Εκδρομές να πας , Guide

2 ξεχωριστά χωριά για εκδρομή το σαββατοκύριακο

Μια τσάντα με τα απαραίτητα και έτοιμοι για όμορφες στιγμές!

Δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου 2021

Όλοι χρειαζόμαστε αυτή την απόδραση από την καθημερινότητα που σίγουρα θα μας αλλάξει τη διάθεση και θα μας βοηθήσει στο να προχωρήσουμε όμορφα και ήρεμα και τις υπόλοιπες μέρες μας.

Τα χωριουδάκια της Κύπρου, αυτά τα γραφικά που σε ταξιδεύουν και δημιουργούν την ατμόσφαιρα του παραμυθιού είναι εκεί και σε περιμένουν, χαρίζοντάς σου όμορφες και ξεχωριστές στιγμές, γεμάτες ηρεμία, χρώματα και φυσικά όμορφες εικόνες.

Σαββατοκύριακο έρχεται, παρέα σίγουρα θα έχεις… μπείτε στο αυτοκίνητο και «χαθείτε» στη φύση!

ΚΕΛΛΑΚΙ
ΕΠ. ΛΕΜΕΣΟΥ

Το Κελλάκι είναι ένα πανέμορφο χωριό της επαρχίας Λεμεσού, που το συναντάς σε απόσταση 28 χιλιόμετρων από το κέντρο της πόλης της Λεμεσού.  Σημείωσε ότι η κοινότητα διαθέτει εξαιρετικό κλίμα και υπέροχο φυσικό περιβάλλοντα χώρο, αφού μεγάλο μέρος της έκτασής του καλύπτεται από πευκοδάσος και θαμνώδη βλάστηση. Το πράσινο, λοιπόν, που το περιτριγυρίζει αλλά και ο όμορφος στην καρδιά, κόσμος του θα σε κάνει να το λατρέψεις!

Για την ονομασία του χωριού, όπως λέγεται, υπάρχουν δύο εκδοχές με «πρωταγωνιστή» τη λέξη «κελιά».  Λέγεται ότι σχετίζεται με έναν μοναχό που έκτισε στην περιοχή «αφού ο χριστιανικός βίος που ξεκίνησε τον 3ον αιώνα μ.Χ. ωθούσε τους οπαδούς του σε απόκεντρα μέρη στο κτίσιμο μικρών δωματίων που ονομάζονταν κελιά. Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του Κοινοτικού Συμβουλίου του χωριού, «κάθε μικρό δωμάτιο  ήταν προορισμένο για έναν μοναχό και ονομαζόταν κελλίον. Όταν ο ασκητής εγκατέλειψε το χώρο σχηματίστηκε ο μόνιμος συνοικισμός».  Υπάρχει επίσης, και ακόμα μία εκδοχή, ίσως πιο άγνωστη, που συνδέεται με τα κελιά της Ρήγαινας.

Μπορεί κάποιος να πει πως η κατάλληλη εποχή για να επισκεφτείς το Κελλάκι είναι η άνοιξη, καθώς όλα είναι ανθισμένα δημιουργώντας σου όμορφες σκέψεις.  Οι κάτοικοι του είναι εξαιρετικά φιλόξενοι αλλά και λάτρης της φύσης, εξ ου και το γεγονός ότι οι πλείστοι ασχολούνται με τη γεωργία. Οι ντομάτες τους αλλά και τα κεράσια τους είναι τα κορυφαία προϊόντα της κοινότητας και σίγουρα όταν επισκεφτείς το χωριό θα τους δεις να δουλεύουν με αφοσίωση και αγάπη.

Αρχικά, επιβάλλεται να κάνεις μία στάση στο κοινοτικό τους πάρκο, απολαμβάνοντας τον καφέ σου ή και σνακ σου.  Θα το συναντήσεις στην είσοδο του χωριού. Ακολούθως, μπαίνοντας στο χωριό θα βρεις το χώρο στάθμευσης και από εκεί… ξεκινά η εξόρμηση!

Το ενδιαφέρον, σίγουρα θα σου κεντρίσει το σημείο θέας, το οποίο βρίσκεται στην οδό Ληστόβουνου και πρόκειται για έναν φρέσκο, πλακοστρωμένο χώρο, με ξύλινη περίφραξη, παγκάκια, πάγκους και σκέπαστρο που θα προσφέρει ανάπαυση και εξαιρετική πανοραμική θέαση του Κελλακίου και των γύρω βουνών και περιοχών.  Εκεί θα βρεις και το κεντρικό παραδοσιακό καφενάκι του χωριού που σερβίρει ροφήματα ζεστά ή κρύα ακόμα και επιδόρπια.  Αν είσαι τυχερός μπορείς να δοκιμάσεις και την σπιτικιά ζεστή του κρέμα με μπισκότα!

Ένα ακόμα σημείο θέας που σίγουρα πρέπει να δεις, βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του Κελλακίου, είναι το ύψωμα «Σινοάς» το οποίο έχει αποδειχθεί ένα από τα ωραιότερα σημεία της Κύπρου και έχει άμεση σχέση με τους θάμνους, τις λεγόμενες «σιινιές».

Αξίζει να επισκεφτείς την κύρια εκκλησία του χωριού η οποία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο και βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στα στενά σοκάκια του χωριού.

Αναζήτησε επίσης το αρχαίο και «ερειπωμένο» εξωκλήσι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του χωριού, σε μία πευκόφυτη περιοχή προς το δρόμο της Σανίδας.  Αν έχεις μαζί σου ροφήματα και σνακ είναι ότι πρέπει να ξαποστάσεις, δίπλα στον εκδρομικό χώρο «Αρχάγγελος».

Λίγο έξω από το χωριό μπορείς να συναντήσεις και το γυναικείο Μοναστήρι της Παναγίας του Γλωσσά, αλλιώς Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής.  Πολλοί πιστοί με προβλήματα ομιλίας την επισκέπτονται καθώς η εικόνα της Παναγίας είναι θαυματουργή.

Μετά από όλη αυτή την περιπέτεια σίγουρα θα θελήσεις να τσιμπήσεις κάτι… και παραδοσιακό και φυσικά νόστιμο.  Κάλεσε την ευγενική κυρία Νίτσα (99428340) αν έχει έτοιμο ζεστό ψωμί και λαχταριστή ελιοτή.  Το μικρό workshop της στο χωριό φτιάχνει πάντα φρέσκα και ποιοτικά, παραδοσιακά εδέσματα που σίγουρα θα σε ενθουσιάσουν.  Αν τυχόν και κάνεις την παραγγελία σου, δοκίμασε με τα χίλια κολοκοτή αλλά τα παξιμάδια της και φυσικά τις φλαούνες της.

Σειρά έχει το κυπριακό φαγητό, το οποίο θα το βρεις στην ταβέρνα «Μανωλάς» (99834204, 25622107).  Η τεράστια «εξωτική» του αυλή, η ζεστασιά του προσωπικού και τα καταπληκτικά, κυπριακά πιάτα θα ολοκληρώσουν το πακέτο της εξόρμησής σου.  Για να βγεις από το δίλημμα του το τι θα φας, σου προτείνουμε με τα χίλια να δοκιμάσεις τους μεζέδες τους.

ΜΟΥΤΟΥΛΛΑΣ
ΕΠ. ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Στον Μουτουλλά θα πας και θα φύγεις γεμάτος χρώματα και πανέμορφες εικόνες και πραγματικά αυτή η εποχή, τον κάνει να ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο.  «Ντυμένος» με τα ανοιξιάτικά του και τις ολοπράσινες πινελιές του… θα ταξιδέψεις, κυριολεκτικά.

Ο Μουτουλλάς, βρίσκεται σε απόσταση μόλις περίπου 70 χιλιομέτρων από την πόλη της Λευκωσίας και είναι κυριολεκτικά χωμένος στην κοιλάδα της Μαραθάσας.  Τον διασχίζουν ο ποταμός «Κατούρης» και ο «Σέτραχος», άρα αντιλαμβάνεσαι τους ήχους που μπορούν να δημιουργηθούν!

Ο Μουτουλλάς είναι γνωστός και για την γραφική εκκλησία της Παναγίας του Μουτουλλά, εξ ου και η ονομασία του χωριού. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το χωριό πήρε το όνομά του από τον πρώτο κάτοικό του, τον Ιωάννη Μουτουλλά, ο οποίος ήταν ο κτήτορας της Παναγίας του Μουτουλλά.Πρόκειται για μία επιβλητική εκκλησία, πετρόκτιστη του 13ου αιώνα, η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και από εκεί μπορείς να δεις ολόκληρη τη θέα του χωριού και των γύρω περιοχών.  Αξίζει επίσης να επισκεφτείς και την κύρια εκκλησία του χωριού η οποία είναι αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή κτίσματος του 1938, σε χώρο που υπήρχε παλαιότερος ομώνυμος ναός.

Το συγκεκριμένο χωριό είναι γνωστό και ως το αγαπημένο χωριό του ποιητή Κώστα Μόντη, γι’ αυτό και στην είσοδο του Μουτουλλά θα βρεις και μία επιβλητική πλάκα, αφιερωμένη στον Μόντη. Τα καλοκαίρια του, από το 1930, τα περνούσε στον Μουτουλλά, γράφοντας και ξεκουράζοντας το μυαλό του.

Στον Μουτουλλά, θα γευτείς το ξακουστό του νερό αλλά αν είσαι και τυχερός τα αχλάδια του καθώς φημίζεται και γι’ αυτά.

Φωτογραφία από BigCyprus

Και εδώ που τα λέμε, αν είσαι λάτρης της φύσης και λατρεύεις την περιπέτεια, το συγκεκριμένο χωριό είναι το ιδανικό για σένα.  Αξίζει να περπατήσεις το ολοπράσινο, κυκλικό μονοπάτι, έκτασης περίπου ενάμιση χιλιόμετρου, το οποίο περιλαμβάνει δύο σημεία ενδιαφέροντος, τα «Λουτρά της Ρήγαινας» και το «Χλιό».  Πρόκειται για δύο σημεία τα οποία σε παίρνουν στους όμορφους παλιούς καιρούς, όπου η Ρήγαινα, όπως και πολλές γυναίκες οι οποίες την συνόδευαν, λούζονταν στο γνωστό «Μαειρισσίν», στα θειούχα νερά.  Αυτό έκαναν και οι γυναίκες τις εποχής, μέχρι το 1960, πλένοντας τα ρούχα τους.

Περπατώντας στο μονοπάτι πάνω από τον ποταμό Σέτραχο, θα συναντήσεις και την «γέφυρα των ερωτευμένων», όπου μπορείς να κλειδώσεις την αγάπη σου με τη δικιά σου κλειδαριά.

Μετά από αυτή τη διαδρομή σίγουρα θα θες να ξαποστάσεις κάπου, τρώγοντας κάτι νόστιμο και λαχταριστό.  Κάνε μία στάση στο «Café Κυριακίδης» (97689728).  Στη μεγάλη του βεράντα, μπορείς να απολαύσεις τους υπέροχους και μυρωδάτους λουκουμάδες της Πατρούς που σίγουρα θα σε εντυπωσιάσουν. Έπειτα, πέρασε και από τον φούρνο «Το Μαραθέυτικο», (22952341) δοκιμάζοντας την ξακουστή τους ταχινόπιτα και το ολόφρεσκο ζεστό τους ψωμί.

Πέρασε, λοιπόν, το χρόνο σου ευχάριστα ανακαλύπτοντας την όμορφη Κύπρο μας!

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close