μπαχαρικών, παστελλάκι, μέλι, τσάι και πολλά άλλα τοπικά προϊόντα! Επίσης στον χώρο μας θα φιλοξενούμε διάφορους καλλιτέχνες με χειροποίητα κοσμήματα και κατασκευές αλλά και περίπτερο πώλησης πανέμορφων λουλούδιών, φυτών και κάκτων". 
>> Κυριακή 17 Οκτωβρίου, υπαίθριος χώρος, Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, Άγιος Θεόδωρος, Λάρνακα, 10.00-15.00. Πληρ. 99 151358.

Γιορτή του Κρασιού στον Δωρό
Η Γιορτή του Κρασιού, η μεγάλη λαϊκή γιορτή της Κύπρου που γιορτάζει φέτος 60 χρόνια ιστορίας, μεταφέρει τις εκδηλώσεις της και στα παραδοσιακά χωριά της Λεμεσού. Στις 17 Οκτωβρίου, μέρα λήξης της Γιορτής του Κρασιού, πάμε στην κοινότητα Δωρού, ένα σημαντικό κουμανδαροχώρι, με μια μεγάλη γιορτή το μεσημέρι στην πλατεία του χωριού, με χορό, τραγούδια, παραδοσιακά εδέσματα και πολλές εκπλήξεις. Στο πλαίσιο της γιορτής θα προσφέρεται δωρεάν κουμανταρία, ζιβανία, παλουζές, με συνοδεία παραδοσιακής μουσικής, και παραδοσιακούς χορούς από το σχήμα Ζήδρος Πολεμιδιών και το σχήμα Αγίου Μάμα Ξυλιάτου. Επίσης, η γιορτή θα πλαισιώνεται από εργαστήρια χειροτεχνίας, παρασκευή κουμανταρίας, πώληση παραδοσιακών προϊόντων, λοκμάδες, παιχνιδότοπο, την ομάδα ταχυδακτυλουργών Λιοτατή και άλλες εκπλήξεις! 
>> Κυριακή 17 Οκτωβρίου, Δωρός, επ. Λεμεσού, 14.00-18.00.   

*κεντρική εικόνα: Άρσος, Μενέλαος Τορναρίδης

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close