21 March-6 April 2024
Νέες Εκθέσεις , Τέχνη

"Η ζωγραφική ως αναψυχή" του Κωνσταντίνου Τζέπρα

Μία έκθεση ζωγραφικής με πολλές επιστρώσεις του λαδιού

Δημοσιεύτηκε στις 14 Μαρτίου 2024

“Από σήμερα η ζωγραφική είναι νεκρή”. Αυτά ήταν τα λόγια του Paul Delaroche, μόλις είδε την πρώτη φωτογραφία σχεδόν δύο αιώνες πίσω. Άραγε τι θα έλεγε αν ζούσε στο σήμερα; Αλήθεια, τι είναι η ζωγραφική στη σημερινή κοινωνία; Ή μάλλον τι είναι ο ζωγράφος στις μέρες της 5 ης βιομηχανικής επανάστασης; Η απάντηση είναι απλή: Τίποτα. Φρου φρου και αρώματα. Επίδειξη χωρίς κάτι να δείξει. Likes στο instagram. Για να μην μιλήσουμε για την Τέχνη εν γένει…

Ο Κωνσταντίνος Τζέπρας αναλογίζεται και στοχάζεται περισσότερο για την καταγωγή της ζωγραφικής και του ζωγράφου και φτιάχνει στο σήμερα ένα διαίτημα, αυτό που ο ίδιος ονομάζει “η ζωγραφική ως αναψυχή” λόγια δανεισμένα από ένα ζωγράφο, ένα αλλιώτικο ζωγράφο του 20ου αιώνα, τον Winston Churchill.

Ο Τζέπρας επιστρώνει και πλάθει πλαστικά ζωγραφικά έργα, σαν πήλινα αγγεία από μπογιά, σαν γλυπτά και αγάλματα, σαν επιτύμβιες στήλες, σαν μοντέρνους λήκυθους, ζωγραφικά έργα δηλαδή προορισμένα για τον τάφο.

Ο μοντέρνος κόσμος πεθαίνει, και ειδικότερα ο μοντέρνος κόσμος της Δύσης. Όλα δείχνουν ότι τα πράγματα οδεύουν σε ένα αναποδογύρισμα, το πάνω θα πάει στο κάτω, το δεξιά θα πάει αριστερά, και όπως αποφαίνεται ο άνθρωπος θα αλλάξει ριζικά…

Όλα τα έργα του ο Τζέπρας τα ζωγραφίζει για την προσωπική του αναψυχή, αφού η ζωγραφική σήμερα δεν έχει κάτι να δώσει πέραν από μια πολύ προσωπική ευχαρίστηση, περισσότερο ο ίδιος επικεντρώνεται στο μεγαλύτερο του έργο τέχνης, το βίωμα της ζωής.” Αυτό το κείμενο υπογράφει ο Μάνθος Βάθης.

16.jpg

“Η ζωγραφική ως αναψυχή” λοιπόν αποκαλεί ο Κωνσταντίνος Τζέπρας την ζωγραφική του δουλειά. Όπως και να τον κάνει να νιώθει αυτό το πόνημα που ασχολείται ο καλλιτέχνης στα μάτια τα δικά μας το έργο του φαντάζει εντυπωσιακό και ευρηματικό μέσα από την πρακτική που χρησιμοποιεί. Οι πολλές επιστρώσεις του λαδιού, αφήνουν καταρχήν το ερώτημα αν πρόκειται για γλυπτική ή για ζωγραφική. Ο καλλιτέχνης αναλογίζεται περισσότερο την καταγωγή της ζωγραφικής αλλά και του ίδιου του δημιουργού. Στηρίζει την θεματογραφία του πάνω στην Ελληνική αρχαιότητα και φτιάχνει σύγχρονα έργα. Σίγουρα είναι μια τεχνοτροπία που εκπλήττει αλλά ταυτόχρονα, τα έργα που παράγει χαρακτηρίζονται από μια ανεξήγητη γοητεία. Έργα μιας χαμένης αθωότητας, εξαιρετικά συναισθηματικά με μια θλίψη να τα συντροφεύει. Το έργο του Τζέπρα διαθέτει ποιοτικές αρετές μέσα από την απλοϊκή παρουσίαση, ταυτόχρονα και μέσα από την τεχνική που χρησιμοποιεί, το κάνει να διαφέρει από το σύνηθες. Οι πολλαπλές επιστρώσεις του λαδιού επί του πεδίου της δημιουργίας, αφήνουν την εντύπωση ότι ο καλλιτέχνης έχει χρησιμοποιήσει ένα στέρεο υλικό. Αυτό είναι οπτική παραπλάνηση, η γλυπτική διάσταση των έργων δημιουργείται μόνο από το υλικό που χρησιμοποιεί, το λάδι.

Ο Κωνσταντίνος Τζέπρας, έχει κάνει σοβαρές σπουδές στην τέχνη:- 2009-2010 Academy of Art, San Francisco, BFA Illustration, 2010-2013 School of Visual Arts, New York, BFA Fine Art, 2015-2017 Middlesex University, London, BA Fine Art, 2018-2019 Royal College of Art, London, MRes Fine Arts. Το 2020, Ο Κωνσταντίνος Τζέπρας έκανε την πρώτη ατομική του έκθεση στο Πολιτιστικό κέντρο Παλλουριώτισσας, Λευκωσία, Μάνθος Βάθης: Giorgione, μεταξύ Ανατολής και Δύσης κι έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στο Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Λευκωσία.

“Η ζωγραφική ως αναψυχή” ο τίτλος που επιλέγει ο δημιουργός για τη δεύτερη ατομική του έκθεση στην Λευκωσία, την Πέμπτη, 21 του Μάρτη η ώρα 19:30, στην γκαλερύ Αποκάλυψη. Η έκθεση θα μείνει ανοικτή μέχρι τις 6 Απρίλη 2024.

Constantinos invitation A5.jpg

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close