Cine News , Κινηματογράφος

Οι Κινηματογραφικές Μέρες – ΚΥΠΡΟΣ 2021 επιστρέφουν στη μεγάλη οθόνη!

Δημοσιεύτηκε στις 16 Μαρτίου 2021

Με φυσική παρουσία, μετά από ένα χρόνο αισθητής απουσίας, επιστρέφουν οι Κινηματογραφικές Μέρες – ΚΥΠΡΟΣ 2021 στην οθόνη του Θεάτρου Ριάλτο στη Λεμεσό και του Κινηματογράφου Ζήνα Πάλλας στη Λευκωσία, από 16 μέχρι 24 Απριλίου 2021 και με διοργανωτές τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας και το Θέατρο Ριάλτο.

Υπερβαίνοντας τις αντιξοότητες της πανδημίας και τηρώντας όλα τα ισχύοντα μέτρα, το Φεστιβάλ ξανασηκώνει αυλαία και υποδέχεται το κοινό του διά ζώσης, προσκαλώντας τους σινεφίλ της Κύπρου στην καθιερωμένη ανοιξιάτικη κινηματογραφική γιορτή.

Προτείνοντας ένα εκλεκτό πρόγραμμα πέραν των 20 ταινιών μυθοπλασίας που συμπεριλαμβάνει παγκοσμίως βραβευμένες ταινίες (τμήμα Viewfinder), ένα πολύ υποσχόμενο διαγωνιστικό πρόγραμμα πλούσιο σε θεματική, ύφος και είδος (Glocal Images), τη συμμετοχή κυπριακών παραγωγών καθώς και παράλληλα προγράμματα για παιδιά και νέους, οι Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2021 φιλοδοξούν να αποτυπώσουν το πνεύμα του ανεξάρτητου κινηματογράφου και να αναδείξουν, για άλλη μια χρονιά, τα κινηματογραφικά διαμάντια της φεστιβαλικής χρονιάς. Μεταξύ άλλων, θα προβληθούν οι ταινίες: Μήλα του Χρήστου Νίκου, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα επερχόμενα Όσκαρ, Sweat του Magnus von Horn που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών το 2020, και Night of the Kings του Philippe Lacôte που βραβεύθηκε, μεταξύ άλλων, στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ. 

Τη φετινή Διεθνή Κριτική Επιτροπή η οποία θα επιλέξει τις ταινίες που θα βραβευθούν στο διαγωνιστικό τμήμα, θα απαρτίζουν σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του διεθνούς ανεξάρτητου κινηματογράφου. Την ευθύνη για τον καταρτισμό του προγράμματος και των παράλληλων εκδηλώσεων, έχει η τριμελής Καλλιτεχνική 

Επιτροπή του Φεστιβάλ, αποτελούμενη από τη σκηνοθέτιδα - παραγωγό Τώνια Μισιαλή, τον ακαδημαϊκό Δρα Κώστα Κωνσταντινίδη και τον σκηνοθέτη - παραγωγό Μάριο Στυλιανού.

Υμνώντας την τέχνη που τόσο συντρόφευσε το παγκόσμιο αυτή την τελευταία αλλόκοτη χρονιά, σε μια περίοδο εγκλεισμού, απομόνωσης και αντίξοης επιβίωσης, η φετινή έκδοση του Φεστιβάλ θα σκορπίσει αναμφίβολα ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον. Στόχος της είναι η ανάπτυξη της κινηματογραφικής παιδείας, η στήριξη των ταλαντούχων δημιουργών, σκηνοθετών και επαγγελματιών της κυπριακής και διεθνούς κινηματογραφικής βιομηχανίας, η ανάδειξη της τέχνης του κινηματογράφου μυθοπλασίας και η καθιέρωση του Φεστιβάλ ως «πλατφόρμας» συνάντησης κινηματογραφιστών, καλλιτεχνών και φίλων του σινεμά από κάθε γωνιά του κόσμου. 

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται φέτος από τις 16 μέχρι και τις 24 Απριλίου 2021, οπότε και θα κορυφωθεί με την τελετή βράβευσης στο Θέατρο Ριάλτο. Τις δέκα αυτές κινηματογραφικές μέρες, οι σινεφίλ του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να επανακτήσουν την παλιά καλή τους συνήθεια: την επιστροφή στη μεγάλη οθόνη. 

Τα Βραβεία
H διεθνής Κριτική Επιτροπή θα απονείμει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (€ 6.000), το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής (€ 3.000) και το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας (€ 1.000). Οι ταινίες που θα προβληθούν στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα διεκδικούν αυτομάτως και το Βραβείο Κοινού.

DOT ON THE MAP για επαγγελματίες του κινηματογράφου
Για τους επαγγελματίες του κινηματογράφου, το Φεστιβάλ διοργανώνει φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά σε διαδικτυακό περιβάλλον το 2ο Dot on the Map Industry Days, μια πλατφόρμα συμπαραγωγής, επιμόρφωσης και δικτύωσης σε συνεργασία με την Αγορά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που στόχο έχει να ενθαρρύνει τις συνεργασίες μεταξύ παραγωγών, σκηνοθετών και σεναριογράφων από τις χώρες της Μεσογείου, με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου.
Περισσότερα για το Dot on the Map στην ιστοσελίδα dot.cyprusfilmdays.com

Ταινίες από τον κόσμο των παιδιών
Με όχημα τον Κινηματογράφο, το αμεσότερο μέσον οπτικής αφήγησης και ψυχαγωγίας και μέσα από την έκδοσή του Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους, το φεστιβάλ προσκαλεί κι εφέτος σε δημιουργία, παιχνίδι,  και σ΄ένα πλούσιο πρόγραμμα διαδικτυακών προβολών και εργαστηρίων, μικρούς σε ηλικία, αλλά μεγάλους σε ταλέντο και φαντασία θεατές, ηλικίας από 8 μέχρι 18 ετών. Καλλιτεχνικός διευθυντής του νεανικού - παιδικού φεστιβάλ είναι ο σκηνοθέτης Πέτρος Χαραλάμπους.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.cyprusfilmdays.com  και  στη σελίδα του Φεστιβάλ στο facebook

Επιπρόσθετες Πληροφορίες:

•    Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
 
•    Όλες οι προβολές, πέραν του παιδικού προγράμματος, είναι για άτομα άνω των 18.

Σημείωση: Το Φεστιβάλ προγραμματίζεται τηρουμένων όλων των ισχυόντων μέτρων σχετικά με τον Covid-19. Σε περίπτωση οποιασδήποτε αλλαγής στη διοργάνωση, το Φεστιβάλ θα ενημερώσει το κοινό μέσω της ιστοσελίδας του.


 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close