Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Ένας νέος εκδρομικός χώρος στο χωριό, με υπέροχη θέα

Ένας πνεύμονας πρασίνου, με πανοραμική θέα στα ορεινά

Δημοσιεύτηκε στις 11 Οκτωβρίου 2021

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα, το έργο “Εκδρομικός Χώρος Συκόπετρας”, το συνολικό κόστος του οποίου ανήλθε στις €85.000, εκ των οποίων οι €70.000 μέσω συγχρηματοδότησής του, από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. 

Το έργο υλοποιήθηκε μέσω του Τμήματος Δασών (Ανάδοχος Φορέας για την υλοποίησή του Μέτρου 8: Επενδύσεις στην ανάπτυξη δασικών περιοχών και στη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών και συγκεκριμένα μέσω του έργου της Δράσης 8.5.1: Επενδύσεις βελτίωσης της αξίας των δασών ως δημόσιου αγαθού. 

Το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία υποδομών που βελτιώνουν και αναβαθμίζουν τον κοινωνικό ρόλο των δασών και ειδικότερα τις υπηρεσίες της δασικής αναψυχής και του δασοτουρισμού. Ο εμπλουτισμός και η βελτίωση των ευκαιριών υπαίθριας αναψυχής, στοχεύει στην περιβαλλοντική επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε η κοινωνία να συμπεριφέρεται πιο υπεύθυνα έναντι της προσπάθειας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές και στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

Ο «Εκδρομικός Χώρος Συκόπετρας» χωροθετείται νοτιοδυτικά του χωριού Συκόπετρας, στο δρόμο που συνδέει τον oικισμό της Συκόπετρας με τον οικισμό του Προφήτη Ηλία, σε υψόμετρο 800 μέτρων. Ο χώρος καλύπτεται κυρίως (75% περίπου του τεμαχίου) από πεύκα, προσφέροντας του την απαραίτητη σκίαση. Παρέχει πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις του ορίζοντα, συμπεριλαμβανομένων και προστατευόμενων περιοχών, όπως είναι η Ζώνη Ειδικής Προστασίας “Βουνοκορφές Μαδαρή - Παπούτσα”. 

Ο εκδρομικός χώρος είναι δυναμικότητας 50 περίπου επισκεπτών και περιλαμβάνει, χώρους εστίασης (τραπέζια και ψησταριά), χώρους αναψυχής (αμφιθέατρο, χώρο παραδοσιακών παιχνιδιών και παιχνιδότοπο) και βοτανικό κήπο. Περιλαμβάνει επίσης, χώρους υγιεινής και χώρους στάθμευσης.

Εγκαταστάθηκε επίσης, σύστημα ύδρευσης και άρδευσης, καθώς και πυροσβεστική φωλιά για σκοπούς πυροπροστασίας του χώρου. Ο χώρος είναι προσβάσιμος και από άτομα με κινητικά προβλήματα. Μελλοντικά, ο χώρος θα συνδεθεί με θέση θέας και θα γειτνιάζει με ποδηλατική διαδρομή, έργα τα οποία επίσης θα χρηματοδοτηθούν από το ΠΑΑ 2014-2020.


Κείμενο: Ανδρέας Παναγή / Χριστόδουλος Χριστοδούλου
Φωτογραφίες Χριστόδουλος Χριστοδούλου

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close