Εκδρομές να πας , Guide

Ένα αρχαίο εξωκλήσι στο βουνό αφιερωμένο στον Τίμιο Σταυρό

Βρίσκεται στην καρδιά της Κυπερούντας στην κορυφή ενός μικρού λόφου

Δημοσιεύτηκε στις 07 Απριλίου 2021

Η Κυπερούντα είναι ένα χωριό που αγαπάμε πολύ, όχι μόνο για τη γραφικότητά του αλλά και για το γεγονός πως οι άνθρωποι που την περιτριγυρίζουν φροντίζουν κάθε φορά να σε κάνουν να φεύγεις με ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη.

Στην καρδιά του χωριού βρίσκεται ένα από τα πιο αρχαία και ξεχωριστά σημεία της Κυπερούντας που πραγματικά θα σε κάνει να νιώσεις αμέσως την ηρεμία που χρειάζεσαι.  Κτισμένο λίγα μέτρα από την πλατεία του χωριού, πάνω σε ένα μικρό λόφο, υπάρχει το χαρακτηριστικό εξωκλήσι, αφιερωμένο στον Τίμιο Σταυρό.

Πρόκειται για το πιο αρχαίο εκκλησάκι στο χωριό, στο σημείο όπου είναι κτισμένο, δέσποζε παλιότερα ένας αρχαίος οικισμός.  Είναι κτισμένη σε σχήμα μονόκλιτης βασιλικής και αυτό που το χαρακτηρίζει περισσότερο, όπως και τις περισσότερες εκκλησίες της περιοχής, είναι η ξεχωριστή ξύλινη στέγη και οι πέτρινοι τοίχοι, φτιαγμένοι από ακανόνιστες πέτρες από τις πλάγιες της Μαδαρής.

Στο προαύλιο του εξωκλησιού υπάρχει άπειρο πράσινο το οποίο έρχεται να δέσει με τη γραφικότητα του χωριού, προσφέροντάς στον επισκέπτη περισσότερη ηρεμία.

Όπως αναγράφεται και σε πινακίδα στο χώρο του εξωκλησιού, στο συγκεκριμένο τόπο διανυχτέρευσε στις 13.11.1878, ο πρώτος βρετανός αρμοστής της Κύπρου, Garnet Joseph Wolseley «για να συνεχίσει την επαύριον μέσω του λιβαδο-βαλτότοπου  «Ζωνισμένοι» και «Πλάτανοι», προς το Τρόοδος σε αναζήτηση κατάλληλου μέρους για ανέγερση του θερινού κυβερνείου».

Σήμερα το εξωκλήσι χρησιμοποιείται και ως εκκλησιαστικός εκθεσιακός χώρος.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close