Δημοσιεύτηκε στις 27 Μαρτίου 2015
Δεκατρείς καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό, έχουν κληθεί (commission) να δημιουργήσουν καινούρια έργα στη μορφή των πολλαπλών εκδόσεων (limited editions prints & multiples). Τα έργα που θα παρουσιαστούν δημιουργήθηκαν ειδικά για την Art Seen Editions μετά από πρόσκληση της ιδρύτριας Mαρίας Στάθη. Τα έργα περιλαμβάνουν εκτυπώσεις σε αρχειακό χαρτί, φωτογραφίες (c-prints), κολάζ, μεταξοτυπίες, τυπώματα, γλυπτά και σχέδια με μολύβι που φτιάχτηκαν με μικρές διαφοροποιήσεις (unique variations).
Η έκθεση "Πολλαπλότητες", η πρώτη που φιλοξενείται στον καινούριο χώρο της πολιτιστικής πλατφόρμας Αrt Seen, προκύπτει μετά από πρόσκληση συνεργασίας που έγινε στους επιλεγμένους καλλιτέχνες από την ιδρύτρια και διευθύντρια της πλατφόρμας, Μαρία Στάθη. Μετά από επισκέψεις στα εργαστήριά τους, συζητήσεις για ιδέες, προτάσεις, πρακτικές, και μέσα από μια στενή σχέση διαλόγου, δημιουργήθηκαν τα έργα. Το εικαστικό μέσο της περιοσμένης έκδοσης (limited edition prints & multiples), που αποτελεί μια νέα "εισαγωγή" στο εικαστικό λεξιλόγιο της Κύπρου, είναι και το κοινό σημείο αναφοράς όλων των έργων.
Η έκθεση "Πολλαπλότητες", φιλοξενεί έργα που "συζητούν", με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την έννοια του τρισδιάστατου χώρου. Το ανθρώπινο μάτι, χωρίς να αμφιβάλλει, αντιλαμβάνεται συνήθως ένα τρισδιάστατο χώρο ως ένα σύνολο σταθερών και αμετάβλητων σημείων που υπάρχουν σε μια επιφάνεια. Οι δεκατρείς καλλιτέχνες της έκθεσης, δρουν ως "αντιρρησίες", εναντιώνονται και αμφισβητούν την παραπάνω αρχή, και επιδιώκουν να αποδώσουν στο χώρο που πραγματεύονται μια μεταβλητότητα, που αναδεικνύεται και εκφράζεται μέσα από την ενδελεχή διερεύνηση και ανάλυση του εκάστοτε αντικειμένου τους.
Η ύλη, η ενέργεια, το φως, το σχήμα, η κίνηση, η γλώσσα, το χρώμα, το ύφος, η χρονική σχέση μεταξύ ιστορίας και διήγησης, το ιστορικό γεγονός...αυτοί και περισσότεροι παράγοντες επιστρατεύονται, ενσυνείδητα και μη, τόσο από τον καλλιτέχνη όσο και από τον "αναγνώστη" του εικαστικού έργου, έτσι ώστε το δημιουργικό "προϊόν" που προκύπτει από την "παρασκευαστική διαδικασία", να μεταφράζεται, αναπόφευκτα, πολλαπλώς.
Καθόλου τυχαία λοιπόν η επιλογή του τίτλου της έκθεσης, καθώς στόχος της είναι να δώσει έμφαση στον πολλαπλό τρόπο ύπαρξης, παρουσίας, ανάγνωσης και λειτουργίας των έργων. Με την ίδια επιδίωξη και ο επισκέπτης εύχεται οι εμπειρίες του στον καινούριο και υποσχόμενο αυτό χώρο της Art Seen, να προκύπτουν από πολλά επί μέρους βιώματα, με μία λέξη: "Πολλαπλότητες"!
Διάρκεια: 28.3 - 9.5
Art Seen – Contemporary Art Projects & Editions - Αρχ. Μακαριου 66Β, Cronos Court, 1077 Λευκωσία.
Ώρες λειτουργίας: Τετ- Παρ 10.00 – 13.00 και 14.00 – 18.00, Σάβ 10.00 – 13.00 και με ραντεβού.
Για περισσότερες πληροφορίες: 99624090/22006624/ info@artseeneditions.com
Σχετικά

“Ίχνη Αναμνήσεων”: Έκθεση ζωγραφικής της Λάρας Βενιαμίν
Η Λάρα Σόφι Βενιαμίν παρουσιάζει την 3η ατομική της έκθεση στην γκαλερύ Αποκάλυψη στη Λευκωσία

«Διάφανη Γλυπτική»: Μία ιδιαίτερη έκθεση με γλυπτά από χυτό γυαλί
Ο υαλουργός Σταύρος Κοφτερός στην τέταρτη ατομική του έκθεση συνεργάζεται με τον γιο του, Γιάννη Κοφτερό, καλλιτέχνη και σχεδιαστή!

Η 4η Μπιενάλε Λάρνακας 2025 ανεβάζει αυλαία στη μεγαλύτερη διοργάνωσή της μέχρι σήμερα
Έξι εβδομάδες με εκθέσεις, παραστάσεις και εργαστήρια θα μεταμορφώσουν τη Λάρνακα σε πολιτιστικό κέντρο

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου εγκαινιάζει την ερευνητική έκθεση «1975-1989, Λευκωσία: ΓΚΑΛΕΡΙ, vol. II»
Η αναδρομή αυτή συγκεντρώνει αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, βίντεο και προφορικές μαρτυρίες γκαλεριστριών

Η τέχνη συναντά την προσφορά: Οι Έφη Κκολού και Ανθέμιδα Μελιφρονίδου στηρίζουν το Telethon
Έκθεση Ζωγραφικής “Μέσα από τα δικά μου μάτια”

Διαπλεκόμενες Συνδέσεις: Έκθεση σε δύο διαφορετικούς χώρους
Συμμετέχουν οι Mathieu Devavry, Μαρία Τριλλίδου, Μιχάλης Παπαμιχαήλ και η Δάφνη Νικήτα

Αναδρομική έκθεση της Δάφνης Τριμικλινιώτη στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού
Παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά δείγματα από μια πορεία 70 ετών της εικαστικού

Η πρώτη ατομική έκθεση της Έρης Παπαδοπούλου στη Λάρνακα
Το έργο της γεφυρώνει παραδοσιακές και σύγχρονες προσεγγίσεις, ενσωματώνοντας τόσο αφηρημένα όσο και ρεαλιστικά στοιχεία

«Στον Παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί…»: Η νέα, ομαδική έκθεση από την Isnotgallery και το Almyra Hotel
Οι 17 καλλιτέχνες που συμμετέχουν

The Unframed 70s: Έκθεση έργων του Γκλυν Χιουζ ως βιωματική εμπειρία
Αυτή η έκθεση δεν παρουσιάζει ένα αρχείο· ανασυστήνει ένα είδος βιωματικής μαρτυρίας που ακόμη δεν έχει ειπωθεί πλήρως.

Art Drops for Love Drops: Η νέα έκθεση ζωγραφικής της Έλενας Παπαριστοτέλους
Μία έκθεση αφιερωμένη στην αγάπη, τη μνήμη και τη θεραπευτική δύναμη της τέχνης.

Chroma: Η πρώτη ατομική έκθεση στην Κύπρο της Βρετανίδας εικαστικού Jessie Woodward
Έργα γεμάτα έντονα χρώματα και αφαιρετική διάθεση