Εστιατόρια

Φαγητό σε ένα πετρόκτιστο κουτούκι στο βουνό

Μία καλή αφορμή για καλοκαιρινή εξόρμηση στην ορεινή Λευκωσία

Δημοσιεύτηκε στις 11 Αυγούστου 2016

Η ξαδέλφη είχε ξαναπάει στο ‘Λύχνο’. Τα σχόλιά της μου κέντρισαν το ενδιαφέρον και με ηλιόλουστο καιρό, ανεβαίνω Σάββατο μεσημεράκι στον ορεινό Ασκά -σημείωσε ότι ανοίγει για σένα μόνο σαββατοκύριακο μεσημέρι. Μετά από τρία τέταρτα της ώρας βρίσκομαι να περπατώ ανάμεσα στα στενά δρομάκια του χωριού. 

 

 

Κατεβαίνοντας στο πετρόκτιστο κουτούκι, που πρωτοχτίστηκε τουλάχιστον δύο αιώνες πριν, όντας στάβλοι ζώων κάποιας οικογένειας του χωριού, μαθαίνω και για την ύπαρξη τεσσάρων αγροτουριστικών κατοικιών-διαμερισμάτων, τα οποία και τελούν κάτω από την ευθύνη των διαχειριστών του ‘Λύχνου’. 

 

 

Ζεστή, όπως αναμένει κανείς σε ένα κυπριακό χωριό, η υποδοχή από τη γλυκύτατη διαχειρίστρια του χώρου, η οποία φρόντισε να μας κατατοπίσει για το όλο project, αλλά κυρίως για την αγάπη των ιδιοκτητών για την παράδοση, την κυπριακή κουζίνα και το κρασί. Ο κατάλογος που πήραμε αμέσως στα χέρια μας, πιστοποιούσε του λόγου το αληθές, εφόσον τόσο η οινοκάρτα όσο και η λίστα φαγητών απέπνεε αρώματα Κύπρου και ακροθιγώς Ελλάδας. 

 

 

Με την πείνα στα φόρτε της, στέλνουμε το μήνυμα στην κουζίνα για μεζέ, παρόλο που δίνεται και η επιλογή της μερίδας και εντός ολίγου τσιμπολογούμε φρεσκοκομμένη σαλάτα με τραγανά κηπευτικά και φέτα, γιαούρτι στραγγιστό με ειδοποιό διαφορά το φρέσκο δυόσμο και άλειμμα αναρής με μικροτεμαχισμένη λούντζα του εμπορίου. 

 

 

Κουλούρι μαλακό και άριστες σε χρώμα και γεύση τσακιστές ελιές, παραδίπλα, με μας να λέμε γευστικό ‘ναι’ στο καλύτερο πιάτο, το χαλουμογιάχνι, την παλιά ξεχασμένη συνταγή της γιαγιάς, φτιαγμένη με τηγανητά κρεμμύδια, ντομάτα και χαλούμι. Απαθανατίζουμε φωτογραφικά τον πετρόχτιστο χώρο, τον παλιό φούρνο, την κάβα κρασιών και την όμορφη βεράντα και συνεχίζουμε το φαγοπότι με καλό χωριάτικο λουκάνικο, τηγανητό κουνουπίδι και φρεσκοτηγανισμένους κολοκυθοκεφτέδες, παρέα με γιαούρτι. 

 

 

Καλός και ευκολόπιοτος ο Πορφυρός, ο ερυθρός οίνος του οινοποιείου Τσιάκκα που επαναγέμισε τα ποτήρια της παρέας, καθώς έφταναν τα μακαρόνια του φούρνου, που δυστυχώς δεν φαγώθηκαν, αλλά και τα χοιρινά αφέλια με κρασί και κόλιανδρο. 

Απολαύσαμε χωρίς αναστολές φυσικά τα ορθά ψημένα μπριζολάκια, το κοτόπουλο σχάρας  μαζί με τηγανητές πατάτες και λαχανικά και αφήσαμε για το τέλος το αρκετά τρυφερό αρνάκι στη λαδόκολλα, που αν έπινε ακόμη λίγα από τα ζουμιά του θα έβρισκε το απόγειό του. Τα όμορφα βαζάκια με ενσωματωμένο πώμα που έφτασαν στο τέλος ήταν όλα τα λεφτά, εφόσον η νοτισμένη με βανίλια κρέμα που περιείχαν, μίλησε υπέροχα και δροσιστικά στο στόμα, ειδικά με το άγγιγμα των ψιλοκομμένων φρούτων και της σος πορτοκαλιού. 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close