Δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2018
Μετά την παγκόσμια επιτυχημένη πορεία των δύο προηγούμενων του δίσκων, το κυπριακό σχήμα Monsieur Doumani επιστρέφει με την τρίτη του κυκλοφορία που τιτλοφορείται 'Αγκάθθιν'.
Ο δίσκος 'Αγκάθθιν' αποτελεί, όπως οι ίδιοι λένε, την πιο ώριμη εκδοχή τους και πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη τους δουλειά, υπό την έννοια ότι όλα τα κομμάτια, που είναι δικές τους συνθέσεις, έχουν την ίδια θεματική. Ο Μιχάλης Μιχαηλίδης μίλησε μαζί τους με αφορμή την κυκλοφορία τους...
'Aγκάθθιν', επειδή εδώ μιλάτε για όλα όσα σας ενοχλούν, σας πειράζουν και σας εμποδίζουν; Ή μήπως παραπέμπει σε κάτι άλλο;
'Το όνομα του δίσκου έχει σίγουρα μια συμβολική έννοια, η οποία, κατά την άποψή μας, αντικατοπτρίζεται πολύ πετυχημένα στο εκπληκτικό εξώφυλλο, που φιλοτέχνησε ο street artist "twenty three". Συγκεκριμένα, το ενδημικό γαϊδουράγκαθο κρύβει μέσα στο κάλλος του (ειδικά όταν είναι ανθισμένο), ένα αναρχικό στοιχείο, το οποίο δεν συμβιβάζεται και αντιδρά τσιμπώντας όποιον προσπαθήσει να το ενοχλήσει. Ο δίσκος "Αγκάθθιν" είναι μέχρι στιγμής η πιο ολοκληρωμένη μας δουλειά υπό την έννοια ότι όλα τα κομμάτια έχουν την ίδια θεματική. Η θεματική αυτή είναι ακριβώς η ανάγκη να αντιδράσουμε ως κοινωνία της Κύπρου, αλλά και του πλανήτη, στο σάπιο σύστημα, που μέσα από διαβολικές πρακτικές καθηλώνει και ισοπεδώνει την ανθρωπότητα και το περιβάλλον'.
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά αυτού του είδους η πολιτική τοποθέτηση, μέσω της τέχνης;
'Πιστεύουμε ότι η τέχνη για να έχει νόημα, πρέπει να παίρνει και να δίνει. Αν δεν υπάρχει αυτή η αμφίδρομη σχέση και η τέχνη αδυνατεί να λαμβάνει υπόψη το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, τότε απλούστατα είναι εκτός πλαισίου και άρα δεν έχει και ιδιαίτερο βάρος, νόημα και λόγο ύπαρξης. Θεωρούμε πολύ σημαντικό στοιχείο τη δημόσια τοποθέτηση μέσω της τέχνης'.

Είναι ή όχι κυπριακή παραδοσιακή μουσική αυτό που κάνετε;
'Όχι, δεν είναι κυπριακή παραδοσιακή μουσική. Η αρχική ιδέα του γκρουπ ήταν να πειραματιστούμε σε κυπριακά παραδοσιακά κομμάτια και ως εκ τούτου ο κόσμος μάς γνώρισε κυρίως μέσα από τις διασκευές μας, αλλά πλέον συνθέτουμε τα δικά μας κομμάτια, που έχουν επιρροές από πολλά και διάφορα μουσικά είδη και καταστάσεις. Η βάση ορισμένων κομματιών είναι σίγουρα η κυπριακή παραδοσιακή μουσική και ο στίχος μας είναι στην κυπριακή διάλεκτο, αλλά οι επιρροές από άλλες μουσικές
είναι πλέον έντονες. Η αλήθεια είναι ότι δυσκολευόμαστε να εντάξουμε το γκρουπ σε κάποιο συγκεκριμένο είδος μουσικής'.
Δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ άλλα παραδοσιακά όργανα, πέρα από τα τρία βασικά σας;
'Πέραν κάποιων ελαχίστων περιπτώσεων, που ο Δημήτρης χρησιμοποίησε το νέυ και το σίπσι, (δύο κυρίως οθωμανικά παραδοσιακά ξύλινα πνευστά), όχι, δεν έχουμε χρησιμοποιήσει άλλα. Ο ήχος του γκρουπ είναι πολύ συγκεκριμένος και είναι πλέον συνυφασμένος με το ηχόχρωμα του τζουρά, της κιθάρας και των πνευστών, έτσι προτιμούμε να κρατούμε αυτό ως βάση. Οι μόνες ηχητικές παρεμβάσεις, που κάνουμε, είναι η προσθήκη κάποιων ηλεκτρονικών στοιχείων στα κομμάτια, εκεί όπου το επιτρέπουν οι ενορχηστρώσεις μας'.
Σας ενοχλεί το φολκλόρ, εννοώντας την τυποποιημένη και εμπορευματοποιημένη εκδοχή του παραδοσιακού πολιτισμού;
'Μας ενοχλεί ιδιαίτερα και είναι με λύπη που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια αυτήν την προσπάθεια, η οποία γίνεται κυρίως στην τηλεόραση για εμπορευματοποίηση της κυπριακής κουλτούρας. Αν όλη αυτή η ενέργεια και τα χρήματα διοχετεύονταν σε μια πιο σωστή κατεύθυνση, στην προώθηση της κυπριακής μουσικής μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή σε κάτι πιο δημιουργικό, ίσως να είχαμε και εμείς χώρο και λόγο. Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει περισσότερες από 100 συναυλίες στο εξωτερικό. Το κοινό που έρχεται να μας δει, μας ακολουθεί λόγω του τι κάνουμε και του ποιοι είμαστε. Δεν προσποιούμαστε ότι παίζουμε κάτι άλλο από αυτό που παίζουμε. Δεν θα κάναμε ποτέ καμία κίνηση απλά και μόνο για να πουλήσουμε κυπριακό φολκλόρ στο εξωτερικό. Αυτό, μάλιστα, θεωρούμε πως είναι και κάπως χυδαίο'.
Τελικά, κάνετε διεθνή καριέρα; Πώς το εισπράττετε εσείς;
'Η αλήθεια είναι ότι φανήκαμε αρκετά τυχεροί με τον πρώτο μας δίσκο, "Grippy Grappa", αφού οι πολύ καλές κριτικές από διεθνή Μέσα μάς άνοιξαν τις πόρτες σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και μας καθιέρωσαν κάπως στην παγκόσμια σκηνή της World Music. Eπιδιώκουμε η μουσική μας να βγει και εκτός της Κύπρου. Εντούτοις, είμαστε πολύ συνειδητοποιημένοι με το τι πετυχαίνουμε κάθε φορά και ποτέ δεν πετάμε στα σύννεφα'.
> Πεμ 15 Μαρ, Στο Δρόμο, Λεμεσός. Πληρ. 25357777. / Παρ 16 Μαρ, Τεχνόπολις 20, Πάφος. Πληρ. 70002420. / Σ 17 Μαρ & Κ 18 Μαρ, Κοσμικό Κέντρο 'Αντωνάκης', Λευκωσία. Πληρ. 22664697. Όλες οι παραστάσεις έχουν είσοδο €10 με δωρεάν τον δίσκο 'Αγκάθθιν', που κυκλοφόρησε επίσημα στις 23 Φεβρουαρίου.
Σχετικά
Η Δήμητρα Γαλάνη και η Ελένη Τσαλιγοπούλου στην Κύπρο, με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου
Δύο μεγάλες φωνές του ελληνικού τραγουδιού και μια θαυμάσια ορχήστρα συναντιούνται στη σκηνή του Παττιχείου!
Θοδωρής Φέρρης: Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για τη μεγάλη συναυλία του στη Λάρνακα
Με μια παραγωγή υψηλών προδιαγραφών, οι συναυλίες της περιοδείας υπόσχονται μοναδικές μουσικές εμπειρίες, γεμάτες ένταση, συναίσθημα και ατμόσφαιρα
Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για το 38ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ
Δίνουμε και φέτος ραντεβού στις 8, 9 και 10 Ιουλίου 2026, στον γνωστό χώρο της τάφρου της Πύλης Αμμοχώστου, στη Λευκωσία
H Mελίνα Ασλανίδου έβαλε την Κύπρο στο summer tour της
Πότε και πού θα πραγματοποιηθεί η συναυλία της στην Κύπρο
Λύμπια 2026: Οι 9 «καυτές» συναυλίες αυτό το καλοκαίρι στα Λύμπια
Aνακοινώθηκαν τα πιο δυνατά live του φετινού καλοκαιριού
O Δημήτρης Μπάσης έρχεται Κύπρο το καλοκαίρι
μια ξεχωριστή μουσική παράσταση γεμάτη συναίσθημα, μεγάλες επιτυχίες και αυθεντική λαϊκή ψυχαγωγία
Eurovision 2026: Ο Akylas στον μεγάλο τελικό - Ποιες χώρες πέρασαν από τον Α' Ημιτελικό
Ο Έλληνας καλλιτέχνης εντυπωσίασε το κοινό και κέρδισε το πολυπόθητο εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του Σαββάτου, διεκδικώντας την πρώτη θέση στον φετινό διαγωνισμό
Eurovision 2026: Η Ελλάδα πέρασε στον Μεγάλο Τελικό (βίντεο)
Δείτε την εμφάνιση της Ελλάδας στον Α’ Ημιτελικό
Eurovision 2026: 10 facts που πρέπεις να ξέρεις πριν τον πρώτο ημιτελικό
Η Eurovision 2026 βρίσκεται στην τελική ευθεία, με τους eurofans να μετρούν αντίστροφα για τις πρώτες εμφανίσεις.
Αναβάλλεται η συναυλία του Νίκου Μακρόπουλου στο «Αντώνης Παπαδόπουλος»
Θα ανακοινωθεί νέα ημερομηνία
Eurovision: Από τον Ρακιντζή μέχρι την Conchita – Οι εμφανίσεις που σόκαραν και έγραψαν ιστορία
H σκηνή της Eurovision έχει χαρίσει μερικές από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές στην ποπ κουλτούρα.