Δημοσιεύτηκε στις 09 Ιανουαρίου 2017
Το Θέατρο Ανεμώνα κάνει αρχή στη νέα χρονιά με το έργο της Ιρένε Μαραντέι "Βαν Γκογκ" που ανεβαίνει σε πανελλήνια.Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά και είναι καθαρά βιογραφικό, καταπιάνεται με την ζωή και την τέχνη του κορυφαίου Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ βαν Γκογκ!
Την παράσταση σκηνοθετεί ο Αντρέας Τηλεμάχου ο οποίος έπειτα από απουσία δύο χρόνων λόγω προβλημάτων υγείας επιστρέφει στην σκηνή ενσαρκώνοντας τον Βίνσεντ βαν Γκογκ.
Το έργο της Ιρένε Μαραντέϊ αφηγείται την πολυτάραχη ζωή του Βαν Γκογκ και την εσωτερική του αναζήτηση, που τον έφερε από την Ολλανδία στη Γαλλία, από τη μαυρόασπρη μουντάδα των σκίτσων στην επανάσταση των χρωμάτων. Τον ακολουθούμε από το Άμστερνταμ, τη Χάγη και το Νύνεν ώς το Παρίσι, την Αρλ και τέλος το Ωζιέ συρ Ουαζ, καθώς αναζητά απελπισμένα τη γυναίκα της ζωής του στην πρώτη του εξαδέλφη, συζεί επί ενάμιση χρόνο με μια πόρνη και τα παιδιά της, καθώς γνωρίζει τη λαμπερή αλλά καταστροφική ζωή στα παριζιάνικα καμπαρέ και πορνεία, καθώς ψάχνει βάλσαμο για την ψυχή του στο πιοτό, καθώς αυτοκαταστρέφεται και συνάμα δίνεται ολόψυχα στην τέχνη του.
Παρακολουθούμε την αντίθεση με τους συμβατικούς και ψυχρούς γονείς του, την πιο σημαντική σχέση της ζωής του, με τον αγαπημένο του αδελφό Τεό, καθώς και τη θυελλώδη φιλία του με τον Πωλ Γκωγκέν, η οποία πυροδότησε μια σειρά από κρίσεις που του στοίχισαν την ψυχική υγεία-και οδήγησαν τον Βίνσεντ σε μια εφιαλτική πράξη που έμελλε να συνοδεύει για πάντα το όνομα του και την φήμη του έργου του,να κόψει με ξυράφι το αυτί του και ύστερα να φτιάξει την αυτοπροσωπογραφία του - αλλά και στο τέλος τη ζωή του.. Γνωρίζουμε έναν άνθρωπο όλο έντονα πάθη, με υψηλό ηθικό αίσθημα ευθύνης, που σ'όλη τη σύντομη ζωή του δεν έπαψε να μάχεται ακούραστα για τα ιδανικά του.
Είναι ένα έργο που, παρά τη θεατρική του μορφή, βασίζεται σε ενδελεχή έρευνα όλων των υπαρχόντων αρχείων (δύο βιογραφικά βιβλία για τον ζωγράφο και κατά βάσιν στην εκτενή αλληλογραφία του με τον αδελφό του),ώστε να είναι όσο το δυνατόν ένας πιστός καθρέφτης των ιδεών, των παθών και της ψυχής αυτού του τόσο αξιόλογου πλάσματος, που δεν αξιώθηκε, όσο ζούσε, να χαρεί την αναγνώριση που του έπρεπε..
-
Θέατρο Ανεμώνα
13 Ιανουαρίου 2017
Σχετικά
Ίων του Ευριπίδη: Δύο τελευταίες παραστάσεις στην Κύπρο
Πρόκειται για ένα από το πιο αινιγματικά έργα του αρχαίου δράματος
H Ελένη Ράντου επιστρέφει στην Κύπρο με "το Πάρτυ της ζωής μου"
Η παράσταση που συγκίνησε χιλιάδες θεατές επιστρέφει για τελευταία φορά στην Κύπρο!
Η Μαρίνα Μαλένη Κυριαζή διορίζεται Γενική Διευθύντρια του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου
Η θέση αφορά τα καθήκοντα τόσο εκτελεστικού όσο και καλλιτεχνικού Διευθυντή
Ο «Δίδυμος Μπελάς» με την Ελένη Φιλίνη έρχεται Κύπρο
Η κωμωδία του Δημήτρη Γιαννουκάκη σε περιοδεία με εκλεκτό θίασο
Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η αγαπημένη ηθοποιός Μάρω Κοντού
Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο
Ο «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου μιλά κυπριακά και περιοδεύει σε όλη την Κύπρο αυτό το καλοκαίρι
Η ΕΘΑΛ και η Anyhow Theatre Ensemble παρουσιάζουν μια σύγχρονη διασκευή του κλασικού έργου στην κυπριακή διάλεκτο, μεταφέροντας τη δράση στην Κύπρο της δεκαετίας του '70, μέσα από μια απολαυστική σάτιρα γεμάτη χιούμορ, μουσική και έντονο κυπριακό χρώμα.
«Ημερολόγιο in progress»: Τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό ενός ανθρώπου όταν δημιουργεί;
Πέντε γυναίκες γίνονται οι φωνές μιας συνείδησης, σε μια παράσταση για τη δημιουργία, την αμφιβολία και τα «τέρατα» που γεννά το μυαλό.
«Το Ελιξίριο του Έρωτα» στο Pafos Aphrodite Festival 2026
Σε ανακοίνωση του Pafos Aphrodite Festival αναφέρεται ότι η νέα σκηνοθετική πρόταση μεταπλάθει ριζικά το κλασικό έργο σε έναν σύγχρονο, συμβολικό κόσμο
Τα έργα που θα δούμε στον ΘΟΚ τη νέα θεατρική σεζόν 2026-2027
Παρουσιάστηκε ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΘΟΚ από το καλοκαίρι του 2026 μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2027
“PARAPHERNALIA”: Μια θεατρική παράσταση για την πιο σημαντική αποστολή που έγινε ποτέ, από την Onsite Project
H παράσταση παρουσιάζεται στα πλαίσια του Φεστιβάλ Σατιρικού Θεάτρου 2026
15 θεατρικές παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιούλιο στην Κύπρο
Από αρχαίο δράμα και Σαίξπηρ μέχρι σύγχρονες κυπριακές κωμωδίες, πολιτικές σάτιρες και διεθνείς παραγωγές, ο Ιούλιος μετατρέπει ολόκληρη την Κύπρο σε μια μεγάλη θεατρική σκηνή
Ο Ιούλιος γίνεται… Μήνας Θεάτρου στον Δήμο Λακατάμειας
Έξι θεατρικές παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο θα φιλοξενηθούν στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λακατάμειας, χαρίζοντας στο κοινό ένα καλοκαίρι γεμάτο γέλιο, συγκίνηση και ποιοτικό κυπριακό θέατρο