5-16 October 2016
Μουσική , Συναυλίες & Events

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος

Το φετινό Φεστιβάλ επικεντρώνεται σε σύγχρονα αριστουργήματα στα οποία πρωταγωνιστεί η ανθρώπινη φωνή

Δημοσιεύτηκε στις 06 Σεπτεμβρίου 2016

Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσική Φάρος έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο πρωτοποριακούς και δημιουργικούς μουσικούς θεσμούς στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνώς διακεκριμένου Κύπριου συνθέτη Εύη Σαμμούτη, το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην προώθηση της νέας μουσικής: Τα γνωστά αριστουργήματα του σύγχρονου ρεπερτορίου του 20ου αιώνα, καθώς έργα της πιο νέας γενιάς συνθετών.

 



Μέχρι σήμερα, το Φεστιβάλ έχει παρουσιάσει εκατοντάδες έργα σε πρώτη Παγκύπρια εκτέλεση καθώς και ένα μεγάλο αριθμό έργων σε παγκόσμια πρεμιέρα τα οποία γράφτηκαν επί παραγγελία και παρουσιάστηκαν στην Κύπρο μέσα στο πλαίσιο του θεσμού. Προσφέροντας μια πλατφόρμα πάνω στην οποία δίνεται η ευκαιρία σε συνθέτες και ερμηνευτές από όλον τον κόσμο να αναπτύξουν και να προάγουν νέες ιδέες και να εξερευνήσουν καινούργιους ηχητικούς κόσμους, το Φεστιβάλ στοχεύει παράλληλα να εξοικειώσει το φιλόμουσο κοινό της Κύπρου με τη μουσική των καιρών μας - μια μουσική που είναι άμεσα συνυφασμένη με πολλές μορφές επιστημών και εικαστικών και παραστατικών τεχνών, και αντικατοπτρίζει το βάθος του σύγχρονου ανθρώπου και πνεύματος.

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσική Φάρος , το οποίο διοργανώνεται μεταξύ 5 και 16 Οκτωβρίου 2016 στο The Shoe Factory στη Λευκωσία, θα παρουσιάσει τέσσερις μοναδικές συναυλίες, οι οποίες θα συνοδεύονται παράλληλα από πολλές άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες όπως προβολές σχετικών ντοκιμαντέρ, διαλέξεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια.

Το φετινό Φεστιβάλ επικεντρώνεται σε σύγχρονα αριστουργήματα στα οποία πρωταγωνιστεί η ανθρώπινη φωνή. Έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από τότε που το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος φιλοξένησε την πρώτη Παγκύπρια εκτέλεση του εμβληματικού έργου του Σένμπεργκ, Pierrot Lunaire (Φεγγαρίσιος Πιερότος), από το σύνολο London Sinfonietta. Το μεγαλειώδες αυτό έργο, που καθόρισε οριστικά την πορεία της μουσικής εξέλιξης και το οποίο δεν ξαναπαρουσιάστηκε στην Κύπρο έκτοτε, θα εκτελεσθεί εκ νέου, αυτή τη φορά από τη θρυλική Marianne Pousseur, η οποία θα ενώσει τη φωνή της με το εξαιρετικό σύνολο Het Collectief, υπό τη διεύθυνση του Γερμανού μαέστρου Robin Engelen.

Το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει επίσης, σε πρώτη Παγκύπρια εκτέλεση, ακόμα ένα μνημειώδες έργο: Το 70-λεπτο αριστούργημα του Κούρταγκ, Kafka Fragments (Θραύσματα του Κάφκα) για φωνή και βιολί, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1987 και βασίζεται σε κείμενα και αφορισμούς που ο Κάφκα διατύπωσε στα ημερολόγια, τετράδια και επιστολές του. Το έργο θα ερμηνεύσουν η μέτζο-σοπράνο Loré Lixenberg, από τις πιο περιζήτητες ερμηνεύτριες σύγχρονης μουσικής, και η βιολονίστα Aisha Orazbayeva.

Άλλο ένα σημαντικό έργο το οποίο έχει εξέχουσα θέση στο φετινό Φεστιβάλ είναι το Λωτοφάγος Ι για σοπράνο και κοντραμπάσο, του Μπέατ Φούρερ. Αντιπροσωπεύοντας μια πιο σύγχρονη και πρωτοποριακή προσέγγιση στη σύνθεση για φωνή, το έργο γράφτηκε το 2006 και εκτελέσθηκε για πρώτη φορά από τον ίδιο καλλιτέχνη που θα δώσει την πρώτη Παγκύπρια εκτέλεσή του - τον εντυπωσιακό κοντραμπασίστα του συνόλου Klangforum Wien, Uli Fussenegger, ο οποίος θα ενώσει τις δυνάμεις του με την υπέροχη Γαλλίδα σοπράνο Hélène Fauchère.

Έχοντας πάντοτε ως στόχο να αντιπαραβάλει τη σύγχρονη μουσική με μουσική που γράφτηκε στο παρελθόν, ούτως ώστε ο ακροατής να μπορεί να ακολουθήσει την ιστορική συνοχή της μουσικής εξέλιξης, το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με ένα ρεσιτάλ από τον Joseph Houston - από τους πιο ταλαντούχους νεαρούς πιανίστες της σύγχρονης μουσικής σκηνής - ο οποίος θα ερμηνεύσει έργα των Σκαρλάτι, Λίστ, Μεσιάν, Άιβς, Ξενάκη, καθώς και, σε Παγκύπρια πρεμιέρα, έργα των Thomas Simaku και Christian Mason.

Το πρόγραμμα

Τετάρτη 5 Οκτ 2016 / 20:30
Συναυλία με τη Marianne Pousseur (φωνή) και το σύνολο Het Collectief υπό τη διεύθυνση του Robin Engelen, στο Pierrot Lunaire του Σένμπεργκ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης το μετα-Ρομαντικό αριστούργημα του Σένμπεργκ, Verklärte Nacht, και τα Πέντε Κομμάτια για Κλαρίνο και Πιάνο Έργο 5 του Μπεργκ.

Πέμπτη 6 Οκτ 2016 / 11.00
Διάλεξη από τη Marianne Pousseur με θέμα τις Φωνητικές Τεχνικές στη Σύγχρονη Μουσική. Τη διάλεξη θα ακολουθήσει εργαστήρι με τη συμμετοχή νεαρών Κυπρίων τραγουδιστών.

Πέμπτη 6 Οκτ 2016 / 20:30
Προβολή του ντοκιμαντέρ του Larry Weinstein, My War Years - Arnold Schoenberg

Κυριακή 9 Οκτ 2016 / 19:30
Διάλεξη προλόγηση συναυλίας από τον συνθέτη Ανδρέα Τσιάρτα: Μνήμη και Λήθη - Ψυχολογικές και Μουσικές πτυχές στο έργο του Μπέατ Φούρερ, Λωτοφάγος.

Κυριακή 9 Οκτ 2016 / 20: 30
Συναυλία με τη σοπράνο Hélène Fauchère και τον Uli Fussenegger (κοντραμπάσο), στο έργο του Μπέατ Φούρερ Λωτοφάγος Ι, καθώς και έργα των Περσέλ, Klaus Huber, Vito Zuraj και Εύη Σαμμούτη.

Τρίτη 11 Οκτ 2016 / 20:30
Προβολή του ντοκιμαντέρ της Judit Kele, Kurtág: The Matchstick Man

Τετάρτη 12 Οκτ 2016 / 20:30
Συναυλία με τη μέτζο-σοπράνο Loré Lixenberg και τη βιολονίστα Aisha Orazbayeva στο Kafka Fragments του Κούρταγκ.

Κυριακή 16 Οκτ 2016 / 20:30
Ρεσιτάλ πιάνου με τον Joseph Houston σε έργα των Μεσιάν, Άιβς, Ξενάκη, Σκαρλάτι, Λιστ, Thomas Simaku και Christian Mason.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close