Δημοσιεύτηκε στις 21 Ιουλίου 2016
Το Κέντρο Προώθησης Παραδοσιακών Προϊόντων Κύπρου σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Πύργου και τη Νεολαία Τυλληρίας, ενώνουν τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν το 1ο Φεστιβάλ Σύκου και Χαλιτζιού (τοπικό προϊόν από το γάλα) και έκθεση παραδοσιακών τοπικών προϊόντων που θα γίνει στην πλατεία Κάτω Πύργου το διήμερο 12-13 Αυγούστου 2016.
Σκοπός του Φεστιβάλ είναι η ανάπτυξη της περιοχής και η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.
Τι είναι τα χαλίτζια
Τα Χαλίτζια Τηλλυρίας είναι είδος μαλακού, λευκού τυριού, με τρύπες και υπόξινη γεύση. Παρασκευάζονται στην περιοχή Τηλλυρίας αλλά και της Τσακκίστρας, από νωπό πρόβειο ή αιγινό γάλα, ή μίγμα αυτών.
Για την παρασκευή των χαλιτζιών χρησιιμοποιείτο το γάλα που παραλάμβανοταν μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα πρόβατα έβοσκαν τα υπολείματα του θερισμού (Κυπριανού Χ., 1970).
Τον Μάιο - Ιούνιο παραγόταν, ειδικά στην περιοχή της Τηλλυρίας, η καλύτερη ποιότητα ενός άλλου μαλακού τυριού, τα χαλίτζια. Ήταν η εποχή που τα πρόβατα και οι αίγες έβοσκαν τα υπολείμματα του θερισμού των σιτηρών και είχαν καλό γάλα.
Παρασκεύαζαν το τυρόπηγμα όπως στο χαλλούμι και το έσφιγγαν μέσα σε ταλάρκα. Κατόπιν, βγάζοντάς το από το ταλάριν, το έκοβαν σε φέτες πάχους δύο εκ. περίπου, αλάτιζαν τις φέτες και τις άφηναν σε λεκάνη να κρυώσουν. Την επόμενη μέρα τις τοποθετούσαν σε δοχείο με αλατισμένο τυρόγαλα, όπου τα χαλίτζια μπορούσαν να διατηρηθούν μέχρι ένα χρόνο. Το τυρί αυτό έχει υπόξινη γεύση και τρύπες (Οικονομίδης 2004, 90).
Πηγή: www.foodmuseum.cs.ucy.ac.cy
Τα εγκαίνια θα τελεστούν την Παρασκευή 12 Αυγούστου στις 7.00 μ.μ.
Το φεστιβάλ έχει να παρουσιάσει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα. Συγκεκριμένα την Παρασκευή 12 Αυγούστου θα υπάρχει ζωντανή μουσική από το μουσικό σχήμα Μιχάλη Χατζημιχαήλ και Βασιλικής Χατζηαδάμου και πλούσιο πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς.
Το Σάββατο 13 Αυγούστου θα βρίσκεται στο φεστιβάλ ο Έλληνας τραγουδιστής Τριαντάφυλλος με την ορχήστρα του.
Στον χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση παραδοσιακών προϊόντων.
-
Πλατεία Κάτω Πύργου
12 Αυγούστου - 13 Αυγούστου 2016
Σχετικά
Πάσχα στο χωριό: Παραδοσιακά παιχνίδια γεμίζουν την πλατεία του Ομόδους
Όλα όσα θα συμβούν στο χωριό
Ένα πασχαλινό παζαράκι βινυλίου έρχεται στη Λάρνακα
Εκεί που οι δίσκοι αλλάζουν χέρια και η μουσική γίνεται εμπειρία
Πασχαλινές εκδηλώσεις στη Βάσα Κοιλανίου
Γιορτή με παράδοση, παιχνίδια και μουσική για όλη την οικογένεια
Πάσχα στον Άγιο Αμβρόσιο Λεμεσού
Παράδοση, παιχνίδι και κοινή γιορτή σε ένα αυθεντικό πασχαλινό σκηνικό
Πάσχα στον Πολύστυπο
Κατάνυξη, παράδοση και γιορτινές εκδηλώσεις σε ένα αυθεντικό πασχαλινό σκηνικό
Δευτέρα του Πάσχα στον Κόρνο
Παραδοσιακά παιχνίδια και τόμπολα σε ένα γιορτινό απόγευμα για όλη την οικογένεια
ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ: Πασχαλινές εκδηλώσεις και παράδοση σε 50 χωριά της Κύπρου
Οι πασχαλινές εκδηλώσεις σε κοινότητες και δήμους της Κύπρου ζωντανεύουν έθιμα, μουσικές, παιχνίδια και στιγμές αυθεντικής φιλοξενίας
Πασχαλινή μουσική βραδιά στο Μένοικο
Μια αξέχαστη βραδιά με τον Στέλιο Μαππούρα και εκλεκτούς καλλιτέχνες στην πλατεία του χωριού
Αχερίτου: Δευτέρα του Πάσχα με Γιάννη Μαργάρη και Μιχαέλα Θεοδώρου
Μουσική, χοροί και πασχαλινό γλέντι με αγαπημένους καλλιτέχνες
Πασχαλινό συναπάντημα στον όμορφο Δωρό
Εκεί που η παράδοση σμίγει με το σήμερα και η κοινότητα γίνεται μια μεγάλη παρέα
Πάσχα στο ψηλότερο χωριό της Κύπρου με πολλές εκδηλώσεις
Παραδοσιακά παιχνίδια, τόμπολα και γιορτινή ατμόσφαιρα για δεύτερη χρονιά
Πασχαλινές εκδηλώσεις και φέτος στις Πάνω Αρόδες
Μια γιορτή γεμάτη παιχνίδι, μουσική και πασχαλινή χαρά για όλη την οικογένεια