Cine News , Κινηματογράφος

Μία "μεγάλη" εβδομάδα, γεμάτη μικρές ταινίες

Μιλήσαμε με τηνΑλεξία Ρόιτερ και τον Ιωακείμ Μυλωνά για το επικείμενο ΦεστιβάλΤαινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Δημοσιεύτηκε στις 04 Οκτωβρίου 2021

Με αφορμή… το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου 2021 που θα πραγματοποιηθεί φέτος για ενδέκατη συνεχή χρονιά από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο από τις 9 μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου 2021, στο Θέατρο Ριάλτο, στη Λεμεσό, «συναντιόμαστε» με τους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές, τους Κύπριους Σκηνοθέτες Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνά, και μιλάμε για τη φετινή διοργάνωση, για την κινηματογραφική υπόσταση και αξία, την εξέλιξη και το μέλλον του φεστιβάλ. 

 1. Ποιες ήταν οι φετινές προκλήσεις του Φεστιβάλ; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε;
Οι δυσκολίες είναι σίγουρα λιγότερες από την προηγούμενη χρονιά. Όλος ο οργανισμός έχει αρκετή εμπειρία πλέον και είναι έτοιμος για να αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα. Σίγουρα, αν θα έπρεπε να αναφέρουμε κάτι, υπάρχει μια δυσκολία σε μετακινήσεις με καλεσμένους από το εξωτερικό λόγω πανδημίας, αλλά είμαστε χαρούμενοι που θα έχουμε αρκετούς επισκέπτες.

2. Οι περισσότεροι θεατές προτιμούν τις ταινίες μεγάλης διάρκειας. Πόσο δύσκολο είναι να κάνεις μια ταινία μικρού μήκους που να είναι ελκυστική στο κοινό; 
Πλέον νομίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μην ξεχνάμε ότι, με τις πλατφόρμες (π.χ. Netflix), μια μεγάλη μερίδα κοινού επιλέγει να παρακολουθεί σειρές όπου η διάρκεια επεισοδίων είναι μικρή. Επίσης, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, το Ριάλτο είναι γεμάτο, κάτι που σημαίνει ότι ο κόσμος ψάχνει τις ταινίες μικρού μήκους. Τώρα, ένας δημιουργός δεν ξεκινάει να κάνει μια ταινία με σκοπό να είναι ελκυστική στο κοινό. Ξεκινάς από το τι θέλεις να εκφράσεις και να πεις και μετά ψάχνεις τα κατάλληλα εκφραστικά μέσα για να το κάνεις, και αυτό ισχύει σε όλες τις τέχνες.

3. Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει το κοινό που στηρίζει φανατικά τις ταινίες μικρού μήκους; 
Η αγάπη για αυτό το αυτόνομο κομμάτι τέχνης. Είναι συναρπαστικό για τον θεατή να κάθεται μέσα στην αίθουσα και για δύο ώρες να μπορεί να δει ταινίες οι οποίες τον ταξιδεύουν με εικόνες και συναισθήματα τα οποία εναλλάσσονται κάθε σχεδόν δεκαπέντε λεπτά.

4. Ψάχνετε κάτι το ιδιαίτερο στις ταινίες μικρού μήκους που επιλέγετε; Ποια είναι τα κριτήριά σας; 
Τα κριτήριά μας είναι πολλά και τυγχάνουν μιας μεγάλης ανάλυσης. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που προσμετρώνται για την επιλογή μιας ταινίας, τόσο καλλιτεχνικά όσο και ποσοτικά. Για το φεστιβάλ, βασικός παράγοντας είναι το κοινό και η εμπειρία του στην αίθουσα. Είναι σημαντικό, μέσα στην εβδομάδα, το κοινό να παρακολουθήσει όλα τα είδη και από πολλές γεωγραφικές περιοχές έτσι ώστε να πάρει μια γεύση από την εκάστοτε παγκόσμια και εγχώρια παραγωγή.

5. Λόγω της πανδημίας, που κράτησε τους κινηματογράφους για μεγάλο διάστημα κλειστούς, πολλές ταινίες βγαίνουν πλέον απευθείας στις streaming πλατφόρμες, χωρίς να έχουν προβληθεί στο σινεμά. Σας ανησυχεί αυτό για το μέλλον των κινηματογραφικών αιθουσών;
Καθόλου. Βλέπουμε ότι όπου πλέον επιτρέπεται, οι αίθουσες γεμίζουν. Τελευταίο παράδειγμα, η νέα ταινία James Bond, για την οποία έχει γίνει ρεκόρ προκρατήσεων στην Αγγλία. Ο κόσμος βαρέθηκε να κάθεται μπροστά από μια τηλεόραση. Θεωρούμε ότι με το τέλος της πανδημίας όλα τα θεάματα θα δουν μια αύξηση στα εισιτήρια. Η εμπειρία της σκοτεινής αίθουσας δεν μπορεί να αναπληρωθεί.

6. Τι σημαίνει να είσαι εταίρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου;
Κατ’ αρχήν σημαίνει ότι το φεστιβάλ κάνει σωστά τη δουλειά του. Μια τέτοια διάκριση είναι αναγνώριση ενός φεστιβάλ και του προγράμματός του το οποίο πραγματοποιείται ως διεθνής θεσμός μόλις από το 2011. Είναι σημαντικό ένα μικρό φεστιβάλ να συμμετέχει ισότιμα με τα μεγάλα φεστιβάλ της Ευρώπης στη διαδικασία επιλογής ταινιών που διαγωνίζονται για τα βραβεία της Ακαδημίας, καθώς και σε συζητήσεις που αφορούν την προώθηση και το μέλλον της μικρού μήκους ταινίας. Φυσικά, αυξάνονται και οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες, αλλά αυτό είναι κάτι που κρατάει το φεστιβάλ σε εγρήγορση, με αποτέλεσμα όχι μόνο να κρατάμε το ίδιο επίπεδο αλλά και να το βελτιώνουμε.  

7. Το φεστιβάλ διοργανώνεται για 11η χρονιά φέτος, πώς θα μας περιγράφατε την πορεία του αυτά τα χρόνια;
Διαρκώς ανοδική. Οι διοργανωτές αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι, συμπεριλαμβανομένου και του κοινού, το βλέπουμε να μεγαλώνει και να ενηλικιώνεται καταφέρνοντας να έχει μια πολύ καλή φήμη στο εξωτερικό.

8. Πώς το φεστιβάλ ενισχύει την κινηματογραφική κοινότητα; 
Σε τοπικό επίπεδο η προσπάθεια είναι πέραν της προβολής της εγχώριας παραγωγής, και η ενίσχυσή της. Στο εθνικό διαγωνιστικό, πέραν των χρηματικών βραβείων, υπάρχουν και βραβεία που συνοδεύονται από υπηρεσίες για την επόμενη ταινία του δημιουργού. Επίσης, συνεργασίες με το Euroconnection και το Torino Short Film Market, έχουν ως στόχο την ανάπτυξη σεναρίων και την προβολή τους εκτός συνόρων σε επαγγελματίες του χώρου. Σε διεθνές επίπεδο, είναι μια πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα προβολής μιας ταινίας σε κατάμεστη αίθουσα με κοινό και φυσικά και η ευκαιρία για διεκδίκηση χρηματικού βραβείου και υποψηφιότητας για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας. Φυσικά, υπάρχουν και άλλες δράσεις όπως το περίπτερο της Κύπρου στην αγορά Clermont Ferrand, στο οποίο το φεστιβάλ παρουσιάζει κάθε χρόνο την αξιόλογη εγχώρια παραγωγή, οι συζητήσεις με επαγγελματίες του χώρου στα πλαίσια των εργαστηρίων, η σύναψη συνεργασιών με άλλα φεστιβάλ και φυσικά η ανταλλαγή προγραμμάτων με συναδέλφους από το εξωτερικό. Επίσης να αναφέρουμε ότι το φεστιβάλ κατάφερε για πρώτη φορά, κυπριακές ταινίες να έχουν το δικό τους κανάλι σε πλατφόρμα ιδιωτικής τηλεόρασης και επίσης για πρώτη φορά να έχουν δικό τους πρόγραμμα στην κρατική τηλεόραση. 

9. 16 διαγωνιζόμενες κυπριακές ταινίες. Είστε ικανοποιημένοι από τις κυπριακές συμμετοχές;
Να ξεκινήσουμε με το ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους μας. Να πούμε συγχαρητήρια σε όλους τους δημιουργούς, που παρά τις δυσκολίες βγήκαν έξω και έκαναν πράγματα. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη για έκφραση και δημιουργία. Τώρα, είναι η ώρα της επικοινωνίας με το κοινό και σε αυτό επικεντρώνεται και όλος ο οργανισμός. 

10. Ποιο είναι το όραμά σας για το φεστιβάλ;
Το όραμα όλων, τόσο των διοργανωτών όσο και της καλλιτεχνικής διεύθυνσης, είναι αυτό το φεστιβάλ διαρκώς να μεγαλώνει και να καταφέρει να είναι όσο πιο επιδραστικό γίνεται στην ανάπτυξη της οπτικοακουστικής κουλτούρας της χώρας.

*Το Θέατρο Ριάλτο λειτουργεί σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και τα μέτρα ασφάλειας και υγείας όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί στην τελευταία κυβερνητική εγκύκλιο που αφορά κινηματογράφους και κλειστά θέατρα. 

Οι προβολές είναι για άτομα άνω των 18 ετών

Διοργανωτές: Το Φεστιβάλ είναι μια συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υ.Π.Π.A.N. και του Θεάτρου Ριάλτο. 
Facebook: Int’l Short Film Festival of Cyprus 
Instagram: isffc_filmfestival 
Twitter: #RialtoTheatreCy /#isffc21
Πληροφορίες: Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ  77 77 77 45 
www.isffc.com.cy  / www.rialto.com.cy

Σε συνεργασία: Δήμος Λεμεσού
Χορηγός Βραβείου: Stefilm
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΡΙΚ, City, Check In Cyprus
Τεχνική Υποστήριξη: Event Pro
Χορηγός Φιλοξενίας: Mediterranean Beach Hotel
Στηρίζουν: Goethe-Institut Zypern / Cyprus, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΤΕΠΑΚ, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Εφημερίδα Λεμεσός, Lemesos blog, Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού, Limassol Tourism Board, Vestnik, Βιβλιοτρόπιο.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close