Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουλίου 2018
Το Φεστιβάλ Ξαρκής 2018 θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Αυγούστου στο γραφικό χωριό Κοιλάνι της επαρχίας Λεμεσού με δωρεάν είσοδο, εστιάζοντας φέτος στις δυνατότητες που προσφέρουν οι διαφορετικές θεματικές πτυχές της "Bottom-up ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ" κι έχοντας ως πηγή άντλησης ιδεών τις έννοιες της «συμβίωσης» και τoυ «υβριδισμού» (hybridity).
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΞΑΡΚΗΣ 2018
Υπό αυτό το πρίσμα και σε συνδυασμό με τη διαχρονική ανάγκη των συντελεστών του Φεστιβάλ για την αναζήτηση μιας μορφής κοινωνικής βιωσιμότητας, μέσω της σύμπραξης και της συμβίωσης των διαφορετικών πτυχών της σύγχρονης κοινωνίας με τη λαϊκή κουλτούρα, την άυλη και υλική κληρονομιά, ετοιμάζουμε ένα εορταστικό γεγονός με συντελεστές από διάφορα μέρη του κόσμου, στο πλαίσιο του οποίου θα συμπεριληφθούν οκτώ επιμορφωτικά εργαστήρια, μια σειρά από performances, τρεις χωρικές εγκαταστάσεις, μία έκθεση, συναυλία με πέντε μουσικά δρώμενα, καθώς κι ένα πειραματικό «ζιαφέττιν» με τη σύμπραξη πέντε μουσικών.
Σε συνέχεια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών του περσινού φεστιβάλ, στο οποίο συμμετείχαν καλλιτέχνες από τον Καναδά, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο, στόχο μας αποτελεί η σταδιακή διεύρυνση των συμμετοχών στο Φεστιβάλ και τις δράσεις που διοργανώνουμε, με τη φιλοξενία ατόμων από διαφορετικά δημιουργικά και καλλιτεχνικά υπόβαθρα. Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες θα κληθούν να συνεργαστούν με τους υπόλοιπους συντελεστές του Φεστιβάλ για να επεξεργαστούν τις πρωτοβουλίες τους με την στήριξη της ομάδας μας. Τα αποτελέσματα της δράσης και της έρευνάς τους θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του διήμερου του Φεστιβάλ.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ξαρκής περιλαμβάνει εργαστήρι κατασκευής & συντήρησης δομών από τον Κύπριο Σωκράτη Σωκράτους, εργαστήρι φωτογραφίας που αποσκοπεί στην αναθεώρηση του τοπίου με τον Κύπριο φωτογράφο και λέκτορα Νίκο Φιλίππου, εργαστήρι που αφορά τη φυσική και ανθρώπινη παραμόρφωση με την Ιταλίδα Sara Ortolani, εργαστήρι και μαραθώνιο τραγουδιού που διερευνά θέματα πολιτισμικής πολυφωνικής κληρονομιάς με την Σόφη Φετοκάκη (Κύπρο-Αγγλία), χαρτογράφηση του Κοιλανίου και παραστατικές παρεμβάσεις με την Κύπρια περφόρμερ Νάσια Παπαβασιλείου, εργαστήριο ποίησης για τη δημιουργία του χώρου με την Κύπρια ποιήτρια Μαριλένα Ζακχαίος, εργαστήρι βιβλίου (book arts) με τον Λοΐζο Ολύμπιο, εργαστήρι κίνησης βασισμένο στον αυτοσχεδιασμό με τους Borys Slowikowski και Dorota Michalak απο Πολωνία, ηχητικούς περιπάτους και συλλογική παράσταση που αφορά στην εμπειρία και την κατανόηση του ηχοτοπίου από ό,τι μας περιβάλλει με τίτλο «Oικο-λόγος» από τον Κύπριο μουσικό Βασίλη Φιλίππου, ηχητική εγκατάσταση με τίτλο «Ηχώ» από την Αρίστη Παύλου η οποία κατάγεται από το Κοιλάνι, συμμετοχικό κέντημα που εμπνέεται από τον ακτιβισμό στις χειροτεχνίες, μια συνεργασία της Τουρκοκύπριας Serap Kanay με την πρωτοβουλία του Ξαρκής «Voicing Stories» για την καταγραφή και διάδοση ιστοριών από πρώην και νυν κατοίκους του χωριού, συμμετοχικά εργαστήρια φωτογραφίας και έκθεση «Possible Landscapes» με την Μεξικανή Monica Alcazar Duarte, μουσική στο γήπεδο του σχολείου με την Marlia Project, η οποία θα παρουσιάσει έναν συγκερασμό στοιχείων της παράδοσης με jazz, folk, ethnic/world music και κλασικών οργάνων, ο Λιβανο-Παλαιστίνιος Zeyn Mroueh θα συνταιριάσει τους ήχους της κιθάρας με μια σειρά από πετάλια, τα οποίοι παραμορφώνουν και παραποιούν την παραδοσιακή μουσική σε ατονικές ηχητικές εμπειρίες, η Κύπρια Kineza και οι Αυστριακοί Elektro Guzzi οι οποίοι θα είναι οι headliners στο μουσικό κομμάτι του Φεστιβάλ, και ξεπερνούν το όριο μεταξύ αναλογικού και ψηφιακού ήχου, παρουσιάζοντας techno μουσική ζωντανά με τη λειτουργία ενός μηχανήματος και τις ηχητικές λεπτομέρειες ενός οργάνου - χωρίς υπολογιστές ή loopers.
Παράλληλα, εναλλακτικές ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στο χωριό από την Κύπρια performer Κοραλλία Στεργίδη, η Εύα Κοραή και η Ελεάνα Αλεξάνδρου θα ανοίξουν το Σκαρπάρικο του παππού του Στυλλή σε μια απόπειρα να ζωντανέψουν τη χαμένη μνήμη και να ανακαλύψουν την προδιαγραφόμενη πορεία της επόμενης γενιάς, η Δήμητρα Καλλίτση θα μας μιλήσει για την «πιο δύσκολη δουλειά του κόσμου»*, η My Johansson από Σουηδία θα παρουσιάσει σύγχρονο χορό και ο Adam Paroussos από Αγγλία θα μας τιμήσει με το προσωπικό του project «Musicorum - Bamboo Mustard», που αφορά τον αυτοσχεδιασμό, τη συλλογική δημιουργικότητα, την αποσύνθεση, τον αντι-καταναλωτισμό και τις δομές εξουσίας εντός μιας ομάδας. Τέλος, το διήμερο του Φεστιβάλ θα κορυφωθεί με πειραματικό ζιαφέττιν (γλέντι) στο οποίο θα συμμετάσχουν ο Μεξικανός Enrique Mendoza με το έργο του «Disturbia», το οποίο πραγματεύεται το αίσθημα φόβου που προκαλείται όταν κάτι που θεωρείται κανονικό είναι, στην πραγματικότητα, τρομερά επικίνδυνο ή λάθος, ο Αυστριακός Matthias Kranebitter, ο οποίος θα ασχοληθεί με την «Αποκλίνουσα κληρονομιά», ο Βασίλης Φιλίππου και ο Χρίστακκος από το Αυγόρου.
Κοπιάστε λοιπόν στο Κοιλάνι με φίλους και γνωστούς για να μοιραστούμε παρέα μία ακόμη πλούσια και πρωτότυπη πολιτισμική εμπειρία.
*Το Φεστιβάλ θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο και με ελεύθερη συνεισφορά.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΕΔΩ
Σχετικά

4 + 4 γιορτές και φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσεις το τριήμερο του 15αύγουστου
Κράτα σημειώσεις και φτιάξε πρόγραμμα

70 όμορφα πράγματα για να κάνεις το τριήμερο του δεκαπενταύγουστου στην Κύπρο
Πλούσιο πρόγραμμα με φεστιβάλ, χοροεσπερίδες, φαγητό, ποτό και διασκέδαση

Ένα ξεχωριστό καλοκαιρινό εργαστήρι στο χωριό για τους μικρούς μας φίλους
Στον ολοπράσινο παιχνιδότοπο στο κέντρο του χωριού, τα παιδιά μας θα περάσουν υπέροχα!

Μια λαμπερή γιορτή με αφιερώματα στις θρυλικές Cher και Celine Dion
Γεμάτη μουσική, χορό και γιορτινή διάθεση

Δεκαπενταύγουστος στην πισίνα με δροσιά, γεύσεις και καλή παρέα!
Ξεφύγετε από τον καύσωνα με δροσερές βουτιές

Η Σαλαμιού διοργανώνει χοροεσπερίδα με μουσική, πλούσιο μπουφέ και ρέσι
Κάτω από τον μαγευτικό έναστρο ουρανό

Η τετράδα της κυπριακής stand-up comedy ολοκληρώνει την καλοκαιρινή της περιοδεία
Κωνσταντίνος Ψυλλίδης, Παύλος Παυλίδης, Ζαχαρίας Ζαννέττου και Χαμπής Δαμιανού

Η Cyprus from air σε προσκαλεί για ορειβασία στο βουνό (κάτω από το φως του φεγγαριού)
Κάτω από την πανσέληνο

Η πρώτη χριστουγεννιάτικη στάση της χρονιάς
Σκεπαστός χώρος γεμάτος αγορές, γεύσεις και δράσεις για όλη την οικογένεια
Εβδομάδα Δεκαπενταύγουστου στο χωριό Μηλικούρι
Μια σειρά εκδηλώσεων με παιχνίδια τόμπολας, χορό και παραδοσιακές γεύσεις

Καλοκαίρι στα Καμινάρκα: Γέλιο, παράδοση και μαγεία στο χωριό
Πολιτιστικές εκδηλώσεις και παραδοσιακές γεύσεις

La Pattiha Loca: Το πιο ζουμερό πάρτι με γεύση καρπούζι επιστρέφει!
Ο Αύγουστος μας φέρνει ένα event με κοκτέιλς, μουσική, φαγητό και workshops